教育王國

標題: 迦南今日面試完,大家討論下小朋友表現如何 [打印本頁]

作者: amietong    時間: 14-11-7 15:41     標題: 迦南今日面試完,大家討論下小朋友表現如何

我囡囡表現一般,一半做到一半無做·無問媽媽任何問題·

作者: littlefly    時間: 14-11-7 15:45

我個女都係, 開頭一半都好怕醜, 冇反應, 中段到尾先有合作, 我諗都係冇行了
作者: Tungandsai    時間: 14-11-7 15:51     標題: 回覆:迦南今日面試完,大家討論下小朋友表現如何

我囝囝都係,唔舒服食左藥,直頭跌哂watt,大部分都唔肯做

作者: bbbb2013    時間: 14-11-7 15:53     標題: 回覆:迦南今日面試完,大家討論下小朋友表現如何

今日係麗港城果間in, 唔知點解要做完briefing先正式interview. 有d小朋友已經唔耐煩。

作者: gloriayi    時間: 14-11-7 16:04

我哋都系麗港城,平日10:30要训覺,全部都識做識講,但唔愿配合,唔肯照住老师指令做。
作者: livewithhope    時間: 14-11-7 16:05     標題: 引用:今日係麗港城果間in,+唔知點解要做完briefi

原帖由 bbbb2013 於 14-11-07 發表
今日係麗港城果間in, 唔知點解要做完briefing先正式interview. 有d小朋友已經唔耐煩。

...
小西灣都係咁,I don't like their arrangement

作者: joeycwm    時間: 14-11-7 16:12

我個囡直頭訓咗, 訓到入課室要叫醒佢, 然後喊咗兩聲, 好彩之後冇事, 照玩, 不過全程唔笑, 唔彩人, 黑口黑面! 可能佢唔係太LIKE依間學校, 唉!
作者: DIKE    時間: 14-11-7 16:17

amietong 發表於 14-11-7 15:41
可以分享下要考D咩嗎?

作者: fruitfulsnoopy    時間: 14-11-7 16:26

joeycwm 發表於 14-11-7 16:12
我個囡直頭訓咗, 訓到入課室要叫醒佢, 然後喊咗兩聲, 好彩之後冇事, 照玩, 不過全程唔笑, 唔彩人, 黑口黑面 ...

你小朋友係咪in堅道迦南11:45呀?
作者: eccoyeh    時間: 14-11-7 16:38

我個仔IN 金巴倫道, 安排好好. 唔使點等, 一個家長陪IN, 一個聽講座. 完全沒問家長問題, 問小朋友個名, 邊個同佢來~~個仔都唔出聲, 後面先好D, 都要按指示積木, 指下貓狗魚。最後老師送公仔, 講謝謝. 表現一般~. d 女仔好勁!
作者: mykate    時間: 14-11-7 16:48     標題: 回覆:迦南今日面試完,大家討論下小朋友表現如何

我女明天先見堅道迦南

作者: tkity    時間: 14-11-7 16:50     標題: 回覆:fruitfulsnoopy 的帖子

Haha......慘淡收場……十樣有八樣做吾到……顏色比錯,老師叫阿仔對摺毛巾,阿仔攞左塊毛抹檯……

作者: tkity    時間: 14-11-7 16:51     標題: 回覆:tkity 的帖子

Didn't put up much hope.....

作者: mykate    時間: 14-11-7 17:04     標題: 回覆:迦南今日面試完,大家討論下小朋友表現如何

你地系兩位家長一齊去?

作者: Madambarbie    時間: 14-11-7 17:53     標題: 引用:Haha......慘淡收場……十樣有八樣做吾到…

原帖由 tkity 於 14-11-07 發表
Haha......慘淡收場……十樣有八樣做吾到……顏色比錯,老師叫阿仔對摺毛巾,阿仔攞左塊毛抹檯……:sickmil ...
你係咪大仔?考啲野咁深?

作者: ella_805    時間: 14-11-7 18:19     標題: 引用:Haha......慘淡收場……十樣有八樣做吾到…

原帖由 tkity 於 14-11-07 發表
Haha......慘淡收場……十樣有八樣做吾到……顏色比錯,老師叫阿仔對摺毛巾,阿仔攞左塊毛抹檯……:sickmil ...
對摺毛巾

作者: fatdogman    時間: 14-11-7 18:25     標題: 引用:Quote:原帖由+tkity+於+14-11-07+發表Haha.

原帖由 ella_805 於 14-11-07 發表
對摺毛巾
我囡得14 months,  摺毛巾,冇可能。。

作者: Mcmugs    時間: 14-11-7 18:35     標題: 回覆:迦南今日面試完,大家討論下小朋友表現如何

今日同啱啱15個月囝見,第1條問題我已晕左

老師:佢識分顏色未呀?
我:未呀!(有禮地)
老師:佢要識分架啦…
講完就攞玩具俾佢分顏色,咁啱佢撞中。

其實我心諗如果我話佢識你都信,都幾驚

作者: cpc608    時間: 14-11-7 18:39

回覆 amietong 的帖子

Son 20 months.
Tasks all completed - responded "apple", "orange", and "banana", "fish", "dog", "cat" + done fruit matching and sort colours (red blue yellow).
Yet not willing to answer "what's your name" and "who came with you today".

作者: Mcmugs    時間: 14-11-7 18:40     標題: 引用:Quote:原帖由+ella_805+於+14-11-07+發表對

原帖由 fatdogman 於 14-11-07 發表
我囡得14 months,  摺毛巾,冇可能。。
我地都有考,勉強我都可以話老師睇佢地大小肌肉發展多過結果……

顏色的確唔明……

作者: 大聲爸    時間: 14-11-7 19:49

小女得14個月多
剛識行二星期,唔識講嘢。。
唔識分顏色,動物生果更唔可能識
都唔知去in做乜。。
作者: Madambarbie    時間: 14-11-7 20:04     標題: 引用:+本帖最後由+cpc608+於+14-11-7+18:44+編輯

原帖由 cpc608 於 14-11-07 發表

回覆 amietong 的帖子
My son 15m, luckily no need to match the color, other tests same with u plus building blocks, but the teacher really focus whether he can speak or not, keep asking his name and said he have to say thank you (my son just nod his head ) after got the bunny

作者: C.Humphrey    時間: 14-11-7 20:36     標題: 引用:今日係麗港城果間in,+唔知點解要做完briefi

...
briefing幾耐?可否父母其中一個聽,另一個帶小朋友in?

作者: little_kid    時間: 14-11-7 20:40     標題: 回覆:迦南今日面試完,大家討論下小朋友表現如何

考摺手巾,生果名稱好深喎,請問係邊間迦南

作者: konew720    時間: 14-11-7 20:47     標題: 引用:我囡囡表現一般,一半做到一半無做·無問媽

原帖由 amietong 於 14-11-07 發表
比2年前大囡interview深好多。

作者: PurpleLove    時間: 14-11-7 20:53     標題: 回覆:konew720 的帖子

我女懂得分顏色,動物和生果。但臨塲表現唔好,勁唔合作,唔肯講野,不願回應老師。我直情係絶望

作者: hopeful123    時間: 14-11-7 20:55     標題: 回覆:迦南今日面試完,大家討論下小朋友表現如何

我小朋友in得淺好多wo,公仔眼耳口鼻,勘茶飲水,玩煮飯仔,thx you byebye。佢18months,全部做到。

作者: cpc608    時間: 14-11-7 20:55

回覆 Madambarbie 的帖子

My son did follow me saying "thank you". We started asking him to do that at home even when he still couldn't speak - so he has been brainwashed, haha. And he pushed his chair back (trained up mainly by his playgroup)
作者: cpc608    時間: 14-11-7 20:58

回覆 little_kid 的帖子

Cumberland Road
Actually naming the fruit is reasonable as they eat them on a daily basis. It's at least not something foreign.

作者: Madambarbie    時間: 14-11-7 21:18     標題: 引用:回覆+Madambarbie+的帖子 My+son+did+foll

原帖由 cpc608 於 14-11-07 發表
回覆 Madambarbie 的帖子

My son did follow me saying "thank you". We started asking him to do that a ...
Me too, my son could push back the chair without my order, really well trained in pg!! He could complete all the tasks without saying a word haha, but I m very satisfied with this at his age already

作者: happyszesze    時間: 14-11-7 21:29     標題: 回覆:迦南今日面試完,大家討論下小朋友表現如何

我囡21months, in 顏色唔識,問咩名唔講,但其他搭積木,眼耳口鼻,义匙杯都識,仲有問我係邊個,邊個同佢黎,送公仔講多謝都無問題。

問家長就係點解選佢地學校,假日去邊,平時邊個湊,有無上playgroup

作者: mingcat    時間: 14-11-7 21:47     標題: 引用:今日係麗港城果間in,+唔知點解要做完briefi

...
我今日都有in麗港城,佢地應該interview之後先briefing, 所有小朋友都唔耐煩

作者: mingcat    時間: 14-11-7 21:48     標題: 引用:考摺手巾,生果名稱好深喎,請問係邊間迦南

原帖由 little_kid 於 14-11-07 發表
麗港城有考

作者: babyjk2013    時間: 14-11-7 22:12     標題: 回覆:迦南今日面試完,大家討論下小朋友表現如何

爸媽能幫忙給提示嗎?

作者: babyjk2013    時間: 14-11-7 22:13     標題: 回覆:迦南今日面試完,大家討論下小朋友表現如何

爸媽能幫忙給提示嗎?

作者: tkity    時間: 14-11-7 22:17     標題: 引用:考摺手巾,生果名稱好深喎,請問係邊間迦南

麗港城迦南ah

作者: little_kid    時間: 14-11-7 22:17     標題: 回覆:迦南今日面試完,大家討論下小朋友表現如何

聽面試內容仲以為係k1面試。

作者: tkity    時間: 14-11-7 22:22     標題: 引用:聽面試內容仲以為係k1面試。 +

聽面試內容仲以為係k1面試。
Haha...not sure...總之衰左

作者: tkity    時間: 14-11-7 22:29     標題: 引用:Quote:原帖由+tkity+於+14-11-07+發表Haha.

原帖由 ella_805 於 14-11-07 發表
對摺毛巾
To be exact...係對摺再對摺……

作者: tkity    時間: 14-11-7 22:34     標題: 引用:Quote:原帖由+tkity+於+14-11-07+發表Haha.

原帖由 Madambarbie 於 14-11-07 發表
你係咪大仔?考啲野咁深?
大B(三月)……hehe but we didn't deliberately train him up for interviews.....we did a lot of 自理training but not really associated with interviews...

作者: L+H    時間: 14-11-7 23:10

we went to the interview at cannan waterloo road today. Our 17 months girl was.required to point nose and eyes on Mickey, and matching shapes. The last part was to use an adult spoon to pick up colour nuts to colour bowls.

We failed in the colour test as expected, she put all the nuts in one bowl  

作者: L+H    時間: 14-11-7 23:14

Though the teachers needed to interview so many children today, they were still very nice!
作者: C.Humphrey    時間: 14-11-7 23:16     標題: 引用:Quote:原帖由+bbbb2013+於+14-11-07+發表今

原帖由 mingcat 於 14-11-07 發表
我今日都有in麗港城,佢地應該interview之後先briefing, 所有小朋友都唔耐煩

...
briefing幾耐?

作者: bbbb2013    時間: 14-11-7 23:17     標題: 回覆:迦南今日面試完,大家討論下小朋友表現如何

Yes, very strange that I heard my colleague attending K1 interview with her son, but he was asked to do color and point eye, nose, etc which are same as PN. Now, I am really doubt and question the PN Interview.

When I was attending PN interview with my big girl 2-3 yrs ago, she just needed to point the things and follow instructions. Today, the teacher required my little girl to tell her name, who came with her, asked her to say color, fold towel and tidy the chair, it's too much for baby.

作者: Jyip1227    時間: 14-11-7 23:31

今天面試,有否和家長傾計?
作者: afei    時間: 14-11-7 23:58

大聲爸 發表於 14-11-7 19:49
小女得14個月多
剛識行二星期,唔識講嘢。。
唔識分顏色,動物生果更唔可能識

我的情況差不多, 仔仔未識講嘢,最識叫婆婆、爸爸。 老師成日叫講嘢,叫咩名,邊個同你黎。 我已經同老師講, 怇未識講, 但如果你問邊個條魚喺,邊個喺香蕉, 怇會認識指。 但老師持續問問題,叫怇講。。。。唉。

今日仲要有點雨粉粉, 但又不早d 開門給家長入去, 個個都喺外面企。

作者: livewithhope    時間: 14-11-8 00:01     標題: 引用:Quote:大聲爸+發表於+14-11-7+19:49+小女得

原帖由 afei 於 14-11-07 發表
我的情況差不多, 仔仔未識講嘢,最識叫婆婆、爸爸。 老師成日叫講嘢,叫咩名,邊個同你黎。 我已經同老師 ...
今日大風到冇朋友,企左幾個字,好怕我囡吹親law

作者: afei    時間: 14-11-8 00:07

livewithhope 發表於 14-11-8 00:01
今日大風到冇朋友,企左幾個字,好怕我囡吹親law

喺啊,入到去操場, 拿拿林先開帳篷,又拿拿林叫名入去。好似趕鴨仔。。。。。
作者: jlbb1    時間: 14-11-8 00:54

作者: jlbb1    時間: 14-11-8 00:59

作者: mingcat    時間: 14-11-8 07:23     標題: 引用:Quote:原帖由+mingcat+於+14-11-07+發表我

原帖由 C.Humphrey 於 14-11-07 發表
briefing幾耐?
麵包店講五分鐘,playground又十分鐘,校長介紹學校/powerpoint又起碼十五分鐘

作者: C.Humphrey    時間: 14-11-8 07:39     標題: 引用:Quote:原帖由+C.Humphrey+於+14-11-07+發表

原帖由 mingcat 於 14-11-08 發表
麵包店講五分鐘,playground又十分鐘,校長介紹學校/powerpoint又起碼十五分鐘

...
我b應該會發晒脾氣

作者: happyszesze    時間: 14-11-8 08:07     標題: 引用:Quote:happyszesze+發表於+14-11-7+21:29+

原帖由 jlbb1 於 14-11-08 發表
問左你咁多問題??
唔算多問題喇,其他家長仲多

作者: YLSLAI    時間: 14-11-8 10:49     標題: 回覆:迦南今日面試完,大家討論下小朋友表現如何

我無問家長問題,只講所有k3係下午班

作者: christina_lo_20    時間: 14-11-8 11:07     標題: 回覆:迦南今日面試完,大家討論下小朋友表現如何

我in完。。都滿意表現。。希望繼續努力

作者: kiki826    時間: 14-11-8 11:25

作者: 尹在希    時間: 14-11-8 11:44     標題: 回覆:迦南今日面試完,大家討論下小朋友表現如何

我尋日in 堅道迦南, 淨係聽講座&自己玩玩具(15mins) , 全部都冇個別in,  冇問問題,跟住走得。 好似唔知點咁

作者: mykate    時間: 14-11-8 12:09     標題: 引用:我尋日in+堅道迦南,+淨係聽講座&自己玩玩

原帖由 尹在希 於 14-11-08 發表
我尋日in 堅道迦南, 淨係聽講座&自己玩玩具(15mins) , 全部都冇個別in,  冇問問題,跟住走得。 好似唔知 ...
我家妹妹今日見,一樣形式。

作者: JaydenMum    時間: 14-11-8 13:25     標題: 回覆:迦南今日面試完,大家討論下小朋友表現如何

我仔in 兩間,窩迦同麗港城迦南,感覺上窩迦考試比较深,安排較差,可能人数較多地方細,聽簡介會時小朋友在房裏沒有空間玩,但麗港可以一邊聽,小朋友可在後邊空間走玩,雖然時間一樣好長,好多都已冇耐性發緊皮氣,但安排比較可接受,起碼有地方比小朋友活動,情緒都會好些!

作者: Gghui    時間: 14-11-8 15:28     標題: 回覆:kiki826 的帖子

今日in九龍塘1030, 呢個slot都分5至6批入校。我1015到,響playground 等到1050入校內,响waiting room 又等5-10分鐘先in,我同呀B都謝哂。

作者: babyjk2013    時間: 14-11-8 20:06     標題: 回覆:迦南今日面試完,大家討論下小朋友表現如何

叫我個15m 女  餵個布公仔面飽
要同個布公仔握手

作者: babyjk2013    時間: 14-11-8 20:26     標題: 回覆:迦南今日面試完,大家討論下小朋友表現如何

想問下迦南k3 係唔係全線pm?

作者: ella_805    時間: 14-11-8 20:39     標題: 引用:今日in九龍塘1030,+呢個slot都分5至6批入校

原帖由 Gghui 於 14-11-08 發表
今日in九龍塘1030, 呢個slot都分5至6批入校。我1015到,響playground 等到1050入校內,响waiting room 又等 ...
睇到你個schedule都謝

作者: janetwk    時間: 14-11-8 20:53

個老師問我個女個名,我話佢未識講,老師呢個歲數要識講,接住就問我女要佢講,感覺上老師吾多nice
作者: babyjk2013    時間: 14-11-8 21:00     標題: 引用:個老師問我個女個名,我話佢未識講,老師呢

原帖由 janetwk 於 14-11-08 發表
個老師問我個女個名,我話佢未識講,老師呢個歲數要識講,接住就問我女要佢講,感覺上老師吾多nice ...
同感   

作者: RonnyBB    時間: 14-11-8 22:58     標題: 回覆:迦南今日面試完,大家討論下小朋友表現如何

感覺似k1 interview!

作者: wendeedee    時間: 14-11-8 23:33     標題: 回覆:迦南今日面試完,大家討論下小朋友表現如何

顏色、摺毛巾,15個月 b 唔識做添⋯

但學校環境不錯!

作者: cpc608    時間: 14-11-9 06:46

看了這幾天的forum,其實父母不要太緊張啦~那麼多小朋友都沒有說話,其實大家的情況都差不多。可能學校狂逗他們說話,只想看看他們做到多少。我發覺我們in了的那些所謂happy school其實都問得好深。我想面試情況不一定反映教學情況。
作者: christina_lo_20    時間: 14-11-10 12:20

唔知幾時有消息...........我知學校話3星期
作者: moledy    時間: 14-11-10 12:40

我對九龍塘哥間無咩好感, 我仔只係做到1樣野, 不過跟住就好快就講今日INTERVIEW 完畢咩都無講, 幾時有消息又無講, 我覺得個老師好似串左D, 勁唔開心....
作者: joeycwm    時間: 14-11-11 18:26     標題: 回覆:fruitfulsnoopy 的帖子

係吖,你都係?

作者: fruitfulsnoopy    時間: 14-11-11 19:05     標題: 引用:係吖,你都係? +

原帖由 joeycwm 於 14-11-11 發表
係吖,你都係?
Yes me too. 我知你個女係邊個呀。當時我有衝動叫你早少少叫醒個女。但聽到你老公話俾佢瞓多陣所以我唔敢講。
下次俾d時間佢清醒下,會好d的

作者: joeycwm    時間: 14-11-12 17:37     標題: 回覆:fruitfulsnoopy 的帖子

haha, 算啦,小朋友真係好難預計

作者: katLamChu    時間: 14-11-12 20:13

我in 果日遲到幾分鐘,剛好到我們入去IN, 但無聽到Briefing, 有無咩重要內容可分享下?我係九龍總校in 9:00 am。
作者: Wonderful-Baby    時間: 14-11-14 23:04

報佐3間迦南,一間窩打老道全日,一間九龍城嘉琳邊道,一間金巴倫道(跟浸會撞時間,放棄了這家迦南)。全日果間開頭就用眼神答miss問題,中段開始就有問有答,miss話距臨場反應比較淡定可能同有翻PG有關係。嘉琳邊道果間全程唔答,俾反應都俾得好勉強,老師問我平時係屋企多唔多講野,我話好多野講,我話距陌生環境所以失水準。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5