教育王國

標題: 請問如果直資小學不會考呈分試,想考出面中學可以嗎? [打印本頁]

作者: kcbaby2013    時間: 17-7-20 19:20     標題: 請問如果直資小學不會考呈分試,想考出面中學可以嗎?

Thx

作者: talknwrite    時間: 17-7-20 20:08

可以參加自行IN兩間, 放榜後也可叩門.
作者: JadeW    時間: 17-7-22 00:22     標題: 回覆樓主

考其他直資私校國際學校都一樣得!

作者: 王家爸爸    時間: 17-7-22 09:52

kcbaby2013 發表於 17-7-20 19:20
Thx
自行階段可能試,大抽獎就好可能會派去寶校。

作者: ANChan59    時間: 17-7-22 10:39     標題: 回覆樓主

如果想轉,點解唔小三小四轉呢?

作者: JadeW    時間: 17-7-25 09:43

ANChan59 發表於 17-7-22 10:39
如果想轉,點解唔小三小四轉呢?

因家長們都想避呈分試!考返出去津中官中名校大有人在

作者: ANChan59    時間: 17-7-25 09:46

JadeW 發表於 17-7-25 09:43

嗯,咁貪心(emoji)

作者: os_ecu    時間: 17-7-25 10:34

talknwrite 發表於 17-7-20 20:08
可以參加自行IN兩間, 放榜後也可叩門.
自行時如果學校有幾十%既分係俾 EDB ranking ,無呈過分咁咪等於墊底 ? (e.g. 順位係最尾 ?)

作者: os_ecu    時間: 17-7-25 10:35

又想避呈分,又想出嚟分一杯羹。

咁你咪好著數

作者: Charlotte_mom    時間: 17-7-25 10:45

咁又唔好咁講。家長好鐘意間小學,但唔鐘意間中學。
咁小學樣樣都好,就係無呈分。
係有得有失架喇。值唔值,自己唸

作者: bobbob    時間: 17-7-25 10:57

os_ecu 發表於 17-7-25 10:35
又想避呈分,又想出嚟分一杯羹。

咁你咪好著數
人哋都要take risk,有乜著數可言
作者: os_ecu    時間: 17-7-25 10:58

Charlotte_mom 發表於 17-7-25 10:45
咁又唔好咁講。家長好鐘意間小學,但唔鐘意間中學。
咁小學樣樣都好,就係無呈分。
係有得有失架喇。值唔 ...
唔呈分九成九都有龍中,根本一開始就係 sell 你成個 package. 唔 like 間中學都揀既話真係唔知係疏忽抑或係點嘞.

作者: os_ecu    時間: 17-7-25 11:00

bobbob 發表於 17-7-25 10:57
人哋都要take risk,有乜著數可言
所以我係唔明白點解呢啲家長會咁做 (親身經歷,身邊有朋友係咁),

間中學真係差得咁緊要 ?

作者: mcl203    時間: 17-7-25 11:03

又係雞旦先後既問題,唔想考呈分試,而成績好OK,避呈分試係為乜? 唔想考呈分試,而成績係平平,可以去考邊D中學? ~

作者: mcl203    時間: 17-7-25 11:06

os_ecu 發表於 17-7-25 10:58
唔呈分九成九都有龍中,根本一開始就係 sell 你成個 package. 唔 like 間中學都揀既話真係唔知係疏忽抑或係 ...

原意可能係食咗先算,或食咗先知味道~

作者: JadeW    時間: 17-7-25 11:23

mcl203 發表於 17-7-25 11:03

又係雞旦先後既問題,唔想考呈分試,而成績好OK,避呈分試係 ...

考小一點知自己小孩是龍是鳳,有直升保障梗係好啦!咁讀左6年先知原來自己果個讀得又玩得,想繼續keep住又玩又讀吾想為呈分放棄玩,有好成績+技能又有名校肯收升中轉上高水,這個package 就是家長們的如意算盤!

作者: os_ecu    時間: 17-7-25 11:26

mcl203 發表於 17-7-25 11:06
原意可能係食咗先算,或食咗先知味道~
咁即係有前無後,打死罷就....

到小五小六時發現自己個小朋友非池中物,咁就出去搏一搏,睇下單車變唔變到摩托.

...Just kidding...

Anyway 祝佢哋好運 !!

作者: mcl203    時間: 17-7-25 11:29

JadeW 發表於 17-7-25 11:23
考小一點知自己小孩是龍是鳳,有直升保障梗係好啦!咁讀左6年先知原來自己果個讀得又玩得,想繼續keep住又 ...

我以為你話為咗唔考呈分試,刻意去讀唔呈分直資。咁,見到有成績而又想外闖,似乎避戰已違原意,外闖難度高咗係正常可以理解~

作者: Yanamami    時間: 17-7-25 12:17

mcl203 發表於 17-7-25 11:29

我以為你話為咗唔考呈分試,刻意去讀唔呈分直資。咁,見到有 ...
Opportunity cost! 楼主可以話小一唔知孩子龙定蟲,亦可以話唔想有呈分压力,更可以話好buy小学部教学理念……如果turn out孩子好劲,人望高处無可厚非,但,人生就係充满取捨,得到-d野时自然又要放棄某d野,总不能又要馬兒好又要馬兒不吃草……無呈分,名津难!但名直资仲可以照考?自行都有难度,無呈分無全港排名,名津未必俾机会你in. 不过不試白不試,試下無損失。反正小学交开直资学費,中学繼續囉。学陳sir話齋,唔好禁貪心。
作者: littlecath    時間: 17-7-25 15:10

Yanamami 發表於 17-7-25 12:17
Opportunity cost! 楼主可以話小一唔知孩子龙定蟲,亦可以話唔想有呈分压力,更可以話好buy小学部教学理念 ...

正確吖!明白到魚與熊掌不可兼得既道理,然後唸下自己賺咗唔使等大抽獎攞攞攣既大半年時間,同埋最壞都係原校升中,應該笑至啱。

無論係考直資或者放榜後叩門津校,如果小朋友真係有實力,我覺得跳船成功率好高吖。其實樓主nothing to lose。我覺得心態正確至緊要。

作者: hkpapa852    時間: 17-7-25 15:48

https://www.edu-kingdom.com/foru ... 6761&extra=page%3D1

無呈分既直資龍校, 幾好吖! 有本事既可以Hold 住本身間龍中個位, 加上其餘直資名中既位, 兼等埋自行結果, 賺盡啦!

不過前題係, 小朋友要夠本事!

作者: mother904    時間: 17-7-25 22:08

Opportunity cost! 楼主可以話小一唔知孩子龙定蟲,亦可以話唔想有呈分压力,更可以話好buy小学部教学理念 ...
不呈分不等如自行沒有機會,我知道有不呈分小學自行林護、MCS、 MSS、華仁、La Salle、St Stephen、英華都有成功的例子
講到底,都係睇小朋友的實力

作者: Yanamami    時間: 17-7-25 22:18

mother904 發表於 17-7-25 22:08
不呈分不等如自行沒有機會,我知道有不呈分小學自行林護、MCS、 MSS、華仁、La Salle、St Stephen、英華都 ...
我只係話难d啫……top top学生间间都爭住要既。
作者: littlecath    時間: 17-7-25 22:21

不呈分不等如自行沒有機會,我知道有不呈分小學自行林護、MCS、 MSS、華仁、La Salle、St Stephen、英華都 ...

請教,呢啲唔呈分既小學,係咪全部直升中學?如果唔係,唔夠條件直升既小朋友咩出路?

作者: mother904    時間: 17-7-25 23:03

littlecath 發表於 17-7-25 22:21
請教,呢啲唔呈分既小學,係咪全部直升中學?如果唔係,唔夠條件直升既小朋友咩出路?
...
唔呈分都通常係一條龍學校,都會升到既,真係好唔得既咪小六留級,一條龍冇得唔俾小朋友升中學
作者: os_ecu    時間: 17-7-26 09:48

不呈分不等如自行沒有機會,我知道有不呈分小學自行林護、MCS、 MSS、華仁、La Salle、St Stephen、英華都有成功的例子
講到底,都係睇小朋友的實力
無話無機會呀,啲神校 DP 通常都會睇埋 Rank Order , 你 rank order 係最尾 ( 我估佢唔會知你有冇呈分,但如果無分個順位就可能會排到最尾咁解 ) 等於讓賽之嘛.

作者: mother904    時間: 17-7-26 10:46

os_ecu 發表於 17-7-26 09:48
無話無機會呀,啲神校 DP 通常都會睇埋 Rank Order , 你 rank order 係最尾 ( 我估佢唔會知你有冇呈分,但如 ...
學校一早知道邊間小學有呈分,邊d冇,唔會天真地去到面試先知原來冇呈分,仍然有得in就表示會考盧其他因素
好多津校係自行階段俾得呢d小朋友in,就唔會計較rank order,主要睇小朋友表現、校內外交成績。

當然最後一切都係睇小朋友的實力同表現,我只係想俾家長知道,唔好因為冇呈分就放棄,如果真係心儀某學校,爭取下無妨

作者: hkpapa852    時間: 17-7-26 11:01

os_ecu 發表於 17-7-26 09:48
無話無機會呀,啲神校 DP 通常都會睇埋 Rank Order , 你 rank order 係最尾 ( 我估佢唔會知你有冇呈分,但如 ...
有呈分既小學, 小六會有份學生資料表俾家長, 多數學校會要求學生提供相關文件.

提供唔到, 就已經知道學生係無呈分.

而且除非間小學係新校, 或者係第一個從某某小學嚟投考既申請人, 否則中學又點會唔知邊D學校既學生有呈分定無呈分

作者: optman88    時間: 17-7-26 11:08

未試過自行,又點知自行嘅難度?品學兼優嘅學生,真係好多的,如果係稔住博博嘅心態去自行,ok 嘅, 如果唔係,真係要做好打算。

作者: littlecath    時間: 17-7-26 11:40     標題: 回覆樓主

我曾經聽過一間直資中學講座,話如果小學冇呈分,他們會將有呈分的學生排一隊,冇呈分既排一隊分開考慮。咁至於冇呈分既會收幾多,就冇講咁詳細。其實,就係睇小朋友成個package ,只要你足夠勁,佢想收你冇呈分都會收!!

作者: os_ecu    時間: 17-7-26 12:15

hkpapa852 發表於 17-7-26 11:01
有呈分既小學, 小六會有份學生資料表俾家長, 多數學校會要求學生提供相關文件.
提供唔到, 就已經知道學生係無呈分.
而且除非間小學係新校, 或者係第一個從某某小學嚟投考既申請人, 否則中學又點會唔知邊D學校既學生有呈分定無呈分
我自己無試過都係估估下, 等我問下嚟緊呢年會試既家長, 就知道情況係點樣了.

都係嗰句, 無呈分肯定會對收生俾分有影響 (呢個係當年考小學時既其中一個重要考慮), 家長唔好無呈分等於同普通其他同學一樣就得嘞.

作者: os_ecu    時間: 17-7-26 12:22

mother904 發表於 17-7-26 10:46
學校一早知道邊間小學有呈分,邊d冇,唔會天真地去到面試先知原來冇呈分,仍然有得in就表示會考盧其他因素
好多津校係自行階段俾得呢d小朋友in,就唔會計較rank order,主要睇小朋友表現、校內外交成績。

當然最後一切都係睇小朋友的實力同表現,我只係想俾家長知道,唔好因為冇呈分就放棄,如果真係心儀某學校,爭取下無妨
當然, 試下梗係無妨啦. 無人會阻止你去試的, 有啲DP/DSS係會 in 晒的, 同有無呈分係無相干, 如果可以問下有揀學生出嚟 in 既學校, 有幾多係無呈分既, 就知呢一樣有幾大 impact 了.

我想提出係無呈分一定對學校點俾分有影響唧. 個個都有 rank order, 你無, 咁點樣 equal footing 分到高下呢 ? 點可以就咁由學校既成績表比較出你(同其他有呈分既同學) 邊個係優勝啲呢 ?

Of course even 無呈分, 梗會有一啲同學係喺其他方面有非常優勝既表現突圍, 令學校對佢另眼相看的. 但呢啲 exceptional case 一個半個唔可以代表全部囉.

作者: mcl203    時間: 17-7-26 12:58

os_ecu 發表於 17-7-26 12:22
當然, 試下梗係無妨啦. 無人會阻止你去試的, 有啲DP/DSS係會 in 晒的, 同有無呈分係無相干, 如果可以問下有 ...
無呈分既小學...我估...用考直資既觀察...唔係ranking問題...宜係大多學術水平認受性平平
DP / DSS 可以睇成績表 + 面試 + track record
除左 SPCS...無呈分一樣掂 ~~~

作者: mother904    時間: 17-7-26 13:09

os_ecu 發表於 17-7-26 12:22
當然, 試下梗係無妨啦. 無人會阻止你去試的, 有啲DP/DSS係會 in 晒的, 同有無呈分係無相干, 如果可以問下有 ...
冇呈分的學校一定是一條龍,相信大部份都是希望直升中學才會選擇這類學校,向外闖的只是少數。如果有家長一心希望經派位入津貼學校的,相信不會選擇這類學校。所以如果用呈分vs不呈分的面試人數比率來比較,有呈分的一定佔大多數,但這代表不了什麼。
樓主的問題是「請問如果直資小學不會考呈分試,想考出面中學可以嗎?」既然是問「可不可以」,我根據現實回答「可以」而已。

我不需要再試,因為小朋友已經採用我所說的方法,在不呈分的小學轉去津貼英中。

作者: os_ecu    時間: 17-7-26 14:30

mcl203 發表於 17-7-26 12:58
無呈分既小學...我估...用考直資既觀察...唔係ranking問題...宜係大多學術水平認受性平平
DP / DSS 可以睇 ...
一樣掂 , 呢句 "一樣" 真係可圈可點呢.

作者: teambuilder    時間: 17-7-28 13:45     標題: 回覆樓主:

如果小朋友係級10內,我覺得一試無仿。況且就算有呈分都唔代表自行一定中。所以一條龍仍然可以話係著數拎盡,正所謂進可攻,退可守。仲要係主攻b1a,否則原校升中。

作者: feipo    時間: 17-10-16 18:53

回覆 littlecath 的帖子

小兒現於讀津小五(非名校),受不了壓力及傳統學習模式,成績差,自信極低(呈分試死硬),但聰明,合群,愛提問, 真的不想他被派去政府垃圾中學, 請問各專家家長,會選擇如果救他? 
1 現轉校去有直資/私立中學聯系小學讀小五, 中途博上一條龍中學? 
2 讀多兩年,等小六派位先叩門?
3 有冇新橋?

本人已長期為此擔憂失眠, 感謝各家長相助。。

作者: Ocean419    時間: 17-10-16 19:10

王家爸爸 發表於 17-7-22 09:52
自行階段可能試,大抽獎就好可能會派去寶校。

想自行2間,是否要先放棄龍中的offer?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5