教育王國

標題: 大家發唔發覺EK已變質! [打印本頁]

作者: BabyKD    時間: 14-12-1 11:36     標題: 大家發唔發覺EK已變質!

唔可以隨便問問題 ...
比幾個人dominate 晒... 次次都有佢講無人講 ...

作者: silvia_ng    時間: 14-12-1 11:44     標題: 回覆:大家發唔發覺EK已變質!

問問題點解唔可以隨便問呢?不過出得黎問,預左有啲自己唔想睇到既答案啦!至於分享喜悅,其實又真係冇乜喜悅需要同啲陌生網民分享,又或者係應該要預左有閒話回覆。至於來來去去果幾個人回覆,你唔鐘意睇可以時運高睇唔到,唔洗咁上心啦!
btw, 呢個post 有potential變駡戰再等版主封帖

作者: BabyKD    時間: 14-12-1 11:49

silvia_ng 發表於 14-12-1 11:44
問問題點解唔可以隨便問呢?不過出得黎問,預左有啲自己唔想睇到既答案啦!至於分享喜悅,其實又真係冇乜喜 ...
幸好, 以上3樣都不是發生在本人身上...
只不過係呢幾日所感受到的...

作者: bopui0607    時間: 14-12-1 12:03

覺, 問野小心左好多啊 ! 感覺大部份人mean左好多.
作者: siden    時間: 14-12-1 12:05     標題: 引用:問問題點解唔可以隨便問呢?不過出得黎問,

原帖由 silvia_ng 於 14-12-01 發表
問問題點解唔可以隨便問呢?不過出得黎問,預左有啲自己唔想睇到既答案啦!至於分享喜悅,其實又真係冇乜喜 ...
蕭姨英明

作者: kirstyau    時間: 14-12-1 12:08

EK 比到好多資訊我, 早期比較有善, 最唔認同有 JM 問 A VS B VS C, 未出OFFER前比人串 考到先問(言下之意似話人考唔到), 出左OFFER後又串考之前唔諗清楚
作者: IRK    時間: 14-12-1 12:23     標題: 回覆:大家發唔發覺EK已變質!

其實答嘢都小心咗,自己都會pm才詳盡一點。

作者: ckh311    時間: 14-12-1 12:35     標題: 引用:其實答嘢都小心咗,自己都會pm才詳盡一點。

原帖由 IRK 於 14-12-01 發表
其實答嘢都小心咗,自己都會pm才詳盡一點。
同你一樣感受,有d無奈

作者: sunnygirl    時間: 14-12-1 12:43     標題: 回覆:大家發唔發覺EK已變質!

無論分享同答野都要好小心,如果唔係就會被圍插,久而久之就越來越唔想再喺呢到發言

作者: wishwong    時間: 14-12-1 12:43

我覺呀。講多兩句(只係講事實),就俾人話:你咁多不滿咪唔好讀囉。唉
作者: kerkermui    時間: 14-12-1 12:45

最近d人係吋咀咗

作者: MrBeast    時間: 14-12-1 12:49

BabyKD 發表於 14-12-1 11:36
比幾個人dominate 晒... 次次都有佢講無人講 ...
可能我年g淺,不嬲都係咁ga wor . 不過仲有一兩樣你冇提:1)其他人會揀a or b, 跟著就如題
2)d唔爬文就問gor d

作者: regfong    時間: 14-12-1 12:57

回覆 kirstyau 的帖子

好認同,有時真是問意見,反比人批評!
作者: DevilPig    時間: 14-12-1 12:59     標題: 引用:EK+比到好多資訊我,+早期比較有善,+最唔認

原帖由 kirstyau 於 14-12-01 發表
EK 比到好多資訊我, 早期比較有善, 最唔認同有 JM 問 A VS B VS C, 未出OFFER前比人串 考到先問(言下之意似 ...
Agree

作者: silvia_ng    時間: 14-12-1 13:05

siden 發表於 14-12-1 12:05
蕭姨英明
相逢何必曾"燒衣"嗎?
作者: baby_jkk    時間: 14-12-1 13:07     標題: 回覆:大家發唔發覺EK已變質!

我都覺真係比我以前上嘅ek or bk , 啲人mean咗好多,態度不友善。可能現實生活壓抑得太緊要,係網上就暢所欲言,亂講指責都冇責任,冇人識,成為發洩途徑。

作者: doll_fish    時間: 14-12-1 13:08     標題: 回覆:大家發唔發覺EK已變質!

非常認同上面幾位咁講,以前講xx vs xx,人們友善回應。就算不是問這些問題,都要窒人串人。
我覺得唔知係唔係香港近來多風雨,少少事勁燥火。

作者: jumphigh    時間: 14-12-1 13:09     標題: 回覆:大家發唔發覺EK已變質!

作者: doll_fish    時間: 14-12-1 13:12     標題: 回覆:jumphigh 的帖子

就算覺得人地唔詳細答,如有興趣,都可以回應時問下,唔鐘意咪唔好回應人,何必下下鬧人?

作者: doll_fish    時間: 14-12-1 13:14     標題: 回覆:大家發唔發覺EK已變質!

感覺有些回應,其實是一個人,不過用了不同的名登入。

作者: Ackl1002    時間: 14-12-1 13:16

我覺得好多問嘅人同答嘅人都好rude, 而家我都少出聲左
作者: cyhh    時間: 14-12-1 13:16     標題: 回覆:大家發唔發覺EK已變質!

路過的,其實大家都唔係有新嘅,只係學位緊張,無offer又有d壓力⋯而且真係有d家長係無了解過學校就報名,結果吪A vs B嘅post裡面問左d silly question,久而久之,見到呢類post,d人咪插囉⋯

作者: silvia_ng    時間: 14-12-1 13:16

BabyKD 發表於 14-12-1 11:49
其實好多年前已經係咁, 近年我仲越黎越少出聲添, 所以都係果句, 唔需要咁上心呀! 而且呢....我03年開呢個ACCOUNT, 果陣都未有EK, 我亦好ON居咁繼續用呢個網名, 但某D知我真身既人, 會用我網上言論黎講事講非, 我對呢D咁既"家長", 真係彩佢都嚴廢事,侮辱我智慧呀!

作者: silvia_ng    時間: 14-12-1 13:19

kirstyau 發表於 14-12-1 12:08
EK 比到好多資訊我, 早期比較有善, 最唔認同有 JM 問 A VS B VS C, 未出OFFER前比人串 考到先問(言下之意似 ...
我都覺得有D人係咁答, 下次問果陣, 我個人愚見唔好問 XX VS YY, 講真, 好難會有一個家長同時咁熟兩間學校, VS 乜鬼。
只要問一間讀緊既家長, 再問下自己, 揀學校所注重既係邊樣(如校舍, 宗教, 校車服務, NET, 返放學時間等等), 咁自然會揀到一間, 唔洗再問呀貴啦!

作者: gk678    時間: 14-12-1 13:20

係咪因為非常時期, D 人躁D 呢?
作者: siden    時間: 14-12-1 13:24     標題: 回覆:大家發唔發覺EK已變質!

我反而覺得整體愈來愈自私。

早幾年,大家都在interview頭一兩天樂意分享面試形式。

依家,就有人好心講多一句半句都被人插叫講少句小心唔公平。搞到心胸廣闊唔介意分享的都寧願講少句。

作者: jumphigh    時間: 14-12-1 13:26     標題: 引用:Quote:BabyKD+發表於+14-12-1+11:49+幸好,+

作者: jumphigh    時間: 14-12-1 13:28     標題: 引用:Quote:kirstyau+發表於+14-12-1+12:08+EK+

作者: hagupit    時間: 14-12-1 13:29

回覆 BabyKD 的帖子

覺, 所以我黎緊都係出少d聲.
作者: kirstyau    時間: 14-12-1 13:30

回覆 cyhh 的帖子

但我見好多報之前問都比人串 考到先講! 收你先算! .....

作者: doll_fish    時間: 14-12-1 13:31     標題: 回覆:大家發唔發覺EK已變質!

有個別滋事分子攪事,就好似香港而家咁。佢地覺得係度串人話人,人地唔知佢邊個。不需負責。我亦唔會因為呢班人而影響我在此問問題發言的自由,窒我,我都唔會怕佢地。

作者: jumphigh    時間: 14-12-1 13:35     標題: 回覆:大家發唔發覺EK已變質!

作者: sze0203    時間: 14-12-1 13:43

網上有云: 出得POST 預左比人串~~依家我都PM 多了! 無謂惹串上身^^ 反然在FB 開的小一入學群組感覺真好多,大家真心互相鼓勵及比意見!(可能用私人見相ACCOUNT, 串咀既人少D)
作者: hagupit    時間: 14-12-1 13:54

kirstyau 發表於 14-12-1 13:30
回覆 cyhh 的帖子

但我見好多報之前問都比人串 考到先講! 收你先算! .....
通常係未考到時問, 就比人串考到先算。 到考到既時候問, 就比人話hold住咁多間, 唔係應該心目中有排位!?

作者: Yanamami    時間: 14-12-1 14:08

silvia_ng 發表於 14-12-1 11:44
Exactly!
作者: minikoala    時間: 14-12-1 14:16

由大女考幼稚園到而家細仔考小一,我起碼在 ek 都經歷了好些年頭。感覺上以前係大家好多互相支持,有問必答,那管問題是不是 silly,無人會 challenge,因為好多時大家忙,時間有限,上來問一句已經有很多友善既好媽媽會比答案同有用既資訊,o岩哂我呢 d 好忙既 working mom.

反觀而家,串咀的人多的是,問題淺白又插,問題可能唔到位又插,問比較學校又話人唔爬文就問,有 offer 比較又叫哂命,真係唔知點問先o岩....

到幾年後,如果再有人爬番而家 d msg,已經無咩可觀性,因為已經好少有用資料.... 唔同而家爬舊文,仲有 d 有用既 msg.

大家既然上得嚟討論,都係為小朋友。大家何必咁多爭執,攪到大家都唔開心? 我好相信,在此尖酸刻薄的人,自己的小朋友也會一樣,因為大人既身教會傳哂比自己既小朋友。
作者: virgokaren    時間: 14-12-1 14:21     標題: 回覆:大家發唔發覺EK已變質!

我都算係 BK & EK 蒲左好耐,經歷左两代,由九十後到現在二千後,由 local school 轉型到 IS, 以前有好多好 friend 又有見地的家長真心交流意見,而家真係少左D!
有D家長好多疑心,吾啱聽又話人係打手,變身。其實,人地俾意見或分析,都係要自己過濾下吧!

作者: hkpapa852    時間: 14-12-1 14:27

kirstyau 發表於 14-12-1 13:30
回覆 cyhh 的帖子

首先, 我承認我係間中會比較粗暴回答人問題既一個, 好似kirstyau你話既個D人, 未考同你講"收咗你先諗啦!", 呢D說話我一定有講過.
如有冒犯, 在此說聲抱歉.

但事實係, 叫你"收咗你先諗啦!", 唔一定係無禮貌, 我會覺得, 一日間學校未收你, 就成日諗日後入咗去點點點, 到公佈結果時如果落選, 心理落差可能會好大, 仲可能會引起更多意想不到的問題. 呢D係我眼見朋友個仔早幾年前考小一既經歷.

而且, 真係有心問問題, 或找資料, 亦可"學習"問問題既技巧. 好似, 如果你標題係"XX vs YY", 或者"XX vs YY vs ZZ"呢D, 預咗實有人嚟做D唔禮貌既回應.

你可能會話, 我問個問題啫, 駛唔駛呀?

坦白講, 大家問問題同答問題,都自會以自己角度思考, 問問題可能只簡單說"XXX學校, 好嗎?" 人地唔係仔肚裡面條蟲, 點清楚你其實想問乜?

你對人有要求之時, 人家對你亦有要求; 想避免不必要的爭拗, 或有人嚟找碴, 大家問問題時請用點心.

當然, 遇上攪事的人, 只要唔理佢, 根本影響唔到你 (可能影響到你情緒一時三刻, 當訓練EQ吧!); 情況嚴重的話向版主投訴自然會有人處理.

學習如何能找到自己想要的資料, 也是上EK的一種領會. 其實呢D野一樣要教小朋友: 如何將自己的意思清楚表達, 如何有技巧地在網上平台找尋自己需要的資料.

作者: BabyKD    時間: 14-12-1 14:30

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: sorman    時間: 14-12-1 14:34     標題: 引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+14-12-1+14:30+

原帖由 hkpapa852 於 14-12-01 發表
淺白問題招人批評:我想講既,係喎!上網去討論區問,即係識上網啦。不過,好多人連google都唔先去用一用,反而走上討論區問,好難怪。

明明上google打既字數仲少啲添。

其實唔止EK/BK, 全世界都有呢個問題。

作者: baby_jkk    時間: 14-12-1 14:35     標題: 回覆:大家發唔發覺EK已變質!

有啲人的語氣不止串,重好似好懶勁咁,教精你。

作者: BabyKD    時間: 14-12-1 14:36

hkpapa852 發表於 14-12-1 14:27
首先, 我承認我係間中會比較粗暴回答人問題既一個, 好似kirstyau你話既個D人, 未考同你講"收咗你先諗啦!", ...

好可悲, 點解啲人會一面同大眾講唔好意思, 一面就為自己找藉口。。。 

作者: longlokma    時間: 14-12-1 14:43     標題: 引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+14-12-1+14:30+

agree

作者: BabyKD    時間: 14-12-1 14:43

baby_jkk 發表於 14-12-1 14:35

Agree ...

用詞仲好冠冕堂皇 tim.

作者: hkpapa852    時間: 14-12-1 14:43

BabyKD 發表於 14-12-1 14:36
好可悲, 點解啲人會一面同大眾講唔好意思, 一面就為自己找藉口。。。 

...
以為樓主係想大家討論問題, 似乎我有點一廂情願了.
樓主似乎只接受"批評"會係EK做一D佢覺得唔啱既人, 不接受它人的意見和解釋.
咁我不便再在此帖發言了.

作者: IRK    時間: 14-12-1 14:44     標題: 引用:由大女考幼稚園到而家細仔考小一,我起碼在

原帖由 minikoala 於 14-12-01 發表
由大女考幼稚園到而家細仔考小一,我起碼在 ek 都經歷了好些年頭。感覺上以前係大家好多互相支持,有問必答 ...
agree, 其實我都因為從前人身上獲益良多,才會回答分享,不過越來越不想答腔了。

作者: BabyKD    時間: 14-12-1 14:46

hkpapa852 發表於 14-12-1 14:43
樓主似乎只接受"批評"會係EK做一D佢覺得唔啱既人, 不接 ...
要人地尊重自己,首先必要學懂尊重他人...

作者: myfatgal    時間: 14-12-1 14:50

回覆 virgokaren 的帖子

1000% agree!
作者: BabyKD    時間: 14-12-1 14:50

無禮貌無品, 識幾多升小知識都無用

作者: siden    時間: 14-12-1 15:01     標題: 引用:Quote:BabyKD+發表於+14-12-1+14:36+好可悲

樓主似乎只接受"批評"會係EK做一D佢覺得唔啱既人, 不接 ...
支持你。

有時叫人「收咗先諗」,或「咁都要問」,未必真是惡意。只是語氣很直接地指出問問題的JM應該從邊個方向思想和行進。當然也不排除有些人是心存惡意。

不過以後留言大家注意語氣輕重也是好的。

記得上年有某JM留言問,自己有25分自行入華仁,問好唔好20分搏St Jo. 我苦口婆心,飯都急急食,百忙中打咗幾段長reply 去答佢,叫佢千祈唔好搏。可惜可能我語氣太直接,搞到佢好嬲走咗唔再留言。

事後我都有反省,點解我真心花咁多時間幫佢分析去勸佢,人地會唔領情。大概是態度問題。

太過直率直接,有時人地會覺得冇禮貌。每個網友承受別人指教指點批評的承受力也不一樣。

壞心腸的就不說了。有時就算好心腸,如語氣太差,或是散播錯誤資料,就可惜地變成好心做壞事呢。

作者: longlokma    時間: 14-12-1 15:02     標題: 回覆:大家發唔發覺EK已變質!

其實向人请教,比人窒下味当交学费囉。即使大家有不同意見或争論,咁又有乜大不了呢?如果楼主太介意,真是少上論壇比較好。

作者: btrue    時間: 14-12-1 15:04

唔洗介意其他人點講,邊個自己攞黎比人吋,邊個無厘頭閙人, 大家都睇到.
作者: BabyKD    時間: 14-12-1 15:04

longlokma 發表於 14-12-1 15:02
其實向人请教,比人窒下味当交学费囉。即使大家有不同意見或争論,咁又有乜大不了呢?如果楼主太介意,真是 ...

Forum會照上... 不發言就是了...

作者: MrBeast    時間: 14-12-1 15:04

50 步 vs 100 步
作者: belle2009    時間: 14-12-1 15:06     標題: 回覆:大家發唔發覺EK已變質!

作者: 四隻貓    時間: 14-12-1 15:08     標題: 引用:唔可以隨便問問題+...+分享喜悅又比人話晒

原帖由 BabyKD 於 14-12-01 發表
我覺呀,出post 前都要諗清楚,用字要好小心。報喜可能俾人話曬命,報憂都可能俾人話,問Xx vs xx又可能俾人話hold 住咁多間……

作者: BabyKD    時間: 14-12-1 15:09

re-post

係... 以往大家會友善好多 ... JM前JM後。。。 
大家都係為小朋友著想,就算問題有幾白痴多餘, 唔想答可以唔答, 唔洗下下都咁串咀。

作者: Charlotte_mom    時間: 14-12-1 15:15

作為EK用家(呢一刻我用用家身份黎答), 我都在EK唔短日子
以前和諧D呀...都係嘅, 大家都無咁緊張, 好多志不在考XX, 只在參與, 得左又心儀當BONUS
而家學位難求, 大家都拼過你死我活, 無論大學, 中臬, 小學, 學前, even playgroup, 都要爭, 機構commercial左, 家長攻利左, 而家樣樣上網, 知識多左資訊發達左, 機構會maniuplate 數字, 或用某d手法去做靚個數, 有人buy, 有人唔buy, 就好易變成互相攻擊的武器 (例如谷TSA, 對定錯? 公開學生考到幾多間學校放棄幾多, 家長點睇? JUPAS OFFER數字避重就輕, 點比較?)

另一方面, 有人好想入某校, 有人考到至黎問埋D"隨便GOOGLE一下都有答案"的問題, 例如: 考到至問: 究竟係中文學校定英文學校, 你話見到應該俾咩反應?

至於有關XX VS YY問題, 我都唔知點答! 要比較就一定有高下, 傷感情呀

作者: Charlotte_mom    時間: 14-12-1 15:17

呢個POST係版主身份出: 如果有懷疑分身/打手, 請舉報
另外, 請保持理性討論, 多謝合作
作者: elmobeebee    時間: 14-12-1 15:20     標題: 引用:Quote:hkpapa852+發表於+14-12-1+14:27+首

...
有同感

作者: Ryan_baba    時間: 14-12-1 15:28

說實話,近年啲問題質素真係差左,見到真係一啲滾。

例如:想入LS讀邊間幼稚園好?

作為家長連最基本嘅資料遊戲規則都唔去了解,只係問,唔通佢地想其他人幫佢小朋友報埋名、帶埋去interview同交埋學費咩。

我承認我係一名串咀嘅daddy。
作者: belle2009    時間: 14-12-1 15:31     標題: 回覆:大家發唔發覺EK已變質!

作者: kirstyau    時間: 14-12-1 15:43

回覆 hkpapa852 的帖子

我成日見到你回覆, 知你有心幫好多JM解答問題, 唔係攪事的一群, 冇可否認有部分完全唔做功課!

作者: little_yolky    時間: 14-12-1 15:46

MrBeast 發表於 14-12-1 12:49
可能我年g淺,不嬲都係咁ga wor . 不過仲有一兩樣你冇提:1)其他人會揀a or b, 跟著就如題
2)d唔爬文就問 ...
你咁都話年G淺, 分明玩嘢兼晒命, 同你駁火架
作者: little_yolky    時間: 14-12-1 15:50

Ryan_baba 發表於 14-12-1 15:28
說實話,近年啲問題質素真係差左,見到真係一啲滾。

例如:想入LS讀邊間幼稚園好?
你條問題都無嘢了, 有人問自行想報培正, 宗教+校友分, 係咪有25分。係我見到最經典既。 (相關帖主請當自己時運高, 唔好回應)

作者: mcl203    時間: 14-12-1 15:52

經常出現....聽番黎既料 或 估估下既料....用上真正用家身份...超有信心既語調去分享....有乜辦法討論唔越來越精釆吖 ~~~
作者: minikoala    時間: 14-12-1 15:58

其實大家萍水相逢,有緣在此互相交流,雖不至於係朋友,但總不是仇人吧﹗何必上嚟搵交嗌? 好得閒咩? 得閒不如留返多 d 時間作親子活動更好吧﹗

雖然有時問題質素參差不齊,不喜歡大可以不回答,可必答得嚟句句有骨? 叻而串咀,其他人只有無奈地把文爬下去;叻而有品,讓其他人心存感恩地把文爬下去,豈不是更好嗎?

我同有 d 媽媽一樣,因為氣氛變了,已少左入來留言。但自問每次答人也是盡心盡力提供資料,因為我也在此得過幫助,希望自己幫到人就好了﹗

作者: sunnygirl    時間: 14-12-1 16:01     標題: 引用:Quote:baby_jkk+發表於+14-12-1+14:35+有啲

Agree ...

用詞仲好冠冕堂皇 tim.
有d人可能見某知名教育顧問都係EK「出身」,就諗住有樣學樣,但係料不但不夠,而且態度奇差,真係嚇壞人

作者: little_yolky    時間: 14-12-1 16:03

baby_jkk 發表於 14-12-1 14:35
如果對方串, 仲好似懶勁咁, 不過又真係有料到, 咁我會顯得好謙卑咁繼續發問, 通常對方都唔會串咀, 仲會好詳細咁解答我既問題的, 係我上EK既經驗之談。

無辦法, 鬼叫自己唔識咩, 要學嘢係要謙卑啲架啦, 為咗兩個囡有咩所謂。

作者: 小小山    時間: 14-12-1 16:09

BK C9 真英明 !  近來係多左打手, 放流料同哂命.
作者: little_yolky    時間: 14-12-1 16:13

Charlotte_mom 發表於 14-12-1 15:15
作為EK用家(呢一刻我用用家身份黎答), 我都在EK唔短日子
以前和諧D呀...都係嘅, 大家都無咁緊張, 好多志不 ...
版主大人英明。

但係XX vs YY, 似乎係大部份(我唔敢話全部)第一個升小朋友家長既必經階段。我當年都係咁, 好彩無開帖, 唔係又俾人插, 剩係同朋友講, 朋友又係果句:收咗先諗啦。其實對方係好心, 希望你唔好為咗啲唔存在既煩惱花精神, 但聽者又覺得你係咪咒緊我細路一定入唔到先? 今年第二個, 乜都熟晒, 幾咁輕鬆, 有種超然既感覺。

作者: kirstyau    時間: 14-12-1 16:18     標題: 回覆:Charlotte_mom 的帖子

VS 唔一定要分高下,轉個角度分析利弊,家長自行再思考 當然唔係奉止的態度,虛心請教,你都幫左好多JM!

作者: IRK    時間: 14-12-1 16:20

minikoala 發表於 14-12-1 15:58
其實大家萍水相逢,有緣在此互相交流,雖不至於係朋友,但總不是仇人吧﹗何必上嚟搵交嗌? 好得閒咩? 得閒不 ...

非常同意,我也留意那些「培正計分法的POST」,好心的家長便改正一下他們,覺得TOO SILLY咪唔答囉,唔洗串人嘛。其實留言只為幫人,真係冇預俾人串,雖然暫時未遇過,但見別人遭此慘況,自問有時想分享也襟聲,講講吓,我都開始想轉留低調
作者: 小小山    時間: 14-12-1 16:23

Charlotte_mom 發表於 14-12-1 15:15
以前和諧D呀...都係嘅, 大家都無咁緊張, 好多志不 ...

明白因為小朋友多左, 競爭係大在, 同埋D家長好 agreesive (好聽D叫進取).
問嘅多做一D功課, 多比一D資料, 就容易得到有用嘅回應.

都係因為名校. 未入過名校就神化名校, 讀過就唔覺是什麼.

作者: siden    時間: 14-12-1 16:24     標題: 引用:Quote:baby_jkk+發表於+14-12-1+14:35+有啲

原帖由 little_yolky 於 14-12-01 發表
如果對方串, 仲好似懶勁咁, 不過又真係有料到, 咁我會顯得好謙卑咁繼續發問, 通常對方都唔會串咀, 仲會好詳 ...
Agree

作者: jumphigh    時間: 14-12-1 16:32     標題: 引用:Quote:baby_jkk+發表於+14-12-1+14:35+有啲

作者: little_yolky    時間: 14-12-1 16:40

jumphigh 發表於 14-12-1 16:32
記得好似有位家長eviapa(唔知有冇串錯)都咁講過
Eviepa形容緊果個應該係我..................係呀, 我認呀, 我唔識既時候就會謙虛啲發問, 有咩所謂, 對方串咀係對方既事, 而且, 我客氣既時候佢哋都會好詳細咁指導我, 我又無俾錢人哋交學費, 我從來唔介意有料既人串咀喎

你哋介意人哋串咀, 同人哋鬥串, 就鬥鬧完一論大家消失咗, 係雙輸, 我低聲下氣謙卑咁發問, 對方仔細咁回應, 最後成功既一定係我

作者: jumphigh    時間: 14-12-1 16:45     標題: 引用:Quote:jumphigh+發表於+14-12-1+16:32+記得

作者: littlefaith    時間: 14-12-1 17:32

我總覺得,大家咁大個人,EQ應該有咁上下高啩,人哋窒兩句,濕濕碎。而人哋post啲trivial問題,識咪幫手答囉。

記得早前有家長問TSL即係邊間,立刻有好大反應,甚至有家長答謝瑞麟,彷彿唔識TSL係無知,嘩,大佬,咁多術語,新手點會明?

不瞞大家,我到呢一刻都唔知JM點解。(唔好笑我)
作者: niclicma    時間: 14-12-1 18:03     標題: 引用:+本帖最後由+littlefaith+於+14-12-1+17:36

原帖由 littlefaith 於 14-12-01 發表

我總覺得,大家咁大個人,EQ應該有咁上下高啩,人哋窒兩 ...
Jm以我理解應該係姊妹

作者: baby_jkk    時間: 14-12-1 18:07     標題: 引用:Quote:baby_jkk+發表於+14-12-1+14:35+有啲

原帖由 little_yolky 於 14-12-01 發表
如果對方串, 仲好似懶勁咁, 不過又真係有料到, 咁我會顯得好謙卑咁繼續發問, 通常對方都唔會串咀, 仲會好詳 ...
做人虛心學習係好應該,但唔代表要被人串,好在係網絡世界,如兜口兜面被人話真係會唔開心,點知你咁嘅態度係想答定唔想答,重點敢問,會嚇怕咗我。不過我而家見到啲串咀都會避之則吉。

作者: Jane1983    時間: 14-12-1 18:08

回覆 littlefaith 的帖子

TSL = 謝瑞麟,好有創意
作者: kerkermui    時間: 14-12-1 18:12

Jane1983 發表於 14-12-1 18:08
回覆 littlefaith 的帖子

TSL = 謝瑞麟,好有創意
仲有DBS!

作者: 曳曳爸    時間: 14-12-1 18:15

神校吖嘛~
作者: 曳曳爸    時間: 14-12-1 18:17

或者成日cold call嘅X展銀行!
作者: 茄子    時間: 14-12-1 18:20     標題: 引用:Quote:baby_jkk+發表於+14-12-1+14:35+有啲

我都係咁諗。又唔係D成日見的人,唔使咁上心。係他們身上學到嘢,冇所謂啦。當然態度好,又肯教人的仲好,如版主、e字頭前輩同你。

作者: little_yolky    時間: 14-12-1 18:26

baby_jkk 發表於 14-12-1 18:07
做人虛心學習係好應該,但唔代表要被人串,好在係網絡世界,如兜口兜面被人話真係會唔開心,點知你咁嘅態度 ...
可能睇得多, 分得開係亂講無料定串咀有料人士, 所以, 無料亂講晒命人士我都唔會答咀, 但見到有料之士, 就會忍唔住騎劫人哋個帖發問, 以我既經驗, 有料串咀人士其實都好耐心指導人的, 只要你明白自己既弱點, 唔好串埋一份。你都知啦, 一個巴掌拍唔响的。

現實世界中, 我就好少問人, 因為我面皮都薄, 怕俾人話

結尾贈各位〈說難〉:凡說之難在於所說之心可以吾說當之。

共勉之。

作者: little_yolky    時間: 14-12-1 18:27

茄子 發表於 14-12-1 18:20
我都係咁諗。又唔係D成日見的人,唔使咁上心。係他們身上學到嘢,冇所謂啦。當然態度好,又肯教人的仲好, ...
唔好咁講, 我剩係識勸交, 叫人唔好嘈交, 第二啲嘢就唔識喇, 剩係識擔櫈仔學人啲嘢

作者: palmchristy    時間: 14-12-1 18:32

以前的氣氛真係好似好D.

我估幼稚園升小的, 今年競爭好大, 大家壓力會好大, 唔似早幾年咁輕鬆可以分享下感受.

調返轉, 我唔係問問題, 但試過答問題分享經驗時, 被一些心急的家長話一句"今時唔同往日", 都令我唔係好有心機答落去.
作者: monsterparentss    時間: 14-12-1 18:38

我覺得早幾年嘅感覺係希望大家一齊成功(考入),

呢一刻嘅感覺就係最好你唔好成功!

作者: cheimama    時間: 14-12-1 18:46

回覆 hkpapa852 的帖子

支持你,老實講,有無禮貌回應每個人接收的感覺唔會一樣,但事實上,你在Ek的貢獻良多。
作者: herman0114    時間: 14-12-1 19:28     標題: 回覆:大家發唔發覺EK已變質!

有兩種post我睇完都唔想回應:

1. 攞到offer叫人加油(我小人之心覺得呢D人博like)及

2. 唔識問問題(例如問邊間學校好?)

作者: handh    時間: 14-12-1 21:14

我覺得冇咩所謂.  呢個世界, 乜人都有.  有D人鍾意串人, 有D人鍾意笑人, 有D人鍾意鬧人 .... 但總有人有心幫人.  而且, 一個人講嘅野, 唔同人有唔同感受.

所以, 遇上有人嘅回應令你唔好受, 唔緊要, 最重要係百花齊放, 有機會見到唔同人有各種意見 / 反應.  呢個先至係公開論壇可貴之處.

我最怕反而係問左野, 冇人回應, 連鬧都冇 .....
作者: siden    時間: 14-12-1 21:39     標題: 引用:我覺得冇咩所謂.++呢個世界,+乜人都有.++有

原帖由 handh 於 14-12-01 發表
我覺得冇咩所謂.  呢個世界, 乜人都有.  有D人鍾意串人, 有D人鍾意笑人, 有D人鍾意鬧人 .... 但總有人有心 ...
Haha yes

作者: zanezane    時間: 14-12-1 22:02

wakaka.... EK變質, 呢個description令我諗起幕後黑手.....K型的教育制度.
弄至大家爭來爭去, 谷到你死我忘, 精神分裂, 人與人互信弱.
作者: 瑩瑩老豆    時間: 14-12-1 23:51

baby_jkk 發表於 14-12-1 18:07
做人虛心學習係好應該,但唔代表要被人串,好在係網絡世界,如兜口兜面被人話真係會唔開心,點知你咁嘅態度 ...
網絡世界始終乜人都有, 上得討論區就不要對回覆太上心了.

作者: HappiMom    時間: 14-12-2 00:01     標題: 引用:EK+比到好多資訊我,+早期比較有善,+最唔認

原帖由 kirstyau 於 14-12-01 發表
Agree!

作者: HappiMom    時間: 14-12-2 00:03     標題: 引用:我都覺真係比我以前上嘅ek+or+bk+,+啲人mea

原帖由 baby_jkk 於 14-12-01 發表
我都覺真係比我以前上嘅ek or bk , 啲人mean咗好多,態度不友善。可能現實生活壓抑得太緊要,係網上就暢所 ...

作者: jamiemammy    時間: 14-12-2 00:22     標題: 回覆:大家發唔發覺EK已變質!

有時見到有D JM 比完意見 都要"利申" 我都申申利 駛唔駛咁嚴重 比下意見遮 可想而知現在HK都好似外國咁 驚比人告?

作者: yylemami    時間: 14-12-2 01:18

同意. 唔知點解有人寧可在EK問google可直接得到的資料...看見這類問題真的很無言.看過有JM明明自己身為校友, 卻問別人關於自己母校的資料 ...課程深唔深, 交通點, 等等基本嘢....
真的好奇怪呢.....難道自己不應該有比人有更多資料嗎? 就算畢業已久, 唔係冇idea, 反而要問外人呱........

見到這類問題, 我唔會浪費時間正面或寸咀回應.,,

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5