教育王國

標題: 請問有冇同學仔成功叩門將軍澳迦密主恩中學? [打印本頁]

作者: fanfan411    時間: 24-7-10 18:08     標題: 請問有冇同學仔成功叩門將軍澳迦密主恩中學?

thanks

作者: wa614    時間: 24-7-11 00:07

我都想知

作者: pigletbaby    時間: 24-7-11 08:59

我都想知好緊張

作者: fanfan411    時間: 24-7-11 09:06

pigletbaby 發表於 24-7-11 08:59
我都想知好緊張

昨天見完有收到電話嗎?

作者: pigletbaby    時間: 24-7-11 09:20

pigletbaby 發表於 24-7-11 08:59
我都想知好緊張

冇呀,我估緊會唔會今日先打如果有通知? 因為始終尋日5:00先面試晒有冇人尋日有收到電話通知?

作者: fanfan411    時間: 24-7-11 09:32

pigletbaby 發表於 24-7-11 09:20
冇呀,我估緊會唔會今日先打如果有通知? 因為始終尋日5:00先面試晒有冇人尋日有收到電話通知?
...

唔知琴日見幾多人呢?

作者: pigletbaby    時間: 24-7-11 09:35

fanfan411 發表於 24-7-11 09:32
唔知琴日見幾多人呢?

好難估到

作者: fanfan411    時間: 24-7-11 09:50

pigletbaby 發表於 24-7-11 09:35
好難估到

希望大家都成功

作者: pigletbaby    時間: 24-7-11 09:53

fanfan411 發表於 24-7-11 09:50
希望大家都成功

Thank you希望啦

作者: wa614    時間: 24-7-11 14:52

本來仲以為要做卷,只係普通面談下不過我自行無簡到迦密,其實都無咩機會入到

作者: 蛋白超人    時間: 24-7-11 15:36

wa614 發表於 24-7-11 14:52
本來仲以為要做卷,只係普通面談下不過我自行無簡到迦密,其實都無咩機會入到
...

唔考卷,即係基本上參考RO排名揀人

作者: wa614    時間: 24-7-11 15:46

岩岩我女話佢同學今朝已經收到迦密通知收左

作者: lot888    時間: 24-7-11 15:53

個小朋友是否TKO小學?自行有冇選過?
作者: wa614    時間: 24-7-11 15:56

lot888 發表於 24-7-11 15:53
個小朋友是否TKO小學?自行有冇選過?

TkO小學,全班第2,自行有選過

作者: lot888    時間: 24-7-11 16:39

先謝。我估計由小朋友踏入學校交form 一刻已決定叩門是否成功,見面只是走流程。學生客觀數據早掌握在學校理。如外區客比以上小朋友成績及面試都優勝,一樣大機會冇offer ,因為學校缺乏客觀數據支持,對外區校掌握不多,一次主觀面試就派offer會是一個風險。升中遊戲最困難係叩門,之後自行,最易係大抽獎。但眼見好多人都人云亦云,話壓力大,衝入水泡直脂,放棄抽獎,諗住之後叩門,其實最不可取,捨易取難。如果有時間或小朋友來年升中,可多看官津小升中情况,你會發現好多名小入讀名官津多,相對入讀直脂較小。如新舊由天,呢D就係識玩個遊戲,箍住D家長,叫佢唔好放手,死跟,抽。
作者: pigletbaby    時間: 24-7-11 17:54

wa614 發表於 24-7-11 15:56
TkO小學,全班第2,自行有選過

一線小學?

作者: wa614    時間: 24-7-11 17:57

pigletbaby 發表於 24-7-11 17:54
一線小學?

宣基小學,唔知算唔算一線

作者: pigletbaby    時間: 24-7-11 18:13

wa614 發表於 24-7-11 17:57

Thx如果宣基小學我都不太肯定,但你女兒朋友多獎項嗎?

作者: 小黃豆B    時間: 24-7-12 08:53

wa614 發表於 24-7-11 17:57
宣基區內都算一線了。
作者: adriantai    時間: 24-7-12 10:05     標題: 回覆樓主:

一定有架

作者: fanfan411    時間: 24-7-12 10:16

adriantai 發表於 24-7-12 10:05
一定有架

你成功了?恭喜

作者: adriantai    時間: 24-7-12 10:25

fanfan411 發表於 24-7-12 10:16
你成功了?恭喜

好彩冇啲咁嘅事  

作者: fanfan411    時間: 24-7-12 12:08     標題: 回覆樓主:

今日有冇同學收到call??

作者: HK-MAN    時間: 24-7-12 12:57

fanfan411 發表於 24-7-12 12:08
今日有冇同學收到call??

人地收到,你收唔到...有乜意思呢?
段估你都入到景嶺/將官都唔錯啦..

作者: minnieevergreen    時間: 24-7-12 14:04

HK-MAN 發表於 24-7-12 12:57
人地收到,你收唔到...有乜意思呢?
段估你都入到景嶺/將官都唔錯啦..

將官係咪升左band?

作者: B.B.BaBa    時間: 24-7-12 14:14

蛋白超人 發表於 24-7-11 15:36
唔考卷,即係基本上參考RO排名揀人

如自行無報,又何來 RO 排名?

作者: lot888    時間: 24-7-12 15:19

如果係區內小學又多人曾報自行,中學基本可通過叩門同學自帶校內成績排名,來推算RO。另一個情况就ignore 未曾報自行學生,免因缺RO而增加風險。
作者: mcl233    時間: 24-7-12 15:23     標題: 回覆樓主:

中學真係會為每一個申請人做返背景追蹤,太幸福了~~~

作者: lot888    時間: 24-7-12 15:24

所以好大机會ignore 呢D叩門生。
作者: mcl233    時間: 24-7-12 15:49     標題: 回覆樓主:

迷思,如果只係有報自行先考慮,自行你又考慮左佢,佢又唔以你做優先選擇,最終你又收佢唔到。咁好啦,去揀我之前唔收果啲,為第一優先既學生,咁學校之前為乜唔收呢,地區學校以成績優先,去為自己學校做打仔,又因乜原因去婉拒所有報名既陌生學生呢呵~~~

作者: HK-MAN    時間: 24-7-12 16:07

minnieevergreen 發表於 24-7-12 14:04
將官係咪升左band?
TKO 將官一直都係B1尾英中,何來升Band? 升績上上落落實有啦..
作者: HK-MAN    時間: 24-7-12 16:11

mcl233 發表於 24-7-12 15:49
迷思,如果只係有報自行先考慮,自行你又考慮左佢,佢又唔以你做優先選擇,最終你又收佢唔到。咁好啦,去揀 ...
自行都唔收,叩門位得幾個又點收呢? 始終都係睇學校成績表做人啦...
作者: mcl233    時間: 24-7-12 16:15

HK-MAN 發表於 24-7-12 16:11
自行都唔收,叩門位得幾個又點收呢? 始終都係睇學校成績表做人啦...

咪係,有好成績唔收,偏向收熟人~~~

不過,龍頭中學未坐定人,大家都唔好太失望,機會係存在的~~~

作者: HK-MAN    時間: 24-7-12 16:21

mcl233 發表於 24-7-12 16:15

咪係,有好成績唔收,偏向收熟人~~~
地區龍頭收熟人就做唔到龍頭啦...幾多成績好跨區搏自行(失敗)..難度返黎叩門你唔要咩
作者: mcl233    時間: 24-7-12 16:28

HK-MAN 發表於 24-7-12 16:21
地區龍頭收熟人就做唔到龍頭啦...幾多成績好跨區搏自行(失敗)..難度返黎叩門你唔要咩 ...

一個面試+written test,咪知道水平囉。之前自行,教育局係嚴禁written test,難得仲有人認為RO更可靠,英小中小已經存在分別~~~

作者: 小黃豆B    時間: 24-7-12 18:19

回覆 fanfan411 的帖子

祝大家成功!

作者: lot888    時間: 24-7-12 19:38

回覆 mcl233 的帖子

唔係唔想收,只係自行時太多好嘢,小朋友被放在waiting list。自行後,部份正選外走,後備接上。叩門時你又咁有誠意,咁啱你又在list上,早前自行交嘅成績表,自行面試,又收到教局發送RO,學校對你已有客觀認識,你嚟,學校又有位就收理你啦。相反你未自行過,叫你做筆試,成績好又如何?如校內成績差,學校可能擔心小朋友穩定性。就算校內成績一樣好,但缺RO,仍然係風險。從風險角度考量,選曾自行更可取。除非能確定你能為學校帶來正增值,如体藝專材。
作者: mcl233    時間: 24-7-12 19:42

lot888 發表於 24-7-12 19:38

唔係唔想收,只係自行時太多好嘢,小朋友被放在waiting list。自行後,部份正選外走, ...

你知唔知RO係如何得出黎?~

作者: mcl233    時間: 24-7-12 19:53     標題: 回覆樓主:

如果一個係QC排 60 RO既學生,去 Vs迦密主恩排RO 50,表面上邊位水平高啲?為何咁認為?~

作者: lot888    時間: 24-7-12 20:12

mcl233 發表於 24-7-12 19:42
你知唔知RO係如何得出黎?~
你咁問,就算多年前我睇咗教局嘅sample,但驚理解錯,請指教。
作者: lot888    時間: 24-7-12 20:35

中學會向教局索取自行申請學生嘅RO,教局會覆學校這群學排名(唔係在教局內全港學生真實RO),學校係可以比對RO,知道自行生嘅客觀能力,亦可比對叩門生及已收自行生分別。真係唔識QC RO 60及主恩RO 50代表乜,比乜?
作者: mcl233    時間: 24-7-12 20:55

lot888 發表於 24-7-12 20:35

中學會向教局索取自行申請學生嘅RO,教局會覆學校這群學排名(唔係在教局內全港學生真 ...

第一個,你睇下自己說法有冇矛盾位?~
尾果段,係呼應第一個,答案係,冇從比較,大家放左係唔同中學既RO list~

作者: lot888    時間: 24-7-12 21:34

1.我任何一個回覆都冇予盾。我話叩門小朋友已在教局回覆自行次序內(亦代表小朋友本身RO強弱),加上面試及校內成績,學校已有一條sorted list,頭40正選,之後waiting,如叩門生仍在list 內(本身RO夠高),學校會收。(我D中文真係咁差,咁難明?)2.係我唔明你寫乜,想比乜?乜嘢QC 60RO? 乜嘢主恩50 RO?
作者: HK-MAN    時間: 24-7-12 22:33

lot888 發表於 24-7-12 21:34
1.我任何一個回覆都冇予盾。我話叩門小朋友已在教局回覆自行次序內(亦代表小朋友本身RO強弱),加上面試及校 ...
即係冇自行該校人,本身RO比你所指有自行該校既waiting list 人士既RO可能高出好多倍…但無從比較,所以筆試決勝負係最好方法。無可能留位比1bc人士,個1a嚟叩門唔要掛。
作者: mcl233    時間: 24-7-12 22:39

HK-MAN 發表於 24-7-12 22:33
即係冇自行該校人,本身RO比你所指有自行該校既waiting list 人士既RO可能高出好多倍…但無從比較,所以筆 ...

你睇得明喎~~~   

作者: HK-MAN    時間: 24-7-12 22:45

mcl233 發表於 24-7-12 22:39
你睇得明喎~~~
我都要估下架,或者我都係嚟自火星啦
作者: lot888    時間: 24-7-13 00:39

回覆 HK-MAN 的帖子

呢個只係一般家長以自己角度思考,學校又是否一樣?冇參加自行,學校又怎樣比對叩門生與已收自行生差別?去主恩叩,大家應同level,1a,bc有時唔係咁易分,亦未必準確知道,你個假設係為嗌而唔係理性討論,冇乜意思。筆試如果係最好方法,教局應該鼓勵,間間學校,最小名官津應咁做,但現實又是否這樣?有學校需曾自行才可叩門,如小白菜,有只call自己手上 waiting list,如女英華。真正落筆越來越小。要玩赢遊戯唔可以只從自己想象出發,要明白對家如何在底風險下獲得最大利益後,從而找出突破點,後找出致勝機會。我重申,叩門最難,如懂計算分析,抽獎往往比自行易。
作者: HK-MAN    時間: 24-7-13 10:32

lot888 發表於 24-7-13 00:39
回覆 HK-MAN 的帖子

呢個只係一般家長以自己角度思考,學校又是否一樣?冇參加自行,學校又怎樣比對叩門生 ...
我既回應你認為係嗌而講,唔好意思,真係不適合跟你討論了。
作者: pumpkinfly    時間: 24-7-13 11:20

lot888 發表於 24-7-12 19:38

唔係唔想收,只係自行時太多好嘢,小朋友被放在waiting list。自行後,部份正選外走, ...
我覺得本區學生即時自行冇報應該都有機會,譬如將天馮晴學生攞住張級十以內成績表過去扣tko英中,段估仍會俾機會吧。即使學校冇佢ro,但是仍可通過收錄的大量同校同學的ro做出合理判斷
作者: lot888    時間: 24-7-13 11:58

這點我同意,亦在之前post 27回覆過這點,但家長話學校會唔會咁好走去check,這個疑問我唔識答。如區內小學,又多人類近成績報自行,學校的確可跟叩門學生級排名來比對早前自行生級排名及教局回覆自行list中,推算學生能力。這情况下,區內叩門生比外區生係有優勢,因為有客觀數據。咁又到下一個問題,叩門時間短,家長會考慮成功率,嚟叩主恩經唔係泛泛之輩,大家成績,能力經差唔多,如你係校長,會選曾自行,或學校憑自我推算,估計成績稍好學生?我唔係想嗌,只係想通過討論找出我思考上嘅盲點,找出我看不到的東西。
作者: KarinaLeung    時間: 24-7-13 14:24

其實迦密主恩近幾年都係自行同扣門收咗好幾個隔離間小學既學生,而呢批學生係冇呈分冇RO既

作者: meilo    時間: 24-7-16 14:48

朋友個仔仲等緊...請問有無人收到電話?唔知仲有無機呢?Thanks
作者: wa614    時間: 24-7-18 15:03

我女今日收到迦密打黎話有後補位收,但最後放棄了…
自行無簡過,成績都唔係優異,無課外活動拎獎..所以最重要都係面試時表現..

作者: fanfan411    時間: 24-7-18 15:18

wa614 發表於 24-7-18 15:03
我女今日收到迦密打黎話有後補位收,但最後放棄了…
自行無簡過,成績都唔係優異,無課外活動拎獎..所以最 ...

點解放棄?有其他offer?

作者: wa614    時間: 24-7-18 15:20

fanfan411 發表於 24-7-18 15:18
點解放棄?有其他offer?

最後都係留守播道
我女鐘意播道多啲

作者: fanfan411    時間: 24-7-18 15:28

wa614 發表於 24-7-18 15:20
最後都係留守播道
我女鐘意播道多啲

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5