教育王國

標題: 真心發問 [打印本頁]

作者: admiral1008    時間: 18-8-30 22:30     標題: 真心發問

其實 DSE 係乜嘢,是否好難考?謝謝各位
作者: b3410    時間: 18-8-30 22:48

http://www.hkeaa.edu.hk/tc/hkdse/introduction/

中學畢業,準備升大學的文憑試
作者: little_yolky    時間: 18-8-31 09:24

b3410 發表於 18-8-30 22:48
http://www.hkeaa.edu.hk/tc/hkdse/introduction/

中學畢業,準備升大學的文憑試
外星人............

作者: hkpapa852    時間: 18-8-31 09:32

little_yolky 發表於 18-8-31 09:24
如果到小朋友升中都未知, 又真係幾嚇人......

作者: 王家爸爸    時間: 18-8-31 09:57

admiral1008 發表於 18-8-30 22:30
類似大陸高考或者美國高考(American College Test)。個人覺得比大陸高考容易,比美國高考難。
作者: Yanamami    時間: 18-8-31 10:54

little_yolky 發表於 18-8-31 09:24
又或者外地人?
作者: 熱媽    時間: 18-8-31 11:17

有些父母為生計,早出晚歸唔知DSE 係咩都唔出奇,我2X年前係自己揀中學升中,父母唔係唔想理,係無時間,手停口停。依家有E K,好多野可上黎問。

作者: sfuhsg    時間: 18-8-31 11:33

熱媽 發表於 18-8-31 11:17
有些父母為生計,早出晚歸唔知DSE 係咩都唔出奇,我2X年前係自己揀中學升中,父母唔係唔想理,係無時間,手 ...
但睇番樓主舊POST, 佢都好留意名校動向下..
作者: 王家爸爸    時間: 18-8-31 11:37

有些父母為生計,早出晚歸唔知DSE 係咩都唔出奇,我2X年前係自己揀中學升中,父母唔係唔想理,係無時間,手 ...
有道理
作者: 王家爸爸    時間: 18-8-31 11:42

sfuhsg 發表於 18-8-31 11:33
留意名校動向下,同知唔知道實際情況係兩回事。情況就好似你、我都可能留意李首富或者兩匹馬既動向,不過都未搵到發達之路。

作者: Rattie    時間: 18-8-31 11:49

唔係個個父母都高學歷,又未經歷過,唔知就唔知有幾咁奇
中六考的試升中問正常不過,等同升小問呈分
什麼 SBA, Jupas, Non Jupas, 33222, best 5, 4+2.....
我都去過學友社舉辦的座談會,有人指點一下易明好多

作者: Yanamami    時間: 18-8-31 12:07

手停口停其实都未必有餘閒蒲EK, 低学历又有餘閒上網,最直接答案亦可以google或上教署網搜尋。至於难易与否,比較个人感受,而EK上亦有唔少关於DSE既討論,耐心刨文一定唔知極有个譜。
关於DSE都有唔少有趣问題,但应該第-次见人问乜野係DSE....

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3363108&highlight=DSE

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3491589&highlight=DSE

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2817261&highlight=DSE

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3630459&highlight=DSE

作者: 熱媽    時間: 18-8-31 12:11

Rattie 發表於 18-8-31 11:49
什麼  ...
又真係,我囡準備升中我就留升中動向同咩叫l B課程,入到中學,我就要同佢一齊睇之後的選科問題,再之後先了解SBA, Jupas, Non Jupas呢D。真係要‍‍了解好多野。
作者: Rattie    時間: 18-8-31 12:54

Yanamami 發表於 18-8-31 12:07
手停口停其实都未必有餘閒蒲EK, 低学历又有餘閒上網,最直接答案亦可以google或上教署網搜尋。至於难易与否 ...

都係嘅,有好多資料其實 google 幫到你,自己可以先上網睇下有個 concept 再問d高層次少少嘅問題
你好人,次次搵返過往的 post 俾個懶人包佢哋

作者: b3410    時間: 18-8-31 15:07

Rattie 發表於 18-8-31 11:49
什麼  ...
其實我都係小朋友5年級,先搞清楚呈分試
作者: 王家爸爸    時間: 18-8-31 15:47

b3410 發表於 18-8-31 15:07
我早啲啲,小四既時候知道。
作者: Rattie    時間: 18-8-31 16:03

b3410 發表於 18-8-31 15:07

我都係咁上下,好多時剎到埋身至去做功課,見到呢到d家長早早就同小朋友去心儀中學視察,升中就搵定大學資料真心佩服

作者: Rattie    時間: 18-8-31 16:10

王家爸爸 發表於 18-8-31 15:47
我早啲啲,小四既時候知道。

唔係化,你講笑吓,我唔信⋯⋯
你係專家級別喎,點會小四至攪清楚呈分

作者: 王家爸爸    時間: 18-8-31 16:38

Rattie 發表於 18-8-31 16:10
唔係化,你講笑吓,我唔信⋯⋯
你係專家級別喎,點會小四至攪清楚呈分
...
夠勤力。小三既時候開始,四年內幾乎去哂港島區(同部分九龍區)既B1學校入學講座、開放日,逐間問佢哋問題(完場之後,直接問老師、學生)。有啲學校可以直接入去(校工唔會理你),然後問學生問題。
作者: 晞晞媽媽咪    時間: 18-8-31 18:26

現時香港考試制度

作者: mcl203    時間: 18-8-31 18:37

王家爸爸 發表於 18-8-31 16:38
夠勤力。小三既時候開始,四年內幾乎去哂港島區(同部分九龍區)既B1學校入學講座、開放日,逐間問佢哋問題 ...

你中意周圍校訪,個人興趣,點可以用黎參考~~~

作者: Rattie    時間: 18-9-1 06:42

王家爸爸 發表於 18-8-31 16:38
夠勤力。小三既時候開始,四年內幾乎去哂港島區(同部分九龍區)既B1學校入學講座、開放日,逐間問佢哋問題 ...

嗯嗯... 咁預早幾多去大學嗰d?

作者: 王家爸爸    時間: 18-9-1 10:51

mcl203 發表於 18-8-31 18:37
你中意周圍校訪,個人興趣,點可以用黎參考~~~
八卦既超級厚多士。
作者: 王家爸爸    時間: 18-9-1 10:53

Rattie 發表於 18-9-1 06:42
大學等小朋友自己諗,佢自己同朋友、同學去參觀。
作者: pccw2017    時間: 18-9-2 06:41

我D小朋友小三開始已經去港大、中大、科大讀D短期課程,順便參觀一下環境。都算叫做讀過下三大(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

作者: Rattie    時間: 18-9-2 12:45

pccw2017 發表於 18-9-2 06:41
我D小朋友小三開始已經去港大、中大、科大讀D短期課程,順便參觀一下環境。都算叫做讀過下三大(emoji)(emo ...

小三.... 我女仲係一舊雲......

作者: pccw2017    時間: 18-9-2 15:01

Rattie 發表於 18-9-2 12:45
小三.... 我女仲係一舊雲......
都係比佢地體驗下大學環境, 刺激下佢地上進心.
作者: haihaimom    時間: 18-9-2 15:25

冇問題,唔識咪問,中學文憑試,好似以前既會考+A-level(大學入學試)噤,讀完6年中學考既公開試。一次攪掂考埋大學。我都唔識大學揀科㸃計分。

作者: admiral1008    時間: 18-9-2 17:23

回覆 王家爸爸 的帖子

多謝王爸指導
作者: admiral1008    時間: 18-9-2 17:24

回覆 haihaimom 的帖子

多謝mom
作者: admiral1008    時間: 18-9-2 17:25

回覆 pccw2017 的帖子

乜嘢課程及如何申請,可否相告
作者: 王家爸爸    時間: 18-9-3 08:49

admiral1008 發表於 18-9-2 17:25

我估佢係講緊HKU Taster Junior之類既課程:https://aal.hku.hk/admissions/local/hku-taster-junior

作者: little_yolky    時間: 18-9-3 11:06

最遲中三一定要去, 因為關乎唔同科系選科要求, 所以小朋友選科前應該了解一下自己鐘意乜科。因為有D科, 小朋友中學時並無接觸, 去開放日了解下都係一件好事。
作者: Rattie    時間: 18-9-3 13:46

little_yolky 發表於 18-9-3 11:06
最遲中三一定要去, 因為關乎唔同科系選科要求, 所以小朋友選科前應該了解一下自己鐘意乜科。因為有D科, 小 ...

選科我女是興趣先行,剔走唔鍾意的,之後淨下二揀一再根據c姐公開試5+成績去選

作者: little_yolky    時間: 18-9-3 14:01

Rattie 發表於 18-9-3 13:46
選科我女是興趣先行,剔走唔鍾意的,之後淨下二揀一再根據c姐公開試5+成績去選
...
咪就係讀大學要興趣行先, 咁先至S3要plan定囉。
作者: Rattie    時間: 18-9-3 14:13

little_yolky 發表於 18-9-3 14:01
咪就係讀大學要興趣行先, 咁先至S3要plan定囉。

興趣先行就係鍾意邊科讀邊科,唔洗去大學睇完至決定喎

作者: little_yolky    時間: 18-9-3 14:21

Rattie 發表於 18-9-3 14:13
興趣先行就係鍾意邊科讀邊科,唔洗去大學睇完至決定喎
部份學系某D科有加比重, 有D科目又可能加分, 有D計4X+2C, 有D best 6, 有D best 5, 唔同院校, 唔同學系要求都唔一樣, 如果想大學時讀自己興趣科目, 就要中四選科時計劃定了, 除非到時讀咩科無乜所謂, 唔一定興趣行先都可以咁就OK。不過, 大學讀乜科興趣行先似乎更重要, 因為, 可能牽涉未來既career。
作者: b3410    時間: 18-9-3 14:23

little_yolky 發表於 18-9-3 14:21
部份學系某D科有加比重, 有D科目又可能加分, 有D計4X+2C, 有D best 6, 有D best 5, 唔同院校, 唔同學系要求 ...
點解你已經知道咁多我今年先醒到要去大學info day

作者: hkpapa852    時間: 18-9-3 14:28

部份學系某D科有加比重, 有D科目又可能加分, 有D計4X+2C, 有D best 6, 有D best 5, 唔同院校, 唔同學系要求 ...
今時今日,如果目標係3大,基本上唔駛睇都一定要4C+2X或Best 6,Best 5係近乎無選擇

其餘5大先會仲係大部份科目睇Best 5

作者: little_yolky    時間: 18-9-3 14:28

b3410 發表於 18-9-3 14:23
點解你已經知道咁多我今年先醒到要去大學info day
呢D係性格問題, 因為我係急驚風。
作者: little_yolky    時間: 18-9-3 14:32

hkpapa852 發表於 18-9-3 14:28
今時今日,如果目標係3大,基本上唔駛睇都一定要4C+2X或Best 6,Best 5係近乎無選擇

所以學生選科前先了解好當前形勢係相當重要, 因為S4選既科目, 會直接影響到日後大學學系既選擇權, 我自小已相信, 知己知彼, 方能百戰百勝。當年, 因為我只可以考中文大學, S1入學第一件事, 就係去學校圖書館, 借中大入學要求本書由頭到尾咪咗佢。始終中學生知識有限, 唔知道原來大學有咁多唔同既學科讀, 預早了解下, 始終係好事嚟。
作者: hkpapa852    時間: 18-9-3 14:35

little_yolky 發表於 18-9-3 14:32
所以學生選科前先了解好當前形勢係相當重要, 因為S4選既科目, 會直接影響到日後大學學系既選擇權, 我自小已 ...
其實還有一點,就係點解要入B1名校

因為只有B1名校,先有較大機會可以修3X

一般B1中學, 大部份只會俾 1/4 - 1/3 學生修3X, 但B1名校, 通常60%以上學生可以修3X

作者: little_yolky    時間: 18-9-3 14:48

hkpapa852 發表於 18-9-3 14:35

所以小學已經叻到爆晒燈果D, 有好大機會可以揀學校, 唔係俾學校揀; 又或者一早目標諗住入神科果D, 其實升中時應該要考慮下, 睇下心儀學校既高中課程如何。唔好六年後, 又投訴點解6科36分E學院唔收我。
作者: bobbob    時間: 18-9-3 14:54

hkpapa852 發表於 18-9-3 14:28
唔係喎,hku同cu都仲係計best 5多,ust就多數計英數+4科,除咗大熱科目
https://aal.hku.hk/sites/default/files/2018%20Programme%20Admissions%20Information.pdf
http://www.cuhk.edu.hk/adm/jupas/doc/selection_principles_2018.pdf
http://undergrad.bm.ust.hk/admissions/admissions-information/hkdse-requirements

作者: bobbob    時間: 18-9-3 14:56

hkpapa852 發表於 18-9-3 14:35

我見唔少起初俾學生take 3-4x, 但有啲學生讀讀下會drop
作者: hkpapa852    時間: 18-9-3 15:02

bobbob 發表於 18-9-3 14:56
我見唔少起初俾學生take 3-4x, 但有啲學生讀讀下會drop
有邊間俾學生take 4X?

作者: angiehouse    時間: 18-9-3 15:08

sfuhsg 發表於 18-8-31 11:33

樓主似系國內人

作者: bobbob    時間: 18-9-3 15:14

hkpapa852 發表於 18-9-3 15:02
計埋m1/m2,要叫3.5x?
作者: hkpapa852    時間: 18-9-3 15:21

bobbob 發表於 18-9-3 15:14
計埋m1/m2,要叫3.5x?
M1/M2只計半科, 而且大部份中學, 只有1/4人或以下可修M1/M2

可以俾50%以上學生修讀3X既B1學校, 可能連30%都無

按照過去幾年有詳細DSE成績breakdown既中學資料, 計埋M1/M2, 人均修讀科目有7科或以上, 只有QC, 聖言, St Mary

QES, MSS, SPCS, 民生, 銘賢, 華英, 旅港, DBS等, 人均選修都係得6.X科

不過各大學收生要求既資料我都outdate咗..... 原來CityU大部份科都已經係4C+2X, HKU有一半科仲只需要Best 5, 其餘要Best 6或4C+2X.....

作者: mcl203    時間: 18-9-3 15:22

hkpapa852 發表於 18-9-3 15:02

鄧顯? 係今年公佈9位好成績學生,當中已有2位考9科,或許第9科係自修~~~

作者: hkpapa852    時間: 18-9-3 15:24

mcl203 發表於 18-9-3 15:22
鄧顯? 係今年公佈9位好成績學生,當中已有2位考9科,或許第9科係自修~~~
...
鄧顯好似未公佈今年DSE成績.......

簡單D, 睇吓各中學既課程, 中四可選修科目既組合.

我暫時真係未見過有邊間中學, 係有提供M1/M2以外既4X俾學生

作者: mcl203    時間: 18-9-3 15:28

hkpapa852 發表於 18-9-3 15:24

對,係上年2017先岩~~~

作者: bobbob    時間: 18-9-3 15:29

hkpapa852 發表於 18-9-3 15:21
M1/M2只計半科, 而且大部份中學, 只有1/4人或以下可修M1/M2

可以俾50%以上學生修讀3X既B1學校, 可能連30% ...
我無資料有幾多成學校俾take(好老實講我識嗰啲都係band 1中學多),但知有啲學生響S4試take多科,但未考就drop,呢啲應該無計到入去
作者: mcl203    時間: 18-9-3 15:30

hkpapa852 發表於 18-9-3 15:24

有㗎,例如西/日文,音樂~~~

作者: hkpapa852    時間: 18-9-3 15:42

bobbob 發表於 18-9-3 15:29
我無資料有幾多成學校俾take(好老實講我識嗰啲都係band 1中學多),但知有啲學生響S4試take多科,但未考就 ...
學校有開俾同生, 同學生自修係兩回事

作者: Rattie    時間: 18-9-3 15:51

仔女醒有自己大學目標就梗係啦
考試有機會失手㗎嘛
我女睇餸食飯,最後就入了完全沒有比重的一科

作者: little_yolky    時間: 18-9-3 16:17

Rattie 發表於 18-9-3 15:51
仔女醒有自己大學目標就梗係啦
考試有機會失手㗎嘛
我女睇餸食飯,最後就入了完全沒有比重的一科
即係同我阿女一樣, 睇餸食飯型, 佢雖然係小學生, 但志向係讀文科, 無乜人會同佢爭, 所以做家長都可以輕鬆D。
作者: admiral1008    時間: 18-9-3 17:05

回覆 王家爸爸 的帖子

多謝赐教,王爸
作者: IloveJJ    時間: 18-9-3 17:10

作者: hkpapa852    時間: 18-9-3 17:16

IloveJJ 發表於 18-9-3 17:10
但最後只要2X喳喎
如果係4C+3X, 咁日後無論Best 6, 4C+2X定Best 5, 都叫有一科走盞位

如果只得4C+2X, 即係一科都一能少囉! 一科失手, 基本上註定与本地大學無緣

作者: mcl203    時間: 18-9-3 17:25

hkpapa852 發表於 18-9-3 17:16
如果係4C+3X, 咁日後無論Best 6, 4C+2X定Best 5, 都叫有一科走盞位

如果只得4C+2X, 即係一科都一能少囉!  ...

我朋友唔反對佢小朋友選4C+3X,當中有科M2,但佢小朋友打算S4後drop M2,我聽見都唔敢提佢,6科咪入U果陣近乎1科都不可能失手~~~

作者: Rattie    時間: 18-9-3 17:42

little_yolky 發表於 18-9-3 16:17
即係同我阿女一樣, 睇餸食飯型, 佢雖然係小學生, 但志向係讀文科, 無乜人會同佢爭, 所以做家長都可以輕鬆D ...

女讀直資,基本上任揀科的,唔使爭

作者: 王家爸爸    時間: 18-9-3 17:45

mcl203 發表於 18-9-3 17:25
我朋友唔反對佢小朋友選4C+3X,當中有科M2,但佢小朋友打算S4後drop M2,我聽見都唔敢提佢,6科咪入U果陣 ...
係4C+3X(包M2)定係4C+3X+M2?
作者: mcl203    時間: 18-9-3 17:49

王家爸爸 發表於 18-9-3 17:45
係4C+3X(包M2)定係4C+3X+M2?

4C+2X+M2 ~~~

作者: pccw2017    時間: 18-9-3 20:15

王家爸爸 發表於 18-9-3 08:49
我估佢係講緊HKU Taster Junior之類既課程:https://aal.hku.hk/admissions/local/hku-taster-junior

呢個都排左成年先抽到

作者: pccw2017    時間: 18-9-3 20:21

admiral1008 發表於 18-9-2 17:25

中大參加D資優課程、科大就有D1、2堂的數理課程、港大就有HKU Taster.

作者: admiral1008    時間: 18-9-3 22:27

收到,試試
作者: little_yolky    時間: 18-9-5 10:01

mcl203 發表於 18-9-3 17:25
我朋友唔反對佢小朋友選4C+3X,當中有科M2,但佢小朋友打算S4後drop M2,我聽見都唔敢提佢,6科咪入U果陣 ...
佢數學好唔掂嗎? 有D系讀過M1/M2有分加喎。
作者: mcl203    時間: 18-9-5 10:05

little_yolky 發表於 18-9-5 10:01
佢數學好唔掂嗎? 有D系讀過M1/M2有分加喎。

個人取向~~~

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5