教育王國

標題: BAND 2、BAND 3家長..不要氣餒.. [打印本頁]

作者: vickieho    時間: 13-4-28 12:15     標題: BAND 2、BAND 3家長..不要氣餒..

灰的天,總要過去!我地一齊鼓氣勇氣,陪佢地好好咁行落去!佢地總有出頭天!有你地支持我,我仲洗乜驚呀
作者: tracy668899    時間: 13-4-28 13:25     標題: 回覆:vickieho 的帖子

加油加油

作者: bb_2001    時間: 13-4-28 13:45

不論入那間中學,在任何範疇都要做好的學生。
作者: PINKAVA    時間: 13-4-28 14:17

無論讀那所學校,家長們也要支持和關愛子女,保持良好關系。
作者: na..na    時間: 13-4-28 15:01     標題: 回覆:BAND 2、BAND 3家長..不要氣餒..

大家一齊加油

作者: kwongck    時間: 13-4-28 17:47

最緊要做人做Band1人!我們Band1的鼓勵、陪伴、有智慧的愛護和引導,是子女的明燈。
作者: cc_2012    時間: 13-4-28 20:15

揮揮手先,囝囝估為B3,
已作最差打算(心情),亦會與他一起同行,
只願小朋友能向自己有興趣的方向發展,
揾到食已可
作者: smallmama    時間: 13-4-28 20:55

我仔都是B3, 但我知他們總有出頭天, 只要他品德好, 我相信行行出狀元, 有我們這班B1家長, 他們在愛中成長, 不用怕.
作者: qqwong    時間: 13-4-28 22:20

我個囡都係B3, 已作壞打算, 唯有同佢講無論入到好定唔好中學, 除了努力讀書外, 還提醒她不要行差踏錯....
作者: grace_xian    時間: 13-4-28 22:27

加油呀
作者: kammyckwong    時間: 13-4-28 22:29

有沒有人同我一樣覺得 B2-B3 品格乖巧嘅小朋友特別可愛,佢哋天真活潑,成績唔好只因貪玩,部份更可能因為有學習障礙,但佢哋腦筋靈活,愛發白日夢,其實喺佢哋嘅世界,海闊天空,冇嘢喺冇可能嘅,佢哋嘅創意好多 B1生都未必有。

雖然佢哋入唔倒 B1 好嘅學校,但唔代表佢哋冇曬前途。只要佢哋唔好誤交損友,只要我哋啲家長俾多的關懷同愛心出嚟,陪同佢哋適應新的學習階段,順利過渡暴風青春期,咁佢哋嘅前途未必比 B1 生差。
作者: vincher    時間: 13-4-28 22:30

对!b2/b3学生別放棄,仲有畢業試,考好D,試叩門!虽然今年叩門位減少!凡事勿放棄!就算唔得,焉知他曰没出头天!只要培養好子女好品格一一做事有責任感、堅毅.......作為父母,更開心!
作者: jk67jk    時間: 13-4-29 10:40

其實我好接受兒子是 band 3 成績。
不過, 我只係怕有部份band 3 組別學校有太多不良學生, 影響學習風氣, 同驚會影響埋個仔的品格—— 因為亞仔真係比較貪玩, 擔心佢好易群壞。
作者: 200yan    時間: 13-4-29 11:04

作者: 小美人    時間: 13-4-29 11:12

作者: 小美人    時間: 13-4-29 11:16

作者: Taimum    時間: 13-4-30 10:05

我都係Band2家長,等直屬派位,若唔好彩派唔到,先再想辦法!
作者: laips    時間: 13-4-30 11:21

小朋友係爸爸媽媽心目中係band1中既。band1
作者: rhinegarden    時間: 13-4-30 15:50

我成日同阿仔講 : 人生既路好漫長, 你係乜band 都梗有書讀, 好多野都係掌握係自己手到。 到你大個仔出黎做野, 冇人會理你讀邊間小學中學。學習做一個起碼對自己負責既人, 唔做壞事既人, 我就好滿意架喇!

作者: helenting    時間: 13-5-2 11:35

各位家長...
你哋要加油吖, 舊年我仔仔都係B3成績, 但好好采入到B2學校!! 而且我覺得BAND幾唔重要, 最重要係小朋友嘅學習態度同品德, 只要間學校校風好, 老師有愛心, D學生一定唔會差得去邊, 父母, 學生們, 一齊努力吖!!!
作者: namnamc    時間: 13-5-2 15:13

回復 helenting 的帖子

認同!
小朋友既banding只係由成績而總結得來,但我地對心中小朋友心既banding係從成績、品格、德行多元總結而成!

唔好俾個制度而小看小朋友既將來!

作者: CircleOne    時間: 13-5-2 20:52

作者: candoit    時間: 13-5-3 22:27

Band 2 成績,但為人天真漫爛,無愁無怨,最擔心係無得玩而已!我希望能入到校風好的中學就好了
作者: vickieho    時間: 13-5-4 10:42

回復 candoit 的帖子

當年是你生雙胞胎....還是我生雙胞胎.....???   我諗我而家呢個仔...應該係你個仔失散多年的雙胞胎兄弟吧............除了無悉愁無怨外....我呢個仲好了解呢個社會O既需要...例如佢會話「如果個個人都咁叻,咁低下層O既工作邊個黎做呢?」 真係唔該晒呀!!!!  我諗我呢個第二時,應該會係掃街界業裡面發展囉......除左呢樣工作...我都唔知佢可以做乜.......
作者: cmvfamily    時間: 13-5-4 21:24

回復 vickieho 的帖子

我諗是三胞胎先啱,我阿仔做事粗心大意,又懶,專注力不足,自我感覺良好,從不覺自己有問題。現只望他派到一間校風好d的中學。

作者: candoit    時間: 13-5-5 12:29

回復 vickieho 的帖子

唔會雙胞胎喇!係就是龍鳳胎因為我個係囡!!!!!   她好單純又天真,令我擔心的 (其實在別人眼中應該係好野)就是人人都讚佢靚女,上中學我真係……驚驚!
作者: 小伊    時間: 13-5-6 02:20     標題: 回覆:candoit 的帖子

其實家長擔心是合理的,band3學生大都欠缺學習動機,課堂上學習氣氛差。

作者: Band5    時間: 13-5-6 02:52     標題: 回覆:BAND 2、BAND 3家長..不要氣餒..

B3學生,父母要佢同B1生鬥成績,當然佢會輸晒,但父母有冇諗過發掘佢其他專長?多元智能唔通真係冇樣叻?

成績唔好,更加要培養佢其他興趣,輸人咪輸陣,自信最緊要。中學,大學同到社會工作仍有多戰!

作者: ckmak    時間: 13-5-6 09:30

回復 helenting 的帖子

yes, totally agreed on that. A long way for our children.
I just met my primary classmate last month. The ranking of me in P6 was 10. One was around 30 now has PHD. Another one was 3 and he was the representative of HK table tennis, but he killed himself a several years ago.because his academic result is bad in secondary school and got a low level job afterwards...

作者: candoit    時間: 13-5-6 17:51

佢而家雖係B2但希望有間校風純樸d既中學收佢吧!希望在明天喇!見步行步,見招拆招!
作者: miffy    時間: 13-5-6 22:21     標題: 回覆:BAND 2、BAND 3家長..不要氣餒..

作者: ohnono    時間: 13-5-6 23:53

一次意外,以為跌進萬劫不復的心淵。一次經驗,令佢重拾鬥志。原來生命的光彩,完全掌握在自已的手。就讓這個故事,作為心靈上的雞湯,潤澤每一個band 2、3家長的心,一齊共勉!

http://cablenews.i-cable.com/web ... .php?news_id=338412
作者: chingko    時間: 13-5-8 13:49

小美人 發表於 13-4-29 11:12
有~~ 我個大女仲好天真可愛, 思想單純, 心境開朗, 永無仇恨, 所以搵左間BAND 3 直資比佢慢慢來。 ...
請問可分享是邊間BAND 3直資好?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5