教育王國

標題: 資訊不及經驗 沙田區 觀塘區 中學詳細問答 [打印本頁]

作者: natashiaerika    時間: 18-12-11 01:32     標題: 資訊不及經驗 沙田區 觀塘區 中學詳細問答

作者: sukitelfold    時間: 18-12-11 07:11

natashiaerika 發表於 18-12-11 01:32
網上充斥不少虛假的資訊 但看再多的資料都不及過來人的經驗本人是現役中學生 我有四間中學的經歷
Band1A至 ...

想表達乜?

想講乜?

想點?

作者: 小曳人    時間: 18-12-11 07:17

呢4間係咩學校呢?可以講講嘛?

作者: natashiaerika    時間: 18-12-11 08:21

作者: Cliokohonda    時間: 18-12-11 08:33

natashiaerika 發表於 18-12-11 08:21
回覆 小曳人 的帖子

第一間學校 是區內好有名氣 好多人爭住想讀的Band1學校

band 1 有好多喎,好難估。

作者: gracelam    時間: 18-12-11 08:36

natashiaerika 發表於 18-12-11 08:21
回覆 小曳人 的帖子

容我直接D問, 曾記定沙呂??

作者: natashiaerika    時間: 18-12-11 08:40

作者: gracelam    時間: 18-12-11 08:42

natashiaerika 發表於 18-12-11 08:40
回覆 小曳人 的帖子

第二間學校 是區內的Band3CCC學校 可以說是最差我個區有不少收生不足 頻臨殺校的學生  ...

請問是會考/A level時代定DSE時代

作者: natashiaerika    時間: 18-12-11 08:46

作者: natashiaerika    時間: 18-12-11 08:47

作者: natashiaerika    時間: 18-12-11 08:48

作者: Cliokohonda    時間: 18-12-11 08:56

natashiaerika 發表於 18-12-11 08:46
回覆 Cliokohonda 的帖子

沙田區是全港最多Band1的學校太多Band1學校太泛濫 導致質素良莠不齊

好的,曾肇添或崇真好點?

作者: natashiaerika    時間: 18-12-11 08:58

作者: natashiaerika    時間: 18-12-11 09:01

作者: gracelam    時間: 18-12-11 09:06

natashiaerika 發表於 18-12-11 09:01
回覆 gracelam 的帖子

都不是 但都是在沙田個邊 一間好愛做戲劇的學校

沙培?

作者: Cliokohonda    時間: 18-12-11 09:07

gracelam 發表於 18-12-11 08:36

容我直接D問, 曾記定沙呂??

不會是沙呂,似大圍中學,我住得好近,補習社話果間亂谷,尤其英文,好多學生跟不上。

作者: natashiaerika    時間: 18-12-11 09:14

作者: Veron081207    時間: 18-12-11 09:19

Cliokohonda 發表於 18-12-11 09:07
不會是沙呂,似大圍中學,我住得好近,補習社話果間亂谷,尤其英文,好多學生跟不上。
...

Deleted

作者: Veron081207    時間: 18-12-11 09:20

natashiaerika 發表於 18-12-11 09:14
回覆 小曳人 的帖子

第三間是跨區的 直資的Band3C學校

Deleted

作者: mch411    時間: 18-12-11 09:23

band3ccc >> 馬x山 明x ??
作者: natashiaerika    時間: 18-12-11 09:30

作者: natashiaerika    時間: 18-12-11 09:37

作者: kamkaka    時間: 18-12-11 09:44

natashiaerika 發表於 18-12-11 09:37
回覆 natashiaerika 的帖子

還有而且這個學校有影子學生的

即是你講BAND3C嗰間係喺馬鞍山嘅?

作者: littlecar    時間: 18-12-11 09:45

natashiaerika 發表於 18-12-11 09:01
回覆 gracelam 的帖子

都不是 但都是在沙田個邊 一間好愛做戲劇的學校
沙培出名有愛心架

作者: natashiaerika    時間: 18-12-11 09:47

作者: 王家爸爸    時間: 18-12-11 10:03

sukitelfold 發表於 18-12-11 07:11
想表達乜?

想講乜?
我仲以為我既閱讀理解退步咗,原來都有人睇唔明。
作者: 王家爸爸    時間: 18-12-11 10:14

natashiaerika 發表於 18-12-11 01:32
網上充斥不少虛假的資訊 但看再多的資料都不及過來人的經驗本人是現役中學生 我有四間中學的經歷
Band1A至 ...
你Band1A至到Band3C都讀過?我反而覺得你不如講下點樣從 Band3C 升到 Band1A,或者點解從 Band1A 跌到要讀 Band3C。一來大上大落既個案唔多,二來學生既第一身感覺比較通過家長既二手演繹更實在,會對其他家長更有參考作用。
作者: chesswin    時間: 18-12-11 10:19

能夠自稱B1A的學校, 沙田就只曾,呂,崇?

作者: angiecarl    時間: 18-12-11 10:21

Band1A至 ...
不如你寫得清楚啲啲係邊間, 你可以寫沙田乜X, 觀塘乜X咁囉,
作者: Sing13    時間: 18-12-11 10:42

每人睇到既Band1A 和Band3C  感受不同.
我覺得唔使開名拉, 而家OK了.
費事最後變成動機論, 抹黑論. 各門各派FANS入來, 最後吵交收場.
最後想睇多D人地分享都唔得.

作者: natashiaerika    時間: 18-12-11 10:59

作者: natashiaerika    時間: 18-12-11 11:00

作者: subb    時間: 18-12-11 11:10

natashiaerika 發表於 18-12-11 10:59
回覆 chesswin 的帖子

我讀個時係1A 應該跌左
沙培????

作者: natashiaerika    時間: 18-12-11 11:12

作者: kjma    時間: 18-12-11 11:16     標題: 回覆樓主

你而家讀Form幾?而家係邊間讀呀?

作者: natashiaerika    時間: 18-12-11 11:20

作者: mch411    時間: 18-12-11 11:20

natashiaerika 發表於 18-12-11 11:12
回覆 王家爸爸 的帖子

其實有好多呢啲大上大落個案  但係都比社會忽略左 無乜人留意
我前幾日先比朋友爆我 "我唔係你, 你接受到 BAND1, 2, 我接受唔到BAND2"根住我唔敢出聲

作者: chesswin    時間: 18-12-11 11:24

natashiaerika 發表於 18-12-11 10:59
回覆 chesswin 的帖子

我讀個時係1A 應該跌左
你個CASE實屬不幸, 加油, 你應該未畢業?

努力放眼DSE啦, 及其他出路,讀書叻,唔一定成功的,
但唔肯努力就死路一條。

作者: natashiaerika    時間: 18-12-11 11:25

作者: noverzero    時間: 18-12-11 11:47

BAND 3 果間董XX?
呢間真係差
其實舊時馬鞍山好多間都好差, 八仙嶺山火都係因為有人食煙(法庭上講既)
只不過人總係諗最好, 冇諗過BAND 2 既入BAND1, 讀唔到有咩後果

樓主, 加油
BAND 5 年代, 我識唔少人好似你咁, 最後都入到大學
英雄莫問出處

作者: natashiaerika    時間: 18-12-11 12:03

作者: angiecarl    時間: 18-12-11 12:27

natashiaerika 發表於 18-12-11 12:03
回覆 noverzero 的帖子

多謝你!我都想入大學
你加油呀, 最緊要讀得開心
你依家喺觀塘B2讀?

作者: sukitelfold    時間: 18-12-11 12:30

Band1A至 ...

今天學校假期?

作者: noverzero    時間: 18-12-11 12:33

natashiaerika 發表於 18-12-11 12:03

多謝你!我都想入大學
講開又講, 20幾年前都有劈友, 係由馮XX追斬到隔離曾XX,

但我又覺得其實好多BAND3學生都只係冇心機讀, 人唔壞既

胡忠係馬鞍山最好?

作者: angiecarl    時間: 18-12-11 12:33

多謝你!我都想入大學
無錯, 馬鞍山真係唔知攪咩, 我以前都喺馬鞍山讀書, 以為有啲學校會做得幾好, 點知依家都係B3
作者: PurinBB    時間: 18-12-11 12:40

回覆 natashiaerika 的帖子

請問觀塘Band 2邊間較好?邊間較差?THX.
作者: 王家爸爸    時間: 18-12-11 12:57

natashiaerika 發表於 18-12-11 11:00
回覆 王家爸爸 的帖子

邊句唔清楚?
無標點符號,會清楚啲;如果唔係既話,人家要多睇幾次先明,所以我建議你習慣寫野(尤其係商業上既文件)加返啲標點符號。

作者: 王家爸爸    時間: 18-12-11 13:07

natashiaerika 發表於 18-12-11 11:12
回覆 王家爸爸 的帖子

其實有好多呢啲大上大落個案  但係都比社會忽略左 無乜人留意
如果你係從B1A學校一直跌落去B3C,呢個唔可以話全部係你既問題,其實係升學制度上既錯誤、家長既指導、自己既成熟度等多方面構成。
不過問題已經發生咗,只好努力面對,唔好怪責任何人,正如沙翁所講:What's done is done,無得返轉頭。

作者: 王家爸爸    時間: 18-12-11 13:16

natashiaerika 發表於 18-12-11 11:25
回覆 mch411 的帖子

讀Band1 Band2 Band3之中 我最鐘意讀Band2我自己讀Band1日日都想死 無一日唔係以淚洗 ...
所以我成日同朋友講,小朋友要揀佢自己鍾意又程度適合既學校,而唔係DSE成績好既學校。可惜,願意聽既家長唔多。

作者: sukitelfold    時間: 18-12-11 13:24

王家爸爸 發表於 18-12-11 13:16
所以我成日同朋友講,小朋友要揀佢自己鍾意又程度適合既學校,而唔係DSE成績好既學校。可惜,願意聽既家長 ...

不是冇人聽,只是冇話你知,起碼我有聽書。。

作者: mcl203    時間: 18-12-11 13:25

natashiaerika 發表於 18-12-11 11:20
回覆 kjma 的帖子

依家F5 係觀塘讀Band2

1A > 3C > 2, 由3C 考番 2 有無難度 ?~~~

作者: hkpapa852    時間: 18-12-11 13:30

多謝你!我都想入大學
如果你係現在讀緊所謂B3C中學, 首先要諗吓自己點解會攪成咁, 同埋, 入大學係咪一可"合理期望"呢?

早D諗清楚, 是否去IVE青年學院學一技之長, 係咪實際D呢?

作者: chesswin    時間: 18-12-11 13:31

所以我成日同朋友講,小朋友要揀佢自己鍾意又程度適合既學校,而唔係DSE成績好既學校。可惜,願意聽既家長 ...
多數家長都以為學校可以將自己個仔自動變為哥批入到大學的學生。DSE入大學率只係參考
數字。合小朋友程度的學校先緊要

作者: mch411    時間: 18-12-11 13:41

chesswin 發表於 18-12-11 13:31
多數家長都以為學校可以將自己個仔自動變為哥批入到大學的學生。DSE入大學率只係參考
數字。合小朋友程度的 ...
同幾皮野買迪士尼英語一樣, 買左就識
作者: 王家爸爸    時間: 18-12-11 13:55

mcl203 發表於 18-12-11 13:25
1A > 3C > 2, 由3C 考番 2 有無難度 ?~~~
我估佢小六時,點都有B1C水平,所以我估應該可以應付到B2學校既功課,而且會讀得開心。其實最緊要係重拾信心,重新上路。
作者: gracelam    時間: 18-12-11 14:21

我都成日同朋友講, 但好少人聽得入耳, 特别EK班家長

眼見放榜果刻係好開心, 但之後愁足六年, 甚至七年八年。。。。中學生青春期唔似小學雞任父母谷任父母舞。

作者: 王家爸爸    時間: 18-12-11 14:44

gracelam 發表於 18-12-11 14:21

眼見放榜果刻係好開心, 但之後愁足六年, 甚 ...
其實都見過類似情況,不過上落無咁大。現行制度下,B1C最尾嗰個都有同樣機會去讀區內最勁既B1A學校,例如灣仔既QC。入到家長可以可能開心一段日子(未必會好耐),但係小朋友就係惡夢既開始。家長可能怪責小朋友唔專心,但係小朋友的確跟唔到,而且被越拋越遠。如果家長為面子,唔想個仔離開 QC 轉去更適合既 B1C、B2A,每過一年,距離越遠,最終可以需要去 B2C、B3A 學校。

作者: gracelam    時間: 18-12-11 14:55

王家爸爸 發表於 18-12-11 14:44
其實都見過類似情況,不過上落無咁大。現行制度下,B1C最尾嗰個都有同樣機會去讀區內最勁既B1A學校,例如灣 ...

但係好多父母覺得自己個仔係band 1c- band 2a, 同band 1a唔會差好遠, 一定會追到, 莫欺少年窮     

但係現實有幾多發奮勵志的故事? 我信係有, 但係個別例子囉。

作者: angiehouse    時間: 18-12-11 15:42

回覆 小曳人 的帖子

不如你直接d,開名啦

作者: miriam    時間: 18-12-11 15:46

gracelam 發表於 18-12-11 14:21

眼見放榜果刻係好開心, 但之後愁足六年, 甚 ...
我識人擺到明係 B2C 成績, 用聯繫位入左 B1C 學校, 依家我真係 "呵呵呵"

作者: Bobo_wong    時間: 18-12-11 16:10

natashiaerika 發表於 18-12-11 11:20
回覆 kjma 的帖子

依家F5 係觀塘讀Band2

咁而家嗰間有乜特色 , 令你而家覺得咁開心 ,觀塘又有邊間值得介紹

作者: hkpapa852    時間: 18-12-11 16:24

miriam 發表於 18-12-11 15:46
我識人擺到明係 B2C 成績, 用聯繫位入左 B1C 學校, 依家我真係 "呵呵呵"
"呵呵呵"

呢包對白通常係粵語殘片入面壞人講

而且通常一出完呢句對白, 就會鏡頭一轉, 唔係話個男主角受咗重傷, 就係講女主角受到屈辱喎

作者: miriam    時間: 18-12-11 16:33

hkpapa852 發表於 18-12-11 16:24
"呵呵呵"

呢包對白通常係粵語殘片入面壞人講
我係壞人黎丫嘛, 叫人地面對現實, 唔好無咁大個頭 (                     ) 請自行填上

作者: ooking    時間: 18-12-11 16:43

其實一般學校會用"保守",定係"進取"方式,叫學生揀學校?例如,1尾2頭嘅邊緣人,會叫佢揀1C學校?
作者: 王家爸爸    時間: 18-12-11 16:56

ooking 發表於 18-12-11 16:43
其實一般學校會用"保守",定係"進取"方式,叫學生揀學校?例如,1尾2頭嘅邊緣人,會叫佢揀1C學校? ...
一般小學分兩種。第一種,一線小學當然係想升讀英中既比例高啲,然後頭三命中率唔好太低,呢啲小學傾向於叫小朋友進取啲啲,例如叫B2學生試B1C學校,提升學生既英中比例。第二種,二、三線小學當然係頭三命中率高,呢啲小學傾向於叫小朋友保守啲啲,提升學生頭三命中率。
作者: subb    時間: 18-12-11 16:57

ooking 發表於 18-12-11 16:43
其實一般學校會用"保守",定係"進取"方式,叫學生揀學校?例如,1尾2頭嘅邊緣人,會叫佢揀1C學校? ...
學校是保守定進取, 無一定的 ???
不過, 肯定係, 你上來玩多d,
到學校老師同你講/建議學校時, 你就會知道,
學校是保守定進取, 益你定害你 !!!!!!!

作者: natashiaerika    時間: 18-12-11 17:06

作者: natashiaerika    時間: 18-12-11 17:10

作者: natashiaerika    時間: 18-12-11 17:12

作者: natashiaerika    時間: 18-12-11 17:17

作者: natashiaerika    時間: 18-12-11 17:24

作者: ooking    時間: 18-12-11 17:25

subb 發表於 18-12-11 16:57
學校是保守定進取, 無一定的 ???
不過, 肯定係, 你上來玩多d,
到學校老師同你講/建議學校時, 你就會知道,  ...
我朋友個女間學校,本身唔會公報學校升中成綪。老師建議佢進取啲,㨂B1C,但我朋友驚個女就算入到,都會讀得好辛苦,佢自己就想保守啲揀B2,所以才有此一問。

本身我都覺得可以博到入1C點解唔博,但見樓主路途咁辛酸,都要諗下,係咪都係揀B2好。

我唔係玩
作者: subb    時間: 18-12-11 17:28

ooking 發表於 18-12-11 17:25
我朋友個女間學校,本身唔會公報學校升中成綪。老師建議佢進取啲,㨂B1C,但我朋友驚個女就算入到,都會讀得好 ...
我唔係話你玩呀 ! 係上來吸收多D資訊, 來多D EK 睇多D係醒D  !

作者: natashiaerika    時間: 18-12-11 17:28

作者: natashiaerika    時間: 18-12-11 17:29

作者: subb    時間: 18-12-11 17:35

ooking 發表於 18-12-11 17:25
我朋友個女間學校,本身唔會公報學校升中成綪。老師建議佢進取啲,㨂B1C,但我朋友驚個女就算入到,都會讀得好 ...

好似我朋友咁, 佢校同他講75都是b1
重要唔比他們選b3 中學
原因是b3點都是最差, 點都會派到
叫他們選B2校, 我聽到都

如果我無來EK 玩, 可能都相信此說話  

作者: hkpapa852    時間: 18-12-11 17:44

natashiaerika 發表於 18-12-11 17:28
回覆 Bobo_wong 的帖子

其實依家呢間Band2B,無咩特別,啲老師有愛心啲,可能因為以前沙田個兩間太差所以 ...
觀塘區B2直資, 印象中只有匯基東九隔離個間

呢間既公開試成績暫時只係麻麻, 大部份時間都below HK average, 應沒有B2B水平

作者: natashiaerika    時間: 18-12-11 17:54

作者: 王家爸爸    時間: 18-12-11 17:54

natashiaerika 發表於 18-12-11 17:24
回覆 王家爸爸 的帖子

個時個老師就話我一定有Band1水準不過大概Band1C,然後我就想搏一啲Band1A-B既學校 ...
我建議唔好諗咁多,回顧過去只係為咗防止犯同一錯誤,唔係為咗埋怨,因為埋怨都無用。需要做既係向前看,把握現有既,有時間多閱讀,多寫下野(例如散文、故事),對將來多啲信心。記住,自己點都有B1水平,即使係B1C,所以係任何B2學校,都一定讀得掂,慢慢爬返上去,只要足夠努力,一定可以係頭幾名。
作者: sukitelfold    時間: 18-12-11 18:03

hkpapa852 發表於 18-12-11 17:44

呢間既公開試成績暫時只係麻麻, 大部份時間都below HK average ...

如果呢間,帖嘅內容好似⋯似曾相識,兜過大圈又係講呢間。。。。

記得曾經有一年吹到有band 1成績!!!

作者: hkpapa852    時間: 18-12-11 18:07

sukitelfold 發表於 18-12-11 18:03

如果呢間,帖嘅內容好似⋯似曾相識,兜過大圈又係講呢 ...

唔好咁講,呢間學校多年嚟都比較鍾意Sell獅子山下既勵志故事啫!

作者: sukitelfold    時間: 18-12-11 18:12

hkpapa852 發表於 18-12-11 18:07
唔好咁講,呢間學校多年嚟都比較鍾意Sell獅子山下既勵志故事啫!

我唔知⋯⋯⋯唔知今日呢間是否放假,02:30出帖、10:00開始幾百字講故事。。。

我·冇·講·過·乜、唔·好·打·頭!

作者: mch411    時間: 18-12-11 18:21

sukitelfold 發表於 18-12-11 18:12
我唔知⋯⋯⋯唔知今日呢間是否放假,02:30出帖、10:00開始幾百字講故事。。。

我·冇·講·過·乜、唔· ...
聽故唔好駁故
作者: natashiaerika    時間: 18-12-11 18:30

作者: natashiaerika    時間: 18-12-11 18:32

作者: sukitelfold    時間: 18-12-11 18:39

natashiaerika 發表於 18-12-11 18:32
回覆 sukitelfold 的帖子

因為我晏就先翻去

用心良苦⋯⋯同學衝埋個DSE啦,唔好咁夜瞓,第二朝又走堂,上少半日堂蝕呀!

仲有唔夠450日就考DSE

作者: limehouse    時間: 18-12-11 20:04

樓主本身小學成绩應該係B1C~B2A, 但(好彩)抽獎入咗B1A地區名校,之後反而令佢自信心大減,越讀越差?樓主當年如果入到啱水平嘅B1(可能中/尾),可能就唔會咁大起大落,呢個例子好值得大家反思同参考。
但樓主話沙田B1等於人地港島同九龍B2水平,有冇咁恐怖?!mouth:" />
作者: limehouse    時間: 18-12-11 20:04

Deleted
作者: la5711    時間: 18-12-11 21:11

有啲B1尾可能被數學拖低,本身英文ok, 是可以應付B1英文教學。如果是靠中數上到b1,英文普通,那就好難跟上十幾科變晒做英文了。
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 18-12-11 21:47

limehouse 發表於 18-12-11 20:04
樓主本身小學成绩應該係B1C~B2A, 但(好彩)抽獎入咗B1A地區名校,之後反而令佢自信心大減,越讀越差?樓主當 ...
樓主资料小學時期明顯似邊緣b1-b2成绩,但抽入1A中學,之後根本跟唔上,好明顯係错配啦!
其實响 bk呢度都見唔少,好多家長都話要人望高處所以就去越級挑戰,仲要越兩級唔只一級,邊緣生走去揀1A/1B,之後小朋友又讀唔掂,家長把口就話唔後悔,但事實小朋友追到氣咳成績都只在中下,何必呢!说真心唔貪心肯面對現實,搵間適自己嘅學校根本就唔會有呢個問題,只可惜好多家長都唔係咁諗。

作者: noverzero    時間: 18-12-12 09:36

natashiaerika 發表於 18-12-11 17:54
回覆 hkpapa852 的帖子

上網睇有人話Band3,仲要話3C,太離譜。真正讀過Band3就真係體會到有幾大分別。
其實BAND1都分ABC, BAND3 亦然

作者: miriam    時間: 18-12-12 10:21

hkpapa852 發表於 18-12-11 17:44

呢間既公開試成績暫時只係麻麻, 大部份時間都below HK average ...
聖道迦南書院同匯基好有緣啵

聖道迦南書院前身係聖道女子中學, 同匯基 (大坑東) 同一條街, banding 同樣匯基好過聖道, 依家兩間直資又做左街坊, 超有緣.

作者: IloveJJ    時間: 18-12-12 10:56

作者: angiecarl    時間: 18-12-12 13:37

natashiaerika 發表於 18-12-11 17:12
回覆 PurinBB 的帖子

寧波第二 基孝好
同意
作者: IloveJJ    時間: 18-12-12 14:26     標題: 回覆樓主:

作者: hkpapa852    時間: 18-12-12 14:30

IloveJJ 發表於 18-12-12 14:26
雖然樓主可能係賣廣告,但我覺得佢帶出一點,如果B1讀唔到,未必可能轉去B2,可能要去B3,呢點的確係值得留 ...
其實做家長, 幾時都要有至少兩手準備, at least 有 Plan A & Plan B

作者: IloveJJ    時間: 18-12-12 14:43

作者: sukitelfold    時間: 18-12-12 16:34

IloveJJ 發表於 18-12-12 14:26
雖然樓主可能係賣廣告,但我覺得佢帶出一點,如果B1讀唔到,未必可能轉去B2,可能要去B3,呢點的確係值得留 ...

基本是事實,但只是樓主手法問題啫!

圖片附件: myimage.jpg (18-12-12 16:34, 550.43 KB) / 下載次數 0
/forum.php?mod=attachment&aid=Mjc4NDgxfDZlMzE5ZTRjfDE3MjcyNzc4Nzd8MA%3D%3D

圖片附件: myimage.jpg (18-12-12 16:34, 654.99 KB) / 下載次數 0
/forum.php?mod=attachment&aid=Mjc4NDg2fGM3ZmE0MGFjfDE3MjcyNzc4Nzd8MA%3D%3D

作者: nicolemummy    時間: 18-12-13 06:27

sukitelfold 發表於 18-12-12 16:34
基本是事實,但只是樓主手法問題啫!

如果樓主是真中學生,佢既感受我覺得是真實的。

家長無想過孩子在一間充滿壓力的老師和同學中生存的痛苦,度日如年。

更甚者,成績唔好(不論操行如何),1A學校就會勸你走。被勸走的人,成績表當然難看,真係B2學校都唔會收。

我興幸孩子的學校是“教好”學生的學校。

作者: Cliokohonda    時間: 18-12-13 07:52

nicolemummy 發表於 18-12-13 06:27
如果樓主是真中學生,佢既感受我覺得是真實的。

家長無想過孩子在一間充滿壓力的老師和同學中生存的痛苦 ...

Ironically , your ending stated that you are not a student.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5