教育王國

標題: 想問教育局今年9月開始最新課程指引 [打印本頁]

作者: Applelam88    時間: 17-3-4 14:49     標題: 想問教育局今年9月開始最新課程指引

教育局話禁幼稚園谷,同要求小一,二課程都要 銜接到。出發點係好,但因這指引只係有 份參與政府資助唔洗比學費幼稚園,私校就唔洗理會。 咁咪變咗免費學校同學術高私校學術水平咪好大對比?
咁到3年後啲 小學又會唔會比出嚟大抽獎學額比現時少咗,比 叩門學額多咗呢?叩門學額多咗啲好小學一定選擇又得谷學術深私幼啦! 咁對我哋好唔公平 ! 點解唔一刀切,所有全港不論資助和私幼都劃一呢?

作者: edniebridge    時間: 17-3-5 00:53

Applelam88 發表於 17-3-4 14:49
教育局話禁幼稚園谷,同要求小一,二課程都要 銜接到。出發點係好,但因這指引只係有 份參與政府資助唔洗比 ...

私校同學卷幼學術一般都好大對比,家長選擇之前應該大致了解。另外,就算指引未出台之前,好多學卷幼也是不會早寫字的。

雖然你所說的學術水平差距會拉開,也許是事實,但都不存在是否公平的問題。學卷幼有學卷,近乎免費。私幼要交高昂的學費,兩者性質並不完全相同。要比較,就要比一樣的。除非政府取消私幼,否則無可能劃一規管。

作者: konew720    時間: 17-3-5 01:07

教育局話禁幼稚園谷,同要求小一,二課程都要 銜接到。出發點係好,但因這指引只係有 份參與政府資助唔洗比 ...

其實諗太多。就算未有呢個新指引,學之園都基本上跟足,例如:K2先開始寫字。
同埋好多時唔係學校谷,係家長谷。

作者: ChocoMilk33    時間: 17-3-5 03:46

不能一刀切的方法吧!未有學卷, 或甚至現在的免費新制之前,所有幼稚園都係要交學費的,幼稚園有很大自主性。 學卷出現係政府向家長為幼稚園學費提供資助,而免費新制是將資助擴大。目的似乎是民生原因多於想全面管制幼稚園教育。
由於歷史上,係有學卷之前,幼稚園教育一直以自主學費形式運作,強行一刀切的方式形,難以在業界上達成共識。在家長的角度而言,有些家長也寧願有選擇。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5