教育王國

標題: 聖士提反女子 Vs 聖士提反書院小學 [打印本頁]

作者: Sheepcat    時間: 22-9-1 04:35     標題: 聖士提反女子 Vs 聖士提反書院小學

聖士提反女子 Vs 聖士提反書院小學
打算和女兒中一去加拿大和英囯, 因爲家人在那裏。

想她把中文學好,如她大學后回來,Stanley 聖士提反書院 的 中文 P6 level 夠用嗎? 英文好有沒有放棄了中文。 會否還差過SIS, KCIS, VSA?

聖提女現在有多活動教學?

聖提女我們可以搬到那裏, 書院要坐校車因爸爸在上環上班。

你們會怎樣選?

謝謝你們!!

作者: lambeanmama    時間: 22-9-1 09:45

回覆 Sheepcat 的帖子

今日九月一日了..... 你才剛收CALL嗎? 兩間也是好學校,我估計SSCPS會輕鬆DD,視乎你想要甚麼程度的中文水平吧。

如中一鐵定會出國,而錢又不是一個大問題,我會傾向揀男女校,讀SSCPS。

作者: Oli_1109    時間: 22-9-1 11:09

Sheepcat 發表於 22-9-1 04:35
聖士提反女子 Vs 聖士提反書院小學
打算和女兒中一去加拿大和英囯, 因爲家人在那裏。

就算媽媽係舊生夠20分都唔係穩入聖提女喎

作者: Raccch    時間: 22-9-1 11:37

兩間學校好多嘢都唔同,睇自己睇重邊方面?女校 vs. 男女校
學校坐落於市區 vs. 郊區
津校 vs. 私小
中小 vs. 英小

但係你話小學畢業的中文是否夠應付以後大學畢業返香港做嘢?我諗睇明白應該冇問題,寫就好難同本地學校畢業的學生比較。不過英國或者加拿大華人都多,有心keep住中文水準依兩個國家都唔難搵私補或者學校學中文。

作者: Sheepcat    時間: 22-9-1 15:31

謝謝。 她是K3的細B了。 係前天維記收了她插班,要decide。所以要念埋小學。  兩天沒覺好訓。 今天去了原本的傳統英普幼稚園,只因近點,跟朋友也熟了。她内向。去維記一年的話都不知道會不會新舊朋友都無。
聖提女應該差不多100%收同宗教的舊生的女兒, 不過這幾年沒聽過不收25分。95% chance.  5% 媽媽error交漏野,今年特別多人etc.  不過出年應該自行統一都像今年,較以前容易入。

聖提機會就微一點了。 2xxx收800個Portfolio來面試。 可能1 in 8 機會。 明年做大B再考可能 1 in 2 卦。  

女校 vs. 男女校
學校坐落於市區 vs. 郊區
津校 vs. 私小
中小 vs. 英小

無所謂。郊區是一個問題。 最好中英都好又令她有學習興趣又主動又全人發展又。。。但又要乖。

提收至算了。  

作者: Raccch    時間: 22-9-1 16:50

如果聖提女係差不多必收我覺得冇需要太擔心,赤提又係同宗教都好大機會考到或者wait到,近年出生率越來越低難度更加降低了。聖提赤提都係好學校。赤提優點是校園好大,但市區入去車程好遠,睇下自己可以搬到幾近再了解下,我自己覺得赤提除咗遠,條路仲好難行,入去面試的時候可以體會下;相對地聖提學校就好細,冇乜戶外空間,不過勝在交通方便。
讀邊間真係要家長自己列出各樣priority黎比較,因為每個家庭情況唔同。赤提收咗應該係唔准抽獎,但係可以9月自行咗聖提先再考慮。

作者: lambeanmama    時間: 22-9-1 17:56

其實只是假設性的問題。無衝突的。你照25分自行聖堤女,然後再報考赤堤。考到再算吧。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5