教育王國

標題: 兒子去英國讀書用什麼 laptop 好? [打印本頁]

作者: chloe.k    時間: 21-7-1 16:38     標題: 兒子去英國讀書用什麼 laptop 好?

學校話如果用Apple嘅話冇咁好,叫我哋買部有Windows嘅手提電腦
,請問帶兩部手提電腦去英國得唔得?因為我自己本身有一部Apple 手提電腦,想帶埋過去

作者: longlokma    時間: 21-7-1 17:07     標題: 回覆樓主:

windows laptop + ipad pro

作者: chloe.k    時間: 21-7-1 17:09

Windows laptop 係咪即係Microsoft間公司啊? 請問你是用什麼牌子唔該

作者: longlokma    時間: 21-7-1 17:26

chloe.k 發表於 21-7-1 17:09
Windows laptop 係咪即係Microsoft間公司啊? 請問你是用什麼牌子唔該

我孩子用Lenovo, 而ipad pro係去到開學之後先發現要買,因為方便上堂jot notes

作者: cfs    時間: 21-7-1 17:41

學校吾建議用apple,老師全部用Microsoft ,所以買咗Microsoft Surface Pro 7 i7 ,佢話好好用

作者: chloe.k    時間: 21-7-1 22:41

cfs 發表於 21-7-1 17:41
學校吾建議用apple,老師全部用Microsoft ,所以買咗Microsoft Surface Pro 7 i7 ,佢話好好用
...

好 的,謝謝你 我跟你買這個
人地叫我買華碩Tim
Thx

作者: cfs    時間: 21-7-2 01:00

chloe.k 發表於 21-7-1 22:41
人地叫我買華碩Tim
Thx

你再硏究下先,問多啲意見,試多啲牌子先,呢隻我謝五個人都話好用,可以參考下。

作者: MrsFung    時間: 21-7-2 07:54

...

我都有需要買,是否要另外再買Microsoft office?

作者: cfs    時間: 21-7-2 07:58

MrsFung 發表於 21-7-2 07:54
我都有需要買,是否要另外再買Microsoft office?
要架,要另外買架.
作者: MrsFung    時間: 21-7-2 07:59

cfs 發表於 21-7-2 07:58
要架,要另外買架.

邊到買會平d?

作者: 大笨鐘    時間: 21-7-2 07:59

學生可以用學校 email 申請,免費,無先自己買

作者: 大笨鐘    時間: 21-7-2 08:02

人地叫我買華碩Tim
Thx

華碩都唔錯,我自己都係用華碩,亦啱啱買咗部比阿仔大學用。留意部機有無國際保養,有會方便 d。

作者: cfs    時間: 21-7-2 08:14

MrsFung 發表於 21-7-2 07:59
邊到買會平d?
你指電腦?我果時官網買,有KOL啲優惠碼減左幾千.而家就唔知喇,不過家人在海港城豐x買,可以賺埋海港城coupon,食野買運動用品平好多.至於你話Office邊度平,我用開唔正常版本唔公開喇.
作者: yiphalook    時間: 21-7-2 10:33

中學、大學通常都有Office bulk license, 唔使自己買
作者: MrsFung    時間: 21-7-2 10:53

yiphalook 發表於 21-7-2 10:33
中學、大學通常都有Office bulk license, 唔使自己買

請問點申請呀?

作者: chloe.k    時間: 21-7-2 10:54

大笨鐘 發表於 21-7-2 07:59
學生可以用學校 email 申請,免費,無先自己買

這個我知道學校會share個Microsoft出嚟,但如果放假無返香港,喺 host到,我驚要用到,所以我會買

作者: chloe.k    時間: 21-7-2 10:55

cfs 發表於 21-7-2 01:00
你再硏究下先,問多啲意見,試多啲牌子先,呢隻我謝五個人都話好用,可以參考下。
...

意思係話你 識五個人都話華碩好用?

作者: wloi    時間: 21-7-2 10:59

我女買左部 Lenovo carbon去英國,結果壞左,當地維修完都有問題,我等佢出Q再拎去整,因為保養期未過。
當地買左部 ASUS用緊。MS Office 我買左 family license,分左個俾佢,佢間大學無 license俾學生。我地用正版,費時一陣有 virus傳上左去學校,就麻煩。

作者: cfs    時間: 21-7-2 11:02

chloe.k 發表於 21-7-2 10:55
意思係話你 識五個人都話華碩好用?

唔係呀,Microsoft surface pro 7呀

作者: elo1616    時間: 21-7-2 12:14

如果大學通常唔使,學校provide license

作者: chloe.k    時間: 21-7-2 12:39

cfs 發表於 21-7-2 11:02
唔係呀,Microsoft surface pro 7呀

Ok thank you

作者: 樂B媽媽    時間: 21-7-2 12:42

chloe.k 發表於 21-7-1 16:38
學校話如果用Apple嘅話冇咁好,叫我哋買部有Windows嘅手提電腦
,請問帶兩部手提電腦去英國得唔得?因為我 ...

想請問為什麼學校不建議用Apple  電腦呢?

作者: 大笨鐘    時間: 21-7-2 12:44

chloe.k 發表於 21-7-2 10:54
這個我知道學校會share個Microsoft出嚟,但如果放假無返香港,喺 host到,我驚要用到,所以我會買

...

我指呢個,跟學生身份,部機唔使喺學校都用到,返香港反而唔肯定

https://www.microsoft.com/en-ca/education/products/office

作者: 大笨鐘    時間: 21-7-2 12:45

MrsFung 發表於 21-7-2 10:53
請問點申請呀?

https://www.microsoft.com/en-ca/education/products/office

用學生 email account register

作者: chloe.k    時間: 21-7-2 12:47

樂B媽媽 發表於 21-7-2 12:42

我都唔知道因為我個仔本身用開MacBook同埋iPad Pro ,因為啱啱online meeting左學校學校話用Apple冇咁好, 要用 window , 所以我諗住買多一部電腦俾佢拎去
唔知帶兩部電腦 去 英國 加埋iPad Pro得唔得?

作者: 大笨鐘    時間: 21-7-2 12:49

chloe.k 發表於 21-7-2 12:47
我都唔知道因為我個仔本身用開MacBook同埋iPad Pro ,因為啱啱online meeting左學校學校話用Apple冇咁好,  ...

我無經驗,不過相信得,拆 packing 話係用緊嘅機,就唔使擔心稅嘅問題

作者: 大笨鐘    時間: 21-7-2 12:50

樂B媽媽 發表於 21-7-2 12:42

可能學校要用嘅軟件要行 Windows

作者: yiphalook    時間: 21-7-2 13:53

MrsFung 發表於 21-7-2 10:53
請問點申請呀?
唔使申請,學校通常都會有教點樣download、安裝。裝完即刻用得,至多要用學生自己學校email account sign in去啟動
作者: cherubic    時間: 21-7-2 15:07

If students are attending science subjects, they should try to buy a laptop with more RAM.  Most likely, online learning will be adopted in the next term. Some U will ask students to do experiment or project remotely, and in that case they will need to download software of considerable size.

作者: TongSzeLai    時間: 21-7-3 01:16

chloe.k 發表於 21-7-1 16:38
,請問帶兩部手提電腦去英國得唔得?因為我 ...

仔Y12用華碩,平,新,快,有國際保養,就算有乜閃失也不會赤赤痛

作者: chloe.k    時間: 21-7-3 06:36

TongSzeLai 發表於 21-7-3 01:16
仔Y12用華碩,平,新,快,有國際保養,就算有乜閃失也不會赤赤痛
...

我見都13000 喎

作者: AnjiLeung    時間: 21-7-3 15:53     標題: 回覆樓主:

有用Acer & surface , 2部好好用,冇問題

作者: TongSzeLai    時間: 21-7-4 14:57

chloe.k 發表於 21-7-3 06:36
我見都13000 喎

唔駛 冇咁誇,我仔上年買左部i5,應該在6k左右
其實,如只是中學生唔駛一定要買到i7, 除非學習上要處理好多data, 好多graphic

作者: joeyxlma    時間: 21-7-5 08:51

有些牌子有3年國際上門保養, 有事唔洗自己拿去修, 似乎几方便.
作者: sunny.moon    時間: 21-7-5 11:57

...

在香港官網買有國際保養嗎??英國學生可享有 學生優惠嗎?

作者: cfs    時間: 21-7-5 12:02

sunny.moon 發表於 21-7-5 11:57
在香港官網買有國際保養嗎??英國學生可享有 學生優惠嗎?

呢個真係唔知,我冇需要國際保養喎,,都係返香港先會維修,就算倫敦有保養維修地點,小兒在中部都唔會自己坐火車去整。學生優惠我果時冇架,只係KOL的介紹code,已經平左好多。而家比我當時仲平咗添

作者: TongSzeLai    時間: 21-7-7 11:37

人地叫我買華碩Tim
Thx

你仔讀中學?surface pro i7梗係好,又細又輕又快但又貴。我自己也有用surface pro i5 。除非主要只係工作用,又唔論價錢,係好ok嘅。
但中學生唔駛長期帶住部機周圍走,一部13吋laptop主要放在房已夠輕便。小朋友又興用電腦睇片或打下機的話,呢類機就不太適合,好快會熱,成日玩就更容易會
所以若要兼顧幾樣「功能」,買laptop好過surface pro

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5