教育王國

標題: 中四選科 [打印本頁]

作者: sasayung_mimiko    時間: 24-8-26 12:30     標題: 中四選科

修中史、中國文學埋經濟,將來大學係咪讀歷史?

作者: 2jkidsfather    時間: 24-8-26 13:54

sasayung_mimiko 發表於 24-8-26 12:30
又或者在大學讀 英文、中國語言及文學、經濟
作者: liverpool2023    時間: 24-8-26 15:43

sasayung_mimiko 發表於 24-8-26 12:30

港大文學士入面可以選修好多科目的,中文、英文、中史、歷史、政治翻⋯
而且好多大學學科都無指定科目,例如:日本研究、社會科學、教育⋯

作者: gracelam    時間: 24-8-26 16:28

有科ECON,仲可以讀關於商科學系

作者: sasayung_mimiko    時間: 24-8-26 16:34     標題: 回覆樓主:

多謝各位的回答!我囡真的要加倍努力了,中國文學不容易  

作者: gracelam    時間: 24-8-26 17:44

sasayung_mimiko 發表於 24-8-26 16:34
多謝各位的回答!我囡真的要加倍努力了,中國文學不容易

讀中史及中國文學以致中文科可以有協同效應, 不過呢2科真係超多野背, 加油!

作者: LeeCC    時間: 24-8-27 08:59

除咗要求指定數理科的programs, 好多科目都可以選

開左學,高中通常會派一本學友社出的書,有齊香港各大學專上的要求

如果想再分析得仔細d的資料,可以遲少少去書局搵本明報出版的jupas資料書

學友社2024本升學指南可以係學友社網頁download  ,求人不如求己,學生自己睇啦

作者: elbar    時間: 24-8-27 09:25

法律、商科、經濟....
作者: jenjenny    時間: 24-8-27 10:58

大部份business related, social science,law 及文科都可以揀

作者: YolandaTam    時間: 24-8-27 18:48

elbar 發表於 24-8-27 09:25
法律、商科、經濟....

法律
商科 : 可以,Finance, Accounting 除外(如果科大要撇除埋 information systems 同 operation management)
經濟: 唔推介

作者: PTL_L    時間: 24-8-28 18:36

小小分享,小朋友都係中文比較強既人,佢都有讀中國文學,而中三時,中史成績亦非常理想,不過佢自己有提過如果3科選修科中有2科中文相關,加埋科中文,共讀3科中文相關,佢自己話覺得比較多嘢背,而第時讀u都係主要英文多,雖然好有興趣,但都係兩科選其一!
作者: sasayung_mimiko    時間: 24-8-29 16:47

gracelam 發表於 24-8-26 17:44
讀中史及中國文學以致中文科可以有協同效應, 不過呢2科真係超多野背, 加油!
...

謝謝你的鼓勵!我會叫阿囡努力加油

作者: little_kid    時間: 24-9-6 08:53

YolandaTam 發表於 24-8-27 18:48
法律
商科 : 可以,Finance, Accounting 除外(如果科大要撇除埋 information systems 同 operati ...

點解唔推介讀經濟

作者: YolandaTam    時間: 24-9-6 10:18

little_kid 發表於 24-9-6 08:53
點解唔推介讀經濟

大學經濟同中學兩個唔同 approach, 樓主 case 無讀 M 科恐怕數底不足以應付。讀過 DSE Econ 嘅科大BBA 同學第一個必修 Econ course 已經又微積分又 vector, 我讀過 Math and stat 都不知所云,之後啲數只有更深。

作者: little_kid    時間: 24-9-6 13:26

YolandaTam 發表於 24-9-6 10:18
大學經濟同中學兩個唔同 approach, 樓主 case 無讀 M 科恐怕數底不足以應付。讀過 DSE Econ 嘅科大BBA 同 ...

微積分同vector 係抽象嘢 真係難

作者: LeeCC    時間: 24-9-6 23:11

YolandaTam 發表於 24-9-6 10:18
大學經濟同中學兩個唔同 approach, 樓主 case 無讀 M 科恐怕數底不足以應付。讀過 DSE Econ 嘅科大BBA 同 ...

咁要讀M2

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5