教育王國

標題: 請教有送孩子上蒙特梭理playgroup的家長 [打印本頁]

作者: Franceschingyi    時間: 13-8-23 18:23     標題: 請教有送孩子上蒙特梭理playgroup的家長

大約孩子上幾多個月課程、會觀察到孩子有進步?另外需要買教材回家用嗎?還是一星期上三天課已足夠?

作者: JMSS    時間: 13-8-26 17:29

i want to know too!!
作者: 粉紅豹    時間: 13-8-30 00:08     標題: 回覆:請教有送孩子上蒙特梭理playgroup的家長

本人覺得有點廢

作者: Doray    時間: 13-8-30 17:45

If you do not buy-in the montessori concept, dont send your kids there.  Otherwise, you think it is not worth to pay.  You cannot quantify the impact to the kids who study there.  I should say I am well satisfied with the environment it provided to the kids.  No matter how many days there, the parent must share the value and concept and consistently apply to the kids at home. My two kids joined three days class before.  If money is not your concern, of course five days class is great.
作者: Franceschingyi    時間: 13-8-30 22:14     標題: 回覆:Doray 的帖子

Thanks for your reply.  I do buy in the montessori concept but my kid just cried for 2 weeks in attending the class. My husband has a doubt on joining the class and he suggests me to read book and buy the materials and let kid do it at home. I know there must be  different and I just want to let him know the benefit in letting kid to join the class.

作者: Doray    時間: 13-9-2 08:24

May I ask which montessori classroom you are in?
作者: elmostoney    時間: 13-9-2 11:22

蒙特梭利不合香港要快見效的心態, 它著重對孩子灌溉.  你種一棵樹, 也不期望三兩個月就由苗成樹吧?! 最重要是孩子吸收能力各異, 興趣不一, 所以不能一概而論.  而且不是每個孩子都適合蒙氏, 有些會特別合適, 就自然快"見效"點.  另外, 年歲也有分別, 每個孩子在不同階段做的事都不同.  真正的蒙氏老師, 除非個別孩子有發展障礙, 否則老師不會以一個標準去量度孩子.  

其實選蒙氏的媽媽, 就是因為喜其沒有固定進度. 上一般學校, 全班都要在同時間做同一件事, 有能力的孩子不會被要求做多一點, 落後的孩子亦必須因應學校進度想辦法趕上.

我以我家老二舉例, 他是一個挺合適蒙氏的小朋友, 從18個月開始在蒙氏上了三年, 除了最初半年是一星期上三天外, 之後都是上五天的. 他離開蒙氏時, 剛四歲七個月, 當時老師已教了他郵票遊戲, 學到乘法階段, 但全以道具做數, 還不懂得轉化為紙上數題, 如他再留一年, 才會到那地步.  他們做的不是背乘數表, 是345 X 3, 教的是概念.

過去一年, 我們教老大功課, 順道教他.  沒有在外補習, 只是一星有幾天讓他做練習題, 每次都是十題以內.  雖然不是全對, 但五歲半時基本上已能做加數進位和減數借位.加數是四五位, 三四個數相加, 減數可以是5位.  他絕對不是資優生, 但我可以肯定蒙氏讓他對數學有更好的理解.  老大開學唸二年班, 老師問 800前一個數是什麼也答不上來, 老二卻全無問題, 我亦從沒教過他 (他現在是五歲八個月).

送孩子上蒙氏, 我建議父母不要跟風, 對教學理念有真正的了解才送孩子進去, 否則會構成對教學法和老師的懷疑 (假設學校是認真辦學,而非搵銀那種, 因為香港有太多後者).
作者: Franceschingyi    時間: 13-9-2 12:58     標題: 回覆:elmostoney 的帖子

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: markuskwok    時間: 13-9-6 16:40

其實不一定要買曬全部教材回家..因網上 / 書都好多人分享點樣DIY...當然屋企人要配合....我都係買左小部份教材 (因好貴)。。我都係成日上網/借書看看點樣DIY。。。
作者: mybabycullen    時間: 13-9-6 18:50     標題: 引用:蒙特梭利不合香港要快見效的心態,+它著重對

原帖由 elmostoney 於 13-09-02 發表
蒙特梭利不合香港要快見效的心態, 它著重對孩子灌溉.  你種一棵樹, 也不期望三兩個月就由苗成樹吧?! 最重要 ...
請問你小孩是否讀兒童無限那montessori course?thx

作者: elmostoney    時間: 13-9-9 11:37

回復 mybabycullen 的帖子

曾上過兒童無限短時間, 但最後長期上另一間.

作者: Doray    時間: 13-9-9 23:19

Montessori classroom aims at providing good environment 去令到小朋獨立探索及學習的自信心,並不是用小朋友能學到多少加減乘除來promote 蒙氏的effectiveness.
作者: Doray    時間: 13-9-9 23:23

所以非常認同elmostoney 最後一段的見解。
作者: Jennyycl    時間: 13-9-10 23:34

買教具要視乎個人經濟 用到幾耐 以及 有冇代替
作者: tea2011    時間: 13-9-13 15:48

回復 elmostoney 的帖子

可唔可以講最後轉左邊間讀呀?
同埋唔係兒童無限讀係唔係因為個course 唔好呢?

因為想同小朋友報, 考慮緊兒童無限, best concept 同bambino中

作者: elmostoney    時間: 13-9-13 16:21

bambino老師ms ellen以前在best concept教的, 我個仔都跟佢, 非常好.  我兩個小朋友都在best concept, 兒童無限上過一段短時間.
作者: vivianlym    時間: 13-9-16 16:15     標題: 引用:回復+elmostoney+的帖子 可唔可以講最後轉

原帖由 tea2011 於 13-09-13 發表

可唔可以講最後轉左邊間讀呀?
我個女之前都係Bambino都返得好開心,佢地真係好有耐性同愛心。同埋想小朋友學自理和獨立自信,我覺得Montessori PG 是不錯的選擇,不过效果真係因人而異

作者: tea2011    時間: 13-9-17 16:34

Thanks, 我都排緊bambino, 不過因為有d 遠, 所以有d 擔心, 返而個內容聽你地咁講應該幾好
作者: 555x    時間: 13-9-17 19:22     標題: 回覆:請教有送孩子上蒙特梭理playgroup的家長

我仔上 Best Concept, 跟Miss Lisa, 上左半年,上得好開心,我覺得幫助好大,因為連上最少三日,熟左環境好快投入,成長好多

作者: bonmom    時間: 13-9-19 13:04

我個仔都在Bambino上,個個老師都好有愛心和耐性,由16個月開始上到而家19個月大,已經開始識執玩具,見到陌生人都無以前咁驚。
作者: Eternaltraveler    時間: 13-9-23 22:43

請問您孩子去的是哪家的蒙式?

作者: Cocc    時間: 13-9-24 16:45

請問你的小孩上那間蒙特梭利playgroup?
作者: walalala    時間: 13-9-25 15:13     標題: 引用:Quote:原帖由+tea2011+於+13-09-13+發表回

原帖由 vivianlym 於 13-09-16 發表
我個女之前都係Bambino都返得好開心,佢地真係好有耐性同愛心。同埋想小朋友學自理和獨立自信,我覺得Monte ...
請問蒙利的課程是學咩?

作者: yy430430    時間: 13-9-25 20:22     標題: 引用:其實不一定要買曬全部教材回家..因網上+/+

作者: amyzz    時間: 13-9-27 00:29

我之前帶仔仔去過九龍塘的兒童無限, 不過就上過8堂 觀察堂, 之後嘅成長堂一直無位無通知我, 所以沒上了。 現在都系度幫阿仔穩playgroup.  見到甘多人推薦Bambino, Best Concept, 念緊要唔要去報名試下~
作者: vami    時間: 13-9-27 02:45     標題: 引用:我之前帶仔仔去過九龍塘的兒童無限,+不過

原帖由 amyzz 於 13-09-27 發表
我之前帶仔仔去過九龍塘的兒童無限, 不過就上過8堂 觀察堂, 之後嘅成長堂一直無位無通知我, 所以沒上了 ...
想問你等左幾耐都無位?我都想報

作者: amyzz    時間: 13-9-27 11:31

回復 vami 的帖子

家長課堂, 兒童觀察堂可能未必要排隊。。因為好快上完又會開班

之後的成長堂要要排隊了, 我排了幾個月了。 打算放棄了

作者: keep-calm    時間: 13-9-27 17:00     標題: 回覆:請教有送孩子上蒙特梭理playgroup的家長

May I know what playgroup offer Montessori course in kln? Best concept, bambino and 兒童無限。any other choices?

作者: Jasonbourne    時間: 13-9-27 17:48

作者: dcdc2525    時間: 13-9-27 22:52     標題: 引用:我之前帶仔仔去過九龍塘的兒童無限,+不過

原帖由 amyzz 於 13-09-27 發表
我之前帶仔仔去過九龍塘的兒童無限, 不過就上過8堂 觀察堂, 之後嘅成長堂一直無位無通知我, 所以沒上了 ...
bambino 係蒙特梭利playgroup?

作者: amyzz    時間: 13-9-28 01:09

回復 dcdc2525 的帖子

上網睇應該就唔系了~
今日打電話去問, 覺得不適合,所以唔念住去了

作者: vami    時間: 13-9-28 14:27

我打過電話去兒童無限問過,佢又話唔會等太耐都呂唔知報唔報好,我想報埋3-6歲班
作者: bonmom    時間: 13-9-30 14:02

回復 dcdc2525 的帖子

Bambino Montessori Home當然是蒙特梭利playgroup啦
作者: himuimui    時間: 13-9-30 15:39

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5