教育王國

標題: 迦南還是啟思 [打印本頁]

作者: sumosumo    時間: 13-12-3 18:23     標題: 迦南還是啟思

請問兩間如何比較?如果兩間都收,請問入那一間較好?謝謝。
作者: eunice_cheung24    時間: 13-12-3 18:34     標題: 回覆:迦南還是啟思

作者: shmilu_kio    時間: 13-12-3 20:46

我好鐘意啟思,我兩個仔女都讀呢間,不過係好多年前囉  唔知而家有冇變?

作者: sumosumo    時間: 13-12-3 21:28

唔該哂﹗
作者: Manwah    時間: 13-12-4 16:32

其實迦南同啟思都有好多分校, 不可以就以两間名稱而計算.

早前我同事說藍田來說就啟思好過迦南, 但九龍塘就相反了.

但其實別人怎評論都好, 會不會看清楚學校的網頁先才打算呢?

另外會否考慮宗教問題, 雖然两間表面都是基督教幼稚園, 但基本啟思已經很少提及基督教, 但迦南仍然着重早會及祈禱等.

"利申" 我的女兒是在迦南就讀, 本人十分喜歡該校

作者: LeeCC    時間: 13-12-4 20:49

啓思每天早會,小吃和午飯前也祈禱,每月有宗教動金句,宗教科
宗教色彩濃

作者: tongtong2007    時間: 13-12-6 10:31

I have two kids, one studied 啟思 N1, the other 迦南 N1. Both are happy schools. If my friend asks me, i would recommend 迦南. which has more balanced curriculum.
作者: Fion_Wu    時間: 13-12-6 10:41

我都會prefer迦南
作者: lamlamkids    時間: 13-12-6 11:11

迦南

小孩們讀過迦南(Lam Tin),老師、主任、校長都好有愛心
作者: sweetsugarapple    時間: 13-12-6 11:43

我仔讀緊藍田迦南PN, 都幾滿意, 課程都深
作者: phoebekwok311    時間: 13-12-6 13:19     標題: 回覆:sumosumo 的帖子

今曰最後留位,我都係迦南/又一村

作者: winding2012    時間: 13-12-6 15:19

我也有啟思與迦南的決擇,我最後選了九龍塘啟思,而放棄藍田迦南!這並不表示迦南不好,而是各有所需。
作者: tenko    時間: 13-12-6 15:22

回覆 winding2012 的帖子

九龍塘啓思的確係一間好學校!

作者: happytummy    時間: 13-12-6 15:30

tenko 發表於 13-12-6 15:22
回覆 winding2012 的帖子

九龍塘啓思的確係一間好學校!
你是九龍塘啟思學校家長? 想問下佢地每日有幾多outdoor活動時間?
作者: winding2012    時間: 13-12-6 15:33

回覆 tenko 的帖子

希望女兒明年在這校開始她快樂的學習旅程!
作者: siden    時間: 13-12-6 15:37     標題: 回覆:迦南還是啟思

我喜歡迦南課程多過啓思。

迦南老師主任大都很不錯。

作者: happytummy    時間: 13-12-6 15:39

winding2012 發表於 13-12-6 15:33
回覆 tenko 的帖子

希望女兒明年在這校開始她快樂的學習旅程!
你仲有無等緊其他學校offer? 我其實都好鍾意呢間學校呀, 入面d設施, 我自己見到都想玩, 又有大outdoor area, 但唔知每日有幾多outdoor活動時間
作者: vivi_mm    時間: 13-12-6 15:45

我都係迦南(黃埔)同啟思(九龍塘) 不知點選
作者: winding2012    時間: 13-12-6 16:07

回覆 happytummy 的帖子

仲有一間未有offer, 一間未in,不過如無意外都是啟思!outdoor活動,我都唔知!3月家長會問!
作者: winding2012    時間: 13-12-6 16:12

回覆 vivi_mm 的帖子

我想你已交了兩間留位費,可以慢慢考慮!最緊要自己清楚想要什麼?
作者: tenko    時間: 13-12-6 16:20

我唔確實知道outdoor時間幾多,  我仔返左學之後大肌肉好左好多! 坦白講學術係不及其他學校, 但係老師好好,有耐性, 有愛心, 仲成日打黎交代呀仔情況! 呀仔都好鐘意返學, 好開心!

作者: happytummy    時間: 13-12-6 16:36

tenko 發表於 13-12-6 16:20

我唔確實知道outdoor時間幾多,  我仔返左學之後大肌肉好左好多! 坦白講學術係不及 ...
咁應該有好多活動時間喎, 好好呀

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5