教育王國

標題: Jupas. A1-A3 [打印本頁]

作者: scyu88    時間: 24-5-22 20:38     標題: Jupas. A1-A3

A1是會選mean定LQ的科目?A2選mean?A3選UQ?請問大家可以分享下嗎?要準備定放榜改選。

作者: esmehouse    時間: 24-5-22 20:57

scyu88 發表於 24-5-22 20:38
A1是會選mean定LQ的科目?A2選mean?A3選UQ?請問大家可以分享下嗎?要準備定放榜改選。
...

A1 要放心儀科目,但低 LQ 最多 1-2 分
A2 可以放同 LQ 同分 / M
A3 一定要 safe

Good Luck

作者: scyu88    時間: 24-5-22 21:37

A3是否填UQ?

作者: gracelam    時間: 24-5-22 22:33

scyu88 發表於 24-5-22 21:37
A3是否填UQ?

A3嗰科都要視乎有幾多個學位!

作者: esmehouse    時間: 24-5-22 22:33

scyu88 發表於 24-5-22 21:37
A3是否填UQ?

作者: 妹妹頭    時間: 24-5-23 07:13

gracelam 發表於 24-5-22 22:33
我都唔知點好,A3如果放得45個位既科,會唔會好危險
作者: gracelam    時間: 24-5-23 08:28

妹妹頭 發表於 24-5-23 07:13

好難答,唔知有幾多人爭讀同幾多人高分過你。

作者: 妹妹頭    時間: 24-5-23 13:51

gracelam 發表於 24-5-23 08:28
好難答,唔知有幾多人爭讀同幾多人高分過你。
其實最好唔駛排依科上A3,依家放左晌B1,但係驚佢唔夠分。
作者: scyu88    時間: 24-5-23 20:34

請問A3 met到UQ但小人是否都叫好博?

作者: mcl233    時間: 24-5-23 21:33

妹妹頭 發表於 24-5-23 07:13

除非突然申請人數倍數咁大變啫,UQ/M/LQ咪話左比你知,該科收幾多分囉。舉例,如果上年突然變成熱門科,大量尖子擁進,咁上年既UQ/M/LQ已經郁左啦,亦話左比你知了。又如果多左一倍人申請,全部都係該科2線生,又如何可以影響收生成績推上去呢?根本就毫無影響~

多睇幾年做參考吧,大學都係主睇分數,夠分係近乎必收,你夠分佢唔收,唔通向下收低1-2分?須知收低左分,一旦有上訴成功個案而又符合最低要求,就必定成為必收生~

作者: mcl233    時間: 24-5-23 21:40

scyu88 發表於 24-5-23 20:34

都係重覆說法,大學主睇DSE分數去收生,夠分近乎必入。又舉例,如果收20人,有60人係B5=25分,咁就會出現UQ/M/LQ就出現3個都係25,如果以往LQ係22分,咁人多人少對UQ都係冇影響,因為你係25分,佢係22分。除非該科係重視面試,唔適合唔收,你B5=30分,佢都唔收你,咁似乎你係度問,都冇人識答你點解~

作者: chun媽    時間: 24-6-10 14:41

gracelam 發表於 24-5-22 22:33

係,呢個factor 都好重要

作者: chun媽    時間: 24-6-10 14:55

scyu88 發表於 24-5-23 20:34

總之,亞甲試過,位少,A3 above UQ唔得, 亞乙比亞甲低一分,放A2  ,反而入左。 後來,睇番數據,呢個course 食多左non Jupas,  收少了 DSE 學生

作者: liverpool2023    時間: 24-6-10 15:00

chun媽 發表於 24-6-10 14:55
總之,亞甲試過,位少,A3 above UQ唔得, 亞乙比亞甲低一分,放A2  ,反而入左。 後來,睇番數據,呢個cou ...

甲、乙都是Jupas?
咁唔係高分收先嗎?同A2/A3有關?
HKU出了expected score,比LQ還低,這個分數有影響選擇嗎?如果meet expected score而達不到LQ,可以放嗎?

作者: chun媽    時間: 24-6-10 15:03

liverpool2023 發表於 24-6-10 15:00
甲、乙都是Jupas?
咁唔係高分收先嗎?同A2/A3有關?
HKU出了expected score,比LQ還低,這個分數有影響選擇 ...

甲、乙都是Jupas?
Yes

咁唔係高分收先嗎?同A2/A3有關
Nobody knows

HKU出了expected score,比LQ還低,這個分數有影響選擇嗎?如果meet expected score而達不到LQ,可以放嗎?

不要盡信expected score

作者: liverpool2023    時間: 24-6-10 16:17

chun媽 發表於 24-6-10 15:03

即係expected score就像3322般,只是最低要求,都是睇LQ,Median比較好

作者: scyu88    時間: 24-6-10 16:40

liverpool2023 發表於 24-6-10 16:17
即係expected score就像3322般,只是最低要求,都是睇LQ,Median比較好

即係話Expected score 是無意思

作者: mcl233    時間: 24-6-11 20:31

總之,亞甲試過,位少,A3 above UQ唔得, 亞乙比亞甲低一分,放A2  ,反而入左。 後來,睇番數據,呢個cou ...

放A3,唔得似乎都正常喎。若不,港/中大就算係E,都唔會收哥叫放乙1啦~

自己去JUPAS睇下,收A2已經唔多了,仲講A3~

作者: chun媽    時間: 24-6-11 22:28

mcl233 發表於 24-6-11 20:31

放A3,唔得似乎都正常喎。若不,港/中大就算係E,都唔會收哥 ...

講得好,咪以為A2A3 無分別

作者: smartcash    時間: 24-6-12 15:30

mcl233 發表於 24-6-11 20:31

放A3,唔得似乎都正常喎。若不,港/中大就算係E,都唔會收哥 ...

但是,唔係大學唔知道你放A1, A2 還是A3嗎?應該只知放tier A, 或B 或C, 但唔知1,2 或3 ?

作者: liverpool2023    時間: 24-6-12 16:18

smartcash 發表於 24-6-12 15:30
但是,唔係大學唔知道你放A1, A2 還是A3嗎?應該只知放tier A, 或B 或C, 但唔知1,2 或3 ?
...

會不會因為派晒A1,才到A2,然後A3
所以學科被較低分的A2學生入了,收不到A3但較高分的同學呢?

作者: bbc0101    時間: 24-6-12 16:33

「大學聯招辦法」網上申請系統的設計,在於確保申請人課程選擇的實際排列次序不會於正式遴選結果公佈前透露予9所「大學聯招辦法」參與院校及SSSDP「資助計劃」院校(院校)。

院校對申請人所選報的課程選擇只有概括性的了解,而非其課程選擇的實際排列次序。申請人所選報的課程將被歸入五個組別,再提供予院校

https://www.jupas.edu.hk/tc/appl ... -programme-choices/

作者: mcl233    時間: 24-6-12 16:49

smartcash 發表於 24-6-12 15:30
...

有網友貼左官方連結,無謂解釋可能引致誤導~

作者: bbc0101    時間: 24-6-12 16:49

根據聯招網站,院校不會知道考生填寫的實際排列次序,A1,A2, A3, 院校只會知道你放在Band A, 還是Band B.

聯招派位不同中學派位,不是先派A1, 再派A2,
而是每個學系自己決定收哪些學生,將所有想收的學生排一條隊,交俾聯招。再由聯招處睇下學生有哪個學系收,假設你的A2和A3都收你,這樣就會派A2俾你。

至於點解「乙考生」放A2較低分收咗,反而「甲考生」放A3較高分唔收,這樣可能因為有其他因素。
因為每個學系收生因素都未必相同。除了分數,可能會視乎面試、OEA/SLP、各種推薦計劃等等,所以真係未必知原因。
詳細遴選程序可睇片:
遴選程序
https://www.jupas.edu.hk/tc/page/detail/648/

作者: chun媽    時間: 24-6-14 10:54

再補充亞甲及亞乙的資料,他們都係DSE 放榜後才改choice, 兩人都沒有面試,也沒有什麼推薦。

作者: ericter    時間: 24-6-19 23:04

想問下如A1A2都高過m, 穩嗎?

作者: cufehx    時間: 24-6-20 13:24

請問呢科學額係幾多?唔該

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5