教育王國

標題: 升中portfolio會不會打埋小四的奬項&課外活動? [打印本頁]

作者: LAUGHT    時間: 16-12-21 18:15     標題: 升中portfolio會不會打埋小四的奬項&課外活動?

其實小六的獎項都未有,咁會不會打埋小四的?
作者: yummivio    時間: 16-12-21 18:24

作者: dingdingba    時間: 16-12-21 19:04

其實一般校際音樂,朗誦 獎項是否 對升中作用不大呢?
作者: daisy17772    時間: 16-12-21 22:08

dingdingba 發表於 16-12-21 19:04

always better than nothing.  Of course academic results are the most essential criteria.

作者: Yanamami    時間: 16-12-21 22:12

特别d有代表性d先会擺,其他-般無乜用,除非实在無野好填唔想留白太肉酸先塞入去……如果有係EK爬过文就知,其实好多中学係限住頁数交,係越精越好,而唔係越多越好。
作者: LAUGHT    時間: 16-12-21 23:26

咁駛唔駛連埋d証書copy交?
作者: schumacher    時間: 16-12-22 09:03

LAUGHT 發表於 16-12-21 23:26
咁駛唔駛連埋d証書copy交?

根據學校要求,一般來講係需要的。

作者: BSCYL    時間: 16-12-22 09:17

LAUGHT 發表於 16-12-21 18:15
其實小六的獎項都未有,咁會不會打埋小四的?

我連幼稚園的都交。
不過已是多年前的陳年往事

作者: 小吱    時間: 16-12-22 10:16     標題: 回覆樓主:

我見好多中學只要求填小四至中六獎項,我小四至小六都冇咩獎項,反而三年級好多。 咁咪嘥氣

作者: popochu    時間: 16-12-22 22:14

覺得有用的都寫埋入去,務求比人感到攞過好多獎

作者: Yanamami    時間: 16-12-22 22:40

popochu 發表於 16-12-22 22:14
覺得有用的都寫埋入去,務求比人感到攞過好多獎
自己觉得有用係無用,要中学觉得有用先係有用,正所謂鋼琴八級亦等同無用-样……
作者: popochu    時間: 16-12-23 06:51

Yanamami 發表於 16-12-22 22:40
自己觉得有用係無用,要中学觉得有用先係有用,正所謂鋼琴八級亦等同無用-样…… ...

唔會完全冇用,如果以為冇用就唔填,當2個level差唔多既小朋友,但自己既活動係冇既時候就會蝕底晒,有冇用都好,填得既就填,就算真係冇咩用,起碼自己做足晒,冇後悔

作者: Yanamami    時間: 16-12-23 07:38

我两个女已升中,大果个今年都考DSE.....經驗之談而矣/~上边已提过,除非真係無野好填又唔想留白,否則填/交有代表性既獎(普通參予證書/分豬肉獎係無用)。直資要有全港性甚至国際性獎先有用,津校睇全港排名更重要……升中同升小做法唔一样。我細女音樂同服務两项係空白-片,都-样有直資收,所以唔一定show hand乜大大小小都填齐先有用。填满叫做心理上好安樂d, 好过無禁解,不過填表同交portfolio唔-样,交portfolio好多学校限頁数,唔係你想交幾多都可以。
作者: popochu    時間: 16-12-23 08:23

當然係講冇野好填而又唔想空白既情況下啦,都係果句,自問已盡晒能力,得唔得就睇自己彩數,面試一環,都好睇你果組是預上甚麼對手,如果好彩再加表現好,就隨時跑出。

作者: miriam    時間: 16-12-23 08:43     標題: 回覆樓主:

好睇係報咩學校.

好似我囡報個間要用成績加運動去報, 咁運動方面既野一定唔少得, 甚至乎係要連續性每年都有比賽, 最好係有埋全港性同學界既獎.

但報 VA 既學生, 有 d 可能無公開賽獎但都收左, 點解會收? 就係測試時畀到學校睇佢係有潛質,

我囡成績叫 ok, 但又唔係最好個批, 係無野填之下考左個 KET .............. KET 大把人考左必定成績好過我囡, 但我都照填塞下 d 位咁囉.

衰 d 講句, 我囡就算成績同運動合乎要求, 去到面試個度唔掂都係無用.

作者: 王家爸爸    時間: 16-12-23 09:58

dingdingba 發表於 16-12-21 19:04

根據過去幾年睇到,對B1A學校,即使係多過一次冠軍,都係無用;B1中、B1尾冠軍有啲用;B2,我估有名次就有用;B3,有参加已經有用。
因升中人數升,要求只會越來越高,可能B2A都要有名次先有用。

作者: 王家爸爸    時間: 16-12-23 10:02

miriam 發表於 16-12-23 08:43
好睇係報咩學校.

好似我囡報個間要用成績加運動去報, 咁運動方面既野一定唔少得, 甚至乎係要連續性每每都 ...

我兩個運動差,我當年將参加溜冰、游水班都照填,唔想有一大格空咗,太肉酸。

作者: miriam    時間: 16-12-23 10:28

王家爸爸 發表於 16-12-23 10:02
我兩個運動差,我當年將参加溜冰、游水班都照填,唔想有一大格空咗,太肉酸。
...

我囡幾項運動實有得填,學術絕對係呵呵呵個隻

作者: Yanamami    時間: 16-12-23 10:35

王家爸爸 發表於 16-12-23 10:02
...
我女無学樂器亦無去賣旗或探訪老人院,所以的確係空白两片~
作者: 王家爸爸    時間: 16-12-23 10:39

Yanamami 發表於 16-12-23 10:35

無参加童軍?
建議讀緊小學既参加童軍,多好多嘢可以填。

作者: Yanamami    時間: 16-12-23 10:45

miriam 發表於 16-12-23 10:28
我囡幾項運動實有得填,學術絕對係呵呵呵個隻
所以話重点培訓好过張張刀無張利,人人-日就只有24小時吧~
作者: ms.aeroplane    時間: 16-12-23 11:01

小吱 發表於 16-12-22 10:16
我見好多中學只要求填小四至中六獎項,我小四至小六都冇咩獎項,反而三年級好多。 咁咪嘥氣
...

Yes 有D只睇小五小六,我女小一至四冇乜奬,小五六有,時間剛剛好。其實中學閒閒地收幾百份申請,重質不重量。

作者: CALVEN    時間: 16-12-23 11:06

我仔學校安排全體P5生探訪老人院,我可以填下
作者: 妹妹頭    時間: 16-12-23 11:12

回覆 王家爸爸 的帖子

我個女都只係游學界, 同埋依家考緊童軍金紫荊, 都係冇學器
作者: 王家爸爸    時間: 16-12-23 11:30

妹妹頭 發表於 16-12-23 11:12
回覆 王家爸爸 的帖子

我個女都只係游學界, 同埋依家考緊童軍金紫荊, 都係冇學器 ...

童軍金紫荊章其實已經有十項八項唔同既體育、藝術、社會服務嘢。

作者: 妹妹頭    時間: 16-12-23 11:34

回覆 王家爸爸 的帖子

係呀, 11月考左第一樣(探險), 12月考左露營章, 希望趕得切暑假前考晒, 拎埋張CERT報直資

作者: ICbaby    時間: 16-12-28 11:22

王家爸爸 發表於 16-12-23 11:30
童軍金紫荊章其實已經有十項八項唔同既體育、藝術、社會服務嘢。

想請教吓,其實有d吾明,学校張form又貼相又填唒所有資料,又影印唒獎項、證書copy,咁仲要做portfolio?
上月考直資,学校連我個透明file都退回,只收app form 和cert copy.

作者: 王家爸爸    時間: 16-12-28 22:22

ICbaby 發表於 16-12-28 11:22

當年我只係將啲証書縮印、分類,將重要既印大啲同放面、無咁重要既細張啲同放底,再加個封面、簡介、內容表,然後釘埋一齊。

作者: ICbaby    時間: 16-12-29 14:59

王家爸爸 發表於 16-12-28 22:22
當年我只係將啲証書縮印、分類,將重要既印大啲同放面、無咁重要既細張啲同放底,再加個封面、簡介、內容 ...

thank you 王家爸爸
琴日交表,前面個家長被拒收portfoilo,
叫佢拆唒出來变成一張張A4纸先收,所以家長真系吾好白費心機!
我填app form加copy獎項+證書佢全收唒,真係不用花巧~

作者: 心傷    時間: 17-1-4 11:09

ICbaby 發表於 16-12-29 14:59

thank you 王家爸爸
我小朋友都準備交表,見學校冇話要交portfolio,係咪唔駛交呢?

要求話交form、成績表copy、獎項copy咋

作者: ICbaby    時間: 17-1-4 12:05

心傷 發表於 17-1-4 11:09
我小朋友都準備交表,見學校冇話要交portfolio,係咪唔駛交呢?

要求話交form、成績表copy、獎項copy咋

我冇做呀,如果你做咗可以試吓

作者: Eat_Sleep_Play    時間: 17-1-4 12:08

Yanamami 發表於 16-12-22 22:40
自己觉得有用係無用,要中学觉得有用先係有用,正所謂鋼琴八級亦等同無用-样…… ...
真係陰公,8級鋼琴都話無用,其實8級鋼琴都唔易考
作者: moon.ng    時間: 17-1-4 13:27     標題: 引用:Quote:Yanamami+發表於+16-12-22+22:40+自

原帖由 Eat_Sleep_Play 於 17-01-04 發表
我絕對不會因為他人說八級鋼琴沒有用而不開心,小學考到八級真的不容易!照填!✊

作者: little_yolky    時間: 17-1-4 15:35

想請問一下, 阿女無去賣旗同探訪老人院, 但每年都有好多次去唔同區份表演服務, 但無證書, 咁點填? 相得唔得? 係咪一年做過十次社區服務全部填晒落去? 因為佢無校內服務, 所以都好麻煩。
作者: 王家爸爸    時間: 17-1-4 15:38

Eat_Sleep_Play 發表於 17-1-4 12:08
其實又需要睇係嘜野學校,只係報B1A、B1B無太大作用,報其他學校依然有好大既價值。
作者: little_yolky    時間: 17-1-4 15:41

王家爸爸  講真,呢幾年,成績先係最重要,其他伴碟野,算了吧。   發表於 1 分鐘前

佢成績穩步上揚中
作者: 王家爸爸    時間: 17-1-4 15:44

little_yolky 發表於 17-1-4 15:35
想請問一下, 阿女無去賣旗同探訪老人院, 但每年都有好多次去唔同區份表演服務, 但無證書, 咁點填? 相得唔得 ...

如果無其他更好既野填,可以唔填;但如果唔填感覺唔安心,咁就將每年你有既表演野寫落去(即使無證書),反正除咗成績同面試表現外,其他既都係門面野,無人真係會 take it seriously。
作者: 王家爸爸    時間: 17-1-4 15:48

little_yolky 發表於 17-1-4 15:41
王家爸爸  講真,呢幾年,成績先係最重要,其他伴碟野,算了吧。   發表於 1 分鐘前
成績穩步上揚中,呢個已經係好好既賣點。諗辦法係面試時善用呢個「亮點」,但係又唔好太刻意。

作者: 章太郎    時間: 17-1-4 15:58

little_yolky 發表於 17-1-4 15:35
想請問一下, 阿女無去賣旗同探訪老人院, 但每年都有好多次去唔同區份表演服務, 但無證書, 咁點填? 相得唔得 ...

(emoji)

作者: little_yolky    時間: 17-1-4 15:58

王家爸爸 發表於 17-1-4 15:48
成績穩步上揚中,呢個已經係好好既賣點。諗辦法係面試時善用呢個「亮點」,但係又唔好太刻意。

...
可唔可以講清楚一D? 我比較蠢, 又無經驗.............

其實佢只係「穩步」上揚而已, 成績又唔真係太突出既, 係由一年班級30, 「慢慢」爬升到級1X, 現在仍在進步中而已, 可能仲未可以係亮點住..........

作者: 王家爸爸    時間: 17-1-4 16:01

章太郎 發表於 17-1-4 15:58
我覺得要填呀。之前阿女in直資,真係睇住份野來『傾偈』,有話題點都好過老師問埋d其他無聊野。咪好似有d問 ...
講得啱,其實真正作用係有野可以『傾偈』,所以如果填,真係要小朋友可以簡單、清楚地用中、英文講到(傾到『偈』),否則反而唔好。
作者: 王家爸爸    時間: 17-1-4 16:19

little_yolky 發表於 17-1-4 15:58
可唔可以講清楚一D? 我比較蠢, 又無經驗.............
同買股票一樣,趨勢比實際數據重要。簡單地講,如果有兩間公司,盈利同其他因素都一樣,但係一間係過去兩年每季盈利都有穩定增長,另一間季季差唔多,你買邊間?
作者: little_yolky    時間: 17-1-4 16:27

王家爸爸 發表於 17-1-4 16:19
同買股票一樣,趨勢比實際數據重要。簡單地講,如果有兩間公司,盈利同其他因素都一樣,但係一間係過去兩年 ...

會買間季季差唔多有一定回報既(利申:我係買中電:dadday:)

如果你係校長, 都應該會揀個年年考級十, 而唔會揀一個用六年時間由級三十進步到級十既?

作者: 王家爸爸    時間: 17-1-4 16:28

little_yolky,英文講大戲唔係無可能:
http://www.mcs.edu.hk/mcs_1213/eventP/opera160928.pdf

如果你可能講到點樣用英文唱粵劇,甚至好似 John Chan 咁樣即場唱返兩句,應該可以俾面試老師留下深刻印象。
作者: okey-dokey    時間: 17-1-4 17:16

王家爸爸 發表於 17-1-4 15:48

...

--deleted--

作者: 王家爸爸    時間: 17-1-4 17:28

okey-dokey 發表於 17-1-4 17:16
請教小朋友成績如是每年進步,由初小成績不顯眼,小四考進級十名內,兩次呈分排名進至級三內,但學校成績表 ...
其實小學無名次都幾捉蟲下,如果無法證明,最好唔好提,或者只係輕描淡寫咁提及。
作者: Eat_Sleep_Play    時間: 17-1-4 19:05

王家爸爸 發表於 17-1-4 16:28
little_yolky,英文講大戲唔係無可能:
http://www.mcs.edu.hk/mcs_1213/eventP/opera160928.pdf
喂 little_yolky,你囡嘅強項考MCS有著數
作者: scyauchris    時間: 17-1-4 20:25

我囡咁就不用考, 因為佢又無課外活動又唔比賽。本來比佢上奥數, 掂知去左黑店。
作者: Band5    時間: 17-1-4 21:42     標題: 回覆樓主:

其實填表嘅,重要嘅成績同獎項當然要填,其他嘅,好難估到學校睇唔睇,當年我幫阿仔填嘅原則就係,每欄都揀一至三項最合適又唔會有反效果嘅嚟填,只要唔係離題,有冇幫助就唔計較了!

作者: Yanamami    時間: 17-1-4 21:51

little_yolky 發表於 17-1-4 16:27
會買間季季差唔多有一定回報既(利申:我係買中電)
唔一定,我觉得都-样禁好~
作者: little_yolky    時間: 17-1-5 08:52

Eat_Sleep_Play 發表於 17-1-4 19:05
喂 little_yolky,你囡嘅強項考MCS有著數
MCS佢會跟唔上, 佢英文底無咁好, 而且要追得太辛苦都唔好, 佢中三仲要考八和青年團。都係揀間啱佢程度既好D。
作者: sammag    時間: 17-1-5 16:51

請教一下,交申請表時附加成績表和證書副本之外,
一篇自我介紹陳述有需要嗎? 重要嗎?

作者: mcl203    時間: 17-1-5 16:57     標題: 引用:Quote:little_yolky+發表於+17-1-4+15:58+

原帖由 王家爸爸 於 17-01-04 發表
同買股票一樣,趨勢比實際數據重要。簡單地講,如果有兩間公司,盈利同其他因素都一樣,但係一間係過去兩年 ...
若係新股IPO, 上市前果2年可能係 ~~~

作者: LAUGHT    時間: 17-1-7 11:30

上面加相片的話係貼張相上去定scan張相上去好呢?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5