教育王國

標題: 轉區問題 [打印本頁]

作者: 青草地    時間: 18-1-26 17:20     標題: 轉區問題

想請教各位有經驗家長, 如果油尖旺區Band 1小學Band 1邊緣人(女仔)轉九龍城校網會跌Band嗎?  九龍城多D英中, 但競爭也很大!
作者: mcl203    時間: 18-1-26 17:27

青草地 發表於 18-1-26 17:20
想請教各位有經驗家長, 如果油尖旺區Band 1小學Band 1邊緣人(女仔)轉九龍城校網會跌Band嗎?  九龍城多D英中 ...

官塘轉入九龍城網應該有跌banding可能,可以從區內有幾多強小學,尢其是有中學部既小學,佢哋一般都有較高B1率,越多越不利外區生轉網入去~~~

作者: 青草地    時間: 18-1-26 17:35

回覆 mcl203 的帖子

就是看你選那間九龍城英中, 是這樣嗎? 如黃笏南中學會否太冒險?
作者: hkpapa852    時間: 18-1-26 18:11

青草地 發表於 18-1-26 17:20
想請教各位有經驗家長, 如果油尖旺區Band 1小學Band 1邊緣人(女仔)轉九龍城校網會跌Band嗎?  九龍城多D英中 ...

男仔無謂轉,女仔可以諗諗

作者: 青草地    時間: 18-1-27 10:55

回覆 hkpapa852 的帖子

多謝你的意見!請教如果阿囡成績是Band1b, 轉九龍城區有跌band風險嗎?
作者: nicolemummy    時間: 18-1-27 12:58

青草地 發表於 18-1-27 10:55
回覆 hkpapa852 的帖子

多謝你的意見!請教如果阿囡成績是Band1b, 轉九龍城區有跌band風險嗎? ...

你假設呈三升返B1B吧。

如果升返B1B,女仔轉九龍城比較好,你有機會抽到黃笏南。

如果依舊邊緣的話,其實即使跌Band轉九龍城也不錯。在油尖旺,你可以㨂銘基循道,但太好彩抽到油真伊中就好辛苦,唔好彩跌Band又唔知去邊。如果轉九龍城,進可試黃笏南,退(跌Band)可㨂九真培道。但你要估對你是否B1,估錯就不好了。

作者: yinjoey    時間: 18-1-28 21:55     標題: 回覆樓主

咁如果西貢band 1小學1A轉東區校網會不會有影響小朋友的banding呢?

作者: 青草地    時間: 18-1-28 22:40

回覆 nicolemummy 的帖子

感謝你的意見!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5