教育王國

標題: 有沒有英國讀 Foundation 經驗可以分享 [打印本頁]

作者: aeiou_drm    時間: 21-12-7 21:47     標題: 有沒有英國讀 Foundation 經驗可以分享

請問有沒有可以分享?

容不容易上返自己大學?經邊間好 eg  Kaplan / INTO / Study group / navitas 好?
有沒有要主要注意的地方?
會不會超收? 上返大學率好低?

謝謝!

作者: Jennie    時間: 21-12-8 15:05

回覆 aeiou_drm 的帖子

我女上年讀study group, 係比較易上, 考試有得重考.  唔知同個Course 有冇關, 佢係揀O左Cardiff University. 而家讀緊視光.
其實agent 會知, 可以問O下佢意見.  

作者: agnesbeebee    時間: 21-12-8 17:48

Jennie 發表於 21-12-8 15:05

我女上年讀study group, 係比較易上, 考試有得重考.  唔知同個Course 有冇關, 佢係 ...

Cardiff讀視光都出算出名,請問是不是英國讀3年,香港會承認?

作者: bkfans123    時間: 21-12-9 13:12

Jennie 發表於 21-12-8 15:05

我女上年讀study group, 係比較易上, 考試有得重考.  唔知同個Course 有冇關, 佢係 ...

你好,借問聲你覧Cardiff 這城市好嗎?如天氣,環境,購買日常用品或食物多選擇嗎?謝謝(emoji)

作者: Jennie    時間: 21-12-9 21:08

回覆 agnesbeebee 的帖子

英國大學讀3年DEGREE 就可以考視光牌, 香港視光學會係承認CARDIFF UNIVERSITY 考O既英國視光牌. 但入學後才知有D煩野, 我女10月27日至同我講佢原來要要搵專業人士(engineer/ accountant/ lawyer etc) 幫佢簽student registration identification form from general optical council. 死女包肯定overlooked email, 比得2日時間我. 我一訓醒就想起我老闆有英國則師牌, 咪捉老闆簽完比返佢交. 唔係都唔知點算, 之前AGENT 無講. 連我朋友女做VET/ OT 都唔需要呢D PROVE.
如果想讀埋MASTER 就可以去Manchester University讀.

其實foundation course 讀好少科(我女讀4科ONLY), 類似DSE. 所以好少升唔到上去. 我女全年響香港online 讀foundation, 我真係唔多覺佢讀書, 佢就叫我唔使擔心, 肯定自己一定升到. 我又無理佢. 科程有D 唔似DSE, 但唔會深過DSE.  當然由foundation 上大學都要interview, 自己做足功課, interview 唔會難. 好似平時傾偈咁.

作者: Jennie    時間: 21-12-9 21:14

回覆 bkfans123 的帖子

Cardiff 響南部就無北部咁涷, 上2星期Edinburgh / Huddersfield 一帶都落雪, Cardiff 就唔會有雪. 到Cardiff 真係落雪就真係好涷好涷呀啦. 一般南部好少會落雪.
不過Cardiff 超方便, 返學只係行路, 去超市/ shopping centre 都可以行到. 慳好多車錢. 而去比較大型超市/ IKEA/ B&M ETC. 都有巴士到, APP 時間表都準.

反而Cardiff 仲未全面面授, 我女都係1星期返1-2日CLINIC 做PRACTICAL.

作者: bkfans123    時間: 21-12-9 21:58

Jennie 發表於 21-12-9 21:14

Cardiff 響南部就無北部咁涷, 上2星期Edinburgh / Huddersfield 一帶都落雪, Cardi ...

謝謝你的資訊,你完全回應了我想知的事
我仔申請了明年入學,所以想先了解校外的事

仍未開始面授,那就在宿舍上堂嗎?那有沒有機會和其他同學溝通呀?

作者: Jennie    時間: 21-12-9 22:15

中學定大學? 中學好多人揀 sixth college. 如果大學就建議住出面private student accommodation. 學校宿舍好舊, share kitchen d 人好dirty, 永遠用完唔會抹, 同埋唔會收包裹. 我寄過去, 佢要自己去郵局聆. 激到佢死,
我女都訂O左出年住第二度啦, 因為出面比較平又係studio 上年好快滿.

今年英國時報(唔記得返度講), 話Cardiff 安全城市級數跌O左, 我女又唔係好覺係咁. 總之有人聊佢, 佢就唔理急步行就算.  
係呀, 佢唔使返practical 日子就響宿舍online 上堂,

作者: bkfans123    時間: 21-12-9 22:36

Jennie 發表於 21-12-9 22:15

中學定大學? 中學好多人揀 sixth college. 如果大學就建議住出面private student a ...

係大學呀,網上睇宿舍又吾覺舊,好在有你告知,謝謝
我想了解多少少,你女出年住studio是校內宿舍嗎?還是校外?是經什麼網訂?佢一個人住嗎?

作者: Jennie    時間: 21-12-9 22:40

可以!你上google map 睇佢返學係邊坐building, 出面選擇有好多。睇吓邊度最近,大學有hong kong society, 佢都都幾多活動,我女都係9月出去食飯,識咗班香港去讀master 同學仔,間中有出去飲茶,玩game. Cardiff 消費唔算貴,自己煮最抵。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5