教育王國

標題: 新校樂沛兒 [打印本頁]

作者: scarlettbb    時間: 15-4-4 00:13     標題: 新校樂沛兒

仔仔有樂沛兒15-16pn offer,簡介會同開放日都去過,感覺都唔錯,但始終新校所以掙扎中,請問有無其它媽媽或者用家分享吓,謝謝!!

作者: scarlettbb    時間: 15-4-18 22:08     標題: 回覆:新校樂沛兒

今日收到信5月頭要落大訂啦!有無媽媽可以比d意見我呀!謝謝

作者: ensy    時間: 15-4-18 22:33     標題: 引用:今日收到信5月頭要落大訂啦!有無媽媽可以

原帖由 scarlettbb 於 15-04-18 發表
今日收到信5月頭要落大訂啦!有無媽媽可以比d意見我呀!謝謝
有冇其他offer?

作者: purin18    時間: 15-4-18 22:55

Same here! 煩惱中,喜歡樂沛兒的教材同課程,都較為深同活動教學。我煩惱緊選方方定樂沛兒。有冇用家比d意見呀?謝謝!
因方方處理細B較有經驗。

作者: Jjchow2015    時間: 15-4-18 23:04     標題: 回覆:purin18 的帖子

是怎樣活動教學?

作者: purin18    時間: 15-4-18 23:08

回覆 Jjchow2015 的帖子

Check this out: http://www.nobelpreschool.org/preschool/curriculum.php
作者: scarlettbb    時間: 15-4-18 23:15     標題: 引用:Quote:原帖由+scarlettbb+於+15-04-18+發表

原帖由 ensy 於 15-04-18 發表
有冇其他offer?
另有富山嘉德麗am offer~

作者: ensy    時間: 15-4-18 23:24     標題: 引用:Quote:原帖由+ensy+於+15-04-18+發表有冇其

原帖由 scarlettbb 於 15-04-18 發表
另有富山嘉德麗am offer~
嘉德麗較谷,樂沛兒好似開心d,不過樂沛兒全無往績可言,佢自己講到好好,實際無人知!俾我揀,會去嘉德麗,最多K1再轉。Btw, 樂沛兒有牌未㗎?

作者: scarlettbb    時間: 15-4-18 23:27     標題: 引用:+本帖最後由+purin18+於+15-4-18+22:57+編

原帖由 purin18 於 15-04-18 發表

Same here! 煩惱中,喜歡樂沛兒的教材同課程,都較為深同活 ...
同意呀,我都對樂沛兒幾有好感的,而且係我想要嘅英普班,但係始終都係新playgroup上堂時只係10個bb,兩位老師都未能控制得好,所以真係好掙扎!

作者: scarlettbb    時間: 15-4-18 23:34     標題: 引用:Quote:原帖由+scarlettbb+於+15-04-18+發表

原帖由 ensy 於 15-04-18 發表
嘉德麗較谷,樂沛兒好似開心d,不過樂沛兒全無往績可言,佢自己講到好好,實際無人知!俾我揀,會去嘉德麗 ...
多謝你意見,我都諗住再戰k1,但仔仔面試表現真係麻麻,如果k1唔收就直上嘉德麗,但係富山嘉德麗派小一個報告真係有d擔心

作者: purin18    時間: 15-4-18 23:41

回覆 scarlettbb 的帖子

我同你一樣!!I went to their playgroup two times, feeling they cannot handle bb....但我地係咪應該公平d去睇呢?今次係團購,一定多BB一齊上堂,而BB們又確實太細,難控制。坊間playgroup通常都少過8個BB呢⋯⋯
我係怕師資不夠方方好,就算教材及課程有多好,老師們不懂得教冇經驗又係唔好....

作者: purin18    時間: 15-4-18 23:44

回覆 ensy 的帖子

樂沛兒有牌喇!
作者: purin18    時間: 15-4-18 23:50

我都係怕考k1時全軍覆沒呀!
作者: win888    時間: 15-4-19 01:48     標題: 引用:+本帖最後由+purin18+於+15-4-18+22:57+編

Same here! 煩惱中,喜歡樂沛兒的教材同課程,都較為深同活 ...
一定係方方啦!

作者: purin18    時間: 15-4-19 11:15

回覆 win888 的帖子

你是方方用家?不過我睇完d方方家長comments,發覺方方都很好,課程對升小一都夠哂用,應不須外補。。。
作者: scarlettbb    時間: 15-4-19 12:28     標題: 引用:回覆+scarlettbb+的帖子 我同你一樣!!I+

我同你一樣!!I went to their playgroup two times, feeling they cannot handl ...
如果係我都會揀方方~

作者: Siup99    時間: 15-4-19 13:37     標題: 回覆:新校樂沛兒

我仔而家讀緊樂沛兒PN,雖然只係讀咗二個半月,我覺得老師有愛心,亦付出好多努力!我仔都好鍾意返學,返到屋企都經常唱返學學到嘅歌,間中都會講兩句普通話(我仔讀英普)雖然我都覺得佢哋部分缺少經驗,但我自己認為PN來說,老師愛心係最重要,比小朋友愛上返學先,之後學習一定會事半功倍!我想比啲信心將會選擇呢間學校嘅家長,新校雖然行政上一定有好多不足之處,但小朋友返學開心一定彌補到行政上不足嘅地方!
利申:我仔係一月大仔,插班下學期讀PN!八月重讀PN會轉另一間學校讀,係因為搬屋,學校地點唔近新屋,唔想小朋友返學辛苦!

作者: purin18    時間: 15-4-19 17:08

回覆 Siup99 的帖子

多謝你的意見!我同意新校係行政方面實有問題,應多體諒,所以我只看師資同課程是否適合BB,但因我的BB是細B,所以會緊張師資多d....我自已都喜歡樂沛兒的教材同課程,我覺得可比美一些九龍塘名幼添,所以十五十六中.....
另外地點又是一個問題,方方較近屋企⋯⋯

作者: win888    時間: 15-4-22 22:13     標題: 回覆:新校樂沛兒

九龍塘方方出名師資好,老師有愛心的!

作者: 秋啪頭    時間: 15-4-23 10:47

等我分享下,我仔現係樂沛兒PN學生。我仔返學頭一星期,分離時會喊,頭一星期都係,星期一分離又喊,但放學已經話好鍾意老師和返學。老師有同我足夠溝通,我知佢哋係有辦法梳理小朋友情緒,例如頭一星期有俾個舊電話佢袋住,有日忘記俾返老師帶咗返屋企,所以我估係老師的法寶。
上咗個半月時我有數過佢識超過20個字母和發音,有啲識用手指寫個筆順。我係冇諗過,因為我仔上學期是讀另一學校PN國際班,用oxford phonics,每星期較一個字母,星期五就填色(就係字母)。我覺得樂沛兒LETTERLAND教得幾好,特別睇到個NET好用心(男的)。我仔不是讀英普班, 但就成日唱普通話歌和英文(特別係LETTERLAND)歌。功課就一星期一兩次,都是好簡單的。
自理能力有進步,自己上廁所,洗手,食完野會自己放入廚房。(咁可能同大個咗啲有關係)。
老師我覺得,除咗開始時,無乜事又唔會話好多電話。可能我仔中英文班,兩個本地老師經驗好。有人話net 控制唔到場面, 我就冇上過樂沛兒playgroup,不過之前有上過其他,開始頭幾堂小朋友係會驚唔知咩事,幾堂後自然跟到節奏知道做咩。如果成班係開始上,我覺得一定難控制,大家也要理解和耐心。Net年輕的確係事實,但我自己覺得係學校上下好用心的。
我純粹用家分享,希望大家了解下學校情況,大家自己衡量,不喜勿插。

作者: Siup99    時間: 15-4-23 11:13     標題: 引用:等我分享下,我仔現係樂沛兒PN學生。我仔返

原帖由 秋啪頭 於 15-04-23 發表
等我分享下,我仔現係樂沛兒PN學生。我仔返學頭一星期,分離時會喊,頭一星期都係,星期一分離又喊,但放學 ...
我都好認同!暫時來說,我覺得樂沛兒是用心辦學的!老師真係好好用心!就算係助教,我都覺得好有愛心,好了解學生!

作者: 秋啪頭    時間: 15-4-23 11:35

或者我講下”行政問題”。只係例如夏季校服要遲啲先有,咁當然熱的話可以著自行其他短袖, 對我同教學冇乜影響,  通告有齊,我冇乜需要再問。開學初期有試過話留電話冇人覆,真係一次半次咁大把,我咪打多次。我覺得,好次返一份新工甘,有時甩漏我預咗。咁我可能未預到影響教學嘅野,功課亦一本本印好,我覺得新校算ok,冇乜”行政問題”。不過只係我經驗,可能其他家長有啲難受經歷又唔定。
作者: purin18    時間: 15-4-23 14:20

回覆 秋啪頭 的帖子

我都同意net(2位男老師)同普通話老師都好用心,只是playgroup時太多B,所以我體諒同明白。但你的BB是大B嗎?因我是9月尾細B,我擔心他正式上課時剛好2歳,所以會選方方較安心。
作者: 秋啪頭    時間: 15-4-23 15:02     標題: 回覆:purin18 的帖子

我仔是7月尾的。

作者: win888    時間: 15-4-23 20:36     標題: 回覆:新校樂沛兒

每間新校一定講到自己幾咁好ga la

作者: 天悅    時間: 15-4-23 21:05     標題: 回覆:新校樂沛兒

咁又係,我都從無聽過任何學校話自己唔好的

作者: purin18    時間: 15-4-23 22:27

又咁講,新校實盡心盡力做好學校,希望口啤好,唔排除幾年後好像學之園咁「大熱」!
作者: homanmum    時間: 15-4-24 12:51     標題: 回覆:新校樂沛兒

我會揀呢間,希望冇揀錯

作者: scarlettbb    時間: 15-4-24 16:19     標題: 回覆:新校樂沛兒

多謝各位意見,聽完後信心大左,想問問佢話星期五嘅多元智能其實係教咩咖?仲有大約一星期,要認真考慮嘉德麗好定樂沛兒好!

作者: 秋啪頭    時間: 15-4-25 00:23     標題: 回覆:scarlettbb 的帖子

坦白説,嘉德麗和樂㳍兒好似冇得比較,不同類型。

作者: 2mami    時間: 15-4-26 13:38     標題: 引用:我仔而家讀緊樂沛兒PN,雖然只係讀咗二個半

原帖由 Siup99 於 15-04-19 發表
我仔而家讀緊樂沛兒PN,雖然只係讀咗二個半月,我覺得老師有愛心,亦付出好多努力!我仔都好鍾意返學,返到 ...
請問學費幾錢呀?有冇什費?有校車嗎?

作者: catcatwoman    時間: 15-4-26 14:25     標題: 回覆:2mami 的帖子

我記得主任講過今年都仲係5000蚊國際,唔知4800local,書同雜費分兩學期,但明年會否加價就唔知

作者: heyinbb    時間: 15-4-29 10:08

我囡星期六就去面試,喺電話中果位主任我都覺得佢幾有愛心,我本來有黃埔威廉offer, 但聽落好似樂沛兒好啲喎。有無人再俾下意見我,謝謝!😁
作者: tingkit    時間: 15-4-30 10:23     標題: 引用:回覆+秋啪頭+的帖子 我都同意net(2位男老

原帖由 purin18 於 15-04-23 發表
回覆 秋啪頭 的帖子

我都同意net(2位男老師)同普通話老師都好用心,只是playgroup時太多B,所以我體諒同 ...
我都認同,我上緊groupon 嘅班,我覺得內容ok, 課程都好,老師都好俾心機教,講真教着呢班真係幾惨,又多人,唔知係咪因為groupon, 好多媽媽好似覺得去左playhouse玩咁,一路上一路影相,拍video, 小朋友四圍走大叫又唔理,次次都要老師捉返小朋友返去俾媽媽,我覺得其實老師已經好有心機,我小朋友都有學到嘢,我覺得問題係太多人,同家長嘅問題

作者: tingkit    時間: 15-4-30 10:24     標題: 引用:Quote:原帖由+purin18+於+15-04-23+發表回

原帖由 tingkit 於 15-04-30 發表
我都認同,我上緊groupon 嘅班,我覺得內容ok, 課程都好,老師都好俾心機教,講真教着呢班真係幾惨,又多人 ...
加上groupon嘢咁平有咁嘅質數算係咁,我之前上tt playgroup, 個net green都同小朋友玩都怕羞

作者: homanmum    時間: 15-5-3 22:20     標題: 回覆:scarlettbb 的帖子

你最終有冇揀呀?

作者: scarlettbb    時間: 15-5-4 10:34     標題: 回覆:新校樂沛兒

我決定今日去交錢啦!希望無揀錯啦!

作者: pigpig33    時間: 15-5-5 18:48     標題: 回覆:新校樂沛兒

我都係樂沛兒用家,囝囝現在讀國際班,可以跟大家分享:-

我仔仔好bb,  2月剛上學時都未能講好多說話和十分坐唔定。。。返咗兩個半月學,雖然分離時仍有小小喊,但每日放學都笑著走。每日放學都好鐘意拎 letterland本英文書出黎睇,有時會用手指跟著書上字母寫,有時會一路睇一路手舞足蹈,估計係唱緊老師教d歌仔;自理能力有明顯改善,接近完全拒絕俾人餵,要自己食和飲水,玩完玩具會自己唱 clean up song收拾玩具。。。學術方面26個英文字都認到了,上學前有點發音不清,最近一個月就清楚好多了;自己在家中數物件,用英文由1數到10, 可以聽國語指令指出身體不同地方。。。。家中最鐘意唱 tea time song和 goodbye song.  功課每星期 3 份,有 show & tell.....課程編排我覺得好好,老師也很有愛心(因為我係 ftm,  從親自帶返放學自己觀察到!). 早上帶返學老師主任也會主動講兩句阿仔係學校既表現,連校長也很掌握到我仔課堂上的表現,呢點我真的有點 surprise! 。。。作為PN, 教學上我很滿意。

國際班現時學費 $5200, 每年收10個月學費。

至於學校行政,我覺得尚可接受,只是訂校服有點安排上不足,但佢係新校加上牽涉校服供應商。。。我又覺得情有可原!

因為要搬屋所以來年要轉其他幼稚園,都有d唔捨得架!希望我既分享幫到大家。

作者: bigyanb    時間: 15-5-8 23:07     標題: 回覆:scarlettbb 的帖子

I also paid aldy , but not sure really gd is all English or not

作者: maglam0610    時間: 15-5-11 11:08

我都收到am offer喇, 我仔in左咁多間, 唯獨lee間in得最好最開心, 我老公形容阿仔係超水準, 同埋interview時間都算長同detail, 有比小朋友warm up一下才開始, 老師比人感覺很用心, interview完左會問我地有冇其他需要, 比我感覺很好, 很thoughtful, 同埋佢收生唔多, 我仔年尾B, 所以希望小D 學生, 老師能takecare每個小朋友得好d, 亦都貪佢新校, 網上冇乜comment, 唔會睇左令自己有太多搖擺, 希望冇揀錯啦~

作者: 樓華    時間: 15-5-12 15:01

maglam0610 發表於 15-5-11 11:08
我都收到am offer喇, 我仔in左咁多間, 唯獨lee間in得最好最開心, 我老公形容阿仔係超水準, 同埋interview時 ...

我都覺得樂沛兒其實想搞好個校譽,校長,老師都落力.而我特別欣賞普通話的李老師,佢一開聲已經好好聽

課程好,語境好,有國語老師,又有兩位net (仲要係英國仔),本來一心都諗住比阿女讀尼間...但最近黃埔威廉有offer,如果順利升到k1仲有學券慳返d(當多個backup).學術應該唔及樂沛兒,但我女只係pn,我希望佢鍾意返學先,下年再行下一步.

雖然我唔會做樂沛兒用家,但我都仍然覺得佢係唔錯既,希望樂沛兒真係幫到大家既小朋友啦...

作者: wingcrown    時間: 15-5-13 00:17     標題: 引用:我都收到am+offer喇,+我仔in左咁多間,+唯獨

原帖由 maglam0610 於 15-05-11 發表
我都收到am offer喇, 我仔in左咁多間, 唯獨lee間in得最好最開心, 我老公形容阿仔係超水準, 同埋interview時 ...
你比左書簿費,校服費未?我4/5比左,但我仔今日有其他學校offer,我想轉讓

作者: maglam0610    時間: 15-5-13 10:54

wingcrown 發表於 15-5-13 00:17
你比左書簿費,校服費未?我4/5比左,但我仔今日有其他學校offer,我想轉讓

...

我未比, 但因為我仔係細B 12月先插班,佢話個雜費會另計, 校服亦因冬天才入學, 所以佢話遲D先, 暫時只需付留位費~
多謝你的offer先, 因雜費清單未有, 仲有unknown, 所以唔考慮住~ 唔好意思~~

作者: maglam0610    時間: 15-5-13 11:08

樓華 發表於 15-5-12 15:01
我都覺得樂沛兒其實想搞好個校譽,校長,老師都落力.而我特別欣賞普通話的李老師,佢一開聲已經好好聽
...

咁如果比我有威廉offer, 我都會揀威廉, 始終有好口碑之餘仲要有學卷嘛, 讀4年慳唔少, 恭喜你啊!

我interview果日都見到有個細細粒的男外籍老師, 對於有仔仔的家長來說, 我都好希望有男性老師在生活中, 所以一見到有男老師我心裡都加了分呢!

同埋趙曾學韞做校監, 我暗地裡希望樂沛兒可以做到好似樂基咁成功就好

作者: Jjchow2015    時間: 15-5-13 15:38     標題: 回覆:maglam0610 的帖子

雜費可以另計?我11月中番學,但佢地話要full paid!!

作者: wingcrown    時間: 15-5-13 21:24     標題: 引用:Quote:wingcrown+發表於+15-5-13+00:17+你

原帖由 maglam0610 於 15-05-13 發表
我未比, 但因為我仔係細B 12月先插班,佢話個雜費會另計, 校服亦因冬天才入學, 所以佢話遲D先, 暫時只需付 ...
好,如果需要話我知,夏天校服要ma?我還未取,如果你要,可以話我知size,我八折比你

作者: 樓華    時間: 15-5-13 22:03     標題: 引用:Quote:wingcrown+發表於+15-5-13+00:17+你

我未比, 但因為我仔係細B 12月先插班,佢話個雜費會另計, 校服亦因冬天才入學, 所以佢話遲D先, 暫時只需付 ...
建議你打去學校問清楚,因學校打黎催交書簿雜費時,我地都話12月插班唔駛咁早比丫麻,佢話d書係集體落order訂,校服就可以遲d,冇講過可另計。因我當時半放棄狀態,而通告寫明書簿、校服係冇得退錢或轉讓,如最終放棄,只可以開學後比返d書及校服家長,所以我地冇交。

圖片附件: myphoto.jpg (15-5-13 22:03, 77.38 KB) / 下載次數 0
/forum.php?mod=attachment&aid=NDQ1NjB8NGQ5MzMyN2N8MTcxOTU4MTIzNXww

作者: 樓華    時間: 15-5-13 22:09     標題: 引用:Quote:樓華+發表於+15-5-12+15:01+我都覺得

咁如果比我有威廉offer, 我都會揀威廉, 始終有好口碑之餘仲要有學卷嘛, 讀4年慳唔少, 恭喜你啊!

我interv ...
冇4年,pn 冇學券,順利升最多都係3年。

學校背景同net 係我最想讀樂沛兒既原因,因為新校肯收細女所以我報,亦因為新校我信心不足所以我決定放棄。今日的我打倒昨日的我。

作者: maglam0610    時間: 15-5-14 10:27

Jjchow2015 發表於 15-5-13 15:38
雜費可以另計?我11月中番學,但佢地話要full paid!!
謝謝你提我, 我老公今朝走左去問, 老師話書簿係要比 full amount, 校服未到冬天就遲d先, 但另外的雜費佢要再了解下先回覆到比我, 暫時都仲係比左留位費姐~ 都ok既, 我唔介意比full amount, 只要佢有合理解釋就可以了~

另外, 我老公問佢開幾多班, 我地上次問都仲係am得兩班, 但宜家佢已經話最近多左人報名, 要開3班了, 2班international 1班local, 只希望佢唔好收太多人, 可以做好d quality啦 ....

作者: maglam0610    時間: 15-5-14 10:29

樓華 發表於 15-5-13 22:03
建議你打去學校問清楚,因學校打黎催交書簿雜費時,我地都話12月插班唔駛咁早比丫麻,佢話d書係集體落order ...
謝謝你提醒, 今朝我老公走左去問了~

作者: maglam0610    時間: 15-5-14 10:31

回覆 wingcrown 的帖子

好, 先謝過~

作者: HoFaYee    時間: 15-6-9 08:40

我個仔出年讀pn, 都打算報呢間,想問下大家點睇英普同local 呢?
作者: pingu529    時間: 15-6-9 10:13

我都無交雜費住, 因為無得按比例俾少D, 又無得退, 而且真係比較貴(唔係好明N班都要咁多教具?)
作者: 秋啪頭    時間: 15-6-28 23:51     標題: 回覆:HoFaYee 的帖子

英普係雙語班主任,小朋友自然多講英文和普通話。小兒本地班,不過每天有英文普通話堂,佢返屋企都講好多關於letterland的和唱普通話歌!
昨天畢業禮,我有同英文和普通話net傾計,他們真好用心,仲同我講好多仔平日上課的情況,知道佢哋係有跟小朋友進度而調節,係課堂安排和引導小朋友興趣真係好有心機。兩位英文net(男的)真係對小朋友好細心!
真係好推介這幼園,上下都對小朋友好好就算我一早表明K1會轉,自己好感動。

作者: 秋啪頭    時間: 15-6-28 23:58     標題: 回覆:HoFaYee 的帖子

睇下小朋友屋企有冇講,好小朋友係識聽或本身適應ok, 我覺得冇乜所謂。如果小朋友少接觸英普,本地班佢會適應好啲培養自信好的,課程一樣的,一樣接觸到英文活動。K1 可再轉英普。

作者: Bearay    時間: 15-6-30 22:21

學校老師都好用心,不過每半年一次評估週仲要做卷用分數做成績表,我覺得評估方式唔夠全面,分數定成績。咁細個就有壓力。
作者: 秋啪頭    時間: 15-7-1 07:32     標題: 回覆:Bearay 的帖子

其實份券係形式化咗,小朋友不是坐定咗做,係一週內不時分組玩和做工作紙(後來才釘埋成一份券),否則我想信PN 小朋友的專注力一定唔會做成份。
我仔上學期在一間幼稚園讀,成日坐唔定週圍走,去到樂沛兒又好似變哂咁,上堂坐定咗好多,相信老師懂得孩子和配合他們節奏教法十分有效。之前我好擔心專注力問題。

作者: HoFaYee    時間: 15-7-4 20:16

Thx for sharing.
作者: wytsui911    時間: 15-8-6 00:09     標題: 回覆:新校樂沛兒

Anyone want 冬季/夏季校服?男仔。出讓

作者: catcatwoman    時間: 15-8-6 22:16     標題: 回覆:新校樂沛兒

下星期六15號係咪有PN家長日?我未收到通告啊!有人收到嗎?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5