教育王國

標題: 鄧鏡波好唔好架? [打印本頁]

作者: 小夢夢    時間: 17-7-12 10:02     標題: 鄧鏡波好唔好架?

朋友派咗九龍鄧鏡波,學校好多派咗彭學高同九龍塘中學。請問呢3間黎講 邊間最好?

作者: March    時間: 17-7-12 15:38     標題: 回覆樓主

我都想知。

作者: Karenteng    時間: 17-7-12 20:41

小夢夢 發表於 17-7-12 10:02
朋友派咗九龍鄧鏡波,學校好多派咗彭學高同九龍塘中學。請問呢3間黎講 邊間最好?
...

吾好揀鄧鏡波

作者: ptm    時間: 17-7-12 21:02

Karenteng 發表於 17-7-12 20:41
吾好揀鄧鏡波
請問點解?因有朋友派到鄧……
作者: Karenteng    時間: 17-7-12 21:06

ptm 發表於 17-7-12 21:02
請問點解?因有朋友派到鄧……

校風無以前咁好

作者: ptm    時間: 17-7-12 21:38

Karenteng 發表於 17-7-12 21:06
校風無以前咁好
I see.....Thanks!
作者: March    時間: 17-7-12 22:05

Karenteng 發表於 17-7-12 21:06
校風無以前咁好

你有小朋友讀緊?

作者: Karenteng    時間: 17-7-12 22:14

March 發表於 17-7-12 22:05
你有小朋友讀緊?

小朋友係9月份都係升中,但無揀到鄧

作者: March    時間: 17-7-12 22:21

Karenteng 發表於 17-7-12 22:14
小朋友係9月份都係升中,但無揀到鄧

因我有朋友學校校長都recommended 呢間,話band 2中成績同校風都唔差。而且睇返之前EK d 高人post dse 成績,鄧係真係唔差。所以好想知你資料邊度來源?因我小朋友9月都派咗鄧鏡波。

作者: Karenteng    時間: 17-7-12 22:26

March 發表於 17-7-12 22:21
因我有朋友學校校長都recommended 呢間,話band 2中成績同校風都唔差。而且睇返之前EK d 高人post dse 成 ...

有朋友喺鄧的飯堂返工,見到學生D質素麻麻

作者: 憫父    時間: 17-7-13 08:16

鄧鏡波和九龍塘的公開試表現可以參考下表
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3372974

彭學高自文憑試後一直都沒有出過任何公開試成績表現。

九龍塘的公開試表現相對鄧鏡波差。

作者: ngwong2    時間: 18-7-4 14:45

鄧vs陳瑞棋呢?
作者: 王家爸爸    時間: 18-7-4 15:42

小夢夢 發表於 17-7-12 10:02
...
其實係校風、成績、全人發展任何一個角度睇,九龍鄧鏡波都係三間中最好既。
作者: 王家爸爸    時間: 18-7-4 15:45

March 發表於 17-7-12 22:21
因我有朋友學校校長都recommended 呢間,話band 2中成績同校風都唔差。而且睇返之前EK d 高人post dse 成 ...
係重要關頭,小心被擾敵。

作者: owl_2004    時間: 18-11-19 08:42

我兩個仔都讀緊. 唔覺得有咩唔好. 大仔已經入左大學...
再者 band 1 , band 2 .. 係你地 d c 奶話既啫.. 讀書好唔好最緊要睇家庭同個小朋友.
我夠成日見喇沙仔, 皇隱仔係街食煙講粗口啦.

作者: sukitelfold    時間: 18-11-19 08:53

owl_2004 發表於 18-11-19 08:42
我兩個仔都讀緊. 唔覺得有咩唔好. 大仔已經入左大學...
再者 band 1 , band 2 .. 係你地 d c 奶話既啫..  ...

嘩⋯⋯《成日見通街食煙》,嚴重指控!

咪隨噏!

作者: losoco    時間: 18-11-30 12:21

回覆 ngwong2 的帖子

我自己覺得band 2頭男仔揀自1陳,自2鄧係最穩妥的選法

作者: 王家爸爸    時間: 18-11-30 12:40

losoco 發表於 18-11-30 12:21
回覆 ngwong2 的帖子

我自己覺得band 2頭男仔揀自1陳,自2鄧係最穩妥的選法
呢個組合都幾合理。
作者: a_for_apple    時間: 18-11-30 14:43     標題: 回覆樓主:

請教大家,如 band 2 中至尾,自行揀鄧鏡波係咪冇機呢? 謝謝!

作者: losoco    時間: 18-11-30 21:10

回覆 a_for_apple 的帖子

我覺得band 2內都大機會

因band 2頭的仔除了陳瑞祺,還可能去了丘佐榮

作者: goodboy1    時間: 18-11-30 23:01

作者: a_for_apple    時間: 18-11-30 23:29

losoco 發表於 18-11-30 21:10
回覆 a_for_apple 的帖子

我覺得band 2內都大機會

唔該晒!

作者: kaifung0106    時間: 18-11-30 23:40

March 發表於 17-7-12 15:38
我都想知。

我有朋友個仔讀緊,學生應該是無問題,但老師教得好 hea 真心唔得。

作者: goodboy1    時間: 18-11-30 23:44

作者: goodboy1    時間: 18-11-30 23:55

作者: goodboy1    時間: 18-12-1 00:00

作者: Soundervolt    時間: 18-12-1 00:44

sukitelfold 發表於 18-11-19 08:53

唯有叫阿仔轉去讀鄧鏡波戒煙......

作者: losoco    時間: 18-12-2 21:47

昨天係九龍鄧鏡波每年一度的高小學生活動日

小兒隨校隊去打波比賽

我見學校在門口掛了兩幅橫額

列出2018年入大學的畢業生

我冇認真數,不過加埋應該有十幾廿個

我估佢入率在一至兩成內

收一大堆band 2中至尾的學生

做到咁的成績,大家還想要求甚麼?

我仲留意到有個係入科大工管經濟科

所以其實入三大仍是有可能的
作者: goodboy1    時間: 18-12-3 12:50

作者: 憫父    時間: 18-12-3 15:15

以下是 2018 年九龍城各間有公佈公開試成績的學校
在 主修科 Level 2 或以上的比率

科目

何官

基道

五旬節

九龍塘

勞工

聖三一

全港

中文

97.4

90.2

>90

88.4

<HK

84.8

英文

99.1

82.9

>HK

<HK

78.7

數學

87.8

>HK

87.5

78.4

>HK

81.8

通識

93.9

>90

83.7

97.8

>HK

88.1

藍色字 代表 高於全港平均數
灰色字 代表 低於全港
紅色字 代表 100%

入讀本地學位課程的比率:
1. 何官 27%2. 基道 20%
3. 五旬節 18.8%

九龍城、勞工和聖三一沒有公佈入讀本地學位課程的比率。

註:未能成功地從鄧鏡波學校網站下載學校周年報告

作者: bananaGi    時間: 19-7-9 18:08

goodboy1 發表於 18-12-3 12:50
就算讀鮮魚學校,都有學生入到女拔。學校只係提供學生一個讀書環境,但點解女拔能夠有9成入U率?相信女拔 ...

鮮魚入女拔???
唔係下話???

作者: goodboy1    時間: 19-7-9 18:25

作者: goodboy1    時間: 19-7-9 18:30

作者: 王家爸爸    時間: 19-7-9 18:37

bananaGi 發表於 19-7-9 18:08
鮮魚入女拔???
唔係下話???
夠努力,願意試,無話唔得。

作者: 王家爸爸    時間: 19-7-9 18:39

goodboy1 發表於 19-7-9 18:30
魚行學校梁紀昌校長指,不少基層學生自卑心重,即使有能力也不願意嘗試報考名校,「今年我建議兩位有能力嘅 ...
好多時係自卑心作祟,阻塞弱勢小朋友上流既機會,然後責怪社會歧視。

作者: little_yolky    時間: 19-7-9 22:05

魚行學校梁紀昌校長指,不少基層學生自卑心重,即使有能力也不願意嘗試報考名校,「今年我建議兩位有能力嘅 ...

直資學校清貧學生唔係可以申請免學費咩?受傷都無問題啦,點解無人解釋佢聽。

作者: desyuen    時間: 19-7-9 23:18

losoco 發表於 18-12-2 21:47
昨天係九龍鄧鏡波每年一度的高小學生活動日

小兒隨校隊去打波比賽

我每星期日都到鄧鏡波參與彌撒,我有見到佢地學校橫額及壁報板,佢地去年有學生入到HKU ,冇記錯應該是Law , 我好詫異。事實上佢地in take 學生只會是B2 中-尾, 佢畢業時係入到HKU , 仲有其他幾個都入三大,即是這些學生是增值的。我覺得鄧鏡波校風係不錯,慈幼會學校校風不會差。

作者: goodboy1    時間: 19-7-9 23:29

作者: goodboy1    時間: 19-7-9 23:33

作者: arman118    時間: 19-7-10 00:37

以Band 2 學校來講無論校風成績都過得去
作者: little_yolky    時間: 19-7-10 06:52

goodboy1 發表於 19-7-9 23:33
下下要申請免學費、免雜費,仲要在B1A長期保持名列前茅,真係困難重重。
...

申請免學費唔駛名列前茅,而且只係申請一下,就多一個機會。太可惜了。

作者: 王家爸爸    時間: 19-7-10 11:11

goodboy1 發表於 19-7-9 23:29
現今社會有別於六、七十年代,貧富懸殊問題越來越嚴重。小朋友上到小六已經很懂事,尤其寄居劏房或來自單親 ...

其實我唔多願意喺呢個平台傾社會問題,不過你提起,我就講下我既意見。
現今社會貧富懸殊,其實只係政客誤導市民既口號。我細個既時候,第一次去木屋區,嗰種污糟、貧窮,現代人無辦法想像。我都有幸,一個稍為有錢既世叔伯,帶我去區既生意伙伴見識下豪宅,嗰種富有同今時今日既富豪差異唔大。所以,我初中,已經睇好多各派共產主義、資本主義等既唔同思想。
現今社會,因為有福利制度,貧富懸殊其實係縮少咗既,起碼唔會無衫著,唔會無得食,唔會無書讀,唔需要瞓街(精神有問題既除外)。
如果你認真思考,你會發現佢哋既內心屈結之所以存在,係因為兩個主要原因:第一,比佢哋好既人多咗(窮人上流既機會大咗,流唔上既自然感覺好慘);第二,資訊發達,加上政客既利用,強化咗佢哋覺得自己好慘既感覺,令佢哋覺得自己真係好慘。

作者: Carriecheun    時間: 19-7-10 11:20

王家爸爸,香港鄧鏡波又如何?

作者: 王家爸爸    時間: 19-7-10 11:24

Carriecheun 發表於 19-7-10 11:20
王家爸爸,香港鄧鏡波又如何?
個人覺得香港鄧鏡波校風幾好,啲小朋友比想像中乖仔。

作者: Carriecheun    時間: 19-7-10 11:25

Thanks, 我囝之前係邊緣人,所以第一志願放鄧鏡波,即中。

作者: retriever    時間: 19-7-10 11:46

sukitelfold 發表於 18-11-19 08:53

仔校有, 唔奇喎!

作者: retriever    時間: 19-7-10 11:48

Soundervolt 發表於 18-12-1 00:44
唯有叫阿仔轉去讀鄧鏡波戒煙......

其實仔校有人食煙有物咁出奇呢...

我諗校長都唔敢走出來話無...

作者: retriever    時間: 19-7-10 11:52

有鮮魚行入過男拔, 不過淨做運動員, 運動成績退步, 更加什麼都不是, 不是易的選擇!

作者: retriever    時間: 19-7-10 11:55

desyuen 發表於 19-7-9 23:18
我每星期日都到鄧鏡波參與彌撒,我有見到佢地學校橫額及壁報板,佢地去年有學生入到HKU ,冇記錯應該是Law ...

男仔唔少覺悟後判若兩人, 呢個教會既學生係純品D 架, 你睇馬明就知啦!

作者: Soundervolt    時間: 19-7-10 12:24

retriever 發表於 19-7-10 11:48
其實仔校有人食煙有物咁出奇呢...

名校當然唔係所有都係模範學生,多年前報紙都有報導有師兄被搜出揈頭丸。

不過我意思只係就算食堙亦唔會係普遍嘅一件事啫~

BTW,而家好多名校學生覺得食煙係幾Out嘅一件事。

作者: retriever    時間: 19-7-10 12:25

Soundervolt 發表於 19-7-10 12:24
名校當然唔係所有都係模範學生,多年前報紙都有報導有師兄被搜出揈頭丸。

不過我意思只係就算食堙亦唔會 ...

食咩先唔OUT?

作者: martindu    時間: 19-8-19 23:31

作者: bearbear2003    時間: 19-8-20 22:47

男拔個學費减免門檻不高,申請無妨

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5