教育王國

標題: 澳洲大學foundation [打印本頁]

作者: cwng3    時間: 24-5-20 13:43     標題: 澳洲大學foundation

想請教在DSE可吾可以接到澳洲大學foundation課程?

作者: WingKanMa    時間: 24-5-20 19:48

cwng3 發表於 24-5-20 13:43
想請教在DSE前可吾可以接到澳洲大學foundation課程?

Foundation 主要係比F5學生讀的,但學生一定要完成F5課程夠入學分數就可以,正常應該都應付有餘

作者: YinKiuLam    時間: 24-5-27 19:09

DSE 後視乎分數可以有transition course, 4 個月直入year one. UNSW 好似要14 分

作者: cwng3    時間: 24-6-9 21:47

YinKiuLam 發表於 24-5-27 19:09
DSE 後視乎分數可以有transition course, 4 個月直入year one. UNSW 好似要14 分
咁如果讀foundation,會係DSE前還是後才去?

作者: YinKiuLam    時間: 24-6-12 21:05

cwng3 發表於 24-6-9 21:47
咁如果讀foundation,會係DSE前還是後才去?

如果有信心考DSE 14分以上就放DSE 後去。8-12 上transition course 跟著1-2 月升上year one. 否則要12 月foundation 就DSE後1-2 月去

作者: szesze589    時間: 24-6-14 01:31

YinKiuLam 發表於 24-6-12 21:05
如果有信心考DSE 14分以上就放DSE 後去。8-12 上transition course 跟著1-2 月升上year one. 否則要12 月f ...

請問transition course 係咪等於foundation 嘅速成班

作者: YinKiuLam    時間: 24-6-14 13:09

szesze589 發表於 24-6-14 01:31
請問transition course 係咪等於foundation 嘅速成班

沒有錯,但2023 年4個月的transition course (DSE 要14 分)只是UNSW有 ,今年未知。另外我之前也有聽到agent 提及2 年的diploma course (DSE 15 分)比foundation 好,達到要求2年後可以直入year 2. 視乎你想條路怎樣走。同埋讀乜科

作者: szesze589    時間: 24-6-17 00:10

點解2年diploma 會比foundation 好,可唔可以講多少少,謝謝你
其實就算DSE15分入到U又會唔會比較吃力

作者: YinKiuLam    時間: 24-6-23 09:04

szesze589 發表於 24-6-17 00:10
點解2年diploma 會比foundation 好,可唔可以講多少少,謝謝你
其實就算DSE15分入到U又會唔會比較吃力

我當初也有同樣疑問,經過分析,diploma 的認受性比較高,英澳所有大學可以用。反而foundation 雖然分數也可以tran U , 但被收的機會只有提供本身foundation course 的大學才高

作者: YinKiuLam    時間: 24-6-23 09:06

DSE 15 分入大學是否吃力?呢個,視乎你讀乜嘢科,同埋邊間大學。好難答你

作者: LoveCorgi2    時間: 24-7-29 04:20

YinKiuLam 發表於 24-6-23 09:04
我當初也有同樣疑問,經過分析,diploma 的認受性比較高,英澳所有大學可以用。反而foundation 雖然分數也 ...

請問Citizen可否報讀這個diploma?是否只有UNSW提供。
Foundation 及diploma如果報大學的學科有沒有限科目選擇??

作者: YinKiuLam    時間: 24-7-31 17:59

LoveCorgi2 發表於 24-7-29 04:20
請問Citizen可否報讀這個diploma?是否只有UNSW提供。
Foundation 及diploma如果報大學的學科有沒有限科目 ...

這個當然有影響,首先你要知道將來想讀那一科才可以申請相關的foundation 或diploma. 而diploma 不是每一科目也有開班的。

作者: vivicicimimi    時間: 24-8-16 18:58

UNSW DIPLOMA PROGRAM 是一年course, 成績達標,第二年升返入U讀year 2
作者: aidan08    時間: 24-8-19 20:52

vivicicimimi 發表於 24-8-16 18:58
UNSW DIPLOMA PROGRAM 是一年course, 成績達標,第二年升返入U讀year 2
請問報diploma 是否有年齡限制?因為剛夠十六歲,考完IGCSE可以讀foundation 但好似唔可以讀diploma?如果for IS 學生,是考IB前去讀嗎?
其實,如果一直成績不錯,只是覺得考IB, citizen IB 分數 covert to ATAR 唔著數,而想行foundation 的路,有冇咩唔好處?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5