教育王國

標題: 如何同自閉bb戒片 [打印本頁]

作者: cindychui    時間: 15-5-18 13:50     標題: 如何同自閉bb戒片

阿囡9月返普通幼稚園k1,佢好抗拒,點都唔肯坐便盆,又唔肯去真坐厠.頭大....
作者: 營養多多    時間: 15-5-18 14:19     標題: 回覆:如何同自閉bb戒片

咁可能佢未準備好,我仔原本都好抗拒,除咗沖涼之外唔肯入洗手間,之後我每次去廁所都會特登開門比佢可以見到我,如果佢跟我入去,我就會時況轉播咁話比佢知“媽咪坐馬桶、媽咪vv、媽咪冲水、媽咪洗手、媽咪洗面、媽咪擦牙”……之類,之後佢慢慢會知道原來馬桶係用來vv嘅,並不可怕,再之後佢見我坐馬桶,開始會自己講媽咪vv,然後再用玩嘅方式比佢試坐,一步步令佢唔驚馬桶,跟住再同學校同步訓練佢定時去廁所,然後佢開始自己會表達要去廁所。
唔好強逼佢,佢抗拒可能係因為驚,強逼效果差,大家心情都會好差

作者: cindychui    時間: 15-5-18 14:36

回覆 營養多多 的帖子

Thank you.
其實我都唔慣係阿囡面前坐馬桶vv,突破唔到.

作者: April2019    時間: 15-5-18 15:51

回覆 cindychui 的帖子

媽媽, 要試下啦. 小孩多看才會冇咁驚.
我全屋都係女人, 爸爸成日唔在家. 阿囝剩係見到人坐著 v v, 死都唔肯站著v.
好彩愛心幼稚園老師帶阿囝去男厠望著其他男孩子 v v, 看了一個星期, 又陪佢企足5分鐘等佢試 v. 結果K1開學2星期便成功了.
努力!

作者: 營養多多    時間: 15-5-18 16:20     標題: 引用:回覆+營養多多+的帖子 Thank+you.其實我都

原帖由 cindychui 於 15-05-18 發表
回覆 營養多多 的帖子
比阿囡睇都叫好d,我嗰個係囝,又係單親,唔單止去廁所,連沖涼都一齊。其實小朋友依家仲細先唔會咁尷尬,等佢再大d,想用呢個方法都唔適合了。
由親近嘅人示範比佢睇,佢會比較容易接受,而且也算係用視覺策略令佢了解。

作者: funghon    時間: 15-5-18 20:41     標題: 回覆:如何同自閉bb戒片

我見訓練中心最初係迫佢坐便厠,然後數十聲,就可俾佢起身。過左一段時間佢就知要vv。

作者: 芒果米池    時間: 15-5-18 20:56     標題: 回覆:如何同自閉bb戒片

仲有一點,係佢唔習慣,加無安全感,所以抗拒。我從來唔關門去廁所,我仔由細細個開始見到慣,亦見慣同學點去,但就係死都唔肯。由2歲開始教,學校同屋企都教佢,都唔得,如果唔得,我會等一排先再教,到而家快4歲,先等成功左大半,係學校會未意比老師知,幾日沒有賴尿,我想講咁耐唔成功,係因為生理加心理都未ready,就算佢肯坐,都係要好用力去運功,先柯到,其間,係屋企未肯入大人廁所,但已經train到自己識去便盆,但褲仔成日都有少少濕,但學校方面,就肯坐廁所仔,不過總係柯唔出。呢幾日好好,學校又柯到,屋企都肯入大人廁所,好開心。我想講真係要一步一步黎,人人都唔同,有人好快,但有人遲遲未ready,我都心急過,但佢未得,迫都無用,當時老師同我都無哂辦法,我都由佢,心諗唔會到5歲到未得嘅去安慰自己,點知呢排,真係有明顯進步,加油呀!

作者: 芒果米池    時間: 15-5-18 21:05     標題: 回覆:如何同自閉bb戒片

初時佢超抗拒廁所,但就唔太抗拒便盆,咁我放哂佢鐘意嘅食物,野飲,仲有違禁品ipad比佢,坐左45分鐘,唔為意柯左,大讚佢,我以為會好快成功,但之後2、3次已經無效,真係好失敗,而且有一排仲忍屎,忍到第二朝先柯,忍到有尿片先柯,所以等到所有野成熟先可以事半功倍,加油呀!

作者: cindychui    時間: 15-5-19 13:44

Thank you All!!!
阿囡嘅視覺能力好好,好多嘢睇咗人哋點做,可以模仿到.
我會俾d時間佢同我自己,大家一齊突破.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5