教育王國

標題: portfolio 用中文寫 or 英文寫? [打印本頁]

作者: Vijoyce    時間: 15-8-1 23:52     標題: portfolio 用中文寫 or 英文寫?

如果面試選粵語/ 自薦信是以中文撰寫的話..

作者: tkinwong    時間: 15-8-2 14:50     標題: 回覆:portfolio 用中文寫 or 英文寫?

睇學校。如果申請表全中文,你上學校網頁又係default為中文,教學語言又係中文,咁當然是中文。

如果係英文小學,那當然用英文

作者: MrBeast    時間: 15-8-2 15:08

英文,不過最重要是能否表達到心中之意
作者: B.B.BaBa    時間: 15-8-2 15:40     標題: 回覆:portfolio 用中文寫 or 英文寫

中文

作者: HauMiranda    時間: 15-8-2 16:23     標題: 回覆:B.B.BaBa 的帖子

跟學校的教學語言

作者: sbux    時間: 15-8-3 00:31     標題: 回覆:portfolio 用中文寫 or 英文寫

請問Portfolio 全英,但普通話朗誦等獎項嗰欄轉寫中文會唔會好怪?英文真係唔知點寫....或者寫咗都唔知似咩。。。

作者: tkinwong    時間: 15-8-3 08:38     標題: 引用:請問Portfolio+全英,但普通話朗誦等獎項嗰

原帖由 sbux 於 15-08-03 發表
請問Portfolio 全英,但普通話朗誦等獎項嗰欄轉寫中文會唔會好怪?英文真係唔知點寫....或者寫咗都唔知似咩 ...
獎項完全沒有官方翻譯嗎?

英文個人資料套有中文係怪,人名除外。

作者: B.B.BaBa    時間: 15-8-3 17:15     標題: 回覆:portfolio 用中文寫 or 英文寫?

Portfolio 及自薦信的重點在於表達,用那一種文字可達到最佳的表達效果就用那一種。當然首要條件是讀方能理解的文字

作者: 小曳人    時間: 15-8-4 06:31     標題: 引用:請問Portfolio+全英,但普通話朗誦等獎項嗰

原帖由 sbux 於 15-08-03 發表
請問Portfolio 全英,但普通話朗誦等獎項嗰欄轉寫中文會唔會好怪?英文真係唔知點寫....或者寫咗都唔知似咩 ...
係怪,但唔可以亂改名,所以照用中文!我都係咁。。。D比賽全部無英文名!

作者: MrBeast    時間: 15-8-4 07:26

sbux 發表於 15-8-3 00:31
Its a good question.  當年我也是寫portfo時才察覺這問題,幾經辛苦才網上找到英文名
作者: sbux    時間: 15-8-4 13:25

小曳人 發表於 15-8-4 06:31
係怪,但唔可以亂改名,所以照用中文!我都係咁。。。D比賽全部無英文名!

...
係,普通話朗誦改咗古靈精怪,熱門如KPCC等評核試改完都好生面口。

作者: Ocean419    時間: 15-8-4 15:42     標題: 回覆:portfolio 用中文寫 or 英文寫?

我係英為主,但中文活動比賽如中文講故事朗誦等就用中文寫,其實睇得portfolio 嘅人都係中英文流利所以我覺得冇問題

作者: 小王子J    時間: 15-8-4 16:04     標題: 引用:我係英為主,但中文活動比賽如中文講故事朗

原帖由 Ocean419 於 15-08-04 發表
我係英為主,但中文活動比賽如中文講故事朗誦等就用中文寫,其實睇得portfolio 嘅人都係中英文流利所以我覺 ...
Thanks for your advice!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5