教育王國

標題: 聖心(私小)vs瑪利曼 [打印本頁]

作者: 亞Boo    時間: 13-4-2 12:03     標題: 聖心(私小)vs瑪利曼

2間都係好小學,好難取捨,應怎樣選擇才不後悔呢?請賜教,謝。

作者: zuzu888    時間: 13-4-2 13:56

聖心(私小)你交左留位費呀?~見個時己知如收又玩大抽獎佢係咪會放做後備
作者: Jane1983    時間: 13-4-2 15:21

住得近邊間?有無細妹跟尾?
瑪記吾使錢,都係考慮因素。
作者: elbar    時間: 13-4-2 20:50     標題: 引用:2間都係好小學,好難取捨,應怎樣選擇才不

原帖由 亞Boo 於 13-04-02 發表
2間都係好小學,好難取捨,應怎樣選擇才不後悔呢?請賜教,謝。
魚與熊掌,如同時獲取錄,就選免學費嗰間

作者: 亞Boo    時間: 13-4-3 09:51     標題: 引用:住得近邊間?有無細妹跟尾?瑪記吾使錢,都

原帖由 Jane1983 於 13-04-02 發表
住得近邊間?有無細妹跟尾?
瑪記吾使錢,都係考慮因素。
喺灣仔住,有一個小弟弟跟尾,所以無preference as 2間都係女校。至於金錢,我諗是能力範圍內的。我所煩惱的係哪一間比較少壓力,學術好而又好校風多少少呢?聖心私小係龍校,係咪穩陣D呢?但瑪記係英小又好吸引喎!

作者: Jane1983    時間: 13-4-3 12:36

兩間都谷,都吾係hea的。
瑪記好似係~60%升到上中學,高小都幾辛苦。朋友個女一直係中游,所以好擔心,佢老婆係full time mom,所以全力幫個女,結果小朋友開左竅,谷突左,考埋入女拔。
作者: elbar    時間: 13-4-3 15:31     標題: 引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+13-04-02+發表住

原帖由 亞Boo 於 13-04-03 發表
喺灣仔住,有一個小弟弟跟尾,所以無preference as 2間都係女校。至於金錢,我諗是能力範圍內的。 ...
以下資料顯示直屬是否有誤

http://www.chsc.hk/psp2012/m/sch_detail.php?lang_id=2&sch_id=10&return_page=psp_sch_list.php%3Flang_id%3D2%26search_mode%3D%26frmMode%3Dpagebreak%26district_id%3D1%26page%3D2

作者: 亞Boo    時間: 13-4-4 18:17     標題: 引用:Quote:原帖由+亞Boo+於+13-04-03+發表喺灣

原帖由 elbar 於 13-04-03 發表
以下資料顯示直屬是否有誤

http://www.chsc.hk/psp2012/m/sch_detail.php?lang_id=2&sch_id=10&return_pa ...
Aiya, you are right. 聖心中學係直屬,而由聖心小學上的就約有85%,咁即係比率都算高了。小學係中文而中學係英中,唔知會否connect唔到呢?定還是瑪記由小學已英文對小朋友好D呢?

作者: fefemom    時間: 13-4-4 18:34

亞Boo 發表於 13-4-4 18:17
Aiya, you are right. 聖心中學係直屬,而由聖心小學上的就約有85%,咁即係比率都算高了。小學係中文而中學 ...
聖心私小英文讀深一年(見小一用小二課本),估計上英文中學可應付。畢竟瑪利曼是英小,overall 英文水平應好些。
作者: chan_wingyee    時間: 13-4-4 19:01     標題: 回覆:聖心(私小)vs瑪利曼

聖心遲D會轉全日,待商科cIose

作者: xxariesxx    時間: 13-4-4 20:31     標題: 回覆:聖心(私小)vs瑪利曼

我會揀marymount,因為free,第時若細果個派位唔好就讀私校,經濟負擔無咁重。

作者: manman_mama    時間: 13-4-5 10:48

chan_wingyee 發表於 13-4-4 19:01
聖心遲D會轉全日,待商科cIose

我都有咁的想法, 吾知有無此可能性
作者: GraGraB    時間: 13-6-2 01:10

多謝上天,真的抽中了!!  可否給我一些意見揀邊間好呀?
作者: zuzu888    時間: 13-6-2 01:23     標題: 回覆:聖心(私小)vs瑪利曼

要間近屋企

作者: whl3868    時間: 13-6-2 11:12

瑪利曼唔算谷瓜~~~
作者: Jack0128    時間: 13-6-2 14:52

I will choose Marymount.
作者: 濼晴    時間: 13-6-2 14:56     標題: 回覆:zuzu888 的帖子

marycount

作者: Treestory    時間: 13-6-2 16:16

近屋企,揀Marymount

作者: sukitelfold    時間: 13-6-2 16:43     標題: 回覆:Treestory 的帖子

免費揀瑪記

作者: Isaacmommy    時間: 13-6-2 18:22     標題: 回覆:sukitelfold 的帖子

MPS of course. I have heard SH wanting to switch to Mps, but not the other way round.

作者: 我係我    時間: 13-6-2 22:12     標題: 回覆:聖心(私小)vs瑪利曼

緊係瑪利亞曼, 又好又免費

作者: kerobobo    時間: 13-6-2 22:46     標題: 回覆:聖心(私小)vs瑪利曼

瑪利曼,聖心中學好似下降緊

作者: kongman    時間: 13-6-3 01:16

瑪利曼英文水平是高,但中文是否較弱?
作者: meowymeowy    時間: 13-6-3 06:51     標題: 回覆:聖心(私小)vs瑪利曼

Definitely will choose Marymount. Kids from there very presentable.

作者: joannechow1031    時間: 13-6-3 09:08

我果日放榜後, 碰到個媽媽都係考到聖心私小, 但佢好派到瑪利曼, 佢仲勁, 只係甲一,和乙一填咗一間, 就係瑪利曼, 都比佢派到, 佢都話sure 揀瑪利曼, 學術差不多, but 唔駛$$!
作者: 點算好    時間: 13-6-3 09:42

joannechow1031 發表於 13-6-3 09:08
我果日放榜後, 碰到個媽媽都係考到聖心私小, 但佢好派到瑪利曼, 佢仲勁, 只係甲一,和乙一填咗一間, 就係瑪 ...
呢個系重點,如兩間都好(除左居住遠近因素)點解唔要間唔洗錢架呢
作者: 天賜小公主    時間: 13-6-4 09:24

作者: 點算好    時間: 13-6-4 09:29

天賜小公主 發表於 13-6-4 09:24
回復 點算好 的帖子

但本人覺得聖心的 moral edu 比瑪利曼好 及 聖心的學生比較 humble

哈哈...個人觀感冇對錯, 點會插呀. 但客觀條件比較容易掌握嘛..
作者: KK07    時間: 13-6-4 09:36

要考慮直升中學機率, 聖心較保險
作者: Cutemom0808    時間: 13-6-4 09:43

天賜小公主 發表於 13-6-4 09:24
回復 點算好 的帖子

但本人覺得聖心的 moral edu 比瑪利曼好 及 聖心的學生比較 humble

totally agree
作者: WINNIE168168    時間: 13-6-4 11:47

回復 Jane1983 的帖子

谷突左===>  即刻笑左...   interesting
作者: bb86    時間: 13-6-4 12:00

I will choose Marymount.
作者: titibaby    時間: 13-6-4 12:09     標題: 回覆:聖心(私小)vs瑪利曼

看到這麼多呢類post,有另一啟示

就係各大top女津校一定有一兩個叩門位多出來。實有d SPK, SHCK或考到DGJS女仔當時抽吓(一定會填最top),最後又唔讀

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5