教育王國

標題: 請問荃浸係咪好難入?表現唔錯但唔收… [打印本頁]

作者: Wklucky    時間: 16-12-8 11:48     標題: 請問荃浸係咪好難入?表現唔錯但唔收…

作者: mrivan    時間: 16-12-8 11:53

not easy
作者: busyling    時間: 16-12-8 11:57

岩岩收到email...waiting

作者: Abby_han    時間: 16-12-8 11:59

唔收

作者: kysuen    時間: 16-12-8 12:17

pm waiting ~
作者: Wklucky    時間: 16-12-8 12:37

Waiting都好哇,我直情reject,荃浸係啖多收大b架,我女係十月細b
作者: kysuen    時間: 16-12-8 12:50

身邊有個case 係 3歲, 都係 reject....所以唔知收生準則!

不過當日面試近中午個批, 應該得第二part 父/母陪同玩玩具, 冇左第一 part 聽老師講故事比反應, 我估係唔夠時間, cut左第一part.
作者: ipoipo    時間: 16-12-8 13:37

我仔係足3歲,收pm,諗緊讀唔讀
作者: Wklucky    時間: 16-12-8 13:38

回覆 kysuen 的帖子

哦…原來係咁其實真係唔明白幼稚園收生嘅準則,我女表現都唔錯,但唔收,email中話唔好對自己小孩失去信心,問題係真係唔收喎,自問自己小朋友不過不失,咁都唔收,可能收到offer嘅小朋友係仲叻,唔知有幾多人apply呢?可以競爭好大

作者: lflxl    時間: 16-12-8 13:54

我仔十月細B pm waiting,好有挫敗感報14 in 10 得一個正取offer。仲有兩間神校未知 預陪跑啦

作者: poonmeiling    時間: 16-12-8 14:06

lflxl 發表於 16-12-8 13:54
我仔十月細B pm waiting,好有挫敗感報14 in 10 得一個正取offer。仲有兩間神校未知 預陪跑啦
...

請問 waiting 有冇要你交確認輪候回條返學校?

作者: lflxl    時間: 16-12-8 14:11

poonmeiling 發表於 16-12-8 14:06
請問 waiting 有冇要你交確認輪候回條返學校?

有 12.20前交回條 我會交呀

作者: Glamsa    時間: 16-12-8 14:59

我女in 都係得玩玩具 所以我諗唔明用咩準則收生,老師無同小朋友講過一句說話。我女 reject左,唔係賴地硬 只係想知憑咩野決定收生啫
利申:已有更好offer 純想知道下
作者: joey1219    時間: 16-12-8 15:16     標題: 回覆樓主:

11月尾細b , rejected.  老師冇同父母小朋友講過一句說話,唔知佢地用咩準則收。估計宗教,有兄弟妹讀緊既優先收,其他都只係形式上in 下,陪跑多。

作者: henryrahim    時間: 16-12-8 15:20

簡介會時校長有講過, 小朋友其實太細, 唔會except佢地識好多野, 主要其實係睇家長同小朋友既互動, 睇家長係點同小朋友玩同小朋友溝通為主
另外, 上下午加埋只係收108個, 差唔多1x個先收1個, 競爭都幾大
作者: kysuen    時間: 16-12-8 15:26

玩玩具個part, 個人認為係想睇家長同小朋友ge互動/ 溝通, 呢part我係有交戲同我囡玩開心d, 我見同枱個爸爸唔識點同佢小朋友玩, 好靜, 唔出聲, 可能爸爸怕羞, 應該會輸蝕一d, 有老師在旁mark 分 !

最終我囡都只係 pm waiting, 其實唔收都真係預左, 因為第一part一入課室一坐底老師就急急開始講故事, 小朋友連課室環境都未望到一眼, 8個小朋友, 有幾個明顯係高大一d 似3歲, 老師問佢地, 佢地會比反應老師, 其他幾個冇咩反應 (包括我個囡仲係望緊個課室周圍), 而當時有另一位老師就起勢甘狂 mark 分 (如果小朋友有反應), 整個過程只係5分鐘左右, 甘我當時都預左凶多吉少!
作者: kysuen    時間: 16-12-8 15:31

如果有 in 過荃浸同吳國偉呢兩間, 應該都會feel 到佢地 interview形式其實有d相似, 唔係一般學校 老師 vs 家長&小朋友一問一答ge面試形式, 佢地係著重觀察過程中家長同小朋友ge互動/ 溝通.
作者: Jenny514    時間: 16-12-8 15:55

大家點解咁想入荃浸
作者: celestia    時間: 16-12-8 16:00     標題: 回覆樓主:

荃浸in完冇幾耐, 咁快出result, 好有效率

作者: Jenny514    時間: 16-12-8 16:02

我小朋友係一早in 9點20,  冇講故事,冇問問題,冇跳舞
6-7mins in 完,勁hea
作者: hellothyme    時間: 16-12-8 16:03

pm waiting
作者: wymakwinnie    時間: 16-12-8 16:13

My daughter end of dec.  am waiting..
作者: kysuen    時間: 16-12-8 16:18

wymakwinnie 發表於 16-12-8 16:13
My daughter end of dec.  am waiting..
原來上午都有備取生架, 我通常都係聽過下午備取生. 甘 am waiting 應該都幾大機會補到位!

作者: busyling    時間: 16-12-8 17:26

如果有靈糧同迦南am offer, 值得等荃浸pm waiting嗎?

作者: kysuen    時間: 16-12-8 17:30

busyling 發表於 16-12-8 17:26
如果有靈糧同迦南am offer, 值得等荃浸pm waiting嗎?
應該係睇媽媽取向,  靈糧/ 荃浸係 happy school, 而迦南相對係偏向學術d谷d
作者: busyling    時間: 16-12-8 17:32

kysuen 發表於 16-12-8 17:30
應該係睇媽媽取向,  靈糧/ 荃浸係 happy school, 而迦南相對係偏向學術d谷d

即係如果我target happy school ,荃浸同靈糧係無分別?對於好動的男仔。。唔聽指令的。。happy school 好嗎?

作者: claudiabb    時間: 16-12-8 23:53     標題: 回覆樓主:

我囡都被reject咗無得waiting,我之前仲覺得佢in得幾好tim

作者: agneswyng    時間: 16-12-9 10:07

我仔都只係waiting ,當日表現很不錯,有禮貌,有反應。
我本身是天主教的,不知道學校會否喜歡收冇宗教或同學校同一宗教的小朋友呢?

作者: slch    時間: 16-12-9 12:08

聽簡介會校長話waiting只得PM喎.....

仔仔有pm offer
作者: kysuen    時間: 16-12-9 12:25

slch 發表於 16-12-9 12:08
聽簡介會校長話waiting只得PM喎.....

仔仔有pm offer
係囉!我都係第一次聽人講有 AM waiting......

作者: poonmeiling    時間: 16-12-9 12:33

kysuen 發表於 16-12-9 12:25
係囉!我都係第一次聽人講有 AM waiting......

唔知多唔多waiting ?機會大嗎?我囡囡都系pm waiting

作者: yaubb2014    時間: 16-12-9 12:44     標題: 引用:Quote:slch+發表於+16-12-9+12:08+聽簡介會

原帖由 kysuen 於 16-12-09 發表
佢是否打錯字

作者: henryrahim    時間: 16-12-9 14:19

回覆 slch 的帖子

係, 因為如果有AM 位會先留俾PM offer 既轉, 而waiting 就會係PM 的
作者: hakbb    時間: 16-12-9 14:23

kysuen 發表於 16-12-8 15:31
如果有 in 過荃浸同吳國偉呢兩間, 應該都會feel 到佢地 interview形式其實有d相似, 唔係一般學校 老師 vs  ...

如果呢兩間,邊間比較好?
浸信會我成日聽人話好,但身邊無人讀,問唔到邊方面好,同埋校舍比較細,好似無咩活動空間

作者: wymakwinnie    時間: 16-12-9 17:42

..Sorry, i reviewed and found s/b PM waiting..=.=v  
作者: Jenny514    時間: 16-12-9 18:49

hakbb 發表於 16-12-9 14:23
浸信會我成日聽人話好,但身邊無人讀,問唔到邊方面好,同埋校舍比較細,好似無 ...
聽講話係品行好
作者: Christylok0120    時間: 16-12-9 21:47     標題: 回覆:henryrahim 的帖子

係。。。

作者: miumiu88    時間: 16-12-14 23:45     標題: 回覆樓主:

got pm offer

作者: Jennybearbear    時間: 16-12-14 23:54

我仔係最細B(除夕出世),pm waiting!不過我諗住做超大B,今年當做熱身預備,出年再來!

作者: Jennybearbear    時間: 16-12-14 23:59

kysuen 發表於 16-12-8 15:26
玩玩具個part, 個人認為係想睇家長同小朋友ge互動/ 溝通, 呢part我係有交戲同我囡玩開心d, 我見同枱個爸爸 ...

咁似我仔in嗰陣嘅!我仔係最細B,group in時有1,2個好大個的小朋友,好活躍比好多反應!同埋個老師拎嗰個係皇后公仔,阿仔冇反應,如果係拎bear bear公仔,阿仔一定好開心

Group in阿仔有D陌生,冇乜反應,但同佢玩時OK,可能呢度加返分,最後pm waiting!如果遲D嗰批冇group in就好了

作者: choicaca    時間: 16-12-19 12:36

回覆 Jennybearbear 的帖子

我囡都係講故事無反應,第二PART我交足戲,預咗得waiting,
我都係見好多人話呢間好好先報名,但見當日面試安排,要排半個鐘先IN,又好似趕鴨仔咁IN,
俾我感覺超差,我係阿囡都無心惰IN,佢無扭計無喊都算係咁
作者: Yuuuu    時間: 16-12-19 15:43

hakbb 發表於 16-12-9 14:23
浸信會我成日聽人話好,但身邊無人讀,問唔到邊方面好,同埋校舍比較細,好似無 ...

入到是旦一間都好

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5