教育王國

標題: 你地真係好彩, 有份好工或好老公! (唔啱勿入)-幾年後既感受 [打印本頁]

作者: Wishhavebb    時間: 17-12-4 13:13     標題: 你地真係好彩, 有份好工或好老公! (唔啱勿入)-幾年後既感受

2013年我發了這個帖子, 原來有咁多回應, 真係唔好意思, 感謝每位JM們意見, 因其後我決定工作, 工作很忙, 我再冇時間上討論區, 所以我真係唔知有咁多JM回應!! 唔好意思!!!!

幾年前, 我見好多人讀國際學校(幼稚園), 而當時出唔出返黎做嘢好, 出返黎工作, 做咩好, 好難做返以前既行業,係咪讀名牌幻稚園會好D?
幾年後, 我知道答案, 我出返黎工作, 小朋友讀學卷幼稚園, 參加大抽獎派小學, 一切都唔錯, 唔能夠講好,但叫做一切順利渡過, 工作我轉了行業, 暫時都可以, 生活都可以!

我發帖時, 絕冇任何惡意, 反而覺得我當時很迷網, 見人讀名牌幼稚園, 又有工人, 又可以唔駛做,

而家唔會好奇, 唔會理人點駛錢,點搵錢, 每個家庭都唔同, 我回想起來, 都覺自己傻, 現在我讀政府津校, 冇問題, 經過幾年, 我掌握到自己既方向, 我知道教育唔一定要貴, 所以想分享,  最緊要小朋友開心, 太深太難, 小朋友讀唔到都冇用, 小學係另一個階段,我試過考直資, 後來我放棄咗, 小朋友讀書就好似跑馬拉虫, 唔可以太快用太多錢, 根本唔須要, 當然每個家長都有自己想法, 只要自己有方向有目標,就可以!!!

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2540852&page=7

作者: 0030    時間: 17-12-4 14:08

讀名牌幼稚園的畢竟是少數,大多的普羅大眾還是讀學卷幼稚園的
作者: TedTed    時間: 17-12-4 16:38

作者: skkeung    時間: 17-12-5 07:52

Wishhavebb 發表於 17-12-4 13:13
係2013年我發了這個帖子, 原來有咁多回應, 真係唔好意思, 感謝每位JM們意見, 因其後我決定工作, 工作很忙 ...

制度有病 ,不如話家長有病!

作者: nintendo    時間: 17-12-5 16:32

各有各方生活式,真係唔在乎,相信會由個 topic 沉底。
再開 topic ,重提舊事,有點此地無銀三百兩。
每個人自己行自己的路,自己行得開心就得,不需要人地認同。

作者: TedTed    時間: 17-12-6 04:08

作者: piglover    時間: 17-12-9 11:22     標題: 回覆樓主:

有得選擇,比得起錢,點解唔讀好d嘅私幼??? 教育,平有平嘅好,貴有貴嘅價值。 每個人都有自己嘅選擇。

作者: skkeung    時間: 17-12-9 23:16

Wishhavebb 發表於 17-12-4 13:13
係2013年我發了這個帖子, 原來有咁多回應, 真係唔好意思, 感謝每位JM們意見, 因其後我決定工作, 工作很忙 ...

因果不分

作者: trenycebaby    時間: 17-12-12 16:58     標題: 回覆樓主:

我有工人,但都係要做嘢

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5