教育王國

標題: 請分享KV,KM,LH英語及普通話課程 [打印本頁]

作者: Yuenfamily    時間: 17-11-28 13:04     標題: 請分享KV,KM,LH英語及普通話課程

想知道KV, KM, LH 的英普:語境豐富嗎 /有沒有教phonics?用那種教學法? /是否需外補英普/英普程度升小應付到嗎?另外,net teacher 上課/駐課室時數,謝謝

作者: CXW    時間: 17-11-28 15:22

KV 有英普架咩?
作者: Yuenfamily    時間: 17-11-28 16:38

CXW 發表於 17-11-28 15:22
KV 有英普架咩?

我意思係英語及普通話,不是英普班

作者: konew720    時間: 17-11-28 17:19

Yuenfamily 發表於 17-11-28 13:04
想知道KV, KM, LH 的英普:語境豐富嗎 /有沒有教phonics?用那種教學法? /是否需外補英普/英普程度升小應 ...

LH PN全部英粵。1English Native Teacher及2個廣東話老師。

K1-K3,每級4班,3班英普,1班英粵。
英普班有1個English native teacher 及2個普通話native 老師。英粵班有1個English Native teacher及2個廣東話老師。

作者: konew720    時間: 17-11-28 17:21

想知道KV, KM, LH 的英普:語境豐富嗎 /有沒有教phonics?用那種教學法? /是否需外補英普/英普程度升小應 ...

舊LH家長話上到小一,適應小一課程冇任何問題。

作者: gs416    時間: 17-11-28 20:29

無知一問,請問英普班對升小一有咩優勢?

作者: Yuenfamily    時間: 17-11-28 22:48

konew720 發表於 17-11-28 17:19
LH PN全部英粵。1English Native Teacher及2個廣東話老師。

K1-K3,每級4班,3班英普,1班英粵。

Thanks

作者: jesswu    時間: 17-11-29 00:49

想知道KV, KM, LH 的英普:語境豐富嗎 /有沒有教phonics? ...

小女2年前kv畢業,現已小二了……
當年kv一星期一堂net, 一堂普,係咁意聊勝於無,phonics學jolly,又係係咁意。基本上可以當冇乜……
不過咁,中英數水準都好高,而家我小朋友小二了,完全冇補習都ok唔太差, 歸功幼稚園時個底打得好

作者: claudia923    時間: 17-11-29 13:09

jesswu 發表於 17-11-29 00:49
小女2年前kv畢業,現已小二了……
當年kv一星期一堂net, 一堂普,係咁意聊勝於無,phonics學jolly,又係係 ...
入到什麼小學? 叩門容易嗎?

作者: jesswu    時間: 17-11-29 13:59

claudia923 發表於 17-11-29 13:09
入到什麼小學? 叩門容易嗎?

小女考5中2,最後選了KTS九龍塘學校……
我冇大抽獎,冇叩過門,但Kv叩門成績人所共知,成功率冠絕全港幼稚園……
K1開始做卷,到K3已經做緊接近小一的卷,一年四考,每星期一測,每星期中英默書……叩門主要考卷,呢班細路之所以得心應手就係開正佢地果瓣……

作者: Katharinethepig    時間: 17-12-16 08:38

jesswu 發表於 17-11-29 13:59
我冇大抽獎,冇叩過門,但Kv叩門成績人所共知,成功率冠絕全港幼 ...

Kv 聽講ok ma 英普

作者: 貝珠    時間: 17-12-16 09:26

Katharinethepig 發表於 17-12-16 08:38
Kv 聽講ok ma 英普

當然要外補la , 咁少英普時間

作者: Terencema7    時間: 17-12-16 15:46

jesswu 發表於 17-11-29 13:59
我冇大抽獎,冇叩過門,但Kv叩門成績人所共知,成功率冠絕全港幼 ...

可唔可以分享仲有邊間offer, 同埋囡囡同學仔係咪大多數都有直私offer?
多數入邊幾間小學?

作者: Katharinethepig    時間: 17-12-16 17:47

貝珠 發表於 17-12-16 09:26
當然要外補la , 咁少英普時間

我係到諗語境係要慢慢build up 同時間,咁你補左什麼英普班,想知多d

作者: 貝珠    時間: 17-12-16 18:57

Katharinethepig 發表於 17-12-16 17:47
我係到諗語境係要慢慢build up 同時間,咁你補左什麼英普班,想知多d

我不是讀KV , 朋友女讀KV , 要net 上門練oral , 加上Cambridge course . 普通話好似冇外補。每一間學校都有優點缺點,自己取捨。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5