教育王國

標題: 求東區升中指引 [打印本頁]

作者: 不屈余囉    時間: 13-12-24 16:01     標題: 求東區升中指引

小兒就讀梁李秀娱小六,校內成績全級前40名,正正介乎B1與B2之間,欲入讀英中,求各方高見。
作者: babymj33    時間: 13-12-24 18:00

不屈余囉 發表於 13-12-24 16:01
小兒就讀梁李秀娱小六,校內成績全級前40名,正正介乎B1與B2之間,欲入讀英中,求各方高見。 ...

劉永生,  顯理,衞理,可以試試

民生已太進取, 可以問下老師意見

作者: 不屈余囉    時間: 13-12-24 18:21

回覆 babymj33 的帖子

所講三間都是中中,可有英中適合,另該三間哪間校風較好?謝謝
作者: ha8mo    時間: 13-12-24 18:31

作者: 不屈余囉    時間: 13-12-24 18:45

回覆 ha8mo 的帖子

可否講吓中華基金多啲資料,謝
作者: elbar    時間: 13-12-24 19:15

不屈余囉 發表於 13-12-24 16:01
小兒就讀梁李秀娱小六,校內成績全級前40名,正正介乎B1與B2之間,欲入讀英中,求各方高見。 ...

或試 自行和派位甲乙部 首選 聖馬可, 派位乙部 次選 劉永生

作者: 不屈余囉    時間: 13-12-25 10:40

好的,我和仔仔會慎重考慮,多謝意見。另是否中婦,筲官,民生呢幾閒喺自行派位或統一派位時都吾好搏呀?
作者: elbar    時間: 13-12-25 10:46     標題: 引用:好的,我和仔仔會慎重考慮,多謝意見。另是

原帖由 不屈余囉 於 13-12-25 發表
好的,我和仔仔會慎重考慮,多謝意見。另是否中婦,筲官,民生呢幾閒喺自行派位或統一派位時都吾好搏呀? ...

自行和派位甲部 次選 或一搏 筲官

作者: pswongg    時間: 13-12-25 12:20

如果運動,音樂叻可以試民生或筲官。民生在簡介會話有學某幾樣樂器會特别考慮,我記得有中提琴和大提琴
作者: 不屈余囉    時間: 13-12-25 15:18

回覆 pswongg 的帖子

佢熱愛打籃球,乒乓球,跑步,但未至於去到叻。
作者: elbar    時間: 13-12-25 15:32     標題: 引用:回覆+pswongg+的帖子 佢熱愛打籃球,乒乓

回覆 pswongg 的帖子

佢熱愛打籃球,乒乓球,跑步,但未至於去到叻。
咁我推介應該都適合

作者: 不屈余囉    時間: 13-12-25 15:35

筲官東就喺筲官隔離,除咗係B1同B2分別之外,仲有無其他明顯差別,另外若入讀筲官東,日後成績進步可否轉去讀筲官?
作者: elbar    時間: 13-12-25 15:37     標題: 引用:筲官東就喺筲官隔離,除咗係B1同B2分別之外

筲官東就喺筲官隔離,除咗係B1同B2分別之外,仲有無其他明顯差別,另外若入讀筲官東,日後成績進步可否轉去 ...
咪亂來

作者: ha8mo    時間: 13-12-25 15:42

作者: 不屈余囉    時間: 13-12-25 16:07

咁東區有邊幾間係啲學生讀得比較開心架?(若果有讀書快樂指數就好了)當然校風也要有一定水準啦。
作者: 不屈余囉    時間: 13-12-25 16:15

回覆 elbar 的帖子

咁係咪即係自行派位試聖馬可,筲官。跟住統一甲部依次序填番筲官,聖馬可,然後乙部再填多次呀?
作者: elbar    時間: 13-12-25 17:13     標題: 引用:回覆+elbar+的帖子 咁係咪即係自行派位試

咁係咪即係自行派位試聖馬可,筲官。跟住統一甲部依次序填番筲官,聖馬可,然後乙部再 ...
理解錯誤,我建議係 自行和派位甲部 1.聖馬可 2.筲官;而派位乙部 1.聖馬可 2.劉永生

作者: 不屈余囉    時間: 13-12-25 18:02

明白晒,謝。
作者: 不屈余囉    時間: 13-12-25 18:10

問多句,其實聖馬可同筲官邊間易入啲?
作者: babymj33    時間: 13-12-25 18:17

不屈余囉 發表於 13-12-25 10:40
好的,我和仔仔會慎重考慮,多謝意見。另是否中婦,筲官,民生呢幾閒喺自行派位或統一派位時都吾好搏呀? ...

中婦, 筲官, 聖馬可都係 1A 級, 自行應該好難  (以李秀娛考 4X計),
交左表無得 IN, 會嘥左, 有得 IN 到頭來中學亦會以教署二次呈分試成績次第作很重要的錄取參考。

民生這幾年亦升到 1B-1C, 你個女係 BAND 1 邊緣人, 進取得滯驚你地浪費左頭幾個派 BAND 2A 志願的機會。

另外, 如你女兒係肯定可以係 BAND 1範圍, 攪珠係有機會攪到 BAND 1A,

但到時佢會讀得很辛苦, 要諗清楚。

可以問下班主任意見,佢會知道你自己小學歷界小六生派位情況作參考比意見給你。

作者: babymj33    時間: 13-12-25 18:21

ha8mo 發表於 13-12-24 18:31
咁你試下中華基金囉

成績 BAND 1 與 BAND 2 之間, 入到 E 間都可以開香槟。

因為中華基金亦越嚟越揀人了。

作者: babymj33    時間: 13-12-25 18:25

不屈余囉 發表於 13-12-25 15:35
筲官東就喺筲官隔離,除咗係B1同B2分別之外,仲有無其他明顯差別,另外若入讀筲官東,日後成績進步可否轉去 ...

筲東係 BAND 2尾,  筲官係 BAND 1頭, 無人會將這兩間相比。

作者: babymj33    時間: 13-12-25 18:31

ha8mo 發表於 13-12-25 15:42
梁李過去3屆,每年有幾多人考到入張祝珊、中婦、筲官、聖馬可?
感覺上哩間不會是名校搶住收的對象
...

同感~

我知道梁李入到民生已係名列前茅,

入到張祝珊, 中婦, 筲官, 聖馬可真係好少聽到, 每屆加埋吾知有無 10-20個呢?

作者: 不屈余囉    時間: 13-12-25 18:38

多謝你寶貴嘅意見,請問有無邊幾間B2A可提供參考,我會同仔仔再好好商量。
作者: 不屈余囉    時間: 13-12-25 18:49

正如我之前提及,我較為希望佢入到一間快樂指數較高嘅中學,潛能方可慢慢爆發,又吾想佢讀中中而英文水平欠競爭力,其實如果有英中係B2A又吾係太遠嘅,那怕跨區去試自行派位,亦未嘗不可。
作者: mamee    時間: 13-12-25 20:04     標題: 引用:小兒就讀梁李秀娱小六,校內成績全級前40名

原帖由 不屈余囉 於 13-12-24 發表

其實睇番學校前兩屆小六派位是很有啟示。
自行呢,大多數也希望搏高一線,那一線可能是2a搏1c、1c搏1b/1a等,呢方面如果自己不清楚,你可以請教班主任。

以我所知,劉永生開2班英文班、衛理開到3班英文班(1c)顯理都開到2定3班英文班,它們校風也不錯,這些也是我仔仔(小西灣)學校band 2生大抽獎時所選的中學,通常是衛理vs劉永生。

另外,我亦認同可以試考中華基金,1月17截止報名。

作者: ha8mo    時間: 13-12-25 20:29

作者: 不屈余囉    時間: 13-12-25 21:01

回覆 ha8mo 的帖子

係喇,咁慈幼(英文)中學究竟係英中定係中中,係B幾?
作者: ha8mo    時間: 13-12-25 21:40

作者: ha8mo    時間: 13-12-25 23:25

作者: babymj33    時間: 13-12-25 23:57

不屈余囉 發表於 13-12-25 18:49

正如我之前提及,我較為希望佢入到一間快樂指數較高嘅中學,潛能方可慢慢爆發,又吾 ...想佢讀中中而英文水平欠競爭力,其實如果有英中係B2A又吾係太遠嘅,那怕跨區去試自行派位,亦未嘗不可。

我覺得快樂指數與家長同仔女既互動更有關係。

又要學校無壓力, 又想同學有競爭力, 邊有咁理想; 家長同仔女舒壓,加壓先重要。

作者: 不屈余囉    時間: 13-12-26 00:25

認同,互動係最重要,但試問香港現今嘅家庭有幾多可以做到親子互動,又有幾多可以做得足夠呢?
作者: babymj33    時間: 13-12-26 22:56

不屈余囉 發表於 13-12-26 00:25

認同,互動係最重要,但試問香港現今嘅家庭有幾多可以做到親子互動,又有幾多可以做 得足夠呢?...

現今生小孩都係一個起兩個止, 咁都吾去做足? 將責任交比學校?

學校最主要既功能係傳遞知識, 其他方面就做到幾多得幾多,
人格, 情緒管理, 面對壓力等, 好應該係父母的責任。

作者: 不屈余囉    時間: 13-12-27 13:54

如果嗰啲父母日出而作,日入而息,又或者居住在狹窄嘅劏房入面,又或者一啲單親家庭,吾係啲父母吾想盡力,係盡晒都係得咁多又如何,子女成長教育,學校(社會),家長和自身就有如一個等邊三角形,缺一不可
作者: ANChan59    時間: 13-12-27 14:30

babymj33 發表於 13-12-26 22:56
現今生小孩都係一個起兩個止, 咁都吾去做足? 將責任交比學校?

學校最主要既功能係傳遞知識, 其他方面就 ...
我都好認同,不少親子關係是不能外判。
作者: ANChan59    時間: 13-12-27 14:31

不屈余囉 發表於 13-12-27 13:54

如果嗰啲父母日出而作,日入而息,又或者居住在狹窄嘅劏房入面,又或者一啲單親家庭 ...
盡力去做,做得幾多得幾多!
作者: talent2000    時間: 13-12-27 20:49

作者: 不屈余囉    時間: 13-12-27 23:05

回覆 talent2000 的帖子

其實我吾係好明直資點解?同津貼和官立有咩主要分别?依你睇法,自行試中華基金?
作者: 不屈余囉    時間: 13-12-28 15:25

如果喺自行選筲官,劉永生,統一甲部只依次填番,留空第三。統一乙部再依次填筲官,劉永生,顯理.....這樣是否適合?
作者: talent2000    時間: 13-12-28 21:32

作者: babymj33    時間: 13-12-28 23:39

不屈余囉 發表於 13-12-28 15:25

如果喺自行選筲官,劉永生,統一甲部只依次填番,留空第三。統一乙部再依次填筲官 ...

自行無僥倖成份, 只會有實力都未必入到,因為僧多粥少, 你明吾明架?

作者: opclk    時間: 13-12-29 01:56

作者: talent2000    時間: 13-12-29 06:59

作者: 不屈余囉    時間: 13-12-30 16:32

佢老師叫佢試金文泰,劉永生。佢老師改佢中文詞語功課,話'食'字中間的一'丶'要寫成一'一',要佢做改正,我同個仔對功課時發現,叫個仔先做改正,再叫個仔有禮貌咁請教老師是否日後嘅功課,測驗,考試都不可寫作一點,老師答覆肯定地話'係'。我心有糾結,親自再致電請教老師,老師喺電話中頗不耐煩,表示自己也是根據甚麽'教育署最新頒佈常用字指引'去批改作業,仲話自己好忙,要趕住開會好多嘢做,叫我自己查下字典或做多啲資料搜集再打俾佢,然後就掛断線,我當時也氣了,立即向我上司表明狀況,因當時工作不算繁忙,我向他申請給我一點時間好讓我去處理一下,得到了批準。我於是打了電話去教育署,幾經轉駁去到了小學部的中文發展組,一位姓黎的女士就我的質疑給予我肯定的答覆,教育署沒有規定老師要根據甚麽指引去批改學生的功課,只有一些常用字參考對照表,希望老師對一些因約定俗成的字嘅寫法和讀音應抱'包容','鼓勵','交流嘅態度去應對,吾應該矯枉過正,阻礙小朋友發展嘅心情和空間.....正當我哋有感而發,喺度交流現時香港教育制度對小朋友影響嘅睇法時,我電話響起,個仔老師打番嚟,我向黎女士致歉掛了線,表明先和老師再溝通,然後再回電給她。老師回電嘅内容大致是改口風話自己剛才真係好忙好忙,又話自己都係咁寫,寫咗幾十年,只不過係想啲學生多啲認識個字嘅不同寫法啫,仲話自己揾咗幾多吾同嘅例子,希望有時間會攞出嚟同啲學生分享......(下删三百字)我當時梗係猛咁話'係呀,咁就好喇,吾該晒呀,搞到你真係吾好意思'諸如此類嘅嘢,因為我個仔仲有下學期要讀......事件就此作結,我和教育署黎女士嘅對話當中從未就學校和老師開名。我沒有出席家長日,只委託爺爺嫲嫲陪同仔仔出席取成績表。
作者: 不屈余囉    時間: 13-12-30 16:54

請問老師給我仔仔的見議中肯嗎?我應吾應該跟從?說真的,我真的不知道東區學校的Banding和校風嘅優劣,也只是從中學概覽中略知一二,望各方高人指點。
作者: 不屈余囉    時間: 13-12-30 17:01

回覆 opclk 的帖子

說真的,我真的不清楚。我只想盡力去幫仔仔揀一間適合佢程度而希望佢讀得開心嘅學校?可否給我一些寶貴嘅意見?謝!
作者: pswongg    時間: 13-12-30 17:13

回覆 不屈余囉 的帖子

你要清楚知道自己的banding先。若B1c至B2a,若果最後一次成績進步左可能會變B1。邊緣人揀學校最痛苦。

作者: opclk    時間: 13-12-30 17:20

作者: talent2000    時間: 13-12-30 17:56

作者: 不屈余囉    時間: 13-12-30 18:05

佢學校英文非特別好,佢五年級上下學期嘅常識都肥咗,喺六年級上學期追番攞A,但我無實質幫過佢,只是口頭勸勉和鼓勵,總平均分84分左右,佢性格較被動,是求知嘅絆腳石,佢現處B2,但若於最後一次呈分試追入B1,可有哪間B1中中會收佢或適合佢?另現自行派位又應試哪兩間較合?
作者: opclk    時間: 13-12-30 18:08

作者: talent2000    時間: 13-12-30 18:09

作者: opclk    時間: 13-12-30 18:11

作者: pris626    時間: 13-12-30 18:15     標題: 回覆:求東區升中指引

恕我直言,梁李秀娛响東區黎講程度唔算高,而你囝囝响40名内成績不算出衆,我會參考老師意見考慮金文泰和劉永生,兩間校風都好,雖然係中中,金文泰學生嘅英文成績同入U率唔錯,而劉永生係區内熱門中中,想入都唔容易,如果冇記錯,佢今年出左個醫科生。其實中中或英中都唔係重点,最緊要適合你囝嘅程度,自行要試有機會入到嘅中學,唔好浪費左個机會。

作者: opclk    時間: 13-12-30 18:20

作者: opclk    時間: 13-12-30 18:24

作者: talent2000    時間: 13-12-30 18:26

作者: talent2000    時間: 13-12-30 18:30

作者: opclk    時間: 13-12-30 18:34

作者: 不屈余囉    時間: 13-12-30 18:58

回覆 pris626 的帖子

咁即係自行選金文泰和劉永生?定係顯理和金文泰?又抑或顯理和劉永生?呢三間怎樣比較?另外鄧肇堅維多利亞中學如何評價?
作者: mamee    時間: 13-12-30 19:06     標題: 引用:回覆+talent2000+的帖子 同意!不過真係卒

原帖由 opclk 於 13-12-30 發表

同意!不過真係卒到PK...某間學校早2年F1留班生十二位,
我想直問,那間大公司是否就是x生?因為我係想簡民x的。

作者: opclk    時間: 13-12-30 19:11

作者: opclk    時間: 13-12-30 19:17

作者: mamee    時間: 13-12-30 19:27

opclk 發表於 13-12-30 19:17
回覆 mamee 的帖子

師父說:唔講得,唔笑得,唔答得徒弟說:上下左右都冇答案啊師父,
但我仔間小學,呢2年都有1x個入大公司(以它和衛理入得最多),阿仔班主任又like,叫我go ahead添如果讀到,係咪都可以正正常常咁過活?

作者: opclk    時間: 13-12-30 19:44

作者: opclk    時間: 13-12-30 19:51

作者: mamee    時間: 13-12-30 19:52

opclk 發表於 13-12-30 19:44
回覆 mamee 的帖子

受得壓又有能力咪冇問題,冇能力咪被人做棄子,

我都唔識講,自己想法已經係1b生(呈分排位16/146)簡1b學校,我以為已經算簡得對
我地學校唔興簡聖馬可同筲官,除左大公司同衛理外,跟住就係婦女會...都唔知點簡。

作者: opclk    時間: 13-12-30 19:56

作者: 不屈余囉    時間: 13-12-30 21:37

多謝意見,我會提供三間B1金文泰,顯理,衛理,再加三間B2劉永生,鄧肇堅維多利亞中學,李潤田俾我仔仔參考,再叫佢趁呢幾日假期自行上網睇下呢幾間學校嘅資料,然後帶同佢實地參觀下,最後按佢意願以一間B1加一間B2作自行分配嘅最後選擇。
作者: ANChan59    時間: 13-12-30 22:01     標題: 引用:回覆+opclk+的帖子 多謝意見,我會提供三

原帖由 不屈余囉 於 13-12-30 發表

多謝意見,我會提供三間B1金文泰,顯理,衛理,再加三間B2劉永生,鄧肇堅維多利亞中學 ...
原來顯理及衛理現在是B1,即是全港越來越多B1 !

作者: 不屈余囉    時間: 13-12-30 22:28

回覆 ANChan59 的帖子

問心講句,我讀中學時,呢幾間真係吾係B1(二十幾三十年前)。可能近年upgrade咗啩,但既然參加得個遊戲,就要明白同尊重個遊戲規則。
作者: talent2000    時間: 13-12-30 22:35

作者: opclk    時間: 13-12-30 22:45

作者: opclk    時間: 13-12-30 22:48

作者: ANChan59    時間: 13-12-30 22:49     標題: 引用:回覆+ANChan59+的帖子 問心講句,我讀中學

原帖由 不屈余囉 於 13-12-30 發表
回覆 ANChan59 的帖子

問心講句,我讀中學時,呢幾間真係吾係B1(二十幾三十年前)。可能近年upgrade咗啩, ...
三四年前都是B2。我不理那門子遊戲規則!

其他地區都有類似情況,不少學校都被家長抬高一級,B2當B1,B3當B2。

一下子香港多了好多B1,一下有學校降Band,不然香港邊有這麼多B1 學生。因為學校原則上冇Banding, 只有學生有Banding,Band 1只有三份一。

作者: ANChan59    時間: 13-12-30 22:52     標題: 引用:Quote:ANChan59+發表於+13-12-30+22:01+原

原帖由 talent2000 於 13-12-30 發表
I have no idea but they may be B2衛理>顯理
同意!你囝囝升中不久,應該幾update.

作者: talent2000    時間: 13-12-30 23:03

作者: opclk    時間: 13-12-30 23:06

作者: opclk    時間: 13-12-30 23:10

作者: talent2000    時間: 13-12-30 23:11

作者: talent2000    時間: 13-12-30 23:16

作者: talent2000    時間: 13-12-30 23:17

作者: opclk    時間: 13-12-30 23:22

作者: talent2000    時間: 13-12-30 23:34

作者: opclk    時間: 13-12-30 23:52

作者: 不屈余囉    時間: 13-12-30 23:53

多謝各位寶貴嘅意見。
作者: opclk    時間: 13-12-30 23:56

作者: ANChan59    時間: 13-12-31 00:12

小兒與他無緣,留給其他人吧。
當年集中選 Band 1 英中。

作者: opclk    時間: 13-12-31 00:17

作者: ANChan59    時間: 13-12-31 00:38

opclk 發表於 13-12-30 23:22
顯理> 2013 DSE 3322率達 over 90%
多口講多句... 33222 不是好指標,best of five 22-24 分的比率才反映入資助學位的機會。
作者: opclk    時間: 13-12-31 00:48

作者: ANChan59    時間: 13-12-31 00:53

talent2000 發表於 13-12-30 23:34
如果係over90%咁好過好多Band1學校,如果能睇到入三大或二大的比率就更加可作參考。 ...
入三大比率可能不高 .... 33222 跟入大學無乜關係。
作者: opclk    時間: 13-12-31 01:02

作者: talent2000    時間: 13-12-31 01:05

作者: ANChan59    時間: 13-12-31 01:08

talent2000 發表於 13-12-31 01:05
記得有一次見過一些資料係比較某幾間Band1 頂學校,有data 關於入首三大的%及入讀之學係。
...
有,不過唔齊!
作者: opclk    時間: 13-12-31 01:17

作者: ANChan59    時間: 13-12-31 01:18

talent2000 發表於 13-12-31 01:05
我知道,記得有一次見過一些資料係比較某幾間Band1 頂學校,有data 關於入首三大的%及入讀之學係。當年只 ...
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&tid=2641445&goto=lastpost#lastpost

作者: talent2000    時間: 13-12-31 01:23

作者: ANChan59    時間: 13-12-31 01:40

talent2000 發表於 13-12-31 01:23
最近睇過小孩帶回家的學校資訊,好清楚有list out %入每間大學的%,如果無記錯皇仁主要係入三大而港大及中 ...
你提及幾間都是以3大為主,加上英美一二線大學。
作者: talent2000    時間: 13-12-31 01:48

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5