教育王國

標題: 請問你們囝囝囡囡, 有沒有死也要死回學校的? [打印本頁]

作者: 梁太2010    時間: 14-2-19 13:35     標題: 請問你們囝囝囡囡, 有沒有死也要死回學校的?

作者: oscarmama    時間: 14-2-19 14:05

睇吓咩事,如果普通上課佢就吾會咁爭取,但係聽日比賽,今日發高燒都話要返學
作者: suki_yyh    時間: 14-2-19 14:29

傷風感冒都會, 發燒就一定唔返

作者: qqwong    時間: 14-2-19 15:17

發燒一定唔俾佢返學, 除非考試測驗就無計喇~
作者: Yanamami    時間: 14-2-19 17:00

“病左既唔番學,禁番學既就唔會病啦”~~~麥嘜話既。
作者: longlokma    時間: 14-2-19 17:26     標題: 回覆:請問你們囝囝囡囡, 有沒有死也要死回學校的

发燒就冇辦法,只是小病会照返,因唔返学会好麻煩,d功課唔清唔楚

作者: kitbebe    時間: 14-2-19 17:33

唔返學好多手尾跟, 阿女話最好唔好喎
作者: 梁太2010    時間: 14-2-19 17:51

作者: longlokma    時間: 14-2-19 18:11     標題: 回覆:請問你們囝囝囡囡, 有沒有死也要死回學校的

如果不是病到要不停瞓覺,我会比佢返学,因反正在家也只是坐下呆下,不如去上堂……積埋d功課之後做仲惨

作者: MC1128    時間: 14-2-19 18:31

病,仲要醫生俾兩日病假,仲番學? 會唔會拖長個病?令病情更嚴重?

如果有傳染性,例如流感,豈不是置其他人的健康於不顧?

作者: ha8mo    時間: 14-2-19 18:38

作者: Band5    時間: 14-2-19 19:56     標題: 回覆:請問你們囝囝囡囡, 有沒有死也要死回學校的

如果佢唔係好唔掂,就俾佢自己決定,但要補一句:萬一唔掂要人送你返屋企,怕唔怕瘀先!

作者: wyl    時間: 14-2-19 21:02

發燒或有傳染性嘅病就一定唔好返,如果只是一般傷風之類就戴住口罩返。

作者: Yanamami    時間: 14-2-19 22:06

其實仔女上到中學,好多野喺“意見接受,態度照舊”。道理我信他們會明(唔好番去累街坊),但家長既“影響力”真喺又細左。我諗唔喺死下死下,他們食兩粒必理痛就番學。若喺普通流感,我諗他們會照番學。

題外話,禁都唔知喺好定唔好。d後生仔,番工果d,動不動就攞醫生紙唔番工。所以見學生病都要番學又好似幾安慰。我諗禁大個女會知自己掂唔掂啦。最多提多句:唔好死頂,好唔舒服就早退。

作者: longlokma    時間: 14-2-19 23:18     標題: 回覆:請問你們囝囝囡囡, 有沒有死也要死回學校的

中学不是小學幼稚園,小小病便怕傳染,除非是傳染性好强的病如手足口之類,否則不用下下唔返学,戴口罩就得啦…………将来做事唔通又可以小小病就唔返工?!

作者: 梁太2010    時間: 14-2-20 11:20

作者: Yanamami    時間: 14-2-20 12:32

梁太2010 發表於 14-2-20 11:20
回覆 ha8mo 的帖子

1. 個病有冇傳染性先? 會傳人就梗係唔好返啦---  冇傳染, 脹感冒

我唔喺好人,而喺接受現實。仔女大到禁上下,有自己意見感受。我唔想都要喺某程度上接受。如果唔喺對生命健康有嚴重影響(e.g.吸毒),我會由得她。唔喺又可以點呢?10度8度要唔添衣,我都無計啊~~她要為自己的行為同決定負責任。硬碰喺雙輸呀~~唯有由得她自己衡量,然後喺旁邊睇實她,有乜事就扶一把啦。就好似BB學行,都要俾她自己行呀~跌倒時做媽媽自然會心痛,但唔俾他自己行咩?"榜“住他囉~

作者: Jackieson    時間: 14-2-27 09:24

回覆 Yanamami 的帖子

非常同意, 因為感同身受, 特別上到中學, 態度行為真係好難再管...
早排得幾度, 好多人都著羽絨, 而阿仔就只肯著衛衣, 我同佢講: 凍就著返件褸, 咪懶型! 佢話唔凍呀! 我地提咗就算, 佢唔著都無計, 結果就病咗! 跟住再次凍時, 佢添多件...响衛衣內面. 我就同佢講: 有時錯咗就要認, 就算唔認都一定要改! 呢句係幾年前睇"三國"學返黎, 唯有時不時提吓佢呢句...

作者: Yanamami    時間: 14-2-27 12:05

Jackieson 發表於 14-2-27 09:24

非常同意, 因為感同身受, 特別上到中學, 態度行為真係好難再管...
慘得過兩個女又唔病(touch wood),我更加由得她倆。只喺做下天氣C9,提下她們今日幾度就算,又或者叫她們出騎樓企下,事關室內唔覺凍的。阿女校長話齋:提點多過一句就喺多。我會記住。

作者: smallfoothk    時間: 14-2-27 12:16

回覆 梁太2010 的帖子

你的孩子很勤力,做父母又開通,反比小學生有病,父母叫佢地繼續番學,是兩個世界....

作者: annie40    時間: 14-2-27 18:06

没有完美妈妈! 当妈妈的只要做对几件事,孩子已经可以很了不起!:loveliness:

潇洒- 还是有市场的.

作者: 梁太2010    時間: 14-2-27 18:54

作者: Yanamami    時間: 14-2-27 19:54

梁太2010 發表於 14-2-27 18:54
回覆 smallfoothk 的帖子

現在我也正在 "更年期鬥青春期"哦得多又怕她不喜歡, 和她做朋友有時又看不過眼:s ...

唔好禁啦。講悔氣說話。。。呢度人人都有相同經歷,個個仔女都會有青春期,徵狀都差唔多,只喺反應力度唔同者。既然明知會有個階段喺火星撞地球,咪避重就輕一下囉。過左16歲應該會好d啦。而家唔好有禁多衝突,親近d,反叛期就過得容易d啦~o我得多就一定唔啱聽啦,抽離少少就唔會太唔順眼喲~

作者: 梁太2010    時間: 14-2-28 15:20

作者: www    時間: 14-3-1 01:49

qqwong 發表於 14-2-19 15:17
發燒一定唔俾佢返學, 除非考試測驗就無計喇~
為己為人,若有發燒,即使考試測驗也不要返學。

作者: siukeung208    時間: 14-4-9 02:27

作者: sukifong311    時間: 14-4-12 19:44

作者: lu-ka    時間: 14-4-13 15:12     標題: 回覆:請問你們囝囝囡囡, 有沒有死也要死回學校的

如果佢想返又唔係去玩,点解唔俾佢返

作者: my_majesty    時間: 14-4-16 15:13

我個仔好鍾意田徑, 但係半年前傷左關節到而家都未好返晒
叫佢停一排佢又唔聽
有時仲暪住我去練習
真係唔知點好
作者: Cello093    時間: 14-4-17 15:14

my_majesty 發表於 14-4-16 15:13
我個仔好鍾意田徑, 但係半年前傷左關節到而家都未好返晒
叫佢停一排佢又唔聽
有時仲暪住我去練習

同教練、學校傾吓,如果佢地都話得,你都冇計。

作者: neverstop    時間: 14-4-19 09:14

鬧唔到咁多傢喇,死都要死返去一定有佢既原因
中學既光陰一去不返,有D野唔做就第日冇得做
想當年死都要死返學的人+1
當年發住燒都要打班籃全場再加時
而家諗返,覺得咁先叫無悔
如果比我揀多次都會咁揀
我會記得呢世人曾經好英勇
我會記得加時決定性果球係我射
中學既青春同激情係之後果80年都搵唔返
作者: cc1215    時間: 14-4-19 16:52

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5