教育王國

標題: B1A官校 vs B1A津校 [打印本頁]

作者: hkmom    時間: 17-1-12 12:14     標題: B1A官校 vs B1A津校

小兒在直資小學就讀,剛決定不升上中學部,現準備參加自行階段。學校說孩子是B1頭,已敲定自行一,現傷腦筋自行二。我先生本身讀官立男校,當年整體成績比QC還好,但以過來人身份,官校的老師數年便調遷,同學讀書從來都靠自己,沒有mock exam,教書很慢,差不多考公開試前才教哂書,所以老師幾乎沒有幫我們預備考公開試。我相信時到今天,整個ecosystem已改變,但老師(因為係公務員)的質素我先生仍對之有所保留。

有家長若有子女分別就讀B1a官校和B1a津校的話,可以分享一下體會嗎?其他EK好友如Khmama、憫父、王家爸爸、hkpapa、BSCYL、YmOra及各位高人也可發表分享啊!
作者: BSCYL    時間: 17-1-12 13:35

hkmom 發表於 17-1-12 12:14
小兒在直資小學就讀,剛決定不升上中學部,現準備參加自行階段。學校說孩子是B1頭,已敲定自行一,現傷腦筋 ...
小學是否有呈分?B1頭, 級幾?
QC 就不用擔心, 教學與成績

教師弱的那班, 反而成績會不錯.
大圍學習氣氛好, 小朋友會自發努力, 尋求解決辦法.

自行一已有定案, 自行二未有心水, 可以挑選一間級數高一點的博博無妨

作者: little_yolky    時間: 17-1-12 13:36

小兒在直資小學就讀,剛決定不升上中學部,現準備參加自行階段。學校說孩子是B1頭,已敲定自行一,現傷腦筋 ...
仲有時間慢慢分享? 過幾日自行deadline了。
作者: 王家爸爸    時間: 17-1-12 14:24

首先,我覺得唔可以一刀切話B1A官校同B1A津校有嘜唔同。反而B1A男校同B1A男女校之間既差異比B1A官校同B1A津校之間既差異仲大。

第二,其實揀學校好睇適唔適合,一個人既補品可能係另一個人既毒藥;一個人既毒藥又可能係另一個人既補品。例如如果有啲百厭既B1A小朋友,去到張記、林護可能係噩夢,但係去華仁、SJC、LSC可能係好似去咗天堂。相反,如果乖乖仔B1A小朋友,去到張記、林護可能係好似去咗天堂,但係去華仁、SJC、LSC可能係噩夢。

作者: sammag    時間: 17-1-12 15:56

我都好想聽下大家既分享,有時覺得好奇怪,成日都有好多人話官校唔好,官校老師教書hea ,但係又有好多家長對QC/KC/QES,甚至荃官/元朗鄉中都係眾多家長既喜好首選。
作者: ppmmbb    時間: 17-1-12 16:17     標題: 引用:我都好想聽下大家既分享,有時覺得好奇怪,

原帖由 sammag 於 17-01-12 發表
我都好想聽下大家既分享,有時覺得好奇怪,成日都有好多人話官校唔好,官校老師教書hea ,但係又有好多家長 ...
只可以講一期期,早十年果批差,可能而家好,睇你彩數!

作者: hkpapa852    時間: 17-1-12 16:41

正所謂: 用人勿疑,疑人勿用

如果對某校有懷疑/保留,咁無謂去報
作者: 王家爸爸    時間: 17-1-12 16:48

sammag 發表於 17-1-12 15:56
我都好想聽下大家既分享,有時覺得好奇怪,成日都有好多人話官校唔好,官校老師教書hea ,但係又有好多家長 ...

正如 law of attraction 話 「like attracts like,物以類聚」
當個個都係咁諗,自然成真。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5