教育王國

標題: 黃埔宣道小學、瑪利諾神父教會學校,你會點揀? [打印本頁]

作者: tiramisui    時間: 17-4-28 18:46     標題: 黃埔宣道小學、瑪利諾神父教會學校,你會點揀?

小女兩間學校都有20分,選擇困難,請問大家會點揀?

作者: IYY    時間: 17-4-28 18:47

黃埔宣小好好多
但20 分未必入到
作者: jmk2012    時間: 17-4-28 19:17

黃埔宣小
作者: tiramisui    時間: 17-4-28 22:01

宣小好好多?

作者: Felix223    時間: 17-4-28 22:47

tiramisui 發表於 17-4-28 18:46

瑪神。升中有back up中學部。

作者: hkpapa852    時間: 17-4-28 22:49

tiramisui 發表於 17-4-28 18:46
如果你接受瑪神既中學部, 咁當然係瑪神. 如果唔係, 選瑪神就係搵自己笨

作者: Felix223    時間: 17-4-28 22:51

hkpapa852 發表於 17-4-28 22:49
如果你接受瑪神既中學部, 咁當然係瑪神. 如果唔係, 選瑪神就係搵自己笨

我認同!視乎樓主接受與否

作者: siden    時間: 17-4-29 08:58

Felix223 發表於 17-4-28 22:47
瑪神。升中有back up中學部。

瑪神中不是男校?

楼主個係女

作者: karen55407    時間: 17-4-29 12:26

siden 發表於 17-4-29 08:58
瑪神中不是男校?

楼主個係女

瑪神中係男女校,觀瑪才是男校

作者: siden    時間: 17-4-29 13:02

karen55407 發表於 17-4-29 12:26
瑪神中係男女校,觀瑪才是男校

原來如此。

作者: cherrieshum    時間: 17-4-29 18:00

hkpapa852 發表於 17-4-28 22:49

Why?

作者: siden    時間: 17-4-29 18:39

cherrieshum 發表於 17-4-29 18:00
Why?

中學校網已見優劣。另外瑪神行小班。同樣20分,抽黃宣機會易中過瑪神。

唔知Hkpapa852仲有冇其他原因。

作者: Felix223    時間: 17-4-29 19:32

siden 發表於 17-4-29 08:58
瑪神中不是男校?

楼主個係女

瑪神中學部係男女校,都係留待hkpapa 詳解為何他會這樣回答樓主,我最怕text 一大堆字

作者: cherrieshum    時間: 17-4-30 00:49

siden 發表於 17-4-29 18:39
中學校網已見優劣。另外瑪神行小班。同樣20分,抽黃宣機會易中過瑪神。

除了校網,這兩間派去英中百分比較高?

作者: cherrieshum    時間: 17-4-30 00:51

siden 發表於 17-4-29 18:39

幾年前瑪神是40網一哥,近兩年好似被荔天取代了。

作者: siden    時間: 17-4-30 10:22

cherrieshum 發表於 17-4-30 00:49
除了校網,這兩間派去英中百分比較高?

黃宣派band 1 約4x %

瑪小我睇過data但唔記得,印象中唔會少過黃宣。

作者: jmk2012    時間: 17-4-30 18:01

黃宣是band 1 小學, right?
作者: karen55407    時間: 17-5-1 09:42

我㨂瑪神

作者: tkinwong    時間: 17-5-1 11:02     標題: 回覆樓主:

瑪神,打穩守突擊。當然,全攻型或進取型的可能的確是宣小較好。

瑪中可能已只是大家口中的band 2A, 但2A 學校其實都有良好的學習環境給小朋友,DSE成綪如何就要睇小朋友資質和勤力程度。

宣道派位有band1, 但也有一定數目的是band 2.

最後20分兩間都要抽,就真係睇彩數。

作者: hkpapa852    時間: 17-5-2 10:33

瑪神小學, 過去年升讀英中比例如下:

學校

2010-2012

2011-2013

2012-2014

2013-2015

2014-2016

瑪神

* 70%

* 73.94%

* 77%

* 77%

* 80.65%

呢幾年瑪神小學仲係大班, 一級12X人-132人, 直屬位有70個.

基本上年年直屬位都係用盡, 咁另外每年約有額外21-34人升讀英中 (~22%).

瑪神中學一級只有128人, 瑪神小學70個(或以上)既學生, 已佔去55%. 即係話瑪神中學既成績, 以及能否成為英中, 小學部既影響係好大

睇番瑪神中學近年既Pre-S1平均成績:

2012-2013

2013-2014

2014-2015

2015-2016

HK Average

49.6

49.4

60.0

53.0

49.7

57.6

中學名稱

Chi

Eng

Math

Chi

Eng

Math

Chi

Eng

Math

Chi

Eng

Math

瑪利諾神父學校

~52

~62

~71

~53

~61

~67

~54

~63

~63

~45

~63

~68

英文和數學應有B1尾水平, 但中文就.......
瑪神係中一自行階段, 以至統一派位, 應該都係主收區內B1和B2頭學生, 其餘皆為瑪小升上去. 咁似乎反映咗瑪小學生既水平似乎係令瑪神中學無法成為全英中既主因

作者: SarahGil    時間: 17-5-2 10:45

回覆 hkpapa852 的帖子

借位問
、荔天同協和(CSW)
點比較呢?

作者: hkpapa852    時間: 17-5-2 10:47

SarahGil 發表於 17-5-2 10:45

借位問
男仔: 三間都唔好揀
女仔: 荔天/協和

作者: SarahGil    時間: 17-5-2 11:00

男仔住40
網點算?
考直私好d?
崇真或禮賢都會好過荔天/協和嗎?

作者: hkpapa852    時間: 17-5-2 11:04

SarahGil 發表於 17-5-2 11:00

個人認為:

荔天/協和 > 旅港/愛德/禮賢 > 崇真/善導

SSP升中, 男仔絕對係死亡之區, 只有愛德 (有聯繫位可直升長天) 同 四邑商工總會新會商會學校 (有聯繫位可直升黃棣珊) 有點著數.

作者: IYY    時間: 17-5-2 13:22

男仔點解 3 間都唔揀得 ??

作者: hkpapa852    時間: 17-5-2 14:42

IYY 發表於 17-5-2 13:22

男仔點解 3 間都唔揀得 ??
男仔有得揀都唔好係SSP升中,除非住係另一區可用住址網升中,否則小一選校無謂入去40網。唔信的話,5/6年後包你後悔

作者: kinglily    時間: 17-5-3 01:44

hkpapa852 發表於 17-5-2 14:42
男仔有得揀都唔好係SSP升中,除非住係另一區可用住址網升中,否則小一選校無謂入去40網。唔信的話,5/6年後 ...

Sorry! 我唔係好明白,可否詳盡點解釋一下?感謝

作者: tkinwong    時間: 17-5-3 13:16

kinglily 發表於 17-5-3 01:44
Sorry! 我唔係好明白,可否詳盡點解釋一下?感謝

簡單來說,深水埗唔夠英中/band one位比男仔。

深水埗網的英中或band one學校只有三間左右比男仔:
- 長沙灣英文天主教中學(全男校)
- 中華基督教會銘贀中學(男女校)
- 四邑工商總會黃棣珊紀念中學(男女校)

就算計埋瑪神,都係四間左右,而且瑪神位應唔多位。

當然,如果本身住在深水埗,要搬家就校網,在樓價高企的今天,一啲都唔容易,唯有在能力範圍內盡力,然後聽天由命。但如果是主動搬屋就校網,咁男仔實在不宜揀深水埗。

https://drive.google.com/open?id=0B1ySsRClPSWYQkFaSUUwMnhuYTg

作者: se6b03    時間: 17-5-3 15:02

tkinwong 發表於 17-5-3 13:16
簡單來說,深水埗唔夠英中/band one位比男仔。

深水埗網的英中或band one學校只有兩至三間:

想問下英中/band1中學數目是否會隨時間改變呢?現時只有三間,但六年後,是否有可能會有更多中中合資格轉英中,或由Band 2 Band 1。咁到時咪多d選擇lor

作者: target4    時間: 17-5-3 15:04

se6b03 發表於 17-5-3 15:02
想問下英中/band1中學數目是否會隨時間改變呢?現時只有三間,但六年後,是否有可能會有更多中中合資格轉英 ...

都要有能力才可升级呀

作者: tkinwong    時間: 17-5-3 16:18

se6b03 發表於 17-5-3 15:02
想問下英中/band1中學數目是否會隨時間改變呢?現時只有三間,但六年後,是否有可能會有更多中中合資格轉英 ...

以我自己來說,小朋友入到band 2A, 已很開心。自己當年也不是band one 中學,但校風唔錯,同學們都各有成就。

之不過,對於進取型的家長來說,深水埗網的確係不利男生。非英中要上車變英中其實很難,因為要有足夠的第一組別學生。我自己在深水埗大,雖然不是在本區讀中學,但自己觀察是,深水埗的中學幾兩極化。

作者: jason1978    時間: 17-5-3 16:22

hkpapa852 發表於 17-5-2 11:04
個人認為:

荔天/協和 > 旅港/愛德/禮賢 > 崇真/善導

但四邑係寶校

作者: hkpapa852    時間: 17-5-4 09:33

jason1978 發表於 17-5-3 16:22
但四邑係寶校
我唔係好知點解呢間係寶校, 我只係知, 聯繫既B1尾中學, 始乎唔介意小學部唔係咁出色, 年年依然保留21個位俾小學部, 咁基本上小學部可能已有近50%學生可以保証入到呢間中學

作者: 阿里媽媽    時間: 17-5-4 10:12

hkpapa852 發表於 17-5-4 09:33
我唔係好知點解呢間係寶校, 我只係知, 聯繫既B1尾中學, 始乎唔介意小學部唔係咁出色, 年年依然保留21個位俾 ...

已搵到資料,唔該曬

作者: SarahGil    時間: 17-5-5 12:11

想請教你你又會點排法?

作者: tkinwong    時間: 17-5-6 09:50

SarahGil 發表於 17-5-5 12:11

想請教你德雅你又會點排法?

如果確定第一組別學生,我可能會咁排:-
1. 上智
2. 聖母玫瑰
3. 黃棣珊
4. 德雅

第5開始開可接受的band 2 . 如果不幸頭4間都派唔到,我諗填銘賢和瑪神都無意思。

銘賢我都很鍾意,但認為第二放聖母玫瑰安全啲。

作者: jmk2012    時間: 17-5-6 18:14

回覆 siden 的帖子

作者: nobletree    時間: 17-5-6 19:17     標題: 回覆樓主:

我見黄埔宣小好多入華英同迦密,同宗教有冇關?

作者: jmk2012    時間: 17-5-6 19:46

回覆 nobletree 的帖子

No.  The students' performance, very good!

作者: nobletree    時間: 17-5-6 23:16

jmk2012 發表於 17-5-6 19:46
回覆 nobletree 的帖子

No.  The students' performance, very good!

請問你是否用家?老師有冇愛心?小朋友開心?

作者: cherrieshum    時間: 17-5-9 23:07

hkpapa852 發表於 17-5-2 10:47
男仔: 三間都唔好揀
女仔: 荔天/協和

why? 那深水埗男仔應選哪間?我也不會揀四邑,也沒選愛德。我們住在40網,不可能在樓價瘋癲的情況下轉去他區,我阿囝怎麼辦?

作者: teambuilder    時間: 17-5-10 07:59     標題: 回覆樓主:

老實講,40網都好多人住,亦有好多好學校,我本身都是40網,亦有好多朋友誇區來讀小學,睇你目的和要求有幾高。一般既小學,升中成績必定同付出成正比,除非有龍。想轉校網,小學之後搬都可以。如果有得揀,我會揀瑪神。

作者: se6b03    時間: 17-5-10 10:13

teambuilder 發表於 17-5-10 07:59
老實講,40網都好多人住,亦有好多好學校,我本身都是40網,亦有好多朋友誇區來讀小學,睇你目的和要求有幾 ...

40網正正就係太多學校,好難揀,區域範圍太大。

作者: hkpapa852    時間: 17-5-10 10:37

cherrieshum 發表於 17-5-9 23:07

why? 那深水埗男仔應選哪間?我也不會揀四邑,也沒選愛 ...
SSP男仔升中基本上完全唔夠B1中學學額.

所以最好諗定:
1. 一早轉網去另一區抽小學, 或盡量叩外區小學 (當然要諗埋接送問題)
2. 留係SSP讀小學, 到小五/小六搬去另一區用住址網升中

作者: se6b03    時間: 17-5-10 10:48

SSPB1男仔學額可以計算,但點樣知道區內有既幾多男仔同時又係Band 1?會唔有機會區內女多男少?

作者: teambuilder    時間: 17-5-10 12:15     標題: 回覆樓主:

原則上,中學係冇banding之分,40網只可以話係沒有太多能吸引男生的中學。中一派位是band 1學生先選學校,所以六年後唔排除一些二線中學都可以收足band1生而升格所謂"band1"中學或全英中。另外,如果不能轉校網,明知40網band1位唔夠都唔選瑪神(在中學冇選擇之下還能求什麼?),似乎有d本末倒置。

作者: se6b03    時間: 17-5-10 12:40

根本好難用今年有幾多Band1英中學額去推斷六年後既情況,今日係Band 1 英中,六年後有機會要落車,今日Band 2中中,六年後可以上車英中/中中既比例會適時檢討。

作者: Felix223    時間: 17-5-10 12:49

回覆 se6b03 的帖子

真的對小學咩無要求, 咁就唔使日日留喺EK討論?

作者: hkpapa852    時間: 17-5-10 13:13

se6b03 發表於 17-5-10 12:40
根本好難用今年有幾多Band1英中學額去推斷六年後既情況,今日係Band 1 英中,六年後有機會要落車,今日Band ...
做人可以見步行步,亦可以未雨籌謀,最緊要唔好因為自己當初既決定而後悔。因為後悔都幫唔到件事。
作者: cherrieshum    時間: 17-5-10 18:35

hkpapa852 發表於 17-5-10 10:37
SSP男仔升中基本上完全唔夠B1中學學額.

所以最好諗定:

看到你的分析,現在要開始節儉了,為阿囝出國留學作準備!

作者: popeyemuimui    時間: 17-5-11 10:41

真心請教各位,一直困擾問題出現,,請大家多多指教,如瑪神與聖若瑟英文小學(九龍灣),兩者中學是B2,請問學術及升中成績哪間較好,家住九龍城區,謝謝大家
作者: Felix223    時間: 17-5-11 14:00

popeyemuimui 發表於 17-5-11 10:41
真心請教各位,一直困擾問題出現,,請大家多多指教,如瑪神與聖若瑟英文小學(九龍灣),兩者中學是B2,請 ...

經濟許可的話,九龍灣聖若瑟的學術上比較優勝,雖然中學部屬B2, 但應該全英中。反正你住址是九龍城網,到時又可以用返九龍城升中派位。

作者: hnyiris    時間: 17-5-11 15:09     標題: 回覆樓主:

咁如果係瑪神小學 vs 德雅小學呢?大家都係 40 網...

作者: hkpapa852    時間: 17-5-11 15:46

Felix223 發表於 17-5-11 14:00

經濟許可的話,九龍灣聖若瑟的學術上比較優勝,雖然中學部 ...
九龍灣聖若瑟一定唔係全英中, 係的話佢當咗自己係B1中學啦!

作者: Felix223    時間: 17-5-11 15:58

hkpapa852 發表於 17-5-11 15:46
九龍灣聖若瑟一定唔係全英中, 係的話佢當咗自己係B1中學啦!

又請教,以我所知小學部是英小?有錯請更正。

作者: hkpapa852    時間: 17-5-11 16:06

Felix223 發表於 17-5-11 15:58
又請教,以我所知小學部是英小?有錯請更正。
小學係私校, 當然可以做英小.

但中學只係有開英文班, 但唔係全級所有班都有開.

基本上, 如果係全英中, 10間有間小學都會當個間係B1中學, 以學生入到全英中為榮....  不過, 呢間至少過去幾年都無小學會以學生入到佢為榮

作者: Felix223    時間: 17-5-11 16:10

hkpapa852 發表於 17-5-11 16:06

我記得上年EK 曾經有post 關於九龍灣聖若瑟的學生大多中途高小跳船或B1生升中寧選擇其他B1中學。

作者: se6b03    時間: 17-5-11 16:11

hkpapa852 發表於 17-5-11 16:06

想請教下,原因是否中學係資助,所以無得全權決定教學語言呢?中學是否有機會爭取同小學一致,轉為私校。

作者: hkpapa852    時間: 17-5-11 16:41

讀得九龍灣聖若瑟小學, 基本上唔會考慮佢間直屬中學.
九聖小學按照過去多年升中派位資料估計, 應該有~40%B1學生
如果睇番瑪神近年中一Pre-S1成績, 恐怕連1/3 B1 學生都無....

加上觀塘區男仔升中比深水埗區好, 九聖私小個人認為較可取
作者: hkpapa852    時間: 17-5-11 16:46

se6b03 發表於 17-5-11 16:11
想請教下,原因是否中學係資助,所以無得全權決定教學語言呢?中學是否有機會爭取同小學一致,轉為私校。
...
所有官津校都要按EDB要求, 整體收取達85%屬於全港排名Top 40%既學生先可以開辦全英中, 否則只能按比例一班一班咁開

中學會否轉私校? 間中學又唔係我開

要轉都轉可以收人兩家茶禮(有政府資助兼收學生學費)既直資啦!

作者: se6b03    時間: 17-5-11 16:55

hkpapa852 發表於 17-5-11 16:41
讀得九龍灣聖若瑟小學, 基本上唔會考慮佢間直屬中學.
九聖小學按照過去多年升中派位資料估計, 應該有~40%B1 ...

突然間又令我想34網基道又係有相似情形,基道小學同基道中學一條龍,但基中係Band 3中中,可能都有唔少學生跳船,唔升龍校基中。

作者: jmk2012    時間: 17-5-13 09:37

APSW, Open Day on 19/5, go to see see and compare the two schools
作者: nelsonlum    時間: 17-5-17 14:59

咁如果黃大仙聖母小學同瑪神俾呢?
(我唔介意私校要俾學費)
作者: kwan_kwan3    時間: 17-5-20 14:57

popeyemuimui 發表於 17-5-11 10:41
真心請教各位,一直困擾問題出現,,請大家多多指教,如瑪神與聖若瑟英文小學(九龍灣),兩者中學是B2,請 ...

入讀聖約瑟英文小學(私校)的目標是想入讀金鐘聖約瑟書院(Band1頭),並不是Band2 聖約瑟中學

作者: hkpapa852    時間: 17-5-22 10:10

kwan_kwan3 發表於 17-5-20 14:57

入讀聖約瑟英文小學(私校)的目標是想入讀金鐘聖約瑟書 ...
聖若瑟英文小學(私校)同灣仔既B1津校毫無關係, 每年嚟入到去既人數應該1隻手都數得晒 (甚至可能沒人人入到), 所以呢個一定係錯誤既期望

作者: kwan_kwan3    時間: 17-5-22 10:33

https://beta.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3295079&extra=page%3D1&page=2
真的嗎? 或者是我睇錯吧! 現SFA校長也是St. Jo 小學過來做的, 當他過來做之後, St. Jo College 每年都收好多SFA 學生 ,雖然網上冇寫明有聯繫, 但收學生人數就好明顯!

作者: hkpapa852    時間: 17-5-22 10:47

kwan_kwan3 發表於 17-5-22 10:33

https://beta.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3295079&extra=page% ...
啊! 原來收到7個..... 不過如果只係為無呢7個無保証既機會, 咁有真係幾有趣.

想入SJC, 根本無乜可能唔去讀SJCPS, 或者SFA, 起碼SFA過去幾年都有校長推薦信去SJC, 仲有1X個入到SJC.

捨易取難之道, 非常人也

作者: hkpapa852    時間: 17-5-22 10:53

nelsonlum 發表於 17-5-17 14:59
咁如果黃大仙聖母小學同瑪神俾呢?
(我唔介意私校要俾學費)
中學部成績瑪神略好一點, 升中計, SSP中學網較WTS網利女仔.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5