教育王國

標題: 阿女刚刚考完钢琴5级, 如果今次合格的话 [打印本頁]

作者: syschan    時間: 14-8-7 14:40     標題: 阿女刚刚考完钢琴5级, 如果今次合格的话

會考5级樂理, 跟住呢?
通常是否不建議跳级,
要考晒 6, 7, 8 级,
還有的是隔年才再考吗?

6,7,8 级, 應该最少都要半年至9個月时间去预備吧!

作者: woodenmusic    時間: 14-8-7 18:13     標題: 回覆:阿女刚刚考完钢琴5级, 如果今次合格的话

考5級樂理是必須,考6,7級琴試不是必須,純粹為累積經驗。可以選擇考6跳8,考7再考8,或者學多幾年直接考8級。不過多數學多幾年直接考8級的人彈過的歌曲最多,實力也是最好啊

作者: 晴晴家庭    時間: 14-8-7 22:32     標題: 引用:考5級樂理是必須,考6,7級琴試不是必須,

原帖由 woodenmusic 於 14-08-07 發表
考5級樂理是必須,考6,7級琴試不是必須,純粹為累積經驗。可以選擇考6跳8,考7再考8,或者學多幾年直接考8 ...
其實逐級考,累積考試經驗會唔會較好呢?

作者: woodenmusic    時間: 14-8-7 22:38     標題: 引用:Quote:原帖由+woodenmusic+於+14-08-07+發

原帖由 晴晴家庭 於 14-08-07 發表
唔會,學多d歌更好!考試只考三首歌,三首歌帶給小朋友的經驗只會是考試經驗。而且要經驗可以參加校際比賽,一樣可累積經驗,而且花費又少

作者: 晴晴家庭    時間: 14-8-7 22:44     標題: 引用:Quote:原帖由+晴晴家庭+於+14-08-07+發表其

原帖由 woodenmusic 於 14-08-07 發表
唔會,學多d歌更好!考試只考三首歌,三首歌帶給小朋友的經驗只會是考試經驗。而且要經驗可以參加校際比賽 ...
謝謝。

作者: woodenmusic    時間: 14-8-7 22:45     標題: 引用:Quote:原帖由+woodenmusic+於+14-08-07+發

逐級考即是用三年,彈9首歌,就算考到合格的成績也肯定不會是有實力啊!實力的累積需要彈大量不同時期,作曲家的歌曲,因此9首歌絕對不能對學生的實力和技巧有很大的提升可以邊學多些歌,同時參加校際比賽(或各類可表演的活動)已經是最好的學習

作者: syschan    時間: 14-8-8 09:10

系囉,老师话 6,7,8级都要考,
真系聽到都想呕呀!
如果連續3年考晒我驚阿女憎死,以後都吾弹琴添呀會!
作者: syschan    時間: 14-8-8 09:13

個老师敢樣同我講, 我覺得有問题,

如果連續3年都考, 即系3年净系弹9首歌,

所以都問問大家研究下。

作者: ClaraC    時間: 14-8-8 09:34     標題: 引用:如果連續3年都考,+即系3年净系弹9首歌,+

原帖由 syschan 於 14-08-08 發表
所以都問問大家研究下。 ...
每個老師都會有不同教法,我自己就Prefer考七級八級,你可以將你自己的建議同老師傾傾我以前老師都話七級八級距離較闊,要考七級先可以考八。
考試除了Scale和考試歌之外,仲有Sightreading 同Aural,這兩部分就好似閱讀理解及聆聽測驗,要慢慢浸,無得死練出黎。所以,我建議考七級先,每個部分都可以達到水準,八級會輕鬆D。

作者: ClaraC    時間: 14-8-8 09:47     標題: 引用:Quote:原帖由+woodenmusic+於+14-08-07+發

個人認為,累積考試經驗係好,但不用遂級考。
三首歌只佔六成分數,連埋Scale只佔74%。其餘26%系Sightreading and aural,這兩部分無得死操出黎,除了透過平時練之外,仲要看臨場發揮。
所以,我建議考七、八級,畢竟兩個考試應該唔會差好耐先考。考八級時仲有考七級的印象,可以總結番七級考試前準備有什麼不足,考試時有什麼臨場要留意,考試都得心認手。
用比賽的經驗代替考試經驗,就會略有不足,畢竟比賽唔會考Scale、Sightreading及Aural

作者: woodenmusic    時間: 14-8-8 09:49     標題: 引用:如果連續3年都考,+即系3年净系弹9首歌,+

所以都問問大家研究下。 ...
考哂一定會好悶,聽的人悶,彈的人同樣悶。如果選擇不考哂6,7級,可以叫老師上堂時照練aural,唔好等考試先練

作者: syschan    時間: 14-8-8 10:00

clarac 和 woodenmusic 的提議都好好, 多谢先。

如果考7 和 8级的话, 應该連續每年考定系隔年考好一些呢?

仲有呀, 老師话依家的syllabus 一年比一年難, 以前8级的歌仔出现在依家6级的考试書裡wor......

作者: woodenmusic    時間: 14-8-8 10:07     標題: 引用:clarac+和+woodenmusic+的提議都好好,+多

clarac 和 woodenmusic 的提議都好好, 多谢先。

如果考7 和 8级的话, 應该連續每年考定系隔年考好一些呢 ...
逐年考還是隔年考要看學生的程度,由老師決定會較好

作者: 王家爸爸    時間: 14-8-8 10:31

syschan 發表於 14-8-8 09:13

老師可能從自己的角度考慮?
作者: ClaraC    時間: 14-8-8 10:56     標題: 引用:clarac+和+woodenmusic+的提議都好好,+多

如果考7 和 8级的话, 應该連續每年考定系隔年考好一些呢 ...
幾時考就問老師意見,老師會根據學生程度幾時考。家長都可以留意下小朋友的學校功課,同老師協調幾時考。

作者: cmchang0927    時間: 14-8-8 11:59

我的小朋友考G2, 4, 6, 8朋友的考g3, 5, 8

作者: longlokma    時間: 14-8-8 15:16     標題: 回覆:阿女刚刚考完钢琴5级, 如果今次合格的话

我孩子情況一样,还不幸地考琴前一日病了,要撑住去考現在我会看看结果如何再跟老師商量之後学習計劃,但肯定不會6,7,8逐级考,因為实在太闷太機械了。

作者: renee12345    時間: 14-8-8 19:18

作者: dlh525    時間: 14-8-12 22:40     標題: 回覆:阿女刚刚考完钢琴5级, 如果今次合格的话

我小朋友今年考完5級,樂理舊年都考了. 如進度可以就後年2016年考,但未決定6定7,這段時間先再打好根基

作者: syschan    時間: 14-8-13 09:56

dlh525 發表於 14-8-12 22:40
我小朋友今年考完5級,樂理舊年都考了. 如進度可以就後年2016年考,但未決定6定7,這段時間先再打好根基

...

thanks !

may I know how old is your kid?

作者: syschan    時間: 14-8-13 09:56

I think I will skip grade 6 exam....
作者: F3F    時間: 14-8-13 13:09     標題: 引用:會考5级樂理,+跟住呢?通常是否不建議跳级

原帖由 syschan 於 14-08-07 發表
通常是否不建議跳级,
我仔仔係考完4級,之後5級樂理,再直接考7級,之後才8級。

作者: dlh525    時間: 14-8-16 11:38     標題: 回覆:syschan 的帖子

10 years old

作者: cat_brother    時間: 14-8-16 19:47

請問考5級Sightreading時,考官給時間看是30秒或是一分鐘的
作者: bb20040225    時間: 14-8-18 14:04     標題: 引用:Quote:原帖由+syschan+於+14-08-07+發表會

原帖由 F3F 於 14-08-13 發表
我仔仔係考完4級,之後5級樂理,再直接考7級,之後才8級。
請問考完4級,隔幾耐先考7级?

作者: F3F    時間: 14-8-18 20:58     標題: 引用:Quote:原帖由+F3F+於+14-08-13+發表我仔仔

原帖由 bb20040225 於 14-08-18 發表
請問考完4級,隔幾耐先考7级?
因為我仔中間要考長笛,所以隔左3年

作者: karbb1217    時間: 14-8-21 20:04     標題: 回覆:阿女刚刚考完钢琴5级, 如果今次合格的话

為何不彈多啲歌及練習曲,直接考八級?三年一定無問題喇如果佢日日都練習的話!你咁講令我覺得,你鋼琴老師只係識彈考試歌?其他增加彈琴的造詣或技巧就唔識?考上高級,唔止要彈歌,仲要了解每個時期每個作曲家的不同地方,咁先學到首歌既重要地方。佢彈五級前彈什麼書?

作者: syschan    時間: 14-9-10 09:34

karbb1217,

Yes I agree with you. I have doubt with the teacher's opinion so I want more information from other parents here.

My girl have finished children pieces, bach, "chaney"( sorry forgot how to spell...)

作者: longlokma    時間: 14-9-10 09:46     標題: 回覆:阿女刚刚考完钢琴5级, 如果今次合格的话

我想孩孑考5级后跳考八级,但学習期间请老師也教6、7级的考试曲目(即只学不考),大家意見如何?有冇用呢?

作者: stringbean    時間: 14-9-28 23:01     標題: 引用:會考5级樂理,+跟住呢?通常是否不建議跳级

通常是否不建議跳级,
我自己,同埋所有5級學生都直接考8級,寧願中間學多d歌仲好! 反正我接過好多7級學生,都話8級同7級差好遠!

作者: Wing_    時間: 14-10-26 23:09

作者: cpecpr    時間: 14-11-4 13:29     標題: 引用:會考5级樂理,+跟住呢?通常是否不建議跳级

通常是否不建議跳级,
我囡就2,4,6,8考,剛剛考完8級成功過關?都覺得八級最難!就算每日練3句鐘!老師都好唔滿意囡囡表現!好彩過咗關,唔使再比老師鬧

作者: syschan    時間: 14-11-28 16:47

cpecpr 發表於 14-11-4 13:29
我囡就2,4,6,8考,剛剛考完8級成功過關?都覺得八級最難!就算每日練3句鐘!老師都好唔滿意囡囡表現!好 ...

may i know how old is your kid ? thx
作者: cpecpr    時間: 14-11-29 17:14     標題: 回覆:syschan 的帖子

12 years old

作者: 紫蘿蘭    時間: 14-12-1 14:20     標題: 引用:Quote:原帖由+syschan+於+14-08-08+發表如

原帖由 ClaraC 於 14-08-08 發表
每個老師都會有不同教法,我自己就Prefer考七級八級,你可以將你自己的建議同老師傾傾我以前老師都話七級八 ...
請問aural點練? 我仔sightreading 同aural 都好弱。

作者: cpecpr    時間: 14-12-2 07:04     標題: 回覆:紫蘿蘭 的帖子

是老師加堂練習,所以一星期上兩堂!sight reading 就冇乜練,無謂哂時間!

作者: YuYuMother    時間: 14-12-11 09:29

唔需要逐級考,考試只集中練3首樂曲會悶死。

我女係3/5/8,我仔2/5,遲d會直接考8級。我寧願佢地彈多d其他樂曲享受彈琴樂趣,好過日練夜練3首樂曲。
作者: longlokma    時間: 14-12-11 09:56     標題: 引用:唔需要逐級考,考試只集中練3首樂曲會悶死

原帖由 YuYuMother 於 14-12-11 發表
唔需要逐級考,考試只集中練3首樂曲會悶死。

我女係3/5/8,我仔2/5,遲d會直接考8級。我寧願佢地 ...
我同你一样打算

作者: jojotam555    時間: 15-3-19 13:10

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5