教育王國

標題: 小一通常一年有幾多測驗幾多考試 [打印本頁]

作者: irenemike    時間: 17-9-12 11:06     標題: 小一通常一年有幾多測驗幾多考試

請問各小一家長, 小一學生通常一年有幾多測驗幾多考試? 私小會少 d?
作者: gracelam    時間: 17-9-12 11:17

irenemike 發表於 17-9-12 11:06
請問各小一家長, 小一學生通常一年有幾多測驗幾多考試? 私小會少 d?

無論官津定直私, 真係間間唔同。 私小都唔係少D測考, 睇邊間!!

作者: mayyylai    時間: 17-9-12 11:25

回覆 irenemike 的帖子

真係間間唔同,我大女嗰時係三考(中間好似有兩測),細女而宜係二測二考。 我諗妳要上自己心儀學校嘅網站睇清楚。
作者: Carroad    時間: 17-9-12 11:29     標題: 回覆樓主:

請問如學校三次考試,是否都多在長假期前考呢?而兩測兩考就多在長假期後考。因之前好似聽人講過,如在長假期前考晒試,開心好多^^

作者: mayyylai    時間: 17-9-12 11:33

回覆 Carroad 的帖子

我兩個女都係假期前考(一個兩測兩考、一個三考),不過,都係嗰句,間間唔同。
作者: 0030    時間: 17-9-12 14:54

我女學校考試加測驗一年共三次,好似話10月底,3月和6月~
作者: mytambb    時間: 17-9-12 16:59

上佢校網睇校曆表就知

作者: b3410    時間: 17-9-12 17:18

少可以一年總共三次測考,普遍一年2測2考(總共4次),多則聽聞3測3考?
作者: SWtwins    時間: 17-9-13 10:17

九官兩測兩考試

作者: Carroad    時間: 17-9-13 22:53

mayyylai 發表於 17-9-12 11:33
回覆 Carroad 的帖子

我兩個女都係假期前考(一個兩測兩考、一個三考),不過,都係嗰句,間間唔同。 ...

thank you!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5