教育王國

標題: 請教:雞頭還是鳳尾? [打印本頁]

作者: johnliu82    時間: 23-7-13 12:19     標題: 請教:雞頭還是鳳尾?

假設在某B2校33222比例40%;而1C-2A直資33222比例大約在60%- 70%。

如果小朋友在B2校大概率在前40%之內,萬一改去了直資,但是有可能是位於後面30%-40%,那豈不是更慘?困惑ing…大家點睇?

作者: catf2    時間: 23-7-13 12:43

johnliu82 發表於 23-7-13 12:19
假設在某B2校33222比例40%;而1C-2A直資33222比例大約在60%- 70%。

如果小朋友在B2校大概率在前40%之內, ...
鳳尾讀唔到先轉去做雞頭會唔會好的, 小朋友可能讀讀吓發力原來係鳳頭料子
作者: lot888    時間: 23-7-13 12:55

見樓主呢2日博命叩門,是否已有offer?如果係,又點解三心兩意?建議買杯咖啡,靜下來,想想自及孩子要什麼?每個孩子能力性格不同,有人遇強越強,過関斬將,有D 遇挫就缩,無力再戰,你小朋友你最清楚,其他人經歷難套用你孩子身上。如果未有offer就唔駛諗呢個問題。如叩門只想证明孩子能力或祈望師兄答雞頭,自一,二已好好而令自己心情好一點就更不必。但如果自己想法跟孩子不同,就跟孩子意思去。
作者: HK-MAN    時間: 23-7-13 13:28

lot888 發表於 23-7-13 12:55
見樓主呢2日博命叩門,是否已有offer?如果係,又點解三心兩意?建議買杯咖啡,靜下來,想想自及孩子要什麼 ...
樓主咁講法應該叩門成功有得揀掛。唔好講小朋友,大人出嚟做野識唔同既人性格亦會改變…。樓主睇事件正面或負面就會好影響小朋友。
作者: kpc2015    時間: 23-7-13 14:25

我都成日諗, 究竟band1中學因為收了學習能力資質好的學生,  所以, 成績就好些. 還是, band1中學的學習環境氣氛, 教學質數設施, 能提升學生的成績. 但又有人話, 最終都是靠自己, 咁其實自己有料, 讀普遍band2 中學冇學壞, 都是一樣可以摘星星? 反而, 自己能力一般, 就要靠學校同學?
作者: kirstyau    時間: 23-7-13 14:31

中學好多時未必學校老師教得特別好 ,反而係學習氣氛帶動同學讀書。

作者: juneforgbb    時間: 23-7-13 14:43

回覆 kpc2015 的帖子

B1 學校生源大部份都係B1學生, 咁出來成績好D都好正常, 而且讀書氣氛比較好, 青春期學生比較易受朋輩影響, 所以學習氣氛其實都好重要。B2係咪冇可能讀得好?  咁我又唔係咁覺得, 只係比例上冇B1咁多。
讀書確實都係靠自己, 讀B1學校如果勁hea咁讀, 但B2去盡咁讀, 出來的結果應該都唔同啦。

作者: pccw2017    時間: 23-7-13 14:44

kirstyau 發表於 23-7-13 14:31
中學好多時未必學校老師教得特別好 ,反而係學習氣氛帶動同學讀書。
十分認同
作者: castle100    時間: 23-7-13 15:13

叩到先有機會揀⋯⋯叩唔到要接受自己、我舊年也叩了幾間B 1直資冇間收、得2間B 2 收!我就接受左我小朋友係能力唔夠⋯⋯大家加油、努力裝備自己、所以我跌埋心水讀B 2學校、希望可以入精英班!好好栽培佢!
作者: castle100    時間: 23-7-13 15:15

回覆 juneforgbb 的帖子

叩門競爭激烈、間間幾百人爭少少位、入到second in都入唔到⋯⋯!所以跌埋心水讀B 2算了⋯⋯
作者: twhkleung    時間: 23-7-13 15:36

kpc2015 發表於 23-7-13 14:25
我都成日諗, 究竟band1中學因為收了學習能力資質好的學生,  所以, 成績就好些. 還是, band1中學的學習環境 ...
Agree. 但... B1係用英文教而B2用中文, 入大學時英文可能会吃力d...
作者: Sing13    時間: 23-7-13 15:42

當然選band1C-2A直資,點解要考慮?又例如去band3考第一做人中龍鳳有意思咩?

作者: juneforgbb    時間: 23-7-13 16:22

回覆 castle100 的帖子

加油!
我身邊都好多B2中學畢業的朋友, 其實佢地大部份都係本地大學畢業 (唔係神科)
作者: Szetimmy0225    時間: 23-7-13 17:21     標題: 回覆樓主:

人望高處 水向底流, 鳳尾吾得 再去雞頭 比較易接受吧!

作者: 19801980    時間: 23-7-13 18:12

暫時唔好理什麼鷄頭鳳尾,最緊要搵一間啱仔女程度嘅學校。依家講乜都只係紙上談兵。

作者: Joe8889    時間: 23-7-13 19:24

鳳尾唔得再走雞頭
小朋友信心會受影響
作者: eledak    時間: 23-7-13 19:31     標題: 回覆樓主:

鳳尾和雞頭都較極端。
如果做孔雀/天鵝/鸚鵡 (介乎鳳和雞之間的鳥類) 個身(不做頭或尾)會不會更合乎中庸之道呢?

作者: twhkleung    時間: 23-7-13 22:35

Joe8889 發表於 23-7-13 19:24
鳳尾唔得再走雞頭
小朋友信心會受影響
同意, 小朋友自信心重於一切,

叫得雞頭鳳尾明顯是從父母覺度出发, 到底雞頭定鳳尾适合小朋友? 其实應反轉泥睇, 不管雞頭定鳳尾, 最緊要適合小朋友, 我是过來人, 己下是我囝case的分享.

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3876495&pid=49245423&fromuid=2356337

作者: doris96    時間: 23-7-13 23:17

哩個問題我同小兒爭執咗好耐因小兒讀書hea爆,但成績可以,佢堅決讀band 1
而我見到佢咁嘅學習態度,一直勸佢讀band 2
最後小兒說:人生無如果,只有結果!讀英中大把同學雞同鴨講眼碌碌,又唔係得我一個跟唔到,讀讀下自然識㗎啦!
我覺得佢又講得好似幾有道理,結果妥協了!

作者: naturebeauty    時間: 23-7-13 23:23

其實小學和中學的學習內容不同,中學比較著重理解,而小學比較著重背誦,小學成績普通不等於中學都係咁

如果中一入不到心儀中學,可以考慮中二插班

我覺得最緊要努力培育子女,教他們面對不同環境,努力向上

作者: twhkleung    時間: 23-7-14 00:42

twhkleung 發表於 23-7-13 22:35
同意, 小朋友自信心重於一切,
叫得雞頭鳳尾明顯是從父母覺度出发, 到底雞頭定鳳尾适合小朋友? 其实應反轉 ...

我問呀仔,你覺得這學校对你有什么幫助,他說,幫佢improve左d英文,令佢依家睇乜教科書,最少英文难唔到佢。

似乎英文仍然是較重要

作者: adriantai    時間: 23-7-14 06:24     標題: 回覆樓主:

吾做頭無所謂,一定吾想做尾

作者: cyiuming    時間: 23-7-14 10:59

即使讀B 2 ,只要係精英班,都唔會太差
作者: kpc2015    時間: 23-7-14 12:26

咁即是香港教育把叻的人都放在一起, 形成好的學習氣氛,共贏. 冇咁叻既, 入唔到BAND1, 都不太差, 好果本身勁或開竅, 都可憑自己努力向上. BAND3 的話, 唔好意思, 已被放棄, 不學壞的話, 已經很叻了?
作者: lot888    時間: 23-7-14 13:22

kpc2015 發表於 23-7-14 12:26
咁即是香港教育把叻的人都放在一起, 形成好的學習氣氛,共贏. 冇咁叻既, 入唔到BAND1, 都不太差, 好果本身勁 ...
對師兄以上有關band3學生的说法非常反感。第一,從來未有在公開場合聽到官員或有識之士話放棄band3學生。第二,這批學生只因不同原因,未能勝出現有狹窄教育制度,他/她們在其他方面可能非常優秀。第三,由於冇高學識包袱,冇自覺比他人優越的想法已可放手一博,在社會創出未來。第四,學校培育未必張文法教育放在首位,但一定培養個人品聽,培養向前冒險,創造精神,成就往往遠勝於井底下的你,我。
作者: acgy    時間: 23-7-14 13:51

太多家長有誤解,其實如果做得鳳尾,你去低一級嘅學校應該係做唔到雞頭。相反,其實就算BAND2 考得好果批既DSE成績,係好過B1A 既中游份子。所以,鳳尾同雞頭根本就係不對等選擇,你唔做A也不代表能做B。

正常B1A的 5+率大約 40%左右,你唔難推斷到大概係咩成績。考得好,拿全5+既同學越多,代表大約有同等數量既學生連一個5 都考唔到,而中遊份子大約估算拿到2-3科5+, 否則,果60% 4或以下既GRADE點計到出來呢?就算強如皇仁,5+率有50%,尖子超多,但相反你會推算到另一個殘酷既事實就係50%鏡子既另一面學生。
作者: B.B.BaBa    時間: 23-7-14 15:03

呢個世界唔係只有雞頭同鳳尾呢兩項......
作者: lm251099    時間: 23-7-14 15:29

adriantai 發表於 23-7-14 06:24
吾做頭無所謂,一定吾想做尾

爛船都有三斤釘,啊女朋友,repeat 兩年,最後讀 Asso。分 Group 時,中學時無人願意跟她一組,但讀Asso 時,個個同學都想同佢一組

作者: adriantai    時間: 23-7-14 15:32

kpc2015 發表於 23-7-14 12:26
咁即是香港教育把叻的人都放在一起, 形成好的學習氣氛,共贏. 冇咁叻既, 入唔到BAND1, 都不太差, 好果本身勁 ...

只有自己放棄自己,沒有學校放棄學生

作者: adriantai    時間: 23-7-14 15:36

acgy 發表於 23-7-14 13:51
太多家長有誤解,其實如果做得鳳尾,你去低一級嘅學校應該係做唔到雞頭。相反,其實就算BAND2 考得好果批既 ...

根本B1最差果十個八個成績係可以B2都不如

作者: adriantai    時間: 23-7-14 15:41     標題: 回覆樓主:

現實中如果話B1中游去B2到做雞頭嘅機會就有

作者: johnliu82    時間: 23-7-14 16:21

adriantai 發表於 23-7-14 15:36
根本B1最差果十個八個成績係可以B2都不如

那麼是如何去B1的?

作者: adriantai    時間: 23-7-14 16:33

johnliu82 發表於 23-7-14 16:21
那麼是如何去B1的?

透過自行和派位

作者: johnliu82    時間: 23-7-14 16:53

adriantai 發表於 23-7-14 16:33

透過自行和派位

學術水平不夠的同學去到B1中學不知是福是禍…

作者: Poyau    時間: 23-7-14 18:04

acgy 發表於 23-7-14 13:51
太多家長有誤解,其實如果做得鳳尾,你去低一級嘅學校應該係做唔到雞頭。相反,其實就算BAND2 考得好果批既 ...

係B2校考得好可能好過B1A校中游

MCS 2019-2022年平均
-------------------------------------------------------
整體5** 6.1% | 五科5** 1.1%
整體5*+ 22 2% | 五科5*+ 12.4%
整體5+ 46.1% | 五科5+ 33.6%
整體4+ 83.3% | 五科4+ 76.9%

MCS
http://www.mcs.edu.hk/mcs_1213/Prize_stat.htm

作者: xilihoo    時間: 23-7-14 18:11

年輕人可塑性很強,所以最難預測的就是他們將來的成就,絕對不可低估他們,無論他們現在在什麼位置

作者: johnliu82    時間: 23-7-14 18:15

Poyau 發表於 23-7-14 18:04
係B2校考得好可能好過B1A校中游

MCS 2019-2022年平均

沒看懂… MCS不是B1A嗎?你的意思是有個別B2校考的比MCS好是嗎?

作者: Garytang823    時間: 23-7-14 21:32     標題: 回覆樓主:

除了學業成績,能力之外。青年人有情緒問題不出奇。社交和情緒處理能力也非常重要。二部分互相影響,可以越戰越勇也可以一落千丈,大打例子。只能盡量找一個目前認為合適的中學,但有時計劃追不上變化。结果要看際遇和努力.... 適當的時候作出調整。

作者: Poyau    時間: 23-7-14 22:34

johnliu82 發表於 23-7-14 18:15
沒看懂… MCS不是B1A嗎?你的意思是有個別B2校考的比MCS好是嗎?

MCS 約⅓考生取五科5+
B2校前列可能考到五科5+
個別B2校考生成績會好過 MCS 中游

作者: worldcat    時間: 23-7-15 08:30

就算入到B1A都係買願景同學習氣紛,實際結果好唔好都係兩回事。
親戚小朋友小學係級十內,但今年中三係間B1B都係等「派」科。

明知要做鳳尾就唔會㨂,但唔讀過就唔會知小朋友係鳳頭定鳳尾。如果小朋友真係唔係讀書材料,咁就無謂去做鳳尾。

但唔做鳳尾亦唔一定做到雞頭,因為做到雞頭的都唔會係鳳尾。

總結,到中學先係真正起步,係學習環境差距唔太大的情況下,揀一間大人細路都鍾意就可以。未開始讀都無人知係點。
作者: twhkleung    時間: 23-7-15 09:25

worldcat 發表於 23-7-15 08:30
就算入到B1A都係買願景同學習氣紛,實際結果好唔好都係兩回事。
親戚小朋友小學係級十內,但今年中三係間B1 ...

agree.
其实鳳尾定頭头並非最重要, 合適更重要。

同時,大多1A,除了學習气分外,競爭气分也很勁,大家都係叻开,泥到分叻唔过其他同學仔,压力会好大。

作者: fwstides    時間: 23-7-15 10:15

之前有post討論過,神校尾1/3學生的成績不及band 2級頭. 鳳尾可能只是雞頸. 但99%家長會放小朋友到神校,取錄當刻唔會認為自己小朋友會跟唔上. 至於六年後的成績係點, 越強越強還是一沉不起, 要睇小朋友自己造化

作者: BB-Tiger    時間: 23-7-16 01:10

大家都執著於鳳尾定鳳身,其實相信樓主唔係咁嘅意思,因為呢句係一句俗語,意思應該只係選校要進取定保守咁姐。當然小朋友會有無限可能,咁我就盲目相信我個小朋友,但佢都唔想去好勁嘅學校,所以小學中學都和其他人反其道而行,保守咁揀啲不錯又唔太勁嘅學校,所以佢都係無同學一齊升,但確實學校都好適合佢讀,偶有佳績,雞頭做唔到,雞眼就有佢份。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5