教育王國

標題: 海逸學之園vs培正k1,點選擇? [打印本頁]

作者: tangtheresa    時間: 15-7-4 23:23     標題: 海逸學之園vs培正k1,點選擇?

好多人話學之園師资好,可以令小朋友升小基礎好。但派小成绩參差?培正好處一條龍,但著重中文,英文一般。

作者: doggy2013    時間: 15-7-5 00:45     標題: 引用:好多人話學之園師资好,可以令小朋友升小基

原帖由 tangtheresa 於 15-07-04 發表
好多人話學之園師资好,可以令小朋友升小基礎好。但派小成绩參差?培正好處一條龍,但著重中文,英文一般。 ...
一定係培正,升小有個backup, 你去小學版睇吓d人幾慘就知點決定

作者: nic_bb    時間: 15-7-5 01:15     標題: 引用:好多人話學之園師资好,可以令小朋友升小基

原帖由 tangtheresa 於 15-07-04 發表
好多人話學之園師资好,可以令小朋友升小基礎好。但派小成绩參差?培正好處一條龍,但著重中文,英文一般。 ...
請問妳小朋友兩間都有offers嗎?

作者: BABA124    時間: 15-7-5 08:19

I think it really depends if you have backup for primary school. I mean if you are the alumni/ with brothers/ sisters in good primary schools. If yes, choose LH. If not, I will opt PC.
作者: Bonbonita    時間: 15-7-5 11:16

培正
作者: littlelittlebe    時間: 15-7-5 16:55     標題: 回覆:海逸學之園vs培正k1,點選擇?

培正

作者: twto    時間: 15-7-5 21:30     標題: 回覆:海逸學之園vs培正k1,點選擇?

Vote for 培正

作者: tangtheresa    時間: 15-7-6 00:49     標題: 回覆:twto 的帖子

Thanks for everyone comment.

作者: 康鈣C    時間: 15-7-6 09:45     標題: 回覆:海逸學之園vs培正k1,點選擇?

作者: Jane1983    時間: 15-7-6 10:02

我吾係培正fan,但培正有小學中學,點講都吾差。今時今日咁既競爭,放咗,你好大機會後悔。
作者: sukilau72    時間: 15-7-6 21:23     標題: 回覆:海逸學之園vs培正k1,點選擇?

培正一條龍,學之園就小學考直資有幫助,不過龍b升小競爭超大,無人可以保證到你三年後讀完可以考到間好既小學,我淨係知道如果你放培正,超多人會多謝你

作者: creamb    時間: 15-7-7 23:10     標題: 回覆:海逸學之園vs培正k1,點選擇?

Vote for 培正

作者: eaubobo    時間: 15-7-12 10:00

培正
作者: retriever    時間: 15-7-13 16:14

回覆 tangtheresa 的帖子

諗下3年之後, 有幾大機會考到間好過培正既?!
作者: sakbbjaijai    時間: 15-7-13 17:10     標題: 回覆:海逸學之園vs培正k1,點選擇?

培正吧。

作者: sugarbun    時間: 15-7-13 23:10     標題: 回覆:tangtheresa 的帖子

LH la, hold到而家, 好明顯培正唔係你杯茶

作者: siden    時間: 15-7-13 23:46     標題: 回覆:海逸學之園vs培正k1,點選擇?

培正

作者: chucimama    時間: 15-7-14 02:29

LH
因為對將來基礎打得好好
作者: cubyQB    時間: 15-7-14 09:10     標題: 回覆:海逸學之園vs培正k1,點選擇?

樓主上個月出 post 問幾時可以報考 K1培㠪...再幾個月前有post 說要了 LH PN offer ...唔知樓主是否為K1準備才問。如果係的話, 我就覺得不如考咗先諗!免得遲一些再遇PC vs SC vs KV vs KM vs HKPS ...etc 的決擇嘛!唔果而家已經有 PC offer k1 ...有無用"人情牌" ?  PC 出 offer 已經一段日子, 聽閒近期 call waiting 都是有人情牌的人士! 如果係已經用人情牌的...唔駛諗一定 PC 啦! 又一條龍唔駛煩! LH PN 加 PC K1 應該係不少家長的夢𥧌以求

作者: 小曳人    時間: 15-7-14 09:11

睇你信邊樣
培小都唔輕鬆架,唔係點可能上到中學可以有咁好成績呀!

不過如果你小朋友好聰明,你唔怕玩小一呢轉,覺得佢應該去到好過培正嘅小學,咪LH囉

聲明:我無幫大仔報過培正,但有幫細仔報,原因同上
作者: chopin999    時間: 15-7-14 09:40     標題: 回覆:小曳人 的帖子

細仔有offer 嗎?

作者: nic_bb    時間: 15-7-14 12:22     標題: 引用:樓主上個月出+post+問幾時可以報考+K1培㠪.

原帖由 cubyQB 於 15-07-14 發表
樓主上個月出 post 問幾時可以報考 K1培㠪...再幾個月前有post 說要了 LH PN offer ...唔知樓主是否為K1準 ...
精明,所以妳睇吓我一早已問樓主嘅小朋友係咪有晒兩個offers,因我印象中係同我仔一樣今年先讀N班!

作者: ladynana    時間: 15-7-14 13:32     標題: 回覆:海逸學之園vs培正k1,點選擇?

培正for sure!!

作者: apple_love    時間: 15-7-14 14:12     標題: 引用:睇你信邊樣培小都唔輕鬆架,唔係點可能上到

原帖由 小曳人 於 15-07-14 發表
睇你信邊樣
培小都唔輕鬆架,唔係點可能上到中學可以有咁好成績呀!
上年同仔仔in完培正k1失敗了,其實心中會有個疑問,佢地當日interview 人山人海,我計過我同小朋友係門口分別,到係走廊接番小朋友就只有4分鐘,(4分鐘係包括步行同埋total 5個小朋友一齊in)只係幾分鐘就可以㨂到個小朋友由k直上中學?不過我又未聽過培正會中途被勸退學,民生我就聽聞過

作者: chopin999    時間: 15-7-14 14:42     標題: 回覆:apple_love 的帖子

我囡囡有offer,interview好快,但我覺得老師一定有佢地方法,去搵合適嘅學生。

作者: 小曳人    時間: 15-7-14 18:09

apple_love 發表於 15-7-14 14:12
上年同仔仔in完培正k1失敗了,其實心中會有個疑問,佢地當日interview 人山人海,我計過我同小朋友係門口分 ...
朋友圈當中,有兩位中途離開
一位讀得好辛苦,轉咗去地區津校 (唔係大熱,叫二線嗰d,但資優响地區做得最好),開心好多,津校老師建議家長做評估,話可能係資優,但家長好似話無所謂,無去做,因為佢下面已有兩個confirmed 資優,現時3個同一津校

呢個case話我知,培正教學好傳統,老師唔會去了解學生學習上嘅困難係乜原因

另外一個係因為有專長轉去神津

我都無聽見佢地講勸退,但讀得唔開心,家長自己要走,無理由為直上而放棄個細路!

作者: MELODY430    時間: 15-7-14 19:15     標題: 回覆:apple_love 的帖子

唔係啦,朋友剛剛同我呻,k上小學諗住無憂啦,點知小二要小朋友留班,到小四又話留,最後小五轉走了,幾分interview 揀人都會錯配的

作者: MELODY430    時間: 15-7-14 19:21     標題: 回覆:MELODY430 的帖子

她說培小深、但K淺。上到小學跟本追得好辛苦,但K又直升,追唔咪叫留班,再唔得又留等你自己走

作者: tangtheresa    時間: 15-7-14 22:57     標題: 回覆:海逸學之園vs培正k1,點選擇?

多謝大家意見。我應該一開始說清楚我的狀況。我仔仔今年LH pn,現在準備報其它K1.我自己好喜歡LH,但朋友個女讀培正說到勁好,講到唔報一定會後悔。但在Bk見到培正好難考,面試過程不愉快。我工作忙,如果大家的意見是培正不好,我就專心lh....

作者: nic_bb    時間: 15-7-14 23:15     標題: 回覆:海逸學之園vs培正k1,點選擇?

我嘅見解係……兩間都好,但放棄學之園K1大有人在,放棄培正K1嘅人少之有少。

作者: NICOLE123    時間: 15-7-15 00:46     標題: 引用:唔係啦,朋友剛剛同我呻,k上小學諗住無憂

原帖由 MELODY430 於 15-07-14 發表
唔係啦,朋友剛剛同我呻,k上小學諗住無憂啦,點知小二要小朋友留班,到小四又話留,最後小五轉走了,幾分in ...
其實不論什麼学校成績不達標有得比你留班總好過要你升。培小升班要求清楚印在手册上多年冇变。一级三百人留班人数一般不多於五個,當中有人知追不上或其他因素自行轉校,始终每年都交四萬幾学費,留班值吾值見人見智。成绩追不上到最後升不到培中,我自己覺得自己早走不是壞事。其實私小/直資跟一般津校不同,家長都会緊張成绩,就算吾當full time ma都多数会为小朋友take exam leave(在考试期間幫仔女温書),学生之間分数追得緊乃正常不過。不会像津校總有基層学生/家長。

作者: DevilPig    時間: 15-7-16 09:05     標題: 引用:多謝大家意見。我應該一開始說清楚我的狀況

原帖由 tangtheresa 於 15-07-14 發表
多謝大家意見。我應該一開始說清楚我的狀況。我仔仔今年LH pn,現在準備報其它K1.我自己好喜歡LH,但朋友個女 ...
培正始終係一條龍,入左培幼,就升到培小,升小學壓力輕鬆不少,只需要英文方面加強。手有培小,再考其他心儀小學亦可。我只識一位考到培幼,但留返 LH 既人,但因為佢囡係精叻既人,佢唔怕考小學

作者: chopin999    時間: 15-7-16 09:17     標題: 回覆:DevilPig 的帖子

小朋友係大B定細b?

作者: 四隻貓    時間: 15-7-16 11:46

tangtheresa 發表於 15-7-14 22:57
多謝大家意見。我應該一開始說清楚我的狀況。我仔仔今年LH pn,現在準備報其它K1.我自己好喜歡LH,但朋友個女 ...

最重要係, 你本身鍾唔鍾意培小?
我女果時都考到培幼, 但因為我同老公三思後發現都係比較喜歡新派直資私小, 所以都留返係LH.
最後亦考到心目中的直資私小.
雖然培小一條龍係吸引, 但都要0岩自己先得.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5