教育王國

標題: 北角明慧本地班am/ 藍田佛教金麗pm/ 觀塘浸信會am/ 匯景啟思am [打印本頁]

作者: maggie-tmK    時間: 17-11-30 12:09     標題: 北角明慧本地班am/ 藍田佛教金麗pm/ 觀塘浸信會am/ 匯景啟思am

小朋友暫時有4個offers,我地住觀塘

1)北角明慧本地班am (一程巴士30-45分鐘)
有NET,但都係一星期2次英文堂,但無學卷,會唔會好似唔太抵?
想寫信轉國際班,但似乎機會唔大
下星期一就要俾$970啦

2)觀塘浸信會am (屋企樓下)

3)匯景啟思am (行15分鐘再坐一程5分鐘小巴)

4)藍田佛教金麗幼稚園 (同啟思一樣距離)
- 有無宗教/佛經堂上?因為佛教原因屋企人唔太想小朋友讀
- 聽聞金麗真係好谷,放學同星期六都要參加學校補習,真的嗎?谷得黎小朋友開心嗎?

我想小朋友係一間有好語境,學術較好的學校讀書。這4間你地會點揀?謝謝!

作者: alyy1119    時間: 17-11-30 12:48     標題: 回覆樓主

明慧本地班應該唔止一星期兩堂英文架!
好似係每日都有15-20分鐘英堂架! 只係冇Net 做班主任!

其實可以試寫信要求轉國際班

作者: zoe_2014    時間: 17-11-30 13:49     標題: 回覆樓主

我同你一樣有明慧本地班offer,本來我報國際班
每日都有英文堂,不過15-20分鐘
我覺得唔夠,等於冇(小朋友warm up 都要時時)
打電話問過,可以寫信轉國際班,唔一定俾我地優先,可能俾waiting先
所以決定唔交(打去問野好似唔想答,感覺好差

作者: arjarnbuddha    時間: 17-11-30 16:16

回覆 maggie-tmK 的帖子

住隔離單位的孫女上明慧。而家k2。話老師都好。但佢个孫女成日在學校感染感冒。N班才返得一半時間。而家K2.都成日係咁。唔知係唔係老師無隔離有病學生。
作者: maggie-tmK    時間: 17-11-30 18:08

arjarnbuddha 發表於 17-11-30 16:16

住隔離單位的孫女上明慧。而家k2。話老師都好。但佢个孫女成日在學校感染感冒。N ...

多謝你的資訊!
可能是因為佢地得室內,空間好細?
但小朋友係國際班定本地班?本地班好似唔值俾咁貴

作者: maggie-tmK    時間: 17-11-30 18:40

zoe_2014 發表於 17-11-30 13:49
我同你一樣有明慧本地班offer,本來我報國際班
每日都有英文堂,不過15-20分鐘
我覺得唔夠,等於冇(小朋友w ...

我都同意你所講,所以本地班真係15 16緊

職員態度當然緊要,不過我見有用家都話小朋友上學開心

咁你會讀邊間呀?

作者: maggie-tmK    時間: 17-11-30 18:42

alyy1119 發表於 17-11-30 12:48
明慧本地班應該唔止一星期兩堂英文架!
好似係每日都有15-20分鐘英堂架! 只係冇Net 做班主任!

我應該都會寫信一試,但你知有成功例子嗎?
同埋我估唔俾$970就無機會轉到國際班

如果係本地班,你又建唔建議讀呢?

作者: alyy1119    時間: 17-11-30 19:39

maggie-tmK 發表於 17-11-30 18:42

我覺得比起學卷既幼稚園,本地班英文堂會多好多。 起碼每日都有! 學卷學校好似每星期得1/2日有咋!

作者: keith_ccc    時間: 17-11-30 20:50

maggie-tmK 發表於 17-11-30 12:09
小朋友暫時有4個offers,我地住觀塘

1)北角明慧本地班am (一程巴士30-45分鐘)

明慧k1本地班應該有雙班主任,一個廣東話一個英語!唔會一星期兩堂!

作者: keith_ccc    時間: 17-11-30 20:51

maggie-tmK 發表於 17-11-30 18:42

國際班同本地班分別係其中一位班主任係國語定廣東話!唔影響英語方面!

作者: lokkayung    時間: 17-11-30 22:25

明慧/ 金麗
作者: zoe_2014    時間: 17-12-1 00:20

keith_ccc 發表於 17-11-30 20:51
國際班同本地班分別係其中一位班主任係國語定廣東話!唔影響英語方面!
...

我打電話問過,佢唔係甘講
我問職員本地班係唔係英文堂先接觸到英文
佢話‘當然啦,媽媽’(態度好串)

如我有講錯,請更正

作者: zoe_2014    時間: 17-12-1 00:23

maggie-tmK 發表於 17-11-30 18:40
我都同意你所講,所以本地班真係15 16緊

職員態度當然緊要,不過我見有用家都話小朋友上學開心

暫時知道offer有啟思附幼同明慧
其他要12月先知

明慧決定唔交

作者: maggie-tmK    時間: 17-12-1 13:53

alyy1119 發表於 17-11-30 19:39
我覺得比起學卷既幼稚園,本地班英文堂會多好多。 起碼每日都有! 學卷學校好似每星期得1/2日有咋!
...

的確比起好多免費學校多NET堂
不過都有啲免費學校好似,又一村學校,每日都有NET上堂
咁睇又一村抵好多

作者: maggie-tmK    時間: 17-12-1 13:55

lokkayung 發表於 17-11-30 22:25
明慧/ 金麗

咁明慧本地班,同金麗,又應該點揀呢

作者: arjarnbuddha    時間: 17-12-1 18:38

係國際班。話近4仟再加西醫費成六仟元个月。不過那女孩都好大隻。唔似咁弱。舊樓空間係細。
作者: HeidiFong0102    時間: 17-12-1 23:07     標題: 回覆樓主:

我囡囡N 班本地班而家K1 係國際班,英文同普通話有明顯進步~本地班係以上堂形式所以ㄧ定無國際班學得咁快,學校好好老師有愛心好錫小朋友,至於病方面touch wood 我囡囡由N 至K 睇過幾次醫生到,每個小朋友返學校都要消毒雙手,所以我好放心

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5