教育王國

標題: 有無見/聽過一d入咗傳統名校讀而勁後悔嘅case? [打印本頁]

作者: happyhome2009    時間: 20-12-12 22:45     標題: 有無見/聽過一d入咗傳統名校讀而勁後悔嘅case?

係咩原因後悔呢?  

諗緊幫唔幫小朋友報傳統名校好?

如幸運入到,怕唔知會唔會讀得好吃力,變咗中下游位置,因只讀普通官津小學。

定地區名校算呢? 好掙扎!

作者: 02413124    時間: 20-12-12 23:07

其實我都曾經struggled呢個問題,講真各有利弊。所以最後叫小朋友自己簡,讀既係佢,後悔都唔會怨你。不過我有提醒佢怕自己後悔就俾心機裝備自己,要後悔都有多些機會。番左3個月,我都有諗過會唔會讀另一間直資/地區學校更好或更差,小朋友雖然有評論過某老師(但我提醒每間都有機會遇到)亦有讚過老師,不過佢自己就話讀得開心。

作者: creambun    時間: 20-12-12 23:17

一些地區名校的DSE 成績比傳統名校更好,所以入讀地區名校未必比傳統名校輕鬆。

作者: WinnieCatCat    時間: 20-12-12 23:19

happyhome2009 發表於 20-12-12 22:45
係咩原因後悔呢?  

聽過有後悔入了某傳統名女校的,因發現學習上好多嘢要自己攪掂,老師唔會樣樣講得清清楚楚,難聽d講係覺得老師唔教書靠自學。不過這其實是傳統名校的特點,重視學生自主學習,唔會所有嘢都教過做過才考。所以要考慮的,是怎樣的學習模式適合子女,子女一向是否喜歡自己搵資料搵答案?定係較習慣把老師所教的溫熟晒而考得好?

作者: 02413124    時間: 20-12-12 23:37

creambun 發表於 20-12-12 23:17
一些地區名校的DSE 成績比傳統名校更好,所以入讀地區名校未必比傳統名校輕鬆。
...

我覺得地區名校先操得勁
傳統名校其實就電兔效應

作者: 02413124    時間: 20-12-12 23:38

WinnieCatCat 發表於 20-12-12 23:19
聽過有後悔入了某傳統名女校的,因發現學習上好多嘢要自己攪掂,老師唔會樣樣講得清清楚楚,難聽d講係覺得 ...

某傳統名女校我都聽過類似
不過其他傳統名校都聽過(直資有,官津都有)

作者: triceramum    時間: 20-12-12 23:56

happyhome2009 發表於 20-12-12 22:45
係咩原因後悔呢?  

有,神校,入左去點讀都係中遊唔同小學咁年年級頭,再加上青春期好注意人點睇自己(佢身型肥,由細到大最叻係讀書點知連讀書都變咗唔係強項),結果搞到抑鬱症⋯
作者: IloveJJ    時間: 20-12-13 07:38

作者: IloveJJ    時間: 20-12-13 07:39

作者: sunnymama2    時間: 20-12-13 08:03

triceramum 發表於 20-12-12 23:56
有,神校,入左去點讀都係中遊唔同小學咁年年級頭,再加上青春期好注意人點睇自己(佢身型肥,由細到大最叻 ...
no offend, 入得神校都係叻女,點解唔識得調節自己的心態期望?佢唔係認為普通學校級頭一定=神校級頭?
好多神校級頭的中游已叻過其他學校的級頭了!

作者: asweetmom    時間: 20-12-13 08:15     標題: 回覆樓主:

怕輸去甚麽學校都可能後悔,要知道天外有天。

作者: YmOra    時間: 20-12-13 09:20

係咩原因後悔呢?  

若然成績屬中下游不一定係差,最重要係無跌出該傳統名校的入U百份比之外,就可以証明孩子仍然適合讀。如果,孩子屬"自主學習"性強又是B1a靠向上成績嘅話,讀傳統名校係OK的,相反,屬B1a正正位置,或是屬B1a靠向下位置嘅要响傳統名校讀又性格不配合,會是讀得十分辛苦。jm個囡囡屬B1a成績,自主性屬中間左右,孩子要用好大的力氣才可以保持住那份"自主性"處於常高狀態,成績才保持得住,大家都認為孩子是"性格"不能配合傳統名校的學習模式而至。後來,轉到別區的地區名校,女孩子感覺輕鬆很多,"主動學習"可大大降低沒咁大壓力,"跟著走",跟著地區名校為學生準備好的"步伐"走感覺係輕鬆的,表現亦會提升的。

個人認為,特色係,#傳統名校:自主性要強,學習係以"自身"主動出發,學多學少由自己話事,就如同只見到書本的主目錄般,仔細內容需要學生主動去找並且自行填入,因為傳統名校會""跳大大步""地教,有少少似半個大學生咁自己搵資料加深了解;#地區名校:跟從性要強,學習係以"學校"主導出發,只要孩子配合做妥任務,成績不會差得去邊樹,即是話,那份自主性去咗學校樹,由學校為你打點打點,你跟從便可以了,""跳小步""地教是與傳統名校分別明顯大的地方,學多學少也是由自己話事,但兩者的角度完全不相同,因為這本書不單單只有書目,已預先有的內容豐富得多了,孩子學習會多DD""指引性""。

作者: cafeva    時間: 20-12-13 09:32

YmOra 發表於 20-12-13 09:20
若然成績屬中下游不一定係差,最重要係無跌出該傳統名校的入U百份比之外,就可以証明孩子仍然適合讀。如 ...
真的嗎?有目錄而無內容實在太恐怖了😱
作者: mcl203    時間: 20-12-13 09:38

傳統中學近乎各有風格,亦有程度上嘅分別,係咪將佢哋歸一化咗?~~~

作者: YmOra    時間: 20-12-13 09:40

cafeva 發表於 20-12-13 09:32
真的嗎?有目錄而無內容實在太恐怖了😱

不走極端,仔細DD嘅內容需要學生"主動"DD去找。响補習社見到的現像,傳統與地區名校學生的比較明顯的分別。

作者: cafeva    時間: 20-12-13 10:06

YmOra 發表於 20-12-13 09:40
不走極端,仔細DD嘅內容需要學生"主動"DD去找。响補習社見到的現像,傳統與地區名校學生的比較明顯的 ...
咁D老师真係太懒了
作者: triceramum    時間: 20-12-13 10:16

IloveJJ 發表於 20-12-13 07:39
跟住點?而家畢業了嗎?

讀緊八大hea科啦,因為情緒問題DSE發揮唔到佢嘅水準

作者: b3410    時間: 20-12-13 10:17

YmOra 發表於 20-12-13 09:20
若然成績屬中下游不一定係差,最重要係無跌出該傳統名校的入U百份比之外,就可以証明孩子仍然適合讀。如 ...

你解釋的好清楚,真係要瞭解小朋友性格和學習方式。如果屬於乖,喜歡跟學校進度的,最好揀學校教的仔細,全部幫同學安排好,同學跟足就有好成績。

不過如果喜歡挑戰自己,自己主導學習進程,希望課堂內容多外展,多思考,就最好揀自主空間大的學校。

關鍵要適合自己程度,太深太淺,太快太慢都會覺得唔舒服,恰到好處最好。

所以話讀傳統學校有冇後悔的,一定有。不過如果當初冇揀,而去了其他學校,之後後悔的,應該也有啩。

關鍵在於錯配。

作者: triceramum    時間: 20-12-13 10:19

sunnymama2 發表於 20-12-13 08:03
no offend, 入得神校都係叻女,點解唔識得調節自己的心態期望?佢唔係認為普通學校級頭一定=神校級頭?
好 ...

我覺得佢社交麻麻再加搵唔到自信,又諗埋一邊,幾樣加埋先導致咁

作者: emmyfok    時間: 20-12-13 10:46

傳統名校都有好多種喎!講功課多,皇仁、SPCS 功課都多,至於學習上嘅支援/鞭策,協恩都唔嘢少。反而強調自主學習嘅,我首先諗到嘅係地區 band 1 上智。

作者: IloveJJ    時間: 20-12-13 11:09

作者: IloveJJ    時間: 20-12-13 11:10

作者: IloveJJ    時間: 20-12-13 11:17

作者: IloveJJ    時間: 20-12-13 11:18

作者: 02413124    時間: 20-12-13 11:20

asweetmom 發表於 20-12-13 08:15
怕輸去甚麽學校都可能後悔,要知道天外有天。

同意,其實就算級地去到地區名校變到中下都有

作者: 02413124    時間: 20-12-13 11:28

triceramum 發表於 20-12-13 10:19
我覺得佢社交麻麻再加搵唔到自信,又諗埋一邊,幾樣加埋先導致咁

講真社交係最重要
另外,learning to learn, 提早適應社會
記得早前唔記得同小朋友講開咩,佢自己答我出到黎社會都係咁架啦

作者: 02413124    時間: 20-12-13 11:31

IloveJJ 發表於 20-12-13 11:17
對呀!

去年停課,好多人呻本書好像新的無用過。

Agree 上堂有d老師鍾意用筆記或ppt 所以小朋友以為冇教書,其實都係講緊書,我小朋友昨天先話老師話本書越殘代表你越勤力(事緣我話佢本書做咩咁殘,當然我覺得係佢亂放d書)

作者: 02413124    時間: 20-12-13 11:35

emmyfok 發表於 20-12-13 10:46
傳統名校都有好多種喎!講功課多,皇仁、SPCS 功課都多,至於學習上嘅支援/鞭策,協恩都唔嘢少。反而強調自 ...

有唔少地區學校都話自主學習,但其實又唔代表老師唔教

小朋友另一間,我見佢都唔算少功課,而且仲份份計分

作者: WinnieCatCat    時間: 20-12-13 12:29

傳統名校都有好多種喎!講功課多,皇仁、SPCS 功課都多,至於學習上嘅支援/鞭策,協恩都唔嘢少。反而強調自 ...

傳統名校的自主性,唔一定係功課測考少,而係老師畀的guidance。一份功課,一般學校可能會畀好清晰的指引,step by step咁教學生點做,跟足、認真做便高分。傳統名校則只畀個guidelines,學生自己模索,認真、花時間去做都可能錯晒。呢種自主性,在課外活動更明顯,傳統名校的課外活動多是師兄師姐帶住師弟師妹,老師好少參與。

其實唔一定係傳統名校好過地區名校,好睇孩子性格。有啲人的性格是好怕冇嘢跟,唔代表佢哋死板,而係佢哋會在有嘢跟的基礎上再發揮更多。咁讀地區名校可能較適合

作者: IloveJJ    時間: 20-12-13 12:29

作者: 02413124    時間: 20-12-13 12:30

IloveJJ 發表於 20-12-13 12:29
咁即是點樣自主?

預習,上堂加入學生present(共學),都係自主學習既一種

作者: IloveJJ    時間: 20-12-13 12:36

作者: happyhome2009    時間: 20-12-13 13:20

triceramum 發表於 20-12-12 23:56
有,神校,入左去點讀都係中遊唔同小學咁年年級頭,再加上青春期好注意人點睇自己(佢身型肥,由細到大最叻 ...

嘩!  咁慘!

作者: happyhome2009    時間: 20-12-13 13:23

IloveJJ 發表於 20-12-13 07:38
傳統名校通常係靠自發,功課唔多,老師無俾壓力。

反而地區名校好多時成績仲好,讀得更吃力,因為學校會 ...

你都講得啱,學校收得,佢應該都有能力handle,  不過就好難預計青春期同朋輩嘅影響。

作者: kirstyau    時間: 20-12-13 15:22

上智係?!

作者: 02413124    時間: 20-12-13 15:46

kirstyau 發表於 20-12-13 15:22
上智係?!

18-21 major concern 唔係

http://www.htc.edu.hk/pdf/school_plan2020/SchoolPlan2020-21.pdf

作者: IloveJJ    時間: 20-12-13 17:16

作者: kirstyau    時間: 20-12-13 17:24

IloveJJ 發表於 20-12-13 17:16
你有冇响初中中版跟開little yolky , gigiyan? 我覺得係喎!

甘大鑊 仲諗住阿妹懶,搵間學校會比多野做,諗住自行架!

作者: IloveJJ    時間: 20-12-13 17:36

作者: gigayan    時間: 20-12-13 17:36

上智係?!

如果自主學習係講緊老師無乜「指條路行」,俾個大框框學生自己學習,初中係英文科係咁...... 學Yanamami好早咁講,始終可能學生程度上有少少差距,所以初中呢科都係從淺入深教起,比較「自由自在」d,到考試如果想拎高分就自己之前要「加倍努力」。

暫時中文、數學和其他科都會「指條路行」,想自己裝備得更好,咪自己額外再加多少少嘢,唔加都ok嘅。至於高中課程,聽阿女嘅師姐們講都係睇邊位老師教,同埋感覺補習都流行嘅,但阿女識嘅多數係理科班(修M1 M2班)嘅師姐,文科班嘅就唔太清楚。

作者: kirstyau    時間: 20-12-13 17:40

gigayan 發表於 20-12-13 17:36

如果自主學習係講緊老師無乜「指條路行」,俾個大框框學生 ...

多謝資訊!大概明白。
英文科家姐學校見識了,初中2年2個老師冇跟書教, 似有還無 到今年個跟書教,就話悶爆又淺。

作者: Yanamami    時間: 20-12-13 17:42

上智係?!
不嬲係,从來都係~
作者: gigayan    時間: 20-12-13 17:44

kirstyau 發表於 20-12-13 17:24
甘大鑊  仲諗住阿妹懶,搵間學校會比多野做,諗住自行架!

真係唔算多功課,只係多沒完沒了嘅測考,可能和家姐學校差唔多......

Btw,阿妹應該可以同家姐一齊返學or去更好嘅學校,唔使咁擔心啦

作者: gigayan    時間: 20-12-13 17:48

kirstyau 發表於 20-12-13 17:40
多謝資訊!大概明白。
英文科家姐學校見識了,初中2年2個老師冇跟書教, 似有還無   ...

係囉,咁你大約明個玩法啦!咁我女遇到嘅老師都有教嘅,英文科仲用高一級嘅教科書,但大家都明本書都唔係最主要㗎啦...... 起碼考試都唔只出本書嘅內容啦

作者: Yanamami    時間: 20-12-13 18:05

傳統名校学生,我諗大概起碼要:英文語文底子好、有目標、自理力强、有主見、做事效率好、時間管理力高,not to mention学習能力高同……有自信……嗱!以上無包括小学时成績有幾好㗎。

有齐以上,老師点教、功課多与少、測考多与少……都不成问題。

“Umbrella can't stop the rain but make us stand in the rain. Confidence may not bring success but gives us power to face any challenge in life."

未讀已懷疑自己会墊底,有句說話叫 “出師未捷身先死”,咁搞算呢?我相信如果訪问而家讀紧既学生:你地未呢间学校讀之前会唔会怕讀唔掂?答案-定係否定。

其实申請學校之前有無同仔女-齐研究间学校?佢自己本身对学校有幾認識同心儀?佢自己想唔想入呢间学校?以上问題如全係+ve, 好大机会佢会讀得好,家長又洗乜担心佢唔掂?除非-向乜都係家長話事,仔女好似被賣豬仔咁先会怕揀錯。
作者: YmOra    時間: 20-12-14 08:34

b3410 發表於 20-12-13 10:17
你解釋的好清楚,真係要瞭解小朋友性格和學習方式。如果屬於乖,喜歡跟學校進度的,最好揀學校教的 ...

十分認同你這句:"關鍵要適合自己程度,太深太淺,太快太慢都會覺得唔舒服,恰到好處最好。"

作者: YmOra    時間: 20-12-14 08:45

IloveJJ 發表於 20-12-13 11:17
對呀!

去年停課,好多人呻本書好像新的無用過。

是的。經常聽人講,上到大學就如同踏咗半隻腳入社會,乜都要自己嚟!初中或高中是否學懂"主動學習",真係好睇每個孩子的"個性",有人行得快DD,有人要慢慢咀嚼才能吸收。但,無論點,去到"大學"就一定要靠自己學習無人會領著你走,唔主動也不行。

不過,講開預習,預習真係一種十分好的"行為",幫助學習和吸收好有用,阿女响初中都有經常預習,每每先遇到不清晰的問題都可以响堂上問老師攪清楚,若有老師"跳步教"得離譜,也可以問番老師沒講到的地方的問題,無預習開嘅就有DD矇下矇下唔知講乜。

作者: 02413124    時間: 20-12-14 08:56

回覆 kirstyau 的帖子

的確聽得最多唔教書係英文.
作者: b3410    時間: 20-12-14 08:57

kirstyau 發表於 20-12-13 17:24
甘大鑊  仲諗住阿妹懶,搵間學校會比多野做,諗住自行架!
如果希望學校俾多d,可以考慮HYS,唔使自己再四圍搵野補
作者: bettyay    時間: 20-12-14 09:04

Spcs 唔算多功課!係多Quiz Test
作者: bettyay    時間: 20-12-14 09:06

b3410 發表於 20-12-14 08:57
GHS都多功課!邊間多啲呢?

作者: ucw    時間: 20-12-14 09:37

真象就間間都要睇邊位老師教。教得有料,畀足支援,或者可以唔使補,但去到宜家人人補習嘅年代,唔補怕輸蝕/ 攞出面嘅 notes/ mock/ intensive 而去補埋一份,就間間都係咁。

不用分邊間要補邊間唔使啦。去到yy lam 中文mock 咪又係間間衝去報?
作者: gigayan    時間: 20-12-14 10:05

b3410 發表於 20-12-14 08:57

其實聽回來嘅比較,GHS初中嘅課程真係學校「俾到足晒」

作者: jli008    時間: 20-12-14 10:18

作者: ucw    時間: 20-12-14 10:29

回覆 jli008 的帖子

隱惡揚善,人之常情。何況進入傳統名校 interview/ 派offer 之時?

最保守打算,係預入邊間都要補習。
作者: IloveJJ    時間: 20-12-14 10:32

作者: IloveJJ    時間: 20-12-14 10:36

作者: 02413124    時間: 20-12-14 10:38

回覆 ucw 的帖子

但最搞笑係個個名校狀元出黎都話唔需要補習識得一個IB狀元,冇係報紙講有冇補,但我私底下知有補

作者: mcl203    時間: 20-12-14 10:45

02413124 發表於 20-12-14 10:38
回覆 ucw 的帖子

但最搞笑係個個名校狀元出黎都話唔需要補習識得一個IB狀元,冇係報紙講有冇補,但我私底下 ...

無補習,有增潤。無補習,有上操卷班~~~

作者: ucw    時間: 20-12-14 10:48

回覆 02413124 的帖子

狀元榜眼喺IG 分享補習心得,多的是啦。

平時唔補嘅都有,但補習社嘅 mock 都唔報就好罕有了。
作者: YmOra    時間: 20-12-14 11:09

IloveJJ 發表於 20-12-14 10:36
記得聽過個講座,有個仔好細個就入咗美國知名大學嗰個爸爸,忘記咩名,佢話自己預習,點解要返學?

返學 ...

係呀!有良好嘅"預習"習慣,真係有益身心。你講嗰個美國讀書嘅爸爸的一番話未常無道理,只是對他的孩子而言,預習係無這必要,最緊要他的孩子找到自己最有效率可吸收的方法就是了。經歷咗阿女幾年的預習先學的習慣得出一個小小的感受,不過係純粹個人睇法,"預習"就好似一種""個人興趣"",不是人人願做,甚至乎喜歡做,但當你親身感受下她的好處,甚至乎當成樂趣,你會發現經常做預習係一件十分好的事情,有時唔做係會有DD唔習慣,當天上堂好似有DD雲遊太空唔知講詳,阿女初初嘗試預習時,形容係當睇課外書咁知多DD未知事情就夠了,及後因為有DD因先付出而得到的DD收獲就發現預習的好處,阿女係繼愛睇書的"興趣"後第二樣認為預習是她的另一興趣,可能預習同她愛睇書一樣,經常有新事物新驚喜新鮮感呱!不過,e+高中課程緊密且無乜時間,故預習也無做了,時間都係花响做好份"靚靚筆記"樹。

作者: cafeva    時間: 20-12-14 11:15

02413124 發表於 20-12-14 10:38
回覆 ucw 的帖子

但最搞笑係個個名校狀元出黎都話唔需要補習識得一個IB狀元,冇係報紙講有冇補,但我私底下 ...
我知既IB狀元個個月幾皮野補習.(IS)

作者: cafeva    時間: 20-12-14 11:16

mcl203 發表於 20-12-14 10:45
無補習,有增潤。無補習,有上操卷班~~~
咁返學上堂係為課外活動?其他技能?

作者: IloveJJ    時間: 20-12-14 11:34

作者: 02413124    時間: 20-12-14 11:34

回覆 cafeva 的帖子

又好難怪,曾聽某1A老師呷,學生可能因為係要再俾錢,羊群效應同怕蝕底心態,一般出去補時就好有精神(可能可以一到上堂一到食野? 可能老師講中文?可能老師會講爛GAG?可能老師可以用一D"生動"/粗鄙EXAMPLE? 出面既NOTES一隊人做,彩色印刷,特別精美?)
作者: 02413124    時間: 20-12-14 11:35

SAME IS,該朋友仲話係個個都補,仲要英文都補
作者: 02413124    時間: 20-12-14 11:39

回覆 YmOra 的帖子

預習一定係好野,我曾經心儀的一間係大部份科目大部份課題都有備課工作紙,係功課一部份.我相信係有GUIDELINE下預習,成效一定更好,不過話分2頭,我睇過D工作紙,可以去到好濶好深,如果對根基弱既小朋友可能要花好多時間做,只係查解釋都可能有排查.不過係現在縮短課時下,如果個個跟足,此方法老師可更靈活使用上課時間.
作者: cafeva    時間: 20-12-14 11:44

02413124 發表於 20-12-14 11:39

預習一定係好野,我曾經心儀的一間係大部份科目大部份課題都有備課工作紙,係功課一部份. ...
可以PM 我邊間嗎?
我好努力咁搵...

作者: 02413124    時間: 20-12-14 11:46

Check PM只係地區津校1A

作者: YmOra    時間: 20-12-14 11:47

IloveJJ 發表於 20-12-14 11:34
做靚靚筆記即係溫習統整,又係另一個好好既習慣!

我仔細時既預習就係暑假攞咗新課本就睇晒當課外書。並 ...

ic原來係位神童,你說的對,超前人的頭腦運作不是人人明白。

我女都有响暑假預睇書本。不過,只是數學書和科學書,睇到津津有味。暑假包新書,每每包科學書總是包上幾粒鐘也未包完。

作者: jli008    時間: 20-12-14 11:48

作者: mcl203    時間: 20-12-14 11:49

cafeva 發表於 20-12-14 11:16
咁返學上堂係為課外活動?其他技能?

當然係為上堂啦,網堂都係。除非,深信甚麼唔教書論,或,勁到上堂都已經教唔到嘢俾佢~~~

作者: cafeva    時間: 20-12-14 11:55

mcl203 發表於 20-12-14 11:49
當然係為上堂啦,網堂都係。除非,深信甚麼唔教書論,或,勁到上堂都已經教唔到嘢俾佢~~~
...
咁都好D.
因為近排zoom 有機會近距離睇下上堂情況. 老師真係好比心機教, 又有利用其他媒介令教學更立體.
比想像中好好多.

作者: IloveJJ    時間: 20-12-14 11:55

作者: IloveJJ    時間: 20-12-14 11:57

作者: IloveJJ    時間: 20-12-14 12:00

作者: YmOra    時間: 20-12-14 12:02

02413124 發表於 20-12-14 11:39

預習一定係好野,我曾經心儀的一間係大部份科目大部份課題都有備課工作紙,係功課一部份. ...

係呀!我係有發現如果學校會為學科出"預習工作紙"係對學生學習幫助甚大,尤其中學的預習工作紙尤其認真,只要學生願意花時間跟著做跟著走,吸收係以"倍數"計算,你能夠為這種優點尋找好中學為孩子着想,實在細心呢!我曾向某D中學建議過,既然中學會支持"大哥姐"活動,大哥姐响關心學弟學妹的適應中學生活的同時,亦可以幫手協助能力未及嘅學生响做預習工作紙時遇見的困難,因為大哥哥大姐姐們對這些預習工作紙皆會似曾相識嘛!一兩句經驗之談對弟弟妹妹們有著點石成金的效果呢!

作者: IloveJJ    時間: 20-12-14 12:06

作者: YmOra    時間: 20-12-14 12:09

IloveJJ 發表於 20-12-14 11:57
我仔咪係咁囉!
佢以前如果做功課要查字典,就會睇好耐,後來佢唔敢查實體字典,話會查到做唔到功課,用網 ...

你囝囝有D特質係我好想阿女有的,可惜咁多年來都係沒擁有,我幾想女兒以實體字典作查找學習,無計啦!人人個性不同,我老早就放棄,唯有以囡囡的個性做"圓點",用第二D放法彌補她一些不喜歡的學習方式。

作者: mcl203    時間: 20-12-14 12:09

cafeva 發表於 20-12-14 11:55
咁都好D.
因為近排zoom 有機會近距離睇下上堂情況. 老師真係好比心機教, 又有利用其他媒介令教學更立體.
比 ...

曾經有份資深學校人士嘅分享,佢話同校內老師當年情,啲老師話你唔知啫,我哋當年咪又係放學去太子,你無去啫。旨意佢哋教,追進度都唔易,係無時間去教課堂以外嘅嘢,所以佢哋都唔反對學生放學去補技巧和操卷,亦無資源去如連鎖店嘅人強馬壯~~~

作者: IloveJJ    時間: 20-12-14 12:13

作者: 02413124    時間: 20-12-14 12:20

IloveJJ 發表於 20-12-14 12:06
大家對英文要求比較高,由小學至中學,我留意到啲同學個個必補英文,我哋又唔係為學校成績(在學校已能中 ...

Agree
小學唯一係上writing class,因最少一星期寫下野,又有人改

因為佢今年被編入法文班,有french boy,英數老師都係net,所以係中學一定講多左

作者: cafeva    時間: 20-12-14 12:26

mcl203 發表於 20-12-14 12:09

曾經有份資深學校人士嘅分享,佢話同校內老師當年情,啲老 ...
到時要應付DSE 先算.
講真睇學校睇到頭暈還是原地踏步. 我自己既preference 原來六年都無變

作者: IloveJJ    時間: 20-12-14 12:26

作者: mcl203    時間: 20-12-14 12:28

cafeva 發表於 20-12-14 12:26
到時要應付DSE 先算.
講真睇學校睇到頭暈還是原地踏步. 我自己既preference 原來六年都無變

中一都澎澎聲喎,都係,除非相信佛系論~~~

作者: 02413124    時間: 20-12-14 12:31

IloveJJ 發表於 20-12-14 12:26
所以成績夠尖,幾時都多啲資源

我仔小學五六年級英文分三組,最叻嗰組呢兩年由NET教,令人羡慕 :i ...

應該唔關事,今年冇考pre s1 , 都係亂分,佢話佢個班有叻人,亦有成績一般(佢地會小學成績),net方面,見仁見智(一直聽好多人講net 教英文,oral good, grammar,exam skill )

作者: IloveJJ    時間: 20-12-14 12:38

作者: 02413124    時間: 20-12-14 12:42

IloveJJ 發表於 20-12-14 12:38
平時既NET當然唔可信,我仔小學私人都有NET, 佢已經係國際學校train老師嗰啲人,但我試過俾篇文佢改,佢都 ...

佢小學時上writing class 既net 反而我仔comment 好正面(同一center 上過幾個都係net,但佢都講唔係個個好)

作者: b3410    時間: 20-12-14 12:57

IloveJJ 發表於 20-12-14 10:32
點解睇Yolanda個帖又唔係咁講既?
我記得話做曬數學功課,但原來考試係另一回事。
...

可能初中高中唔同啩?我的中學之前初中真係唔多功課,不過今年F4開始來料,囡經常吵,點解咁多project

週末請佢睇戲都話我嘥咗佢時間

作者: mcl203    時間: 20-12-14 13:02

b3410 發表於 20-12-14 12:57
可能初中高中唔同啩?我的中學之前初中真係唔多功課,不過今年F4開始來料,囡經常吵,點解咁多project :no ...

~~~

作者: 02413124    時間: 20-12-14 13:18

回覆 IloveJJ 的帖子

Same, 仔話小五時班主任問全班,邊個冇補習,得幾個冇舉手
作者: 02413124    時間: 20-12-14 13:32

筆記都係我不斷提仔做的唔好望完覺得自己温完

作者: 02413124    時間: 20-12-14 13:33

不過呢間最吸引我的唔係預習,係小班教學最少做實驗機會大D,上堂問問題機會又大D

作者: b3410    時間: 20-12-14 13:57

bettyay 發表於 20-12-14 09:06
GHS都多功課!邊間多啲呢?
我覺得應該差唔多。從兩間小學的功課量來睇
作者: YmOra    時間: 20-12-14 22:42

02413124 發表於 20-12-14 13:32

筆記都係我不斷提仔做的唔好望完覺得自己温完

純粹個人認為,做一份好筆記可以有"睇嘅記憶"、"寫嘅記憶"、"讀嘅記憶",已經有三種不同角度的學習响同一個課題上,對記憶新課題會大大縮短其時間。

作者: 02413124    時間: 20-12-14 22:46

YmOra 發表於 20-12-14 22:42
純粹個人認為,做一份好筆記可以有"睇嘅記憶"、"寫嘅記憶"、"讀嘅記憶",已經有三種不同角度的學習响同一 ...

呢d我覺到口都臭,但有人覺得自己記憶好,唔聽我講,年青人有時都係要自己撞下板先得我唔只要佢溫習寫筆記,上堂都要,小學反而做到,上到中學麻麻

作者: YmOra    時間: 20-12-14 22:49

02413124 發表於 20-12-14 13:33

不過呢間最吸引我的唔係預習,係小班教學最少做實驗機會大D,上堂問問題機會又大D

唔係好明你寫,你意思係做實驗的機會會少嗎?

作者: YmOra    時間: 20-12-14 22:51

02413124 發表於 20-12-14 22:46

呢d我覺到口都臭,但有人覺得自己記憶好,唔聽我講,年青 ...

我忘記了,你的孩子是男孩子嗎?我覺得女孩子願意DD去做筆記,我女也是响小學開始學習做"筆記"。

作者: 02413124    時間: 20-12-14 22:51

YmOra 發表於 20-12-14 22:49
唔係好明你寫,你意思係做實驗的機會會少嗎?

係機會多d 因大班可能4-5人一組,縮埋一邊,唔做,或想做冇機會做,但小班2-3人一組,多數有機會參與

作者: 02413124    時間: 20-12-14 22:52

YmOra 發表於 20-12-14 22:51
我忘記了,你的孩子是男孩子嗎?我覺得女孩子願意DD去做筆記,我女也是响小學開始學習做"筆記"。
...

是,小學上堂做,做得好靚又仔細

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5