教育王國

標題: 聖類斯VS 高主教 急! [打印本頁]

作者: wccc9e    時間: 14-11-30 19:01     標題: 聖類斯VS 高主教 急!

請問邊間好d?本來高主教好似出名d ,但來了新校長,好似話谷得很利害,行政有點混亂,老師留失!請各位提供寶貴意見🙌
作者: jaycee_mami    時間: 14-11-30 20:18

高小討論區有家長分享要擠身前70名, 升中才安全, 假如全級160人的話, 競爭唔細.   
作者: hkpapa852    時間: 14-11-30 21:07

wccc9e 發表於 14-11-30 19:01
請問邊間好d?本來高主教好似出名d ,但來了新校長,好似話谷得很利害,行政有點混亂,老師留失!請各位提 ...
學校政策你無法控制,今日啱你心水,過兩年可能會變到唔啱你胃口。高主教中學直屬位只有70左右,聖類斯更只有5X,一間男女校,一間男校,諗呢D因素實在D
作者: Ka_BB    時間: 14-12-1 06:49     標題: 引用:+本帖最後由+wccc9e+於+14-11-30+19:07+編

原帖由 wccc9e 於 14-11-30 發表

請問邊間好d?本來高主教好似出名d ,但來了新校長,好似話 ...
咁急,是否call waiting ?有幾耐時間考慮?

作者: wynnwynn    時間: 14-12-1 17:57

if i m the lucky one hv both offer i will choose 聖類C
作者: behappydad    時間: 14-12-1 19:47     標題: 回覆:聖類斯VS 高主教 急!

沒有最谷只有更谷, 憂得幾多。

作者: feiji    時間: 14-12-1 19:52     標題: 引用:沒有最谷只有更谷,+憂得幾多。 +

原帖由 behappydad 於 14-12-01 發表
沒有最谷只有更谷, 憂得幾多。
我有朋友囝囝讀 SLS P1, 我囝囝讀 RC P1, 我發現 SLS 測驗默書密些,而朋友囝囝做功課的時間長過我囝囝。不過,我沒有比較程度,我猜高小由於英文教深半年,所以程度可能深過 SLS.

作者: sumaggie101    時間: 14-12-1 20:47     標題: 引用:Quote:原帖由+behappydad+於+14-12-01+發表

作者: sumaggie101    時間: 14-12-1 20:48     標題: 引用:Quote:原帖由+behappydad+於+14-12-01+發表

作者: chansiub    時間: 14-12-1 21:06     標題: 回覆:wynnwynn 的帖子

點解你喜歡SLS?

作者: wynnwynn    時間: 14-12-1 22:03

以為SLS 過沒有RC這麽谷?
作者: feiji    時間: 14-12-1 22:55     標題: 引用:Quote:原帖由+behappydad+於+14-12-01+發表

原帖由 feiji 於 14-12-01 發表
我有朋友囝囝讀 SLS P1, 我囝囝讀 RC P1, 我發現 SLS 測驗默書密些,而朋友囝囝做功課的時間長過我囝囝。不 ...
補充一點,小一只過了三個月,遲下係點,我都未知。高小英文的確教得快,卷亦是出得深。SLS 的卷的程度是怎樣,就等 SLS 的家長分享。

作者: paintmom    時間: 14-12-10 14:26

回覆 feiji 的帖子

I am the user of RC, and also have St. Louis last year final exam paper on hand.
They are totally 2 levels.
I can only say RC first term exam paper is more more more difficult than St. Louis final exam paper.
You think the different yourself la!

作者: paintmom    時間: 14-12-10 14:40

回覆 feiji 的帖子

You are still in the happy zone P1 (I can say).
If you go to upper form or going to P1 second term, you will see the different.
Because test & exam papers have adjusted for PI first term, but really do not know second tern or later will like P2 or above.  The paper length is totally different.
The kids in the past years also did very good in the tests & exams, but this year total lost not because of the standard but because of the paper length (more than the kids handle).

作者: vnghk0001    時間: 14-12-10 15:36     標題: 回覆:paintmom 的帖子

咁可以講下係考題深定係多?幾年級?可以講下考乜嘛?我都諗緊讀唔讀,唔想揀錯到時轉唔到校,謝!

作者: wishwong    時間: 14-12-10 16:09

小心新手。
作者: cyhh    時間: 14-12-10 16:40     標題: 引用:小心新手。

原帖由 wishwong 於 14-12-10 發表
小心新手。
係喎,剛註冊

作者: vnghk0001    時間: 14-12-10 17:15     標題: 回覆:wishwong 的帖子

謝謝提醒!不過有朋友囡囡讀緊小三,都係咁講,所以想知多啲。

作者: cmchang0927    時間: 14-12-10 17:22

不如你問下D相熟知道今年小六派位的SLS家長。我見有些小二小三的識這些家長,知道了派位结果後到st jo, RC等插班。

作者: cyhh    時間: 14-12-10 17:36     標題: 回覆:聖類斯VS 高主教 急!

其實睇下家長想揀咩嘅學校,本身嘅高小,都未必係輕鬆學校,可能依家更甚,但如果純粹用谷唔谷、深唔深去揀,相信谷過佢、深過佢嘅亦有,我覺得睇下自己想要咩。我無諗過高主教係happy school,但我亦覺得呢間學校適合,所以願意試。我亦唔係無得揀先讀高小,我之前有聖類斯offer,但無要。我亦唔再去spb嘅2nd in。總括來講,家長自己睇吓想幫小朋友揀邊類學校啦,想自己嘅小朋友點,自己最清楚

作者: gbmum    時間: 14-12-10 18:40     標題: 回覆:聖類斯VS 高主教 急!

RC嘅卷會有7-8pages,阿囝第一次考試都話差啲做漏。

作者: paintmom    時間: 14-12-11 15:41

回覆 vnghk0001 的帖子

If you want to know more, you can check my reply in other thread.
I can say RC problem now is not only the standard is more difficult this year, the most important issue is the length of the test & exam paper. Normal children are not easy to complete 9 pages (49 questions) in 50 minutes for the chinese paper (this papr include usage and chinese comphrension).
This mean they need to spot 1 question and reply in 1 minutes.
Last year the paper style is diffrent, the length is reasonable.
And I know many of my son's kindrgarten friends (some are in famous traditional schools and some are in famous government schools) test & exam papers are not so crazy.
Because I get many information on hand, that's why I fully understand what is happening in RC now and the situation is worse.

作者: vnghk0001    時間: 14-12-11 15:59     標題: 回覆:paintmom 的帖子

多謝提點!我係真心希望讀高小的,所以想了解多些,我是有其它選擇的,但我亦希望校方能藉今次的考試成绩而微調,如果你們能够再提供下次測驗、考試題目數量给我們參考的話,就萬分感激。

作者: paintmom    時間: 14-12-11 16:57

回覆 vnghk0001 的帖子

Sure! I will!
I don't want you to make wrong decision!
Because I & my son now really experience the difficulities and I can say it's not easy to change to other school.

作者: vnghk0001    時間: 14-12-11 17:06     標題: 回覆:paintmom 的帖子

明白的!謝謝!
有時啲野唔係自己預期,是好難接受的,我係因為有幾個朋友的小孩子在不同年级上學,才知道嚴重性,

我真心希望學校可以微調,令到在高小的學生能回復過往的心情上學。

作者: AAAFamily    時間: 14-12-11 22:36     標題: 回覆:聖類斯VS 高主教 急!

St Louis 中學差不多收哂小學D學生,因為班數少。反之高小入高中比例好似不高(用家請confirm)。若想愉快少升中pressure>>St Louis. 想睇高一線可考慮高小。

作者: chansiub    時間: 14-12-12 15:32     標題: 回覆:AAAFamily 的帖子

真的看家長追求的是什麼。現在的一般都是你說的睇高一線。

作者: violetsareblue    時間: 14-12-17 00:10     標題: 回覆:wccc9e 的帖子

高小一定好過聖類斯,除非你一定要男校

作者: GCG    時間: 14-12-17 21:52     標題: 引用:高小一定好過聖類斯,除非你一定要男校+

原帖由 violetsareblue 於 14-12-17 發表
高小一定好過聖類斯,除非你一定要男校

其實大家都認定高小一定好過埾類斯,我估樓主考慮只應該取選擇讀得好辛苦的高小定寧願選擇比較無咁辛苦聖類斯吧! 所以考慮因素應是究竟小朋友辛苦得了嗎?父母是全職業父母嗎? 有時間教導小朋友嗎?如果家裡有兩位小朋友,同時照顧到大家學業巳嗎? 我朋友個仔讀小二佢仲有個細讀K1, 話好辛苦想轉校, 因為實情如果個細上埋小學,佢地根本有心無力教導。

作者: MZ1488    時間: 14-12-18 08:55     標題: 回覆:GCG 的帖子

作者: cyhh    時間: 14-12-18 09:38     標題: 引用:考到是好事,報吾報得上先重要… 朋友兒子

原帖由 MZ1488 於 14-12-18 發表
考到是好事,報吾報得上先重要…

朋友兒子報高糼時已5樣功課,抄寫和練習為主,好辛苦,曰曰拉牛上樹甘。 ...
高幼無每日5樣喎,平日一至四係2份抄寫一張工作紙,星期五就2頁工作紙、部首練習同閱讀報告,功課量適中啦。反而長假期好少功課,得一本作業,仲要好淺嘅,一定有得出去玩但小學我相信會多d嘅

作者: 雲牛    時間: 14-12-18 10:39

中學 banding 來說, 高主教係高少少.

兩間小學, 都是谷的, 高小是極谷, 聖類斯是幾谷. 我也有朋友的孩子讀高小, 諗過幫孩子轉校, 但談何容易.

收番自家小學生來說, 聖類斯收得比較多, 如果孩子成績好, 可以考慮 King's. 反之, 高小的中學網無咩選擇.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5