教育王國

標題: 選常寧路綠茵,還是藍田啟恩,邊間好D呀? [打印本頁]

作者: Kennusyung    時間: 13-10-29 19:12     標題: 選常寧路綠茵,還是藍田啟恩,邊間好D呀?

我住TKO, 兩間收左我個囝,綠茵(常寧路)pm, 啟思藍田am班,點樣𢵧?學費好似綠筃貴過啟思,但綠筃新校舍,啟思有戶外遊戲設思及大D,怎樣比較,請你們比些意見?

作者: eltonmi    時間: 13-10-29 19:28     標題: 回覆:選常寧路綠茵,還是藍田啟恩,邊間好D呀?

常寧綠茵係新校喎

作者: carol0914    時間: 13-10-29 23:35     標題: 回覆:選常寧路綠茵,還是藍田啟恩,邊間好D呀?

啟思有啲老師唔係太好!

作者: Potato001    時間: 13-10-30 08:31     標題: 回覆:Kennusyung 的帖子

要考慮: 1. 返學放學接送問題,2. 小朋友適合上午/下午返學,3. 想愉快學習,多點探索,還是學術較重要? 4. 之後會唔會繼續讀k1, 冇學卷會否覺得貴?

作者: elainechoy2000    時間: 13-10-30 11:51

我仔仔係插班常寧路綠茵的, N 班是以英普教學, 一班有3位老師, 1位英文外籍TEACHER, 1位普通話老師仲有位識講廣東話的助教老師.  
我仔讀PM 班所以人數唔多, BELOW 20人一班但有3位老師我覺我比例黎講幾正.  不過學費都幾貴$4450 (包雜費). 佢係新校不過無咩戶外設備相對啟思黎講校舍係細好多, 同埋啟思著重母語睇你想小朋友係咩環境學習.
作者: winwin1122    時間: 13-10-31 02:49     標題: 引用:我仔仔係插班常寧路綠茵的,+N+班是以英普教

原帖由 elainechoy2000 於 13-10-30 發表
我仔仔係插班常寧路綠茵的, N 班是以英普教學, 一班有3位老師, 1位英文外籍TEACHER, 1位普通話老師仲有位識 ...
你好,你覺得常寧老師有愛心嗎?教學方法生動嗎?整體感覺如何?會否繼續讀k?

唔好意思咁多問題,因為常寧收咗全日,想知多啲。這間係新校,比較難搵到評語,謝謝!

作者: eltonmi    時間: 13-10-31 03:52     標題: 回覆:選常寧路綠茵,還是藍田啟恩,邊間好D呀?

我小朋友讀過常𡨴pn班,自己就覺得麻麻地!老師們係好多net,學野唔錯,但行政非常混亂。如小朋友多次穿了人家的尿片或放學片有boo boo,放學時成面乾左的鼻水,成日有不知名的傷(軽微見血),有家長仲話見到姨姨將著左尿片和褲的小朋友放在坐廁叫佢地vv。班中多個星期有多過1/4晤返!

作者: Kennusyung    時間: 13-10-31 08:39     標題: 引用:我仔仔係插班常寧路綠茵的,+N+班是以英普教

原帖由 elainechoy2000 於 13-10-30 發表
我仔仔係插班常寧路綠茵的, N 班是以英普教學, 一班有3位老師, 1位英文外籍TEACHER, 1位普通話老師仲有位識 ...
多謝各位媽媽寶貴意見。

作者: elainechoy2000    時間: 13-10-31 09:38

常寧的PN 班因為係英普班所以學校都係外藉老師多, 我陪左仔仔上一星期適應班, 學校俾我的感覺唔錯. 教法都幾生動又派左D故事書同學習咭返黎. 而且每日都有功課做.

學自理方面, 我仔已經介片係有時掛住玩唔去尿尿.....同學校講返學校都建議我唔使幫佢著片返學可以由老師或嬸嬸帶去洗手間就算整DIRTY 都唔緊要, 俾我既感覺係佢地唔會怕麻煩願意幫我小朋友介片片.

不過K1 我未必會升讀......因為學費太貴但如果佢今年N 班, 英文同普通話突飛猛進....貴一貴都升~
作者: winwin1122    時間: 13-10-31 10:23     標題: 引用:常寧的PN+班因為係英普班所以學校都係外藉

原帖由 elainechoy2000 於 13-10-31 發表
常寧的PN 班因為係英普班所以學校都係外藉老師多, 我陪左仔仔上一星期適應班, 學校俾我的感覺唔錯. 教法都 ...
多謝你的詳盡解答。

PN已經有功課做??是什麼功課?我怕會令小朋友唔鍾意返學。

作者: elainechoy2000    時間: 13-10-31 10:27

好簡單的, 例如英文, 邊個氣球升左上去, (up and down) 叫佢填色, 其實都係叫家長每日有抽d時間睇下佢學左咩再同佢溫習一下.  
作者: winwin1122    時間: 13-10-31 11:59     標題: 回覆:elainechoy2000 的帖子

Thanks。不過佢學費真係好貴,全日制來講,應該全個tko最貴。

作者: cyruswongbb    時間: 13-10-31 13:27     標題: 引用:常寧的PN+班因為係英普班所以學校都係外藉

作者: elainechoy2000    時間: 13-10-31 15:11

我個仔讀pm, 所以無schedule 呀~ 但係適應期有成個月架~ 頭一星期要家長陪上堂(1hr) 之後一星期(1.5hr), then 2hr, 3hr 咁加~~
作者: cyruswongbb    時間: 13-10-31 15:52     標題: 引用:我個仔讀pm,+所以無schedule+呀~+但係適應

作者: elainechoy2000    時間: 13-10-31 16:14

只係頭1星期要陪上堂~ 之後的都不用家長陪.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5