教育王國

標題: 香港CITI Bank card 係USA 㩒錢 [打印本頁]

作者: gp811    時間: 24-8-21 17:45     標題: 香港CITI Bank card 係USA 㩒錢

請問各位家長,如果係香港開咗Citi Plus 戶口,張咭可係美國櫃圓機提現金嗎?需要手續費嗎? 謝謝
作者: Radiomama    時間: 24-8-21 20:45

gp811 發表於 24-8-21 17:45
請問各位家長,如果係香港開咗Citi Plus 戶口,張咭可係美國櫃圓機提現金嗎?需要手續費嗎? 謝謝 ...

其實最重要係用Citibank 個Global wallet, 先online在啱價位時買入所需貨幣(美元)放進美元wallet, 然後就可以用Global Wallet嘅Master debit card來扣賬(普遍使用)及在美國ATM 提取現金(較少用),免收手續費。

作者: gp811    時間: 24-8-21 21:28

Radiomama 發表於 24-8-21 20:45
其實最重要係用Citibank 個Global wallet, 先online在啱價位時買入所需貨幣(美元)放進美元wallet, 然後 ...
謝謝回覆
請問除咗係戶口內買美元放入Global Wallet, 可否由其他銀行戶口轉數入美元或bank in 美元現鈔?

作者: poonseelai    時間: 24-8-22 12:55     標題: 回覆樓主:

我有用citi banking, 如果入港元只可用ATM機, 入外幣就要去分行, 未試過銀行轉數

作者: gp811    時間: 24-8-22 17:41

poonseelai 發表於 24-8-22 12:55
我有用citi banking, 如果入港元只可用ATM機, 入外幣就要去分行, 未試過銀行轉數
...
明白,thanks
作者: Radiomama    時間: 24-8-22 21:07

如果去美國讀大學,夠18歲就可以在當地銀行開個人戶口;好處係可以等佢自己慢慢建立財務安排,如果做part time 及intern, 公司可以直接出糧在美國的戶口。
至於香港的Citibank 賬戶,則是一個back up, 如果再去其他國家旅行,用global wallet亦非常方便。
美元現鈔若果不是太多,可以俾孩子自己keep作旁身之用。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5