教育王國

標題: DGS 如果校內成績唔達標要用自修生名義考 ? [打印本頁]

作者: peterwongpeter    時間: 24-4-24 12:53     標題: DGS 如果校內成績唔達標要用自修生名義考 ?

聽朋友講因為唔想影響學校盤數
作者: jiljill    時間: 24-4-24 12:57     標題: 回覆樓主:

呢樣嘢聽就聽得多,等insider分享下。

作者: peterwongpeter    時間: 24-4-24 13:00

jiljill 發表於 24-4-24 12:57
呢樣嘢聽就聽得多,等insider分享下。
你都有聽過?
作者: jiljill    時間: 24-4-24 13:08

peterwongpeter 發表於 24-4-24 13:00
你都有聽過?

我都係喺呢度聽返返嚟

作者: PTL_L    時間: 24-4-24 13:14

peterwongpeter 發表於 24-4-24 12:53
唔只DGS,DBS都係,真係聽就聽得多,我除咗起EK知道外,有一朋友講過,但佢都係講佢朋友case,我唔識佢朋友,無法知真實情況!我都好想知!有冇實例分享下?
作者: B.B.BaBa    時間: 24-4-24 13:28

呢 D 就好似 D 人成日話某 D 學校會勸退學生一樣,永遠都係聽講,無第一身受害者出來講。
作者: jiljill    時間: 24-4-24 13:32     標題: 回覆樓主:

雖然我唔知道實情係點,但係從常理去睇,讀書非常叻嘅人好多,運動非常叻嘅人都好多,但係一個人時間同精力都有限,讀書非常叻而運動又非常叻嘅人就唔係咁多喇。

如果一間學校可以長期保持整體學生成績頂尖,運動又可以橫掃學界,除咗奇蹟,我真係唔知道用乜嘢去形容。

作者: jiljill    時間: 24-4-24 13:34     標題: 回覆樓主:

都未計聽講音樂同舞蹈都非常強勁

作者: PTL_L    時間: 24-4-24 13:39

B.B.BaBa 發表於 24-4-24 13:28
呢 D 就好似 D 人成日話某 D 學校會勸退學生一樣,永遠都係聽講,無第一身受害者出來講。 ...
因成績同行為問題勸退一定有,我識當事人,某九龍塘小學,副校、班主任車輪轉搵佢媽媽,好似洗佢腦咁俾佢覺得自己小朋友唔適合起呢間學校讀書,最後都係退咗學,轉校了!
作者: Rpp    時間: 24-4-24 13:40

如果真係有未達標成績要求自修生名義考,劉校長應該做唔到廿幾年,總有人告發坐牢啦,用個腦諗野啦。

作者: ucw    時間: 24-4-24 13:41

回覆 peterwongpeter 的帖子

但2023年,122 人考DSE,30人考 A level,加埋152人又夾152畢業生條數。

除非佢DSE 條數計埋自修生名義考。但學校又應該無以自修生名義考DSE 嘅學生成績。

作者: jiljill    時間: 24-4-24 13:41     標題: 回覆樓主:

從管理嘅角度去睇,要一間公司業績長期都好標青,除咗不斷換血,就係不斷換血。

靠培訓得唔得?投入多多錢都冇可能。

作者: PTL_L    時間: 24-4-24 13:45

Rpp 發表於 24-4-24 13:40
如果真係有未達標成績要求自修生名義考,劉校長應該做唔到廿幾年,總有人告發坐牢啦,用個腦諗野啦。
...
女仔讀書,爛船都有三斤釘,所以應該會建議重讀,而唔會以自修生名義考?男仔就難講啲喇!
作者: hiuching8    時間: 24-4-24 13:49

唔會,自修生要19歲先准報考

作者: Rpp    時間: 24-4-24 13:54

PTL_L 發表於 24-4-24 13:45
女仔讀書,爛船都有三斤釘,所以應該會建議重讀,而唔會以自修生名義考?男仔就難講啲喇! ...

中途重讀即留級,要好強大嘅壓力先頂到,全級全校人都知,唔達標成績以自修生報考更加成頭條,更加無可能。唔好聽謠言。

作者: jiljill    時間: 24-4-24 13:57     標題: 回覆樓主:

學校有冇公佈各級插班生人數?

作者: HK-MAN    時間: 24-4-24 13:57

PTL_L 發表於 24-4-24 13:14
唔只DGS,DBS都係,真係聽就聽得多,我除咗起EK知道外,有一朋友講過,但佢都係講佢朋友case,我唔識佢朋友, ...
EK常見既...幫朋友問...實情主角係自己...
作者: PTL_L    時間: 24-4-24 13:59

hiuching8 發表於 24-4-24 13:49
唔會,自修生要19歲先准報考
我知有啲名校係鍾意收大仔大女,培正由幼稚園已經係啦,如果已經係大一年,再repeat呢?咁又得唔得?
作者: PTL_L    時間: 24-4-24 14:04

Rpp 發表於 24-4-24 13:54
中途重讀即留級,要好強大嘅壓力先頂到,全級全校人都知,唔達標成績以自修生報考更加成頭條,更加無可能 ...
當然唔係中途重讀啦,細校內有師兄,運動好勁,但學業真係比較吃力,學校都好早問定佢父母,有冇咩想法?想幾時重讀等等
作者: PTL_L    時間: 24-4-24 14:05

HK-MAN 發表於 24-4-24 13:57
EK常見既...幫朋友問...實情主角係自己...
都明白既,要保護自己
作者: B.B.BaBa    時間: 24-4-24 14:07

學校叫就做?個學生唔報自修生會點,學校唔幫佢報名考 DSE?個學生個家長會無反應?
作者: PTL_L    時間: 24-4-24 14:09

B.B.BaBa 發表於 24-4-24 14:07
學校叫就做?個學生唔報自修生會點,學校唔幫佢報名考 DSE?個學生個家長會無反應? ...

家長唔會冇反應,相反,佢哋係明事理,應該係認同做法先會配合。當然,係講緊認同學校處理方法嘅家長嘅想法!
作者: Rpp    時間: 24-4-24 14:15

學校叫就做?個學生唔報自修生會點,學校唔幫佢報名考 DSE?個學生個家長會無反應? ...

以香港既家長邊個碰到個仔都拉橫額囉,名校嚟架唔俾考DSE我絕對相信會上頭條新聞。有校長會咁做拆招牌?

作者: acgy    時間: 24-4-24 14:19

Rpp 發表於 24-4-24 13:40
...

坦白講我都唔信DG DB會要求學生報自修生。

留班勸退就有。

作者: Poyau    時間: 24-4-24 14:21

文憑試報自修生要符合資格

https://www.hkeaa.edu.hk/tc/HKDSE/admin/exam_reg_fee/exam_registration/private_candidates/entry_qualifications/

自修生 - 報考資格

(1) 但凡符合下列條件中其中一項者,均可以自修生身分報考2024年香港中學文憑考試:

(a) 曾應考文憑試,或相等考試,或

(b) 以本考試年分之一月一日計算,已足十九歲,或

(c) 非修讀文憑試課程,但於考試前一年已修畢或正在修讀由考評局決定為等同中六之課程。

作者: B.B.BaBa    時間: 24-4-24 14:24

PTL_L 發表於 24-4-24 14:09
家長唔會冇反應,相反,佢哋係明事理,應該係認同做法先會配合。當然,係講緊認同學校處理方法嘅家長嘅想 ...

你意思係 DGS 真係有要求學生自己去報自修生?

作者: PTL_L    時間: 24-4-24 14:29

B.B.BaBa 發表於 24-4-24 14:24
你意思係 DGS 真係有要求學生自己去報自修生?

唔係唔係,我自己都唔知,都想了解下,我覺得DGS應該冇咩機會,始終女仔讀書上心啲。
作者: Rpp    時間: 24-4-24 14:39

acgy 發表於 24-4-24 14:19
坦白講我都唔信DG DB會要求學生報自修生。

留班勸退就有。

以特異入咗去之後懶散唔訓練會收到教練口頭警告。DB要求報自修生,DSE就唔會咁樣衰架.用腦諗吓啦。

作者: liverpool2023    時間: 24-4-24 14:46

中途重讀即留級,要好強大嘅壓力先頂到,全級全校人都知,唔達標成績以自修生報考更加成頭條,更加無可能 ...

佢哋似乎唔係聽謠言,係想造謠
好彩有你哋既用家用具體理據去澄清

作者: acgy    時間: 24-4-24 14:51

Rpp 發表於 24-4-24 14:39
以特異入咗去之後懶散唔訓練會收到教練口頭警告。DB要求報自修生,DSE就唔會咁樣衰架.用腦諗吓啦。
...

我係話唔信,你睇清楚D先啦

作者: Rpp    時間: 24-4-24 14:56

acgy 發表於 24-4-24 14:51
我係話唔信,你睇清楚D先啦

我知,係借此叫網民用腦諗野。

作者: peterwongpeter    時間: 24-4-24 14:57

liverpool2023 發表於 24-4-24 14:46
佢哋似乎唔係聽謠言,係想造謠
好彩有你哋既用家用具體理據去澄清
理性討論啫, 因為有朋友咁同我講
作者: liverpool2023    時間: 24-4-24 15:02

peterwongpeter 發表於 24-4-24 14:57

我唔係指你
係之後嗰啲非用家又繪形繪聲言之鑿鑿既推理小說家

作者: PTL_L    時間: 24-4-24 15:02

...
Dbs太特別,就咁睇近幾年school report,確實唔理想,但EK啲人講咗好多原因出嚟,又話讀得叻讀IB等等,所以究竟DBS係咪真係差咗呢?!但你咁講,已經assume 咗兩者既關係。另外,你叫人「用腦諗下啦」有啲冇禮貌,網友就係唔明唔信,抱有懷疑既心先出post問呀!
作者: PTL_L    時間: 24-4-24 15:05

peterwongpeter 發表於 24-4-24 14:57
係,認同你,就係唔信先問!有啲人眼界窄,成日將自己想法(但又冇見地喎)強加人身上,好笑
作者: peterwongpeter    時間: 24-4-24 15:05

...
呢個講法都合理喎
作者: PTL_L    時間: 24-4-24 15:08

peterwongpeter 發表於 24-4-24 15:05
呢個講法都合理喎
但要認同dbs係差咗先喎,用家反而好humble 呀,係啲路人甲乙丙丁出嚟反你㗎!
作者: peterwongpeter    時間: 24-4-24 15:13

PTL_L 發表於 24-4-24 15:08
但要認同dbs係差咗先喎,用家反而好humble 呀,係啲路人甲乙丙丁出嚟反你㗎! ...

本身都覺得唔係太合理,始終咁樣做我覺得都係造假嘅一種,但係朋友又講到似層層,話學校問學生肯唔肯咁做,咁集思廣益上嚟問吓啫。
咁當然你可以以陰謀論話我哋特登詆毁學校嘅,我嘅原意只係想Fact Check 一下有冇類似嘅事情出現過

作者: PTL_L    時間: 24-4-24 15:16

peterwongpeter 發表於 24-4-24 15:13

本身都覺得唔係太合理,始終咁樣做我覺得都係造假嘅 ...

唔知係咪識埋同一個朋友我朋友都係咁同我講,又講到似層層,上嚟EK又有人講,不過你係講dgs,我係講dbs.,不過相信,唔會有當事人願意出嚟講㗎喇。
作者: tigamama    時間: 24-4-24 15:20

真係唔識一問:dse 從冇報考過的日校考生,可以用自修生名義報名嗎?(CE/AL年代係唔得)
作者: cipollini    時間: 24-4-24 15:25

DGS 不可以報自修生
早前 聽完學校講座

作者: PTL_L    時間: 24-4-24 15:25

tigamama 發表於 24-4-24 15:20
真係唔識一問:dse 從冇報考過的日校考生,可以用自修生名義報名嗎?(CE/AL年代係唔得) ...
Poyau #25樓有提
作者: mcl233    時間: 24-4-24 15:27

tigamama 發表於 24-4-24 15:20
真係唔識一問:dse 從冇報考過的日校考生,可以用自修生名義報名嗎?(CE/AL年代係唔得) ...

19對,留一年就啱啱好~

作者: jenjenny    時間: 24-4-24 18:40

PTL_L 發表於 24-4-24 13:59
我知有啲名校係鍾意收大仔大女,培正由幼稚園已經係啦,如果已經係大一年,再repeat呢?咁又得唔得? ...

DGJS 同 DGS冇鍾意收大女嘅情況,我女都好多朋友細過佢,中學入的就更加冇可能仲睇大細女

作者: PTL_L    時間: 24-4-24 18:45

jenjenny 發表於 24-4-24 18:40

DGJS 同 DGS冇鍾意收大女嘅情況,我女都好多朋友細過佢, ...

其實都唔洗大細女了,學mcl話齋,重讀一年已經19歲,但講開又講,我大既學校大多適齡,細既都多大一人年既細仔!
作者: jenjenny    時間: 24-4-24 19:19

jiljill 發表於 24-4-24 13:34
都未計聽講音樂同舞蹈都非常強勁

的確係有同學成績、體育都好勁,而呢啲人仲會有啲係玩埋音樂。音樂S1 已經成地都係八級以上,啲同學唔係音樂,就係校隊辯論隊又或者港隊,又有人係樣樣都有,我講緊嘅都係學校入邊嘅普通人,所以咩成績都會有。有見過3C一直靠音樂入的,靠體育入的我咁啱識一個都要係一線私小級中上,上面講嗰堆體藝讀書都得嘅就一係一線小學級頭,一係就係小學部升上嚟的。我諗真係純體育而冇成績嘅係佔好少數

作者: hiuching8    時間: 24-4-24 20:08

公司業績可以透過藝術掩飾,叫人唔好考試仲麻煩啦,正常唔會咁做

作者: melonchester    時間: 24-4-24 22:53

DGS讀到書都係佔大多數,入左去就知道呢間學校唔使點教書,但D學生係識。有D運動叻,有D玩2種樂器以上,我都想知點解可以咁犀利
作者: iloveapplepie    時間: 24-4-24 23:04

peterwongpeter 發表於 24-4-24 12:53
由中一開始成績唔好就會開始被暗示轉校或留班
係唔洗去到中六才逼學生轉自修

作者: PTL_L    時間: 24-4-24 23:12

melonchester 發表於 24-4-24 22:53
DGS讀到書都係佔大多數,入左去就知道呢間學校唔使點教書,但D學生係識。有D運動叻,有D玩2種樂器以上,我 ...

犀利既係家庭、家長無限既support
作者: 1180431    時間: 24-4-24 23:28

jenjenny 發表於 24-4-24 19:19
的確係有同學成績、體育都好勁,而呢啲人仲會有啲係玩埋音樂。音樂S1 已經成地都係八級以上,啲同學唔係音 ...
上到S1就唔知,不過小學中途插班嘅,的確係有人玩某樂器或某運動成功插入,成績肯定係好一般
作者: jenjenny    時間: 24-4-25 09:36

我認識小學插入的幾個都係一項音樂或一項運動 級頭,相信都會有只係運動或音樂的,不過咁啱我唔認識

作者: jiljill    時間: 24-4-25 10:16

PTL_L 發表於 24-4-24 23:12

正解

作者: 1314625    時間: 24-4-25 11:03

用常理推測:

如果你係當年盡心盡力幫子女入DGS的家長, 你會唔會因為學校話仔女成績不達標, 而配合學校政策, 要自己仔女REPEAT 到19 歲而且自費以自修生名義去考DSE (這幾年學校考生考DSE是全免的), 而唔會去教育局投訴 (入得DGS的學生家長又會係係聽曬學校話的家長?)
作者: mcl233    時間: 24-4-25 11:07

PTL_L 發表於 24-4-24 23:12

Support到鉄左~

作者: jenjenny    時間: 24-4-25 12:23

melonchester 發表於 24-4-24 22:53
DGS讀到書都係佔大多數,入左去就知道呢間學校唔使點教書,但D學生係識。有D運動叻,有D玩2種樂器以上,我 ...

入咗就會知道原來啲人真係可以咁勁,唔使教都識我覺得就因為一係家長勁、一係勁補習、一係學生自己勁,又或者三樣加埋,搞唔掂咪去英國或者國際學校

作者: xilihoo    時間: 24-4-25 12:40

我想DGS這種傳統名校,不會因為一個或兩個DSE考不好影響其名校的校譽,所以勸退的事情我個人相信應該不會發生

作者: 1180431    時間: 24-4-25 13:06

xilihoo 發表於 24-4-25 12:40
我想DGS這種傳統名校,不會因為一個或兩個DSE考不好影響其名校的校譽,所以勸退的事情我個人相信應該不會發 ...
通常唔係學校勸退學生,係佢哋自己顶唔順自己決定要走
作者: jiljill    時間: 24-4-25 13:53

1180431 發表於 24-4-25 13:06

如果老師日日打電話畀你,同你講你個仔幾唔掂幾唔掂,你都冇癮啦,係嘛?

作者: 1180431    時間: 24-4-25 14:17

jiljill 發表於 24-4-25 13:53
如果老師日日打電話畀你,同你講你個仔幾唔掂幾唔掂,你都冇癮啦,係嘛?
...
老師好得闲咩?!係你自己覺得太壓力,例如人哋测考次次8X,9X,你次次都6X,都已經好冇癮,洗鬼打電話
作者: mcl233    時間: 24-4-25 14:22

1180431 發表於 24-4-25 14:17
老師好得闲咩?!係你自己覺得太壓力,例如人哋测考次次8X,9X,你次次都6X,都已經好冇癮,洗鬼打電話 ...

8X, 9X,  會唔會用大左?~

作者: jiljill    時間: 24-4-25 14:58

1180431 發表於 24-4-25 14:17
老師好得闲咩?!係你自己覺得太壓力,例如人哋测考次次8X,9X,你次次都6X,都已經好冇癮,洗鬼打電話 ...

有啲人無自覺性,面皮又厚,要人提㗎。

作者: xilihoo    時間: 24-4-25 15:04

1180431 發表於 24-4-25 13:06

這個有可能也正常

作者: mcl233    時間: 24-4-25 15:12

jiljill 發表於 24-4-25 14:58
有啲人無自覺性,面皮又厚,要人提㗎。

會唔會又係果啲,年輕人話我要轉校,家長話要比佢自由選擇,學校話我冇迫過佢㗎,雖然佢測考煎單旦,上堂睇片或者瞓左~

作者: Sing13    時間: 24-4-25 15:54

xilihoo 發表於 24-4-25 12:40
我想DGS這種傳統名校,不會因為一個或兩個DSE考不好影響其名校的校譽,所以勸退的事情我個人相信應該不會發 ...

唔使勸退,將學生留級,有資源既家庭學生自然會去海外讀。

作者: jiljill    時間: 24-4-25 16:18

mcl233 發表於 24-4-25 15:12
會唔會又係果啲,年輕人話我要轉校,家長話要比佢自由選擇,學校話我冇迫過佢㗎,雖然佢測考煎單旦,上堂 ...

最後去咗「適合」自己小朋友嘅學校?

作者: mcl233    時間: 24-4-25 18:49

jiljill 發表於 24-4-25 16:18
最後去咗「適合」自己小朋友嘅學校?

當然,小朋友要比選擇權佢,書係佢讀~

作者: jiljill    時間: 24-4-25 19:21

mcl233 發表於 24-4-25 18:49
當然,小朋友要比選擇權佢,書係佢讀~

呢樣嘢我學咗十幾年都學唔到

作者: mcl233    時間: 24-4-25 19:40

jiljill 發表於 24-4-25 19:21
呢樣嘢我學咗十幾年都學唔到

學寫出黎都咁難?~

作者: ANChan59    時間: 24-4-26 04:26

同意。

作者: jiljill    時間: 24-4-26 08:02

mcl233 發表於 24-4-25 19:40
學寫出黎都咁難?~

路已經幾百萬人行過,邊條好行邊條難行大家清楚,佢行一條小路唔出聲,對我嚟講好難。

作者: fupigpig    時間: 24-4-26 08:17

Sing13 發表於 24-4-25 15:54
唔使勸退,將學生留級,有資源既家庭學生自然會去海外讀。

有d 1A津校都會咁做,想個學生升級嗰年叫「試升」,唔想佢升級就通知未達升級要求而留級。

作者: jiljill    時間: 24-4-26 08:45     標題: 回覆樓主:

之前有網友做過一個表,比較學校 CEM 4+/5+ 成績,我覺得幾有用。

作者: Vana    時間: 24-4-26 09:55

fupigpig 發表於 24-4-26 08:17
有d 1A津校都會咁做,想個學生升級嗰年叫「試升」,唔想佢升級就通知未達升級要求而留級。
...

even cky 都會,好熟既朋友仔就係 "試升‘’,而家去左國際學校

作者: pochario    時間: 24-4-26 13:47

考得入DGS嘅, 家長都付出唔少心血, 如果知道小朋友成積跟唔上, 一定出去揾補習補底啦, 見唔少.
作者: myreallizzy    時間: 24-5-6 01:07

回覆 jenjenny 的帖子

如果唔係我個小朋友玩緊運動,識哂此項運動全港八強的小朋友,我就信了你。運動叻到全港最top(除咗最冷門的運動)是要大量付出時間的,甚至多過讀書的時間。熱門運動叻到全港八強,讀書又級頭,音樂仲考埋八級,咁樣的小朋友,唔好意思,我一個都唔識。我認識熱門運動入咗港青,仲考埋醫科的,咁樣的小朋友,100個玩運動的小朋友未必出到一個。音樂又不同,音樂花費的時間,相對於運動,是很少的。學業佳,會兩門樂器並通過較高的級別是可以大量做到。因為考級只需要達標,並不需要爭到全港頭八。同運動相比,難度不是一個級別的。但學業佳,音樂又好到可以個人紅館獨奏的,也是難得並稀有的。
超人年年有,但絕對不是普遍現象,就算在DG, SPCC也是稀有,更多也只是資質中上但家庭資源好的小朋友。

作者: LeeCC    時間: 24-5-6 06:35

myreallizzy 發表於 24-5-6 01:07

如果唔係我個小朋友玩緊運動,識哂此項運動全港八強的小朋友,我就信了你。運動叻到 ...

運動+讀書+音樂都叻的,我想起兩位叻女,何詩蓓和江旻蕙,真的佩服佢地毅力,而且一定是時間管理超人,當然家庭的培育和支持也不能少

作者: liverpool2023    時間: 24-5-6 08:06

myreallizzy 發表於 24-5-6 01:07

如果唔係我個小朋友玩緊運動,識哂此項運動全港八強的小朋友,我就信了你。運動叻到 ...

如果運動要叻到全港八強
讀書又要叻到入醫科
呢啲都無可能多
但如果運動叻⋯到學界攞獎
讀書叻⋯到在學校考頭20%
在家長中,應該都算叻了!

C6後生時中同係會考8A,同時學界代表學校出賽,佢哋眼中都已經是讀書運動都叻的了!

BTW,音樂八級比入醫和運動全港頭八是不同層次的

作者: myreallizzy    時間: 24-5-6 08:22

回覆 liverpool2023 的帖子

連八強都冇,如何在學界拿獎?團體獎?亦或區賽小獎?頭20%已經叫叻,咁大家標準唔同,我以為級頭指級十以內。
作者: Derek118    時間: 24-5-6 08:39

我小朋友唔係一線小學,但佢同班同學係級一加跑步全港八強,呢個同學鬥心同好勝心都超強。其實我覺得體育強嘅小朋友好多都有類似性格,所以運動好同時成績都好嘅,我覺都唔係冇機會嘅。當然呢個小朋友去到中學仲可唔可以保持到我就唔知啦。

作者: Sing13    時間: 24-5-6 08:54

其实體育,音樂好而又唔是從專業方面發展,對升大學有幾大幫助?有帮助既話有冇普通性?
我認為只是強身健體,陶冶性情,可以識多啲朋友。
香港升大學都是睇主菜—成績,副菜—音樂體育鐘意吃就吃。就算淨吃主菜,唔吃副菜都冇問題,唔會對你前途有咩影響。

作者: liverpool2023    時間: 24-5-6 09:02

myreallizzy 發表於 24-5-6 08:22

連八強都冇,如何在學界拿獎?團體獎?亦或區賽小獎?頭20%已經叫叻,咁大家標 ...

小學級十叻,但去到B1名校,頭20%都算叻啦!

作者: liverpool2023    時間: 24-5-6 09:04

Sing13 發表於 24-5-6 08:54
其实體育,音樂好而又唔是從專業方面發展,對升大學有幾大幫助?有帮助既話有冇普通性?
我認為只是強身健 ...

我港升大學,如果唔係體藝途徑,係完全只要成績,連課外活動也可以不用,不用副菜,是單餸飯!

作者: PTL_L    時間: 24-5-6 09:04

myreallizzy 發表於 24-5-6 08:22

連八強都冇,如何在學界拿獎?團體獎?亦或區賽小獎?頭20%已經叫叻,咁大家標 ...

認同你,自己識人少,身邊嘅運動仔,係冇一個可以家境平平,讀書超班,個人學界攞獎又或唔好8強喇,10強都冇!剛小朋友先話我知,男直又出手撬人走,開既offer 係,可以唔洗考試都可以升班,當然,小朋友間既對話,可能係該小朋友自己覺得係,因為該小朋友話原校要兼顧讀書,深又難,佢處理唔到!
作者: mcl233    時間: 24-5-6 09:26

PTL_L 發表於 24-5-6 09:04
認同你,自己識人少,身邊嘅運動仔,係冇一個可以家境平平,讀書超班,個人學界攞獎又或唔好8強喇,10強都 ...

其實呢啲offer係咪教練既offer? ~

作者: rsx    時間: 24-5-6 09:27

認同你,自己識人少,身邊嘅運動仔,係冇一個可以家境平平,讀書超班,個人學界攞獎又或唔好8強喇,10強都 ...

呢個都算文舞雙全,十年都冇一個

DSE放榜|屯門保良局董玉娣中學「超級狀元」趙爾納擅跳舞辯論

https://www.hk01.com/article/653121?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

作者: PTL_L    時間: 24-5-6 09:28

Derek118 發表於 24-5-6 08:39
我小朋友唔係一線小學,但佢同班同學係級一加跑步全港八強,呢個同學鬥心同好勝心都超強。其實我覺得體育強 ...
有,好少起中學兩者都兼顧到!
作者: rsx    時間: 24-5-6 09:31

mcl233 發表於 24-5-6 09:26

六年級可能得,只要你肯讀band3

作者: PTL_L    時間: 24-5-6 09:34

mcl233 發表於 24-5-6 09:26
總之學界一完,本校生就會收電話或現場抄牌㗎喇,就算教練開,冇人俾,夠膽開咩?
作者: mcl233    時間: 24-5-6 09:45

PTL_L 發表於 24-5-6 09:34
總之學界一完,本校生就會收電話或現場抄牌㗎喇,就算教練開,冇人俾,夠膽開咩? ...

教練始終不是學校,現場抄牌係教練吧~

作者: cafeva    時間: 24-5-6 09:46

rsx 發表於 24-5-6 09:27
點會十年都冇一個. 去年SPCC 個狀元都玩辯論,choir.

作者: mcl233    時間: 24-5-6 09:47

呢啲似乎輕量級噃~

作者: PTL_L    時間: 24-5-6 09:48

mcl233 發表於 24-5-6 09:45
教練應該都幾熟校內情況既,不過我覺得各取所需,自己諗自己喇!
作者: 猴子爸    時間: 24-5-6 09:49

"男直又出手撬人走,開既offer 係,可以唔洗考試都可以升班".似乎只有一间男直会有机会这样做。

作者: PTL_L    時間: 24-5-6 09:54

都好全面,唔係只讀書,只讀書都未必做到超狀,不過佢呢兩類活動,同玩運動相比,用既時間少好多。
作者: PTL_L    時間: 24-5-6 09:55

猴子爸 發表於 24-5-6 09:49
"男直又出手撬人走,開既offer 係,可以唔洗考試都可以升班".似乎只有一间男直会有机会这样做。

...
供求問題啫
作者: rsx    時間: 24-5-6 10:02

cafeva 發表於 24-5-6 09:46
點會十年都冇一個. 去年SPCC 個狀元都玩辯論,choir.

文武雙全梗係要有運動啦!雖然跳舞跳繩唔係熱門,競爭相對較少,但係都唔係易,全港學屆三年冠!
更加唔係咁多人捨得或夠膽花時間影響學業!

DSE找多一個文武雙全都幾難喎!

作者: rsx    時間: 24-5-6 10:05

mcl233 發表於 24-5-6 09:45

聽說冷門學校的傑出運動員的老師,會全程榜住個學生,唔比人埋身

作者: mcl233    時間: 24-5-6 10:09

PTL_L 發表於 24-5-6 09:48
教練應該都幾熟校內情況既,不過我覺得各取所需,自己諗自己喇!

教練求交人,我估,不能作準,始終學術成績係唔係佢負責。不過,都係家長學生自己諗啦,各取所需~

作者: Vana    時間: 24-5-6 10:42

我其實識唔少小學運動仔都成績超班,不過我地學校小學上既好多中二都出國,所以無得印證之後係點

高小某樣個人運動全港學界冠軍,都係精英班,其他 coding, creative d 比賽都冠軍....

如果要埋音樂,有個初小已經8級,某樣學界個人運動冠軍,呢個有機會入港隊.... debate 入埋 gifted programme, 成績頂級,佢立志讀醫架,所以唔會走..... 當然可能最後都要取捨

上面既隊友係已經入左港隊,讀書仲係精英班

其實好多人又讀得,音樂運動都勁,不過相信要求到入醫 level, 又要保持港隊咁就真係難,都係要人生的決擇

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5