教育王國

標題: 疫情好影響決定,點選好 [打印本頁]

作者: heiyancc    時間: 22-3-11 21:10     標題: 疫情好影響決定,點選好

培僑書院收阿仔😭要留位$,點好
之前培基收已留位,但現在疫情唔知到幾時又上網課😰要比學費唔抵
仲有st.paul boy和2間自行津貼未知(沙田曾肇添。沙田培英)近家,點安排好
作者: chitchit0520    時間: 22-3-11 22:12

作者: heiyancc    時間: 22-3-11 23:19

回覆 chitchit0520 的帖子

當初 諗住畀阿仔面試試吓, 點知咁容易就收,依家唔知點選好,阿仔話唔明點解讀書要比學費
作者: tpmon    時間: 22-3-11 23:24

heiyancc 發表於 22-3-11 21:10
之前培基收已留位,但現在疫情唔知到幾時又上網課😰要比學費 ...

你個仔是否B1A 生?.

作者: Mchacha    時間: 22-3-11 23:28

俾學費嘅直資自然有佢嘅優勢
不過既然唔想讀只想當水泡,咁咪交左一間算數,繼續等自行同派位

作者: heiyancc    時間: 22-3-11 23:39

回覆 Mchacha 的帖子

佢哋晤知直資多D資源選擇,男仔無理咁多做阿媽就考慮多多,選擇困難症
作者: heiyancc    時間: 22-3-12 00:03

回覆 tpmon 的帖子

是B1A,有建議?
作者: tpmon    時間: 22-3-12 00:10

heiyancc 發表於 22-3-12 00:03

是B1A,有建議?

沙田B1官津校多,抽獎入沙田4大可能更好。若SPC 比offer 就唔同。

作者: tpmon    時間: 22-3-12 00:14     標題: 回覆樓主:

培僑是愛國親中學校,如不介意這點,學術成績是比培基好。

作者: bobbob    時間: 22-3-12 00:58

之前培基收已留位,但現在疫情唔知到幾時又上網課😰要比學費 ...
如果咁唔想俾學費就不如抽獎,反正沙田區band 1位過剩
作者: heiyancc    時間: 22-3-12 09:59

謝謝,都有朋友媽媽级咁講話唔入後悔,佢身邊有人讀st.paul入醫,學校有師兄指引很好。但阿仔對男校有保留

作者: heiyancc    時間: 22-3-12 10:06

是的,不介意
阿仔有語言天份入直資對英普中會大有幫助嗎?他想去大湾區發展係咪想太遠
作者: behappypapa    時間: 22-3-12 10:13

培基留左位就冇得自行收,如果培基只係水泡,不如去取消先啦。睇你仔仔似乎係Band1A 生喎,培英 自行好大機會呀!

作者: chitchit0520    時間: 22-3-12 10:13

作者: chitchit0520    時間: 22-3-12 10:15

作者: infong2011    時間: 22-3-12 10:19

仔仔屬 band 1A成績~今年可以進取 d,試下叩門ls, 皇仁等學校,如果想近返屋企,第時又想返大灣區工作,培僑比培基適合~培僑有校長推薦計劃可以去清華北大讀書

作者: heiyancc    時間: 22-3-12 10:33

回覆 chitchit0520 的帖子

謝謝,佢應該想大灣區工作發展,大學有支援就好了佢好顧家,因為知道好多支出有其他嘢學
培基考頭级6年免學費,培僑阿仔目標

作者: behappypapa    時間: 22-3-12 10:42

chitchit0520 發表於 22-3-12 10:15
自行唔會因為有直資留位而唔收,學生可以在得到自行學位之後,去直資取回學生資料表,取消學位,轉去自行 ...

不過現在疫情下,如果有意外,就未必可以短時間內取回小六資料表,除非入左吾後悔。

作者: heiyancc    時間: 22-3-12 10:45

回覆 infong2011 的帖子

謝謝,明白了推薦信好有用,清華北大都好吸引,有朋友清華畢業現在律師樓工作,她語言很好
作者: heiyancc    時間: 22-3-12 11:57

問咗朋友佢原來已經做咗律師現在為2個兒子舖路
(我其實系律師
有中國 香港 英國執業牌照
當年系香港大學法學院有聯繫
所以直接入清華
😅😅😅)
作者: chitchit0520    時間: 22-3-12 13:08

作者: chitchit0520    時間: 22-3-12 13:09

作者: P1001S    時間: 22-3-12 13:33

內地大學校長推薦計劃係每間中學都有架。

作者: tpmon    時間: 22-3-12 16:59

heiyancc 發表於 22-3-12 11:57
問咗朋友佢原來已經做咗律師現在為2個兒子舖路
(我其實系律師
有中國 香港 英國執業牌照

做律師也要上來Education Kingdom 請教。

作者: siumanma    時間: 22-3-13 14:57     標題: 回覆樓主:

如果自行收咗,註冊咗自行津校,之後還可否參與統一派位?

作者: mcl203    時間: 22-3-13 15:10

siumanma 發表於 22-3-13 14:57
如果自行收咗,註冊咗自行津校,之後還可否參與統一派位?

自行收咗,已經自動唔會統一再派位俾你~~~

作者: baby0246    時間: 22-3-13 15:12

回覆 siumanma 的帖子

自行成功就無得大抽獎,同埋自行5月4日通知正取生,等到7月份派位才正式到學校辦註冊手續的。
作者: heiyancc    時間: 22-3-13 21:28

回覆 baby0246 的帖子

原本3月尾已公佈,為何政府自行公佈要拖到5月4日咁遲,簡單啲用成績入咪得囉,玩死啲家長學校
作者: apap08    時間: 22-3-13 22:03

heiyancc 發表於 22-3-13 21:28

原本3月尾已公佈,為何政府自行公佈要拖到5月4日咁遲,簡單啲用成績入咪得囉,玩死 ...

有D學校都係想見下D學生,zoom都好。RO高都唔係代表全部

作者: heiyancc    時間: 22-3-14 10:11

唔關RO高,拖到咁遲攪到D學校遲遲未in,仔女心散晒
作者: mylittleson    時間: 22-3-14 12:51

heiyancc 發表於 22-3-12 00:03

是B1A,有建議?

B1A唔使留培基,培橋吧?

作者: flyingfish74    時間: 22-3-14 18:16

回覆 mylittleson 的帖子

我都覺得。B1A生,本身又唔係咁想讀直資,無必要去留位。
作者: Mchacha    時間: 22-3-14 18:41

heiyancc 發表於 22-3-13 21:28

原本3月尾已公佈,為何政府自行公佈要拖到5月4日咁遲,簡單啲用成績入咪得囉,玩死 ...

成績唔代表一切呢

作者: heiyancc    時間: 22-3-14 21:05

回覆 flyingfish74 的帖子

身遶都有好幾個考培基有獎學金和直資,都係考慮中唔試唔知能力

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5