教育王國

標題: 真道(emoji)優才 [打印本頁]

作者: 已刪除用戶    時間: 17-9-30 21:13     標題: 真道(emoji)優才

真道vs優才,大家俾下意見邊間好D?

作者: Tratrali    時間: 17-9-30 22:03     標題: 回覆樓主

我都想知佢哋分別係咩...

作者: hoivy    時間: 17-9-30 22:04

作者: 已刪除用戶    時間: 17-9-30 22:21     標題: 回覆樓主

但真道喺全港小學嘅排名比優才前好多

作者: assado    時間: 17-10-1 07:20

hoivy 發表於 17-9-30 22:04
優才的成績應該好d

GT 理念“以品帶學”及實踐出來, 其他校少有, 不要單以排名, 成績比較2校, 各有特點。

作者: adriantai    時間: 17-10-1 07:22     標題: 回覆樓主:

個人投優才

作者: assado    時間: 17-10-1 07:45

Tratrali 發表於 17-9-30 22:03
我都想知佢哋分別係咩...

你可以自己, 每天7:30am 去旺角GT 門口, 副校總在入口Lobby 睇每個學生入校, 無論大雨天。

作者: assado    時間: 17-10-1 07:48

assado 發表於 17-10-1 07:45
你可以自己, 每天7:30am 去旺角GT 門口, 副校總在入口Lobby 睇每個學生入校, 無論大雨天。
...

老師, 校長都好關愛每個學生。

作者: 小曳人    時間: 17-10-1 08:17

logos: 開辦以來都係11年課程、有DSE / IBDP,

GT: 12年課程,DSE only

作者: ATMW227    時間: 17-10-1 08:45

真道 11年課程.一讀就11年,由於少一年,轉校機會微
作者: ATMW227    時間: 17-10-1 08:47

回覆 tsoiszesze 的帖子

小學冇排名2間BANDING差不多,都是好學校
作者: phoebewong123    時間: 17-10-1 09:08

小曳人 發表於 17-10-1 08:17
logos: 開辦以來都係11年課程、有DSE / IBDP,

聽人講gt 會開ib

作者: hkpapa852    時間: 17-10-1 10:12

tsoiszesze 發表於 17-9-30 22:21
但真道喺全港小學嘅排名比優才前好多

如果妳認為坊間所謂既排名咁重要,其實根本無需閭人意見。

作者: 已刪除用戶    時間: 17-10-1 10:15

phoebewong123 發表於 17-10-1 09:08
聽人講gt 會開ib

直資小學是否可以同時註冊留位留兩間?

作者: 已刪除用戶    時間: 17-10-1 10:19

hkpapa852 發表於 17-10-1 10:12
如果妳認為坊間所謂既排名咁重要,其實根本無需閭人意見。

唔好意思,因為我唔識所以問吓

作者: hkpapa852    時間: 17-10-1 10:19

assado 發表於 17-10-1 07:20
GT 理念“以品帶學”及實踐出來, 其他校少有, 不要單以排名, 成績比較2校, 各有特點。
...

香港有邊間學校唔著重品德呢?

反之,係係簡介會同公開試成績發佈上,優才作了品德教育既反面教才。

作者: 已刪除用戶    時間: 17-10-1 10:21

assado 發表於 17-10-1 07:20
...

唔該晒

作者: hkpapa852    時間: 17-10-1 10:24

小曳人 發表於 17-10-1 08:17

學校如果未來能對成績稍遜既學生提供合適支援,讀幾多年開辦幾多種課程都係無意義。

作者: phoebewong123    時間: 17-10-1 11:00

tsoiszesze 發表於 17-10-1 10:15
直資小學是否可以同時註冊留位留兩間?

Yes

作者: phoebewong123    時間: 17-10-1 11:01

hkpapa852 發表於 17-10-1 10:19

反之,係係簡介會同公開試成績發佈上,優才作了品德教育既反面教才。

講佢校長呀?

作者: 小曳人    時間: 17-10-1 11:05

hkpapa852 發表於 17-10-1 10:24
學校如果未來能對成績稍遜既學生提供合適支援,讀幾多年開辦幾多種課程都係無意義。
...
所以家長自己考慮是否適合

作者: ATMW227    時間: 17-10-1 11:52

如兩間我只會HOLD一間,因為兩間BANDING都差不多,龍年學位緊張,HOLD差不多的學校只會令更多WAITING的家長更大壓力
作者: assado    時間: 17-10-1 11:56

ATMW227 發表於 17-10-1 11:52

如兩間我只會HOLD一間,因為兩間BANDING都差不多,龍年學位緊張,HOLD差不多的學校只 ...

係, 吾好集郵, 好多家長都在考小一焦慮中。

作者: isaackyliebun    時間: 17-10-1 13:03

...

可詳述嗎,欲了解多些。謝謝。

作者: 已刪除用戶    時間: 17-10-1 15:31

phoebewong123 發表於 17-10-1 11:00
Yes

唔該晒!

作者: Tratrali    時間: 17-10-2 03:24

唔好意思,不太明白,可否講清楚少少怎樣反面教材?

作者: relaxd    時間: 17-10-2 10:59

ATMW227 發表於 17-10-1 08:45
真道 11年課程.一讀就11年,由於少一年,轉校機會微

我其實唔明真道點解要11年,香港小朋友已經壓力大,仲要谷佢地讀得快d急d提早考大學,如果話佢地係happy school 有方法唔谷都可以讀快d,但係佢地小一又係已經有功課有默書有考試有quiz....好矛盾囉

利申:我唔同意佢地理念所以冇報

作者: miujoey    時間: 17-10-2 11:13

relaxd 發表於 17-10-2 10:59

我其實唔明真道點解要11年,香港小朋友已經壓力大,仲要谷佢 ...

其實真道校長都說不太喜歡別人標籤學校為happy school, 只是別人覺得少功課就是happy school

作者: littlefaith    時間: 17-10-2 16:28

miujoey 發表於 17-10-2 11:13
其實真道校長都說不太喜歡別人標籤學校為happy school, 只是別人覺得少功課就是happy school
...

很多家長根本誤解happy school。

Happy school對小朋友係有要求的,不是得過且過。Happy school的小朋友,happiness係嚟自學習的過程。當其他人要強調背誦、填鴨式學習,happy school強調小朋友去發掘和發現知識,這種學習過程比傳統學習方式,小朋友學得更開心,慢慢會養成主動追求知識的習慣。

舉一個例子,港島區某名女校,中一科學課教Bunsen burner,但整年都不會讓學生真正落手去開Bunsen burner,到考試卻考核Bunsen burner各個部分的英文名稱及描述整個開Bunsen burner的procedure,不難想像,學生學得乏味,過了一整年其實根本不懂如何開Bunsen burner。相比之下,真道小一開始已有科學科,差不多堂堂都會即場做實驗,小朋友從發現中學習,知識是自己發掘,而不是單單從老師口中、筆記中得到,這種知識學得更加有趣味,概念更加入心。

作者: il5544    時間: 17-10-3 11:25

...

有現任GT家長表示,GT係不久將來會跟Logos一樣中學最後兩年可選擇IB課程

作者: hkpapa852    時間: 17-10-3 11:44

il5544 發表於 17-10-3 11:25
有現任GT家長表示,GT係不久將來會跟Logos一樣中學最後兩年可選擇IB課程
...
GT開IB, 我上年係其它帖都講過, 乎合GT校長一貫作風, 攪Gimmick多於實際

作者: il5544    時間: 17-10-3 11:47

hkpapa852 發表於 17-10-3 11:44
GT開IB, 我上年係其它帖都講過, 乎合GT校長一貫作風, 攪Gimmick多於實際

同意

作者: 小曳人    時間: 17-10-3 11:51

relaxd 發表於 17-10-2 10:59

我其實唔明真道點解要11年,香港小朋友已經壓力大,仲要谷佢 ...
以我所知,創校校長有資優兒,學校早於6+5+2 課程年代,已經行11年學制課程,而課程設計係為資優兒而設嘅
所以,係比較濃縮嘅課程

作者: miujoey    時間: 17-10-3 12:04

作為用家的確是中,英,數 都有教深, 用的教科書1年級用2年級的書, 2年級就用3年級的書了, 進度教得也算快, 評估,測驗考試都密不會比津校少,  所以家長也是要跟足小朋友進度. 唔可以以為happy school 就唔洗理. 想投考的家長要想清楚.   
作者: hkpapa852    時間: 17-10-3 12:49

miujoey 發表於 17-10-3 12:04
作為用家的確是中,英,數 都有教深, 用的教科書1年級用2年級的書, 2年級就用3年級的書了, 進度教得也算快,  ...

真道其實想收D咩學生呢? 大家睇吓最近校長既訪問, 唔知有冇啟發:

http://www1.hkej.com/features/article?q=%23%E5%B9%BC%E5%B0%8F%E5%AD%B8%E5%BA%9C%23&suid=2076387506

重點可能係最後一段:

「有時家長有個誤會,認為我校是happy school,其實我們不太喜歡這個標籤……如果一個人一生只追求happy,這不是我們想栽培的真道人。」

追求 Happy School 想入真道既家長, 自己諗清楚

作者: MrBeast    時間: 17-10-3 13:14

小曳人 發表於 17-10-3 11:51
以我所知,創校校長有資優兒,學校早於6+5+2 課程年代,已經行11年學制課程,而課程設計係為資優兒而設嘅
...

我的年代,前校長在簡介有講如何用11年,又話絕對不是country club,又多cp support。我有fd 讀緊,絕對不'happy',不過所有學校都一樣,跟得到又有老師讚咪happy law.
作者: hkpapa852    時間: 17-10-3 14:23

isaackyliebun 發表於 17-10-1 13:03
可詳述嗎,欲了解多些。謝謝。
我諗你應該問吓學校, 11/12年中小學生涯中, 大部份學生由小一開始, 但到中學階段, 學生差異難免較大.

學校到底有咩方法可以協助成績較差既學生呢?

兩間學校都未見有咩資料.....

優秀既中學如QC, DBS, 都有為成績較差既學生開辦 Applied Learning (對象主要係非B1學生), 但優才同真道呢?

優才暫時相對較好, 學生整體成績, 讀算入唔到本地大學讀Degree, 大部份都應該夠資格升讀AD/HD

真道方面, 如果日後未能升讀IBDP, 除非學校有能力提升DSE成績, 否則恐怕大部份DSE考生既目標, 只能係AD/HD

作者: ppmmbb    時間: 17-10-3 14:58

hkpapa852 發表於 17-10-3 11:44

http://www.gtcollege.edu.hk/ib-prog.html

作者: Rachelmummy2008    時間: 17-10-3 17:19     標題: 回覆樓主:

真道其實一直都幫同學補底,想他們得到照顧。

怎樣照顧差異是重點的一環?

學校資源分配不同能力的學生,有能力及潛質的同學亦要加以栽培才能開花結果。

作者: hkpapa852    時間: 17-10-3 17:21

Rachelmummy2008 發表於 17-10-3 17:19

相信補底成效仲有好大既改善空間

作者: littlefaith    時間: 17-10-4 07:13

Rachelmummy2008 發表於 17-10-3 17:19

名校奉行汰弱留強,一向不重視補底,QC、DBS有建議學生修Applied Learning,其實不單QC、DBS,其他學校也有,有Applied Learning,並不代表學校重視補底。
真道一向重視補底,由初小已經有大大小小補底班,有些補底班更在星期六進行,我多年見過不少小朋友成績進步的個案,難道是幻覺?真道不會汰弱留強,全部小朋友直升中學,但學校仍不斷努力為成績落後的同學補底,不明白為何總有的家長,硬是道聽塗說,對真道說三道四,個人對此深感遺憾。

作者: assado    時間: 17-10-4 08:32     標題: 回覆樓主:

GT 亦有努小组, 去幫助成績落後的學生。

作者: assado    時間: 17-10-4 08:37     標題: 回覆樓主:

如果真道有offer, 一定是先注册真道先, 因GT 要明午初才出正式offer.

作者: ATMW227    時間: 17-10-4 08:50

其實兩間都是好好的龍校,中學又是BAND 1B,教法理念都各有所好
作者: adriantai    時間: 17-10-4 09:07

assado 發表於 17-10-4 08:37
如果真道有offer, 一定是先注册真道先, 因GT 要明午初才出正式offer.

GT可以玩咁耐, 抵!

作者: tantanmama    時間: 17-10-4 09:09

Applied Learning不是補底課程, 無助於提升學術能力. 應用學習係類似職業先修課程, 俾學生預先學習一些職業的基本認識/基礎技能, 學術稍遜嘅同學可多條出路.
作者: hkpapa852    時間: 17-10-4 09:25

tantanmama 發表於 17-10-4 09:09
Applied Learning不是補底課程, 無助於提升學術能力. 應用學習係類似職業先修課程, 俾學生預先學習一些職業 ...
無錯

所以我重點係, 大家考慮一條龍學校既時候, 經常只諗"升一唔駛煩"/"升中有backup", 郤忽略了一些潛在問題:

1. 一條龍中小學, 因絕大部份學生最後都會直升, 學生之間既能力差異方面經過6年小學課程之後會更明顯. 如果一條龍學校收番晒所有小學部學生, 除非有較好既資源去跟進拔尖補底, 否則, 恐怕只會攬炒.

2. 如果學生本身能力有限, 只係勉強上到中學部, 只靠補底, 可以幫到幾多? 不少學校奉行所謂"汰弱留強", 雖然係功利, 但亦係另一方式, 迫學生同家長去面對現實, 諗定後路. 總好過要小朋友讀完11/12年之後先夢醒.

一條龍學校低門檻直升要求, 最大問題, 可能讓部份本身能力不夠但能勉強能直升既學生, 對自己既能力同前途有一個錯誤既憧景.

真正為學生著想, 唔係不斷拔尖補底, 等佢地留校完成11/12年中小學課程, 而係協助各類學生, 等佢地係畢業後都能為自己搵到一條合適既出路

作者: miujoey    時間: 17-10-4 09:27

littlefaith 發表於 17-10-4 07:13
名校奉行汰弱留強,一向不重視補底,QC、DBS有建議學生修Applied Learning,其實不單QC、DBS,其他學校也 ...

是的學校有拔尖補底, 個人感覺補底尤其重視, 小一已經有, 每教完一科書都有小測評估 來測試小朋友進度, 如發現小朋友跟不上就會個別補底,我覺得學校做得很好

作者: heisonmama    時間: 17-10-4 09:29

hkpapa852 發表於 17-10-3 14:23
我諗你應該問吓學校, 11/12年中小學生涯中, 大部份學生由小一開始, 但到中學階段, 學生差異難免較大.

學校 ...

成績好的名校一定是因為補底做得好嗎? 為什麼你認為成績不是最top就一定補底差? 成百個小朋友在學校讀十一/二年, 成長有快慢, 家庭背景又不同,試問有邊間學校全部由小一升中又100%入大學?

作者: hkpapa852    時間: 17-10-4 09:30

heisonmama 發表於 17-10-4 09:29
成績好的名校一定是因為補底做得好嗎? 為什麼你認為成績不是最top就一定補底差? 成百個小朋友在學校讀十一 ...
學生畢業後升大學是唯一出路?

作者: ppmmbb    時間: 17-10-4 09:36

Applied Learning不是補底課程, 無助於提升學術能力. 應用學習係類似職業先修課程, 俾學生預先學習一些職業 ...

有啲家長只對學校不對事。

凡事自我感覺!

作者: ppmmbb    時間: 17-10-4 09:39

佢根本唔知 Applied Learning 係什麼!

作者: hkpapa852    時間: 17-10-4 09:44

ppmmbb 發表於 17-10-4 09:39
自問我就無機會上過Applied Learning, 我真係唔知佢實際內容係D乜.... 如果妳知, 不妨又分享吓, 同埋講吓英華點樣協助能力較遜既學生
(呃..... sorry, 問錯問題, 妳地應該認該認為英華唔會有能力較遜既學生 )

至於我知唔知, 其實唔係好重要, 最緊要家長要知:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3390939

作者: ppmmbb    時間: 17-10-4 09:48

hkpapa852 發表於 17-10-3 17:21
相信補底成效仲有好大既改善空間
"真道方面, 如果日後未能升讀IBDP, 除非學校有能力提升DSE成績, 否則恐怕大部份DSE考生既目標, 只能係AD/HD"
"學生畢業後升大學是唯一出路?"

你講乜啊?

如果真道只能幫班成績稍遜同學補底入AD/HD,有問題嗎?AD/HD唔係出路嗎?

你問乜 "學生畢業後升大學是唯一出路?"

偽教育講者,有你講無人講。

作者: ppmmbb    時間: 17-10-4 09:57

hkpapa852 發表於 17-10-4 09:44
自問我就無機會上過Applied Learning, 我真係唔知佢實際內容係D乜.... 如果妳知, 不妨又分享吓, 同埋講吓英 ...

其實英華係唔係Reject過你個愛兒?

作者: hkpapa852    時間: 17-10-4 10:00

ppmmbb 發表於 17-10-4 09:57
其實英華係唔係Reject過你個愛兒?

如果無報考都當reject, 咁都算係既

其實我以前一直都只識華英同英華女校

似乎妳唔明我意思, 係如果學校收咗一班學生, 幾年後先証實係能力稍遜既......

PS: 我應該從來無自稱過自己係"教育工作者"/"教育專家"喎? 我通常都係話自己係厚多士, 或者係成日打爛玻璃既厚多士

作者: ppmmbb    時間: 17-10-4 10:30

hkpapa852 發表於 17-10-4 10:00
如果無報考都當reject, 咁都算係既

其實我以前一直都只識華英同英華女校

對不起 你誤啦!

我無話你係 "教育工作者"/"教育專家",我只係話 "講者",即 "吹水X",咁 "吹水X" 又真係幾似 "厚多士" ,吹水唔抹嘴,吹錯可以當無講過,幾好幾好

作者: kcfai2000    時間: 17-10-4 10:39

ATMW227 發表於 17-10-4 08:50
其實兩間都是好好的龍校,中學又是BAND 1B,教法理念都各有所好

請問在那可查band幾?

作者: phoebewong123    時間: 17-10-4 10:53

ppmmbb 發表於 17-10-4 10:30
對不起 ,你誤會啦!

其實你真的好冇禮貌!

作者: Cajes    時間: 17-10-4 11:08

phoebewong123 發表於 17-10-4 10:53
其實你真的好冇禮貌!

其實讀唔讀一間學校,我個人比較緊張係品德,同朋輩之間影響。而學生的品德,其實又係睇家長的人品。

作者: moniko    時間: 17-10-4 11:09

ppmmbb 發表於 17-10-4 09:48
"真道方面, 如果日後未能升讀IBDP, 除非學校有能力提升DSE成績, 否則恐怕大部份DSE考生既目標, 只能係AD/HD ...

咁又唔係咁講呀。 人望高處, 如果我知道一間學校大部分同學只AD/HD, 另一間住要入Degree , 咁會好影響我既選擇。

請問真係大部分入HD/AD?

作者: henxyvan    時間: 17-10-4 11:28

kcfai2000 發表於 17-10-4 10:39
請問在那可查band幾?

我都想知,因為聽過好多唔同band,非常混亂。謝謝!

作者: littlefaith    時間: 17-10-4 11:34

ppmmbb 發表於 17-10-4 09:39
我教的中學也有推介學生讀Applied Learning,但讀與不讀,很取決於家長。所以,Applied Learning並不是人人可接受。

此外,每間學校也有其優點、缺點,真道也不例外。但作為家長,每聽到非真道家長,每每只憑道聽塗說,去為真道作出不實的批評,的確令人反感。

作者: littlefaith    時間: 17-10-4 11:42

moniko 發表於 17-10-4 11:09
咁又唔係咁講呀。 人望高處, 如果我知道一間學校大部分同學只AD/HD, 另一間住要入Degree , 咁會好影響我 ...

教育局近年著力推融合教育,所以官津學校近年已經收了很多SEN,由於官津不能掌握收生自主權,所以SEN數目不少。

SEN這種情況,在直資反而少見(當然並非全無),因為直資有收生自主權,此所以不少名校其實很想轉直資,因為可以盡量保持學生質素。

論SEN(其實不單ADHD,還有ODD、SpLD等),官津數量當然比直資多。以我教的中學為例,就已經有70多個,對學習有多大影響,不問自明。

作者: littlefaith    時間: 17-10-4 11:56

heisonmama 發表於 17-10-4 09:29
成績好的名校一定是因為補底做得好嗎? 為什麼你認為成績不是最top就一定補底差? 成百個小朋友在學校讀十一 ...
這就是只看數據,不深入了解實況的結果。

作者: ppmmbb    時間: 17-10-4 12:03

phoebewong123 發表於 17-10-4 10:53
其實你真的好冇禮貌!

不知來龍去脈就亂講,就有禮貌嗎?

作者: hkpapa852    時間: 17-10-4 12:04

littlefaith 發表於 17-10-4 11:34
我教的中學也有推介學生讀Applied Learning,但讀與不讀,很取決於家長。所以,Applied Learning並不是人人 ...
除咗補底, 請問真道和優才, 為能力較遜色既學生提供了那一些/類型支援, 為佢地畢業後搵到一條合適既出路呢?

作者: moniko    時間: 17-10-4 12:19

littlefaith 發表於 17-10-4 11:42
教育局近年著力推融合教育,所以官津學校近年已經收了很多SEN,由於官津不能掌握收生自主權,所以SEN數目 ...

sorry, 我唔知你講ADHD, 以為你講升學讀high dip/advance dip. 請當我無講過。 謝謝

作者: yungyungchu    時間: 17-10-14 23:33

講得好

作者: siubbsw    時間: 17-10-15 01:06     標題: 回覆樓主:

如果是資優學生,我會選一間有跳班制度的學校。學校建議可跳班,自己可以決定跳唔跳。反而入讀十一年制的學校,會失去此彈性。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5