教育王國

標題: 升英中的隱世官小 [打印本頁]

作者: chai    時間: 16-7-11 16:43     標題: 升英中的隱世官小

之前看新地Kiss Experts趙榮德的文章"升英中的隱世官小",他以皇仁與軒小及愛秩序官小為例,最後總結了一句:"只要你在這三間小學併合起來的排名是前26名,便可以直升上皇仁書院了" 我有D問題請教: 究竟是這三家小學所有Band 1組別的學生都有機會抽這26個學位,還是排名前26名的學生自動直升?

作者: mcl203    時間: 16-7-11 16:48

chai 發表於 16-7-11 16:43
之前看新地Kiss Experts趙榮德的文章"升英中的隱世官小",他以皇仁與軒小及愛秩序官小為例,最後總結了一句:" ...
联繫位都係联繫小學B1生先抽....只要係B1生....機會均等~~~

https://www.schooland.hk/ss/qc

作者: dse2017    時間: 16-7-11 17:04

作者: MASAYA    時間: 16-7-11 17:25

軒小係隱世官小?
作者: papa71    時間: 16-7-11 17:26

回覆 dse2017 的帖子

你意思是說,於大抽獎中,用乙一抽直屬/聯繫位,band 1生不是有相同中獎機率?而是有其他考慮因素?

作者: dse2017    時間: 16-7-11 17:27

作者: papa71    時間: 16-7-11 17:31

dse2017  Yes  發表於 52 秒前

請教,有甚麼因素?
作者: hkpapa852    時間: 16-7-11 17:33

chai 發表於 16-7-11 16:43
之前看新地Kiss Experts趙榮德的文章"升英中的隱世官小",他以皇仁與軒小及愛秩序官小為例,最後總結了一句:" ...
呢名前LS書院副校真係.....

怪不得無法坐正做校長

作者: chai    時間: 16-7-11 17:37     標題: 回覆:dse2017 的帖子

應該是55人中,26人是靠聯係,其他靠自行及非保留學位抽獎,對嗎?

作者: MASAYA    時間: 16-7-11 17:48

hkpapa852 發表於 16-7-11 17:33
呢名前LS書院副校真係.....

怪不得無法坐正做校長
有個名銜真係好駛好用三百幾年家家傳頌...
作者: dse2017    時間: 16-7-11 21:49

作者: papa71    時間: 16-7-11 22:35

就算頭十入了,你如何証明他們是經乙一聯繫入?而不是自行/乙一非聯繫位?
如果說,因派位結果是這樣,所以作此結論,我覺得理據薄弱。

作者: reneeleung    時間: 16-7-11 22:41

作者: dse2017    時間: 16-7-11 22:55

作者: dse2017    時間: 16-7-11 23:11

作者: dse2017    時間: 16-7-11 23:17

作者: dse2017    時間: 16-7-11 23:23

作者: papa71    時間: 16-7-11 23:25

其實,我唔明你的意思。
你是否說,考得前,就大機會入聯繫學校?(不論是自行/抽獎甲部/乙部)

還是說,考得前,就大機會中乙部的聯繫位?

作者: dse2017    時間: 16-7-11 23:28

作者: papa71    時間: 16-7-12 00:13

Well...
你沒有明確答我問題,但從字面理解,你是說:考得前,獲派聯繫學校機會高;這樣包括了高材生自行成功率高,相信沒有人有異議。

但我之前是問,'考得前,會否於抽獎乙一用聯繫/直屬位有更高機會',而你的回覆是:'yes'
就這點我就想你加以說明。(還是我有任何誤會)

作者: austism    時間: 16-7-12 00:15     標題: 引用:Quote:chai+發表於+16-7-11+16:43+之前看新

原帖由 dse2017 於 16-07-11 發表
理論上,你是對的。實際上,公平抽獎係誤解。以前我也講過前列份子優勢,被人插到不敢上來,由得佢地自討苦 ...
我明你講乜, 我亦問過老師,我不斷煩佢個乙二、乙三,佢話你小朋友考咁嘅名次都要問我,咁其他考2X-3x嗰d咪仲大件事?叫我乙二乙三填哂band 1 top 學校,唔好再搵佢

睇返派位,頭十真係入哂QC and BPS, 所以,我同你睇法一樣

作者: CatEgg    時間: 16-7-12 00:30     標題: 回覆:升英中的隱世官小

軒小、愛官是隱世恤官小?

作者: daisy17772    時間: 16-7-12 00:38

austism 發表於 16-7-12 00:15
我明你講乜, 我亦問過老師,我不斷煩佢個乙二、乙三,佢話你小朋友考咁嘅名次都要問我,咁其他考2X-3x嗰d ...

But 頭十入哂QC and BPS, might be admitted through discretionary admission, that is by interview.  

e.g. the girls from our school, they all ranked within top 5, admitted to BPS.  They all put BPS in discretionary..

作者: conniecheung    時間: 16-7-12 00:49     標題: 回覆:升英中的隱世官小

噢!
點隱世法

作者: conniecheung    時間: 16-7-12 00:50     標題: 引用:Quote:chai+發表於+16-7-11+16:43+之前看新

理論上,你是對的。實際上,公平抽獎係誤解。以前我也講過前列份子優勢,被人插到不敢上來,由得佢地自討苦 ...
咁考得前,一定有優勢既.....

作者: conniecheung    時間: 16-7-12 00:57     標題: 引用:之前看新地Kiss+Experts趙榮德的文章"升英

原帖由 chai 於 16-07-11 發表
佢意思 係唔係 三間 125+125+125人=375人, 考全級前26/375名,就必入皇仁?

作者: dse2017    時間: 16-7-12 01:32

作者: dse2017    時間: 16-7-12 01:35

作者: dse2017    時間: 16-7-12 01:38

作者: dse2017    時間: 16-7-12 01:42

作者: penn_2010    時間: 16-7-12 01:43     標題: 引用:Quote:chai+發表於+16-7-11+17:37+應該是55

每間好像7位聯繫,total 21 if my figure is right. 照估計,自行最多一位或無,其他係因隨機號碼關係抽非 ...
不是每間7個聯繫位。聽聞是:軒上15個;軒下15個;愛官7-8個。

作者: dse2017    時間: 16-7-12 01:56

作者: penn_2010    時間: 16-7-12 02:07     標題: 引用:Quote:penn_2010+發表於+16-7-12+01:43+不

原帖由 dse2017 於 16-07-12 發表
係學校派位booklet 有清楚列明,紀得係7個聯繫位
Oh, 是嗎?15 個聯繫位是來自最近軒小(唔記得上午/下午)某seminar 上的 PowerPoint. 還以為軒小比愛官會多一點。如是者,各軒小每年均有1x 人是大抽獎入皇仁的?

作者: daisy17772    時間: 16-7-12 02:14

dse2017 發表於 16-7-12 01:38
自行最多一個(考第一),可以影響咁多?又係越前早享受之局。

自行 is on discretionary basis, although mainly by academic, but as well as other few factors determining overall admission.  So for certain, the top few admitted through 自行, then a few not the tops but with decent performance in other aspects.  Then a few others admitted through Part A or B in lucky draw.   Why not?  

作者: CrabPincers    時間: 16-7-12 06:28     標題: 回覆:升英中的隱世官小

我仔升左中學,吾通甘快聯繫位又改左?

每年升中派位揀學校時,就會有本書仔,講明你果區,邊間學校有幾多個位,包扣聯繫位,而果幾個聯繫位,係全區分,即是話軒小灣仔,銅鑼灣,(我印象中還有一間,不記得)瓜分呢d位,無話軒上幾多個,軒下幾多個

至於點解每年軒小入的人數都甘多,我的分析是,第一,因為同為灣仔區,抽完聯繫位再抽同區位,第二,灣仔男校小學,出名的都有直屬,呢度又走緊d人,第三,以訛傳訛,好多家長不敢搏

看返呢兩年派位成績,叻果d都不再aim qc/bps

不過,我同意一點,幾時都是成績行先,有幾多課外活動,英文考試証書都好,成績永遠最重要,成績好,好過多一張英文公開試的cert(我女小學升中時一張英文cert都無)

作者: CrabPincers    時間: 16-7-12 06:30     標題: 引用:Quote:原帖由+dse2017+於+16-07-12+發表係

原帖由 penn_2010 於 16-07-12 發表
Oh, 是嗎?15 個聯繫位是來自最近軒小(唔記得上午/下午)某seminar 上的 PowerPoint. 還以為軒小比愛官會多 ...
15個是全灣仔區聯繫小學一齊抽

作者: papa71    時間: 16-7-12 07:36

大膽假設,小心求証:
如果兩位小朋友,甲三次呈分成績都比乙好,甲是頭十,乙是band 1中,就以下你會如何評論他們入聯繫學校機會?

1. 雙方只經自行報聯繫
2. 雙方只經抽獎甲部報聯繫
3. 雙方只經抽獎乙部報聯繫

作者: dse2017    時間: 16-7-12 14:06

作者: dse2017    時間: 16-7-12 14:24

作者: papa71    時間: 16-7-12 14:35

dse2017 發表於 16-7-12 14:24
1. 以皇仁為例,不係第一機會係零但一定要自選照報可能係無機會interview, 自選二不要2. 自選收左,應甲一 ...
純討論例子(3)

經抽獎乙一,如果同banding,而名次前的機會大,可以說是完全癲覆了我所認知的派位機制.
希望你能解釋清楚:

"名次怎樣影響派位前後次序?"
"名次會影響隨機號碼?"
"還是隨機號碼根本不存在?"

作者: conniecheung    時間: 16-7-12 14:42     標題: 引用:Quote:dse2017+發表於+16-7-12+14:24+1.+以

原帖由 papa71 於 16-07-12 發表
純討論例子(3)

經抽獎乙一,如果同banding,而名次前的機會大,可以說是完全癲覆了我所認知的派位機制.
其實我有個想法,話就話隨機號碼,或者可能跟本不存在,抽獎先後只係跟全港/本區 成績排名先後而抽! 我估姐.....

作者: papa71    時間: 16-7-12 15:08

回覆 conniecheung 的帖子

討論區有很多想法...

- 隨機號碼跟身份證括號個號碼
- 小學會知道學生是自行/甲部/乙部入 (就算3個都有揀)
- 自行面試,中學會有明/暗示你會被取錄

任何新穎的想法,我覺得都是值得去思考,畢竟這個機制有太多灰色地帶...但最好要有理論,實証,有引伸力,這才較易令人信服.

作者: hkpapa852    時間: 16-7-12 15:19

papa71 發表於 16-7-12 15:08
回覆 conniecheung 的帖子

討論區有很多想法...

算吧! 無謂拗

大家按照各自既想法去估計, 萬一出咗事唔好後悔咪OK囉!

夢是美好的, 只要唔醒的話......

作者: ysnmama    時間: 16-7-12 15:37

我們知道的不多. 老師或學校可提供的又有限. 所以我們唯有繼續推論/猜想/估計/發夢......什麼都好. 總之集思廣益.
作者: papa71    時間: 16-7-12 16:20

回覆 hkpapa852 的帖子

都係架
無論如果都唔會有足夠資料引証...

btw, 你會否於升中band %那個帖,整番個disclaimer, 列舉入band 1 中學%和band 1 生% 的差異影響因素?
我想,會有人諗,"某某學校入band 1率好高呀... 我個仔仲係within %, 一定係band 1生啦..."

作者: dse2017    時間: 16-7-12 16:39

作者: papa71    時間: 16-7-12 17:13

每次你的答覆總是這般不著邊際.
如果你不能清楚說明,再討論下去也是徒然.

大家有著不同的認知,產生不同的見解.

可能你一直只是說明"皇仁"的獨特性. (當然,你也可以說,你的理論能套用於所有學校身上.)

但我是宏觀地看,一個機制/理論應該能套用於所有學校上.
再者,我也不敢相信,為何個別學校可以有不同的機制,莫非他有其超然性?

作者: mcl203    時間: 16-7-12 17:19     標題: 回覆:papa71 的帖子

密道理論,真復雜,官校>官校都可以如此,莫非除地鐵外,仲有其他??

作者: dse2017    時間: 16-7-12 17:58

作者: dse2017    時間: 16-7-12 18:10

作者: dse2017    時間: 16-7-12 18:14

作者: mcl203    時間: 16-7-12 18:15

dse2017 發表於 16-7-12 18:10
你最乚醒

dse2017 發表於 16-7-12 18:14
呢個forum 就是有你呢班人,食飽飯等屎㢌之輩,無料又衰先死。不好害人,積下福,正廢物 ...

強回留底先 ~~~

作者: papa71    時間: 16-7-12 18:44

回覆 mcl203 的帖子

有好多回覆已經被編輯/deleted 了
到頭來,認真便輸了。

作者: mcl203    時間: 16-7-12 18:47

回覆 papa71 的帖子

都係笑住咁回啫...網上吹水態度如此惡劣...應被教訓是硬道理吧

1+1=2.01.....都講得出既神回

作者: CrabPincers    時間: 16-7-12 18:50     標題: 引用:回覆+mcl203+的帖子 有好多回覆已經被編輯

有好多回覆已經被編輯/deleted 了
好快呢個post會被鎖

作者: dse2017    時間: 16-7-12 18:50

作者: mcl203    時間: 16-7-12 18:51

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: dse2017    時間: 16-7-12 18:51

作者: dse2017    時間: 16-7-12 18:52

作者: mcl203    時間: 16-7-12 18:52

dse2017 發表於 16-7-12 18:52
你都算最PK 一個
強回留底先 ~~~
作者: dse2017    時間: 16-7-12 18:54

作者: papa71    時間: 16-7-12 18:54

其實我真心想學嘢,所以不停問
可能我中文表達能力差啦,又或者人家更習慣用英文回吧

可惜最後都係問唔到啲祕密出黎

作者: dse2017    時間: 16-7-12 18:55

作者: dse2017    時間: 16-7-12 19:06

作者: dse2017    時間: 16-7-12 19:07

作者: bblamlam    時間: 16-7-12 19:51

dse2017, 不要勞氣,睇完今年升中派位,我支持你的睇法。也肯定你的說法是對的
作者: chai    時間: 16-7-12 20:59     標題: 回覆:bblamlam 的帖子

Dse 2017, 真系唔好勞氣,更加唔好講粗口,我都係觀察左幾年我仔間學校的情況,覺得你說的有道理,但冇得證實。信則有,不信則無。努力讀書爭取好成績,是不變的真理。

作者: austism    時間: 16-7-12 21:52     標題: 回覆:升英中的隱世官小

其實我覺得係軒小d家長先明......尤其小朋友是考得前嘅家長,會知你講乜.......DSE2017, 佢地唔明,其他軒小家長係明白你的意思,唔好勞氣,大家討論下............和平d唔好講粗口

作者: 召藥師    時間: 16-7-12 22:41

升中派位機制一直都被唔少家長批評透明度低,家長得到嘅數據同消息有限,好多時大家都要估估下,所以依類討論長傾長有。我個女剛剛先玩完依個派位遊戲,百感交集。

但無論如何,討論要用到粗口或辱罵他人言論就必定違反版規,違規者會收到警告,甚至會被禁言或封鎖帳戶,敬請自重。謝謝!
作者: papa71    時間: 16-7-12 22:45

回覆 austism 的帖子

眾軒小家長,有事請教:
曾聽說,有些學生,就算被評為band 1,但由於名次稍遜,會被勸退不要揀皇仁作甲1/乙1之選。
請問這是真的嗎?還是只是謠言?

作者: austism    時間: 16-7-12 22:57     標題: 引用:回覆+austism+的帖子 眾軒小家長,有事請

眾軒小家長,有事請教:
我冇問其他考得比我後嘅家長點選,你知la, 好 embarrass , 你去問人人地會覺得你好八卦,自己小朋友考得前,懶叻咁,所以我唔敢問㗎!

作者: sunnygirl    時間: 16-7-12 22:59     標題: 回覆:升英中的隱世官小

終於唔洗睇粗口

作者: MASAYA    時間: 16-7-12 23:06

sunnygirl 發表於 16-7-12 22:59
終於唔洗睇粗口
聽到粗口會嘔同打冷震?
作者: daisy17772    時間: 16-7-13 00:01     標題: 回覆:升英中的隱世官小

過了差不多ㄧ日才回來,變成咁,要封鋪。

無法引證既,無謂認真,要人認同該假設。反正係唔係都會盡力做band 1, 唔得做band 2 都做得好睇D,方便扣門。

作者: saiwanho    時間: 16-7-13 02:00

去年小兒學校名次較後的男孩子都可以“碌”入QC聯係位,所以如果到派位階段,運氣好,名次不高,都一樣有機會入QC。但是讀得好不好,能否讀得掂,這是另一問題。

自行階段當然是另一局面,ranking list 決定了大部分真正女皇精英正選。

這是我觀察所得。
作者: mcl203    時間: 16-7-13 02:08

saiwanho 發表於 16-7-13 02:00
去年小兒學校名次較後的男孩子都可以“碌”入QC聯係位,所以如果到派位階段,運氣好,名次不高,都一樣有機 ...
所以....邊有密道理論....非依機制下派入QC

2軒 + 聖雅各 都有做分流行動....可能灣仔非直联小B1男生係無想像中咁多
再經分流方法....再加联繫既優勢...令2軒學生成功率大增...可能乍

作者: saiwanho    時間: 16-7-13 02:12

mcl203 發表於 16-7-13 02:08

2軒 + 聖雅各 都有做分流行動....可能灣仔非直联小B1男生係無 ...
灣仔區的情況我不清楚,不便評論。

我只知,女皇旗下,確有奇人異士,也有平凡一族。

如果不打算投考直資,這個遊戲現實要接受。寒窗苦讀,不一定保證能入女皇宮殿。

作者: daisy17772    時間: 16-7-13 02:36

saiwanho 發表於 16-7-13 02:12
灣仔區的情況我不清楚,不便評論。

我只知,女皇旗下,確有奇人異士,也有平凡一族。

This does happen in Wanchai for 屬 schools.  Those who did less desirable could get into 屬 secondary, while students who did score much better than they were couldn't get in.  The only reason was due to inadequate places for band 2.  So band 2, all need to go through lucky draw.  

作者: saiwanho    時間: 16-7-13 02:54

daisy17772 發表於 16-7-13 02:36
This does happen in Wanchai for 直屬 schools.  Those who did less desirable could get into 直屬 se ...
thanks for info about Wanchai.

其實全港九新界都一樣,不想硬食大抽獎的不理想不愉快結果,所以爲何直資會有市場,反過來,直資學校也不用硬食他們不想要的學生(派位直資另計)。

作者: sunnygirl    時間: 16-7-13 06:22     標題: 引用:Quote:sunnygirl+發表於+16-7-12+22:59+終

原帖由 MASAYA 於 16-07-12 發表
聽到粗口會嘔同打冷震?
唔係打冷震,不過喺一個親子網見到有人用粗口鬧人鬧左幾版,就真係有d愕然囉

作者: hkpapa852    時間: 16-7-13 08:12

sunnygirl 發表於 16-7-13 06:22
唔係打冷震,不過喺一個親子網見到有人用粗口鬧人鬧左幾版,就真係有d愕然囉

...
可能人地太擔心個仔DSE成績所以情緒失控。
如果小丸子知道有學生家長係咁,遲D可能自行會加多round係見家長都未定。

作者: papa71    時間: 16-7-13 10:02

mcl203 發表於 16-7-13 02:08

2軒 + 聖雅各 都有做分流行動....可能灣仔非直联小B1男生係無 ...
要說名次前對抽獎有利,除了學校作分流作用外,暫時我想不到有其他原因.(我"朱"嘛)

排得後的band 1已經被勸退,排得前的自然機會大了.

至於一些不甘心/不聽從勸退的,也有機會中獎了.
如果有一天,所有band 1生都揀皇仁,再看看中獎機率,或許能帶來更中肯的結果.

作者: fion6406    時間: 16-7-13 10:21     標題: 引用:Quote:sunnygirl+發表於+16-7-13+06:22+唔

原帖由 hkpapa852 於 16-07-13 發表
可能人地太擔心個仔DSE成績所以情緒失控。
如果小丸子知道有學生家長係咁,遲D可能自行會加多round係見家長 ...
佢個仔不是2017 DSE 嗎?其實我等睇佢報喜2017 QC 個狀元家長係EK 網友。撇開要忍受佢時不時嘅情緒失控同有點唯我獨尊嘅霸氣外,呢位網友嘅分享其實都幾有用。

作者: MASAYA    時間: 16-7-13 11:50

fion6406 發表於 16-7-13 10:21
佢個仔不是2017 DSE 嗎?其實我等睇佢報喜2017 QC 個狀元家長係EK 網友。撇開要忍受佢時不時嘅情緒失控同有 ...
我都覺佢觀點幾好,可以畀其他家長多個角度思考,不過係呢個帖突然失控我都覺得奇怪...
作者: mcl203    時間: 16-7-13 12:08

papa71 發表於 16-7-13 10:02
要說名次前對抽獎有利,除了學校作分流作用外,暫時我想不到有其他原因.(我"朱"嘛)

排得後的band 1已經被勸 ...

試用香港爸爸D估估下數據去再估下....當中灣仔B1生應少40...即約570

非直联小約200B1

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3255108&pid=42759324&fromuid=1443469

估估下既推算

200 非直联小B1...男女比例7:3...140

15%離場率....140 x 0.85 = 119

假設50%選乙1QC....50%選其他...60人統一選QC

加番直联小共B1 20人放棄乙1選直联中學..改揀QC

即本區有80B1去爭(51+16) 67QC

加加減減去斷估吓...係刻意分流下...可能...揀QC係乙1係未必如坊間所料激烈

亦可能....只係可能....2軒B1生咁高成功

PS...估吓咋....無參考價值~~~

作者: conniecheung    時間: 16-7-13 13:46     標題: 回覆:升英中的隱世官小

拗都可以溫和地拗....唔使下下粗口既!

作者: hkpapa852    時間: 16-7-13 13:55

mcl203 發表於 16-7-13 12:08
試用香港爸爸D估估下數據去再估下....當中灣仔B1生應少40人...即約570非直联小約200位B1生
http://www.edu ...

其實,可能係各大名小既實際B1比例,並無大家想像中咁高
作者: chai    時間: 16-7-13 14:35     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

我覺得有道理,就算老師說AB班都是B1組別,是不是不可信?! 實際上冇咁多人屬B1組別。

作者: BBKDWLAM    時間: 16-7-13 14:53     標題: 引用:回覆+austism+的帖子 眾軒小家長,有事請

眾軒小家長,有事請教:
我有朋友是當事人,親口同我講過。我相

作者: hkpapa852    時間: 16-7-13 15:02

BBKDWLAM 發表於 16-7-13 14:53
我有朋友是當事人,親口同我講過。我相
佢係當事人, 考得前升中派到QC, 唔代表機制就係好似佢咁諗去運行喎!

由升小到升中, 每年都出現唔少係派位派得好之後就週圍同人分享偉論既"升學專家"

作者: mcl203    時間: 16-7-13 15:13     標題: 引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-7-13+14:44+

7間直联小學生已佔區內逾50%人數,而佢地又以女生較多,女生又係小學階段較男生稍稍佔優,用7間直联小佔B1 55%似乎都有DD合理

本區570個B1生,非直联小45%, 係256人, 就算多番56人,係自行離場又人數高番D,女生又是否只佔B1 30%,又是否有20個直联小B1生敢去乙1搏QC,再經分流後,仲會多番幾多本區B1男生去抽乙1 QC呢?? 對機會率有幾大影响??

所以,似乎本區直联小+2軒+SJS係識計呢條數, 尤其係用部份直小既派位成績去估下

當然,以上係估 ~~~

作者: papa71    時間: 16-7-13 15:15

hkpapa852 發表於 16-7-13 15:02
佢係當事人, 考得前升中派到QC, 唔代表機制就係好似佢咁諗去運行喎!

由升小到升中, 每年都出現唔少係派位 ...
除此之外,每年有更多家長訴苦,細說自己小孩名次前,但派得比名次後的差...提出更多理論出來...

作者: mcl203    時間: 16-7-13 15:20

hkpapa852 發表於 16-7-13 15:02

盲粉無須合理分析....眼中就係事實...世間只有我最好

作者: BBKDWLAM    時間: 16-7-13 15:21     標題: 引用:Quote:BBKDWLAM+發表於+16-7-13+14:53+我有

我係指朋友被老師勸退,無在甲一乙一選QC,佢仔最後讀TSK。我信這件事。

作者: papa71    時間: 16-7-13 15:24

mcl203 發表於 16-7-13 15:20
盲粉無須合理分析....眼中就係事實...世間只有我最好
多謝提供資料.

雖然升中機制好多盲點,但有愈多家長提供現實資料,總能減少灰色地帶.

作者: hkpapa852    時間: 16-7-13 15:31

BBKDWLAM 發表於 16-7-13 15:21
我係指朋友被老師勸退,無在甲一乙一選QC,佢仔最後讀TSK。我信這件事。

...
呢一點, 其實不少在兩間軒小同聖雅各既家長都清楚.

不過家長最後唔聽話照放乙一QC學校都無佢符.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5