教育王國

標題: HYS 新生編號 一問 (可能有意義性) [打印本頁]

作者: marinemama    時間: 21-6-2 16:02     標題: HYS 新生編號 一問 (可能有意義性)

想問一下各位Pre-S1 Number 第一個英文字母意義

有人是A、B、C、D開首嗎?
作者: Bluegene    時間: 21-6-2 19:10

marinemama 發表於 21-6-2 16:02
想問一下各位Pre-S1 Number 第一個英文字母意義

有人是A、B、C、D開首嗎?

ABCD 分4個 F1 orientation camp?
作者: marinemama    時間: 21-6-2 19:25

回覆 Bluegene 的帖子

你小朋友是咩字母?
作者: Bluegene    時間: 21-6-2 19:48

回覆 marinemama 的帖子

Not this year
作者: Liv017    時間: 21-6-2 20:24

係喎,剛留意到email.  ABCD 唔知咩意思呢?

作者: marinemama    時間: 21-6-2 20:35

回覆 Liv017 的帖子

我小朋友B字頭,編號51-100內,各位可報來推斷下
作者: Liv017    時間: 21-6-2 22:03

marinemama 發表於 21-6-2 20:35

我小朋友B字頭,編號51-100內,各位可報來推斷下

一樣喎。我阿囡都係B字頭,51-100內

作者: Yo119yo119    時間: 21-6-2 22:25     標題: 回覆樓主:

我囡C字頭,101-150內

作者: Yo119yo119    時間: 21-6-3 07:01     標題: 回覆樓主:

其實數字又有咩意義呢?

作者: marinemama    時間: 21-6-3 14:01

回覆 Yo119yo119 的帖子

未見有人A, D
作者: Yo119yo119    時間: 21-6-3 16:23

marinemama 發表於 21-6-3 14:01

未見有人A, D

我唔知有冇D,但有B同C,應該有A嘅 可能A係協小生

作者: 王家爸爸    時間: 21-6-3 16:37

Yo119yo119 發表於 21-6-3 16:23
我唔知有冇D,但有B同C,應該有A嘅  可能A係協小生
既然已經知道:
B字頭,51-100;
C字頭,101-150。
咁合理既推斷可能係:
A字頭,1-50;
D字頭,151-200?

作者: Yo119yo119    時間: 21-6-3 21:29

王家爸爸 發表於 21-6-3 16:37
既然已經知道:
B字頭,51-100;
C字頭,101-150。

今日簡介會得悉:
A 01~60
B 61~120
C 121~180
唔分協小生同外校生

作者: Yo119yo119    時間: 21-6-4 13:23     標題: 回覆樓主:

大家知唔知喺通告寫嗰個Pre-S1 Number使唔使寫英文字母?

作者: Liv017    時間: 21-6-4 15:44

Yo119yo119 發表於 21-6-4 13:23
大家知唔知喺通告寫嗰個Pre-S1 Number使唔使寫英文字母?

我打算寫埋個英文字母。

另外,想問吓書單,#號 for reference ,應該唔需要買。

咁*號呢?需要買?還是等開咗學先算?

作者: marinemama    時間: 21-6-4 15:55

寫埋
作者: Yo119yo119    時間: 21-6-4 16:27

marinemama 發表於 21-6-4 15:55

寫埋

Ok thx

作者: Yo119yo119    時間: 21-6-4 16:29

Liv017 發表於 21-6-4 15:44
我打算寫埋個英文字母。

另外,想問吓書單,#號 for reference ,應該唔需要買。

好似*先係for reference,#只不過係EDB推薦

作者: marinemama    時間: 21-6-4 16:39

相反啊
作者: Yo119yo119    時間: 21-6-4 17:13

marinemama 發表於 21-6-4 16:39

相反啊

係喎

作者: Chengwh2    時間: 21-6-4 17:41

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: miriam    時間: 21-6-4 18:24

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。
再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝

作者: Liv017    時間: 21-6-4 20:35

“Textbooks marked with * means the textbooks have been reviewed by the Education Bureau and put on the "Recommended Textbook List"

請問”*” 是否需要開學前買?

作者: YolandaTam    時間: 21-6-4 21:17

Liv017 發表於 21-6-4 20:35
“Textbooks marked with * means the textbooks have been reviewed by the Education Bureau and put on  ...

* 係教科書,要買。
#係參考書,唔一定要買。

作者: TungTungNamNam    時間: 21-6-5 09:46

YolandaTam 發表於 21-6-4 21:17
* 係教科書,要買。
#係參考書,唔一定要買。

YolandaTam, 妳好!
我也想請問一下,#類書中,Altas, Bible我自己本身沒有這類書藉,如我沒購買,上課時會否沒有書用呢?另中文課的書全印有#,中文科是否不用書上課呢?

作者: CAcoffee    時間: 21-6-5 10:46

請問暑期功課本習作係咪要自己買?

作者: YolandaTam    時間: 21-6-5 10:52

TungTungNamNam 發表於 21-6-5 09:46
YolandaTam, 妳好!
我也想請問一下,#類書中,Altas, Bible我自己本身沒有這類書藉,如我沒購買,上課時 ...

Altas,我當年買咗但我女話好似冇用過,我諗如果可以,睇吓有冇二手。
Bible 又係冇乜點用過,但買咗無壞。
中文,校方有校本教材,所以唔一定要買書。

作者: YolandaTam    時間: 21-6-5 10:57

CAcoffee 發表於 21-6-5 10:46
請問暑期功課本習作係咪要自己買?

你哋暑期功課係邊本呀?
我哋當年 :
中文 - 學校出嘅閱讀理解
英文 - 睇校方指定圖書,跟學校出嘅工作紙完成閱讀報告
數學 - 做中一數學書附上嘅 bridging exercise

作者: TungTungNamNam    時間: 21-6-5 11:10

YolandaTam 發表於 21-6-5 10:52
Altas,我當年買咗但我女話好似冇用過,我諗如果可以,睇吓有冇二手。
Bible 又係冇乜點用過,但買咗無壞 ...

謝謝,那麼我只買Bible, Altas看看有否二手算了!

作者: Liv017    時間: 21-6-5 11:27

YolandaTam 發表於 21-6-5 10:52
Bible 又係冇乜點用過,但買咗無壞 ...

唔該晒(emoji)

另外,請問「普敎中」同「粵敎中」,除了敎學語言,有何分別?「普敎中」有冇優勢?

例如阿囡間小學,一半班別係「普敎中」,屬精英班,咁我哋先揀。唔知HYS 「普敎中」嘅同學仔又會唔會有唔同?

唔該!

作者: YolandaTam    時間: 21-6-5 12:02

Liv017 發表於 21-6-5 11:27
唔該晒(emoji)

另外,請問「普敎中」同「粵敎中」,除了敎學語言,有何分別?「普敎中」有冇優勢?

純粹教學語言唔同,粵教中普教中都有精英組,到高中全部廣粵教中。
我哋當年普教中有兩組,一組精英一組唔係; 粵教中有六組,兩組精英四組唔係。普教中組口試係用普通話,不過到你哋嗰陣中文科已無口試,應該冇關係了。

作者: CAcoffee    時間: 21-6-5 17:42

YolandaTam 發表於 21-6-5 10:57
你哋暑期功課係邊本呀?
我哋當年 :
中文 - 學校出嘅閱讀理解

係喎,本數學真係向書單入面喎,唔該哂呀

作者: 1998Ruby1998    時間: 21-6-5 21:42

回覆 YolandaTam 的帖子

好間間學校都要有 Atlas 同 Bible 但用嘅次數少到十隻手指數得曬,最後懶得帶返學校,索性同隔離班朋友共用。反正呢啲堂好少撞,一星期一堂。
作者: 小豬脾    時間: 21-6-5 22:48

Liv017 發表於 21-6-5 11:27
唔該晒(emoji)

其實粵教中同普教中都冇咩大分別,當年阿女高小全部普教中,佢升中都揀咗普教中,諗住浸多三年普通話,不過反而有啲佢唔識廣東話點讀。揀普教中要interview過先俾讀。
作者: Liv017    時間: 21-6-6 00:23

YolandaTam 發表於 21-6-5 12:02

純粹教學語言唔同,粵教中普教中都有精英組,到高中全部 ...

明白!唔該(emoji)

作者: Liv017    時間: 21-6-6 00:23

小豬脾 發表於 21-6-5 22:48
其實粵教中同普教中都冇咩大分別,當年阿女高小全部普教中,佢升中都揀咗普教中,諗住浸多三年普通話,不過 ...

明白!唔該(emoji)

作者: marinemama    時間: 21-6-8 16:07

想問各位現在eclass app 能開通啟用了嗎?
作者: Liv017    時間: 21-6-8 16:09

marinemama 發表於 21-6-8 16:07

前晚試過,未得。

作者: marinemama    時間: 21-6-8 16:09

回覆 小豬脾 的帖子

想問一下普通話班收了後就要一直讀3年而中途不可退出?
作者: Liv017    時間: 21-6-8 16:59

marinemama 發表於 21-6-8 16:07

原來上星期四有講,我寫低咗。eClass account 6月25號生效。

作者: marinemama    時間: 21-6-8 17:27

thx

作者: 小豬脾    時間: 21-6-8 22:23

marinemama 發表於 21-6-8 16:09
回覆 小豬脾 的帖子

想問一下普通話班收了後就要一直讀3年而中途不可退出? ...
讀完一個學年,可以申請轉反粵教中,不過真係唔多同學會敢做。
作者: marinemama    時間: 21-6-9 07:08

回覆 小豬脾 的帖子

謝回覆,原本普教一年可申請轉返粵教。為什麽少人咁做?
但粤教一年可申請轉普教嗎?

作者: marinemama    時間: 21-6-9 10:14

回覆 小豬脾 的帖子

中文考試聽説也是用普通話考?
作者: 小豬脾    時間: 21-6-9 20:22

marinemama 發表於 21-6-9 07:08
回覆 小豬脾 的帖子

謝回覆,原本普教一年可申請轉返粵教。為什麽少人咁做?
小朋友選擇普教中,學校係預你初中三年都係一路讀,冇預你轉來轉去,粵教中應該唔可以轉普教中組。我認為在選擇之前,你同小朋友應該諗清楚,用邊種語言學中文較適合自己同最有成效,而唔係三心兩言,諗住讀吓讀吓普教中組,之後又轉。中文考試聆聽係用廣東話,口試就用普通話,你地今年入中一都可能唔同,因DSE中文將來都冇口試。

作者: Liv017    時間: 21-6-21 17:00

Pre-S1 將於2021年7月13日早上進行。我今日才知道係到已註冊的中學考。(我一直以為係小學校。哈哈!)

而今年各中學可自由選擇是否施行Pre-S1測驗。

請問大家知唔知,今年升協恩嘅中一生,需要7月13號回協恩考pre-s1嗎?(因為7月10號已要協恩自己嘅分班試。)

唔該!

作者: recinea    時間: 21-7-11 10:13

作者: Yo119yo119    時間: 21-7-11 10:23

作者: AndreaLaaa    時間: 21-7-11 13:56

deleted
作者: miriam    時間: 21-7-11 14:52

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組.

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。

再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝!

作者: Liv017    時間: 21-7-11 19:26

AndreaLaaa 發表於 21-7-11 13:56
各位前輩,題外話,想問小女小四級十內,小五級五內,係咪唔好唸HYS呢?#往年師姐係得一兩個入讀
...

我阿囡類似,級十內,偶然會級三內。唔計阿囡今年,對上五年内得兩個師姐入讀。咁HYS有收阿囡,都會入讀。

其實,直資冇限報幾多間。如果心儀,一試無妨。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5