教育王國

標題: 非三私一直但英文超強嘅學校 [打印本頁]

作者: 媽媽不動產    時間: 24-7-1 16:01     標題: 非三私一直但英文超強嘅學校

同小學同學家長聚舊,有入咗神校同埋傳統名校嘅同學仔,都提到一間不知名(或者係我見識少,no offence )嘅小學,唔係三私一直,話來自呢間小學嘅同學英文好強,但係又講唔出校名,淨係話好似係道教小學(?),我想八卦問吓,有冇人估到或者知道邊間學校呀?等我介紹俾朋友仔女都好。

作者: LeeCC    時間: 24-7-1 16:13

屯門圓玄小學?直資英小
作者: 媽媽不動產    時間: 24-7-1 16:45

原來屯門呢間,冇留意呢區添,好有隱世學校feel,讀神校嘅同學仔媽咪講到嗰位同學好勁,但係本身佢個女已經超勁,搞到我好想知

作者: liverpool2023    時間: 24-7-1 16:56

媽媽不動產 發表於 24-7-1 16:45
原來屯門呢間,冇留意呢區添,好有隱世學校feel,讀神校嘅同學仔媽咪講到嗰位同學好勁,但係本身佢個女已經 ...

圓玄小學
我仔有同學來自呢間小學,都幾叻既,不過英文又唔係話好強(比三私二直)

作者: TAIOU4    時間: 24-7-1 16:57

媽媽不動產 發表於 24-7-1 16:01
同小學同學家長聚舊,有入咗神校同埋傳統名校嘅同學仔,都提到一間不知名(或者係我見識少,no offence )嘅 ...
英文唔係讀國際就自己另外學算啦
冇必要將升小同升中難度提高咁多
到時中文唔掂呈分低個Grade仲大鑊

作者: 媽媽不動產    時間: 24-7-1 17:04

liverpool2023 發表於 24-7-1 16:56
圓玄小學
我仔有同學來自呢間小學,都幾叻既,不過英文又唔係話好強(比三私二直)
...

咦,原來已經三私二直,請教另一直係咩呀?

作者: 媽媽不動產    時間: 24-7-1 17:09

TAIOU4 發表於 24-7-1 16:57
英文唔係讀國際就自己另外學算啦
冇必要將升小同升中難度提高咁多
到時中文唔掂呈分低個Grade仲大鑊

我朋友想搵英小,大啲會去外國讀書,唔會考DSE,純粹我多口問吓

作者: LeeCC    時間: 24-7-1 17:31

liverpool2023 發表於 24-7-1 16:56
圓玄小學
...

我仔學校有幾個同學來自這間小學,聽家長講佢地有校本英文教材

作者: chitchitboy    時間: 24-7-1 17:38

回覆 媽媽不動產 的帖子

Ywps
作者: liverpool2023    時間: 24-7-1 17:57

媽媽不動產 發表於 24-7-1 17:04
咦,原來已經三私二直,請教另一直係咩呀?

英華小學

作者: liverpool2023    時間: 24-7-1 17:58

媽媽不動產 發表於 24-7-1 17:09
我朋友想搵英小,大啲會去外國讀書,唔會考DSE,純粹我多口問吓

可以考慮聖瑪加利大
不過,我識嗰啲打算去外國讀既,反而會重視中文,想讀多啲中文

作者: TAIOU4    時間: 24-7-1 18:10

媽媽不動產 發表於 24-7-1 17:09

我意思係
概然一早唔諗住在香港讀
咁讀乜o既小學都冇所謂
最緊要舒服方便
冇必要升小同人爭餐懵
英文另外學真係好容易

作者: 媽媽不動產    時間: 24-7-1 18:25

liverpool2023 發表於 24-7-1 17:58
可以考慮聖瑪加利大
不過,我識嗰啲打算去外國讀既,反而會重視中文,想讀多啲中文
...

我諗我朋友想幫仔女打好英文基礎啩!佢當然target三私一直SMC 呢啲英小,不過全部都好大競爭。我見連女直、CC啲家長都提呢間唔係太出名嘅小學,想知道多啲,不過我承認主要係我八卦!

作者: 媽媽不動產    時間: 24-7-1 18:30

TAIOU4 發表於 24-7-1 18:10
我意思係
概然一早唔諗住在香港讀
咁讀乜o既小學都冇所謂

你有道理,一心出國其實唔使做咁多,好似我呢啲未揸定主意嘅,先要做好幾手準備。

作者: 媽媽不動產    時間: 24-7-1 18:32

原來三私二直係加埋英華,都係好好嘅學校

作者: 媽媽不動產    時間: 24-7-1 18:33

LeeCC 發表於 24-7-1 17:31
我仔學校有幾個同學來自這間小學,聽家長講佢地有校本英文教材

感謝!

作者: TAIOU4    時間: 24-7-1 18:37

媽媽不動產 發表於 24-7-1 18:25
我諗我朋友想幫仔女打好英文基礎啩!佢當然target三私一直SMC 呢啲英小,不過全部都好大競爭。我見連女直 ...

其實家長出少少力上網搵下就好易搵到人教
讀津小另上網課英文唔會差過3私1直
https://www.youtube.com/watch?v=QNf5hxO2YhI

作者: eit2003    時間: 24-7-1 19:03

liverpool2023 發表於 24-7-1 17:57
英華小學
呢間出左名多人升中跳船 St Paul Co-Ed/DBS,做跳板插去喇小都有
作者: TAIOU4    時間: 24-7-1 19:14

eit2003 發表於 24-7-1 19:03
呢間出左名多人升中跳船 St Paul Co-Ed/DBS,做跳板插去喇小都有
走唔係因為學校唔好
而係另一間有機會更好

作者: liverpool2023    時間: 24-7-1 21:08

eit2003 發表於 24-7-1 19:03

我知,我哋中學都係佢哋其中一架船

作者: Rpp    時間: 24-7-1 21:21

同小學同學家長聚舊,有入咗神校同埋傳統名校嘅同學仔,都提到一間不知名(或者係我見識少,no offence )嘅 ...

唔駛估邊間小學的,普小,受谷又有資源便可以。從細學一種語言持之以恆必有成績。

作者: Calaci    時間: 24-7-2 00:16

圓玄小學
...

YW係中小,聽講佢哋英文唔強架喎,早年移民潮有幾個朋友插班入去,都係一致地話英文同普通津小一樣

作者: liverpool2023    時間: 24-7-2 00:29

Calaci 發表於 24-7-2 00:16
YW係中小,聽講佢哋英文唔強架喎,早年移民潮有幾個朋友插班入去,都係一致地話英文同普通津小一樣
...

我現在的中學,有來自呢幾間小學的同學,這是我看到的情況。
不過,我個人覺得,英文程度,取決於家庭多一點。
不過,你話YW既英文和普通津小一樣,我係唔認同,因為我睇過佢哋既功課。

作者: Calaci    時間: 24-7-2 00:48

liverpool2023 發表於 24-7-2 00:29
我現在的中學,有來自呢幾間小學的同學,這是我看到的情況。
不過,我個人覺得,英文程度,取決於家庭多一 ...

我都係引述幾個朋友所講,佢哋普通津小插入去,問佢哋跟得上嗎,佢哋嘅回覆都係ok無問題,英文課程差唔多,好似有印象反而話係中文難dd 添。
不過我都好認同英文係好視乎家庭背景,其實我大仔現在都有同學來自YW及其他一線津小,我眼見英文科級頭有些都係來自津小,聽阿仔講果幾個同學平時都係成日講英文的。

作者: 貓頭鷹之家    時間: 24-7-2 11:22

Calaci 發表於 24-7-2 00:48
我都係引述幾個朋友所講,佢哋普通津小插入去,問佢哋跟得上嗎,佢哋嘅回覆都係ok無問題,英文課程差唔多 ...

成日講英文和考試成績未必成正比,大家都成日講中文,中文成績也不太好。

作者: liverpool2023    時間: 24-7-2 12:41

Calaci 發表於 24-7-2 00:48
我都係引述幾個朋友所講,佢哋普通津小插入去,問佢哋跟得上嗎,佢哋嘅回覆都係ok無問題,英文課程差唔多 ...

唔知會唔會因為大家中學不同既緣故⋯
我哋中學都唔少津小級頭,也唔少私小同學,暫時還是看到私小的,無論英文還是整體都成績較好。津小學級頭的,好多時是中文數學較好(我自己嗰個都係)。
津小英文比私小好的,有、但不是大眾。
還有就是原校的,英文都是較好。
現在級頭的,是津小而英文好的。

至於說英文說普通話廣東話,在這些學校,甚麼也有,對什麼人,就說什麼話。

作者: bananaGi    時間: 24-7-2 15:15

圓玄小學
...

我都唔覺佢地英文好強
不如九龍塘小學好過...

作者: liverpool2023    時間: 24-7-2 15:18

bananaGi 發表於 24-7-2 15:15
我都唔覺佢地英文好強
不如九龍塘小學好過...

不過九龍塘小學應該難考啲
㘣玄好像係英文小學?所以已經習慣英文教數學常識,升中學都有優勢

作者: eit2003    時間: 24-7-2 17:01

liverpool2023 發表於 24-7-1 21:08
我知,我哋中學都係佢哋其中一架船
西瓜波男校?
作者: liverpool2023    時間: 24-7-2 18:22

eit2003 發表於 24-7-2 17:01
西瓜波男校?

作者: mimwing    時間: 24-7-3 00:34

liverpool2023 發表於 24-7-2 15:18
不過九龍塘小學應該難考啲
㘣玄好像係英文小學?所以已經習慣英文教數學常識,升中學都有優勢
...

讀唔到九小咪去讀聖三一小,考到前30都穩入band 1英中,英文一定唔差,女升b1b 英中 英文數學都係級5內

作者: penp0319    時間: 24-7-5 00:56

Swcs YMCA 私小英文好強!

作者: 媽媽不動產    時間: 24-7-5 08:54

我朋友已經睇咗留言,多謝大家分享呀!

作者: 喇叭茶    時間: 24-7-5 10:07

我囝囝同我講過,識得第二班有圓玄小學入嚟SPCC嘅,成績好勁嘅,我至知有呢間小學,好似話同級都有幾個圓玄學生。

作者: 媽媽不動產    時間: 24-7-5 13:56

喇叭茶 發表於 24-7-5 10:07
我囝囝同我講過,識得第二班有圓玄小學入嚟SPCC嘅,成績好勁嘅,我至知有呢間小學,好似話同級都有幾個圓 ...

我就係聽到SPCC家長提,不過佢直頭講唔出校名,話類似道教學校

作者: lopoto    時間: 24-7-5 17:32

媽媽不動產 發表於 24-7-5 13:56
我就係聽到SPCC家長提,不過佢直頭講唔出校名,話類似道教學校
圓玄應該無宗教喎,佢係保良局的學校
作者: mcl233    時間: 24-7-5 17:40

lopoto 發表於 24-7-5 17:32
保良局香港道教聯合會圓玄小學
作者: 媽媽不動產    時間: 24-7-5 18:40

lopoto 發表於 24-7-5 17:32

係呀!因為同學媽咪誤會圓玄就係道教,佢唔知道學校全名,我去search都見間學校依家係保良局直資,冇宗教。

作者: 山水君    時間: 24-7-5 23:10

保良局香港道教聯合會圓玄小學,一間英文小學。去呢間學校小二做午餐義工,同學之間全英文講野。

作者: retriever    時間: 24-7-8 14:16

MMS, SPCCPS, DBSPS DGJS?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5