教育王國

標題: 見社工可自己要求s位嗎? [打印本頁]

作者: cherryyau1209    時間: 15-4-29 22:07     標題: 見社工可自己要求s位嗎?

仔2歲7個月,一個月前同仔去協康會做評估,評估仔有輕微自閉症傾向,言語遲9個月,大小肌遲6個月,心理學家建議排e位。

今日,帶了仔去大口環評估,醫生評估言語大小肌都慢半年,建議e 或i位。

那我見社工可否要求s位?我想仔趁黃金時期做密集訓練,但私人又太貴。

我仔其實講詞語多,大約40-50個詞語,會講媽媽抱抱,爸爸番工,顏色認到好多但係講英文,識唱a-z,生日歌,學校既歌,認到a-z,數字。這樣要求s位可以嗎?

作者: 營養多多    時間: 15-4-29 22:44     標題: 回覆:見社工可自己要求s位嗎?

社工決定唔到,社工都係跟臨床心理學家封信去安排

作者: SWT    時間: 15-4-30 00:00

其實言語慢半年是很小的,很快可追返,真的不用s位!S位是俾D能力較低小朋友
作者: szenana    時間: 15-4-30 03:44     標題: 回覆:見社工可自己要求s位嗎?

我仔仔3歲果時評估有輕微自閉 ,佢之前排s位同e位,4歲返緊e位,其實e位好睇邊一間,我仔返緊果間無野拎返屋企做,一味叫我交費,叫我買迷宮練習比佢做,好在醫院幫我仔仔排左社交小組,返左醫院社交小組 講野比之前好在 肯合作 守規矩同埋望人眼神好在,仲好過返e位,e位一星期一次 自己要返屋企同佢訓練 ,s位就日日訓練,幫小朋友度身訂做一個訓練,唔一定能力低先讀s位,果時評估中心醫生剩係幫我仔排e位,佢果時問我仔仔有無學校收,我話無佢幫我排埋s位,如果我選擇我另原讀s位好過e位,就算讀左s位都可以讀融合小學

作者: cherryyau1209    時間: 15-4-30 17:03     標題: 回覆:szenana 的帖子

你好!Szenana ,想問你係邊度評估?我小朋友評有輕度自閉症傾向但心理學家都無建議我地可以排s位

作者: shareholder    時間: 15-5-1 12:11

言唔慢半年好小事, 何必自尋煩惱
作者: lulumelody    時間: 15-5-1 14:42     標題: 回覆:見社工可自己要求s位嗎?

最重要,s位留給真係有需要的小朋友!

作者: legolas625    時間: 15-5-2 13:21

其實同齡刺激都好重要,S位並無社交學,如果小朋友情緒、行為、專注、指令沒有太大問題,留在主流亦是可以,另加ST訓練,大小肌肉其實好易操,日常生活都可以操到。

如果講語言評估,語言治療師會比醫生準確,我仔同你仔都一樣大,最差語言,慢半年。
作者: cherryyau1209    時間: 15-5-2 13:28     標題: 回覆:見社工可自己要求s位嗎?

謝謝大家,其實我仔排緊e位,但排到要成日叫老人家帶去有問題,i位又覺得訓練太小先唸到s位。近排上ST進步好快,希望遲點加埋其他訓練會更好。

作者: legolas625    時間: 15-5-3 09:24

其實無論排咩訓練,最好是家長陪上訓練,學技巧後回家再操,先會進行快,老人家未必講到俾你聽學左咩。
作者: DENNIS201    時間: 15-6-1 08:07     標題: 回覆:見社工可自己要求s位嗎?

小朋友情況唔太嚴重,可能未必排到S位?

作者: KCHK    時間: 15-6-1 09:07     標題: 回覆:見社工可自己要求s位嗎?

樓主, 你仔仔識知能力似乎唔錯, 只需要加訓練言語。而且應該要多d 同年齡刺激和社交訓練, 所以I /E 都已經足夠了

作者: cherryyau1209    時間: 15-6-19 07:57     標題: 回覆:見社工可自己要求s位嗎?

謝謝大家意見,我小朋友上了3個月ST進步了,不過社交方面未搵到班~

作者: DENNIS201    時間: 15-8-14 07:25     標題: 回覆:見社工可自己要求s位嗎?

最後排左咩位?九月有學番?

作者: cherryyau1209    時間: 15-8-16 12:05     標題: 回覆:DENNIS201 的帖子

最後排左e位,無得㨂報告只可以排e或i位。我同老公決定報多點私人st,ot.有一間幼稚園收左下午班k1

作者: cherryyau1209    時間: 15-8-16 12:12     標題: 回覆:DENNIS201 的帖子

暑假我不用番工,不斷同佢上ST, OT,又帶佢公園玩多點千秋,講野叻左社交好點會同小朋友講野多左,但皮氣差左要求多左又痴身左~

作者: Baby豬1209    時間: 15-9-10 22:43     標題: 回覆:cherryyau1209 的帖子

你好,請問你於那裏做言語治療?我仔2.5歲,協康評估話要做言語治療

作者: 奀珠    時間: 15-9-11 00:00     標題: 引用:其實同齡刺激都好重要,S位並無社交學,如

原帖由 legolas625 於 15-05-02 發表
其實同齡刺激都好重要,S位並無社交學,如果小朋友情緒、行為、專注、指令沒有太大問題,留在主流亦是可以 ...
同意,我仔之前排S位,跟住一直訓練佢,最近去CAC評估,醫生提意I 或E位。
同therapist discuss過,佢覺得如果阿仔入S位會係比較叻嗰㧗,therapist多數會俾多啲attention 俾能力弱啲嘅小朋友,對阿仔嘅attention實會少啲,所以我最終排E位。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5