教育王國

標題: 瑪利諾vs天神嘉諾撒/聖瑪利vs協恩 [打印本頁]

作者: 彪馬仔    時間: 13-11-24 19:23     標題: 瑪利諾vs天神嘉諾撒/聖瑪利vs協恩

想請教:瑪利諾vs天神嘉諾撒/聖瑪利;瑪利諾vs協恩,應點排?另,想知依三間邊間較有work life balance呀?聽講話聖瑪利做功課溫書多到。。。小朋友跟本唔係時時夠瞓。
作者: Apple_Orange_T    時間: 13-11-28 17:48     標題: 回覆:瑪利諾vs天神嘉諾撒/聖瑪利vs協恩

Push

作者: 彪馬仔    時間: 13-11-28 17:50

回覆 Apple_Orange_T 的帖子

你都想知?
作者: palmchristy    時間: 13-11-29 17:49

除非有家庭的小朋友在這四間學校就讀, 否則好難答到你.
其實入讀上述任何一間學校也很好, 辛苦小小都值得.
可以分享的是來到MCS大家庭後, 小朋友並沒有多了時間, 因為校園生活豐富.
作者: Wootaiyin    時間: 13-12-3 17:17     標題: 回覆:palmchristy 的帖子

小女在maryknoll 工課不算很多但對學生要求高,就算寫字到有特定fonts

作者: PPPHOME    時間: 13-12-4 16:24

palmchristy 發表於 13-11-29 17:49
除非有家庭的小朋友在這四間學校就讀, 否則好難答到你.
其實入讀上述任何一間學校也很好, 辛苦小小都值得. ...
聽講(唔知真定假), 3間功課壓力最細就係MCS,協恩要轉直資, 各方面都會搏D;
st mary就好重視學業, 所以功課量大

看看版主鐘意輕鬆D定係進取D啦!
唔係MCS唔進取, 響MCS就係optional進取,
始終名列前矛都唔係咁易, 總有奇人年年考第一二三;
但課程/功課壓力真係唔大

作者: 彪馬仔    時間: 13-12-6 21:25

謝謝咁多位, 我想揾d有生活平衡的。課程深係唔緊要, 問題用咩方法讓學生學習。80%以上係死記硬背式認知就唔好。

作者: PPPHOME    時間: 13-12-12 10:57

小三前其實都係d基礎教育, 有細路叻望幾眼就記曬;
有細路要花時間寸字或記筆劃, 係唔係死記好睇個人~
勤力當然有回報!
作者: 彪馬仔    時間: 13-12-15 13:30     標題: 回覆:PPPHOME 的帖子

明白某程度上好睇個人素質,不過入得到依三間校的女生都不會係平庸之輩。我只想了解下三間校大圍的學習氣候。太叻同太差嗰5%不在我討論範圍之內。

作者: sschiu    時間: 13-12-15 15:01     標題: 回覆:彪馬仔 的帖子

其實work life balance好多時係睇家長的要求和期望!有些家長寧可不一定要次次高分,也讓小朋友有其他活動或者自由時間。但有些家長雖然女兒已經名列前茅,也要日日谷還要不停補習。所以呢個不一定關學校的問題。不過,MCS的policy是不讓家長知道成績排名(攞獎的除外),也能避免不少壓力的。

作者: D06S11    時間: 14-1-6 00:08     標題: 回覆:彪馬仔 的帖子

St Mary's is 100% thru train to its secondary school so internal competition is not v keen, depends on how much u view the class rankings though.  Daily workload is quite heavy (honestly) but u could treat it as revision as they only have 2 tests 2 exams each year, no other quizzes or assessments.  They gave sufficient notice for revisions so it's a matter of time management.

作者: nicki    時間: 14-1-16 12:59

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5