用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 黃埔宣道小學 有無2007年9月入讀宣小的家長?
樓主: JoJoMammy
go

有無2007年9月入讀宣小的家長? [複製鏈接]

Thanks mabelle!

原文章由 mabelle 於 07-9-17 01:10 硐表
聽囡囡說,好似是每天要帶,家中看的圖書就寫在「親子欄」,讀書報告就無規定!

TracyC,

你囝囝好叻好積極喎, 好有興趣參與班中的服務!

! 你仲未話我知你囝囝叫咩名喎! 我同阿囝講我識佢班中一個同學仔的mami, 我成日問我係邊個, 好有興趣想知道, PM我吖. 我都PM左你, 你有無check?

原文章由 TracyC 於 07-9-17 11:04 硐表
很多P.1家長呀!我兒子是P.1B班,現在班中做了組長,同是協助班長,副班長維持課室,派嘢....文中我見其中一班體育有4個科長,我兒子體育堂要幫先生手執體育東西,不知是否科長呢?食飯要幫手搬飯盒入課室,但兒子很喜歡做.還 ...

你地有無覺得中文科好似教得好快呀, 而家巳經教到第4課, 好似一下子要塞好多生字詞語入個腦度. 我囝囝個表弟都係今年小一用同一本書, 佢地而家先開始教第二課咋. 默書都係一課一課咁默, 而囝囝就要一次默2課.

原文章由 kennischow 於 07-9-17 21:37 硐表
Hi TracyC
好呀! 有機會一起飲茶啦!我好似有d印象,第一天上學時你和你先生帶著囝囝一起上車的,是嗎?!!你哋返學自己送,放學先坐校車,是否一樣要交足車費?有冇優惠?(好八卦 ,只是好奇!!)
d小朋友明天默書,唔 ...

Hi Tracy,

嘜校車可以一齊上車架咩

等我今晚返去再問吓囝囝先, 我都有問佢邊個係佢好朋友, 比佢激c佢話個個都係:tongue:

今日默書我同阿囝講儘力就得啦, 雖然自己有時都會好緊張, 但係都儘量唔想比壓力囝囝, 而家先係開始, 仲有排擔心呢!
我覺得呢2課書裡面對我囝黎講都有幾多生字(可能幼稚園太輕鬆太淺), 所以一下子要記真係幾辛苦. 我會幫吓佢唸d方法黎記law. 好似操場個"操"字我就叫佢唸吓喺操場可以做d咩, 講嘢食嘢做運動都得, 咁佢就會唸到tick手邊同有3個口law.

唉! 我開始感覺到時間好唔夠用呀!

6/10 家長會 同 13/10 家長班(未派通告)我都會出席, 都隕左我d大假係比哂阿仔學校law.

原文章由 TracyC 於 07-9-18 12:04 硐表
Hi, 1A Kennischow,1B SPJB ,1C mabelle/小伊, 1E thwong

Kennischow,你估中了!我是和老公一同上車坐中間位置的.
我印象中你是否和老公一起去,坐在我們前兩行的三人坐位呀,好似早過我們上車的.單程校車一樣價錢,沒 ...

Tracy,

我同囝囝都係巳經識背第一二課, 仲好熟tim, 但係寫係另一回事, 我都係幫佢少少咋, 最終都係要睇佢自己lu. 佢寫中文字都OK, 第一次乙+, 第二次有甲-, 老師獎左個貼子比佢貼喺本簿面, 開心到佢cc吓, 但英文字可能慣左有紅藍線跟, 如果做task book 只係得一條線, d字就好似識飛咁, 真係要多加練習啦. 我成日同佢講, 如果你明明係識, 但係寫得唔好比老師扣分就唔低啦.

你囝囝真係好想升級喎, 努力呀!

原文章由 TracyC 於 07-9-18 14:27 硐表
SPJB

校車一樣價錢,但只可以仔仔自己上車喳(返學/放學)
只要準時在車站等的話,就可以上車了
你同仔仔讀書方法都很得意.我會盡量叫仔仔自己唸熟,自己最好默埋書.這樣就算老師講得太快,都可跟上默.所以中文1,2課 ...

Hi Kennischow,

有6本中文課本咩  
係唔係連埋工作紙同作業呀!

原文章由 kennischow 於 07-9-18 22:13 硐表
Hi TracyC,
上學的第一天只有我和阿囡上車,我哋好早上左車,坐在第三行的雙人座位,所以留意到上車的人,而記得你哋的原因是保母叫你可以隨時上車,當時心裡覺得有d好奇!! 我只有一個囡囡(都已經好難應付了).其實我都 ...

Tracy,

我多數都係日頭喺公司上BK, 我雖然唔駛做飯洗衫, 但返到屋企比2隻小魔怪攪住邊有時間吖:tongue: 間中會等佢地訓左就上黎八吓law.

我囝囝係報左武術班, 係星期三午間活動, 要學完成1:30先食飯唔知佢慣唔慣呢 我囝囝都有在外面學畫畫同鋼琴, 本來我都想同佢報奧數, 但我星期六又帶唔到佢返學校, 所以淨係報左一樣咋. 比佢試吓先law, 唔鍾意下學期咪報第二樣law.
我安排佢午間活動佢幾唔like, 佢話咁咪無得導修law, 佢想導修做多d返屋企可以玩呀.

你呀仔都幾留意我阿囝喎 佢琴日係食栗子呀!
你通常比咩囝囝帶返學食架

默書我阿仔話收簿時見到佢嗰組有個同學唔識3個字, 咁我問佢識唔識, 佢竟然答我唔識2個字都算幾叻架啦, 比佢激c 我同佢講只要儘力就得啦, 下次再比d心機law. ! 我阿仔一向都唔會太緊張d分數 (唔知係佢未識緊張定佢對自己要求唔高).

有好有唔好啦!

原文章由 TracyC 於 07-9-19 12:48 硐表
[quote]原文章由 kennischow 於 07-9-18 22:13 硐表
Hi kennischow,SPJB,
kennischow,真是沒有印象了,上學的第一天只有你和阿囡上車.
喂!你早上,下午很繁忙嗎 ...

你地小朋友都好叻呀
我囝囝真的很大意, 錯了不應該錯的字(寫得太草), 只有90分, 老師給了2個貼子貼在簿面, 我問佢點解得90分都有貼子嘅, 佢話因為叻先有, 比佢激C:tongue:  老師真係好呀咁樣鼓勵佢地, 佢都不知幾開心

要繼續努力呀!

原文章由 kennischow 於 07-9-19 21:27 硐表
Hi TracyC
是的,我早上真的好忙,接左阿囡返學後,要賣餸回家,除了兼顧自己的家外,也要兼顧我阿爸爸和媽媽(老人家)和家姐的印傭,所以要週圍走,下午有空就要回家打掃,再趕去接阿囡放學,放學回家要佢檢查功課,執書包,練 ...

係囉Kennischow, 你囡囡可以咁早訓實在太好啦. 我囝囝也要

10:00才上床, 10:30前應可入睡, 其實也不是很足夠. 仲有你囡囡好乖呀, 可以咁先律, 我囝囝就……..   ! 佢做事慢吞吞的, 又要我勞氣.

係呢, 你囡囡係唔係每日都練琴架, 練幾耐呢? 佢喺琴行學家喺屋企學? 學左幾耐呀? 有成績嗎? 我囝囝學了大約1年半, 其實他不是很熱愛, 但亦可以, 佢自己亦很堅持要學, 但就不是很勤力練習, 所以進度比較慢. 其實進度慢都不是太緊要, 我只希望佢
keep住學, 唔好半途而廢law.:loveliness:

TracyC, 你囝囝點解咁利害會知道全班只有幾個同學有100分嘅?

原文章由 TracyC 於 07-9-20 10:16 硐表
Kennischow,你囡囡可以這麼早訓,我兒子通常10時半才有得訓,因小朋友放學由老人家接(只可照顧食,洗澡,直至我回家食完飯才開始和兒子檢查功課........我仔仔做嘢慢慢來,很激氣.你囡囡自律嗎?女仔應該好喲.
SPJB,你仔仔 ...

如不在學校訂, 就要自己去"特式"買, 無咁方便, 而且在學校訂有
discount呢~

夏季校服quality都ok呀, 不過度身都唔係好fit, 最後都係要自己上"特式"一轉換size. 唉! 我個仔全部比細最細嗰個碼佢就啱啦, 廋到c :tongue:

原文章由 mabelle 於 07-9-20 22:54 硐表
不是一定要在學校訂嗎?還有別的地方嗎?

Tracy,

我囝囝一舊雲, 都唔知自己做左人兄弟, 淨係話佢地就好朋友

我問囝囝你阿仔喺學校係唔係成日鍾意舉手答問題, 佢話係呀, 仲一路舉手一路企起身一路講嘢, 我仔學比我睇, 好攪笑! 其實咁主動學嘢咪好law, 活躍d怕咩喎, 小朋友嗎~ 我就係覺得我囝囝唔夠主動, 太怕羞

我囝囝係電視精一名, 因為係婆婆揍, 所以真係無枉管, 你知啦! 老人家點會管佢地咁多吖, 只要佢地唔好攪攪震就咩都比. 不過, 小一開始就睇少左好多好多la   放學返到屋企(而家會返自己屋企先) 都4:35, 我唔準佢開電視架(有工人做線人), 食d嘢就做功課, 其實做一陣爸爸都返到屋企lu, 咁爸爸同佢check完功課ok先可以睇電視(近期佢鍾意睇亞視4:30嘅變形金鋼, 我就錄起比佢睇law). 睇完就會去婆婆度食飯(逢星期一同四會在自己屋企食), 我地同婆婆住得好近, 阿仔好鍾意去婆婆屋企, 因為有表弟同佢玩. 逢星期五仲開心, 係family day, 我地6兄弟姊妹全部會返阿媽度, 帶埋d囝囝囡囡一並20幾人, d 小朋友開心到不得了.

星期日嘅特搜戰隊, 唔駛講梗like啦, 我都會錄底比佢睇, 因為有時仲未起身!

我囝囝話琴日你囝囝請佢食嘅可樂糖好好味, 係邊隻呀?
我今日都叫囝囝帶左d hamburger 糖返學校請兄弟姊妹們食

其實佢地每日喺學校嘅時間仲多過喺屋企, 如果佢地相處得好又開心咁我就放心law!

原文章由 TracyC 於 07-9-20 14:29 硐表
SPJB

我仔仔仲話中文Miss在課堂說邊過邊過漏咗全句.和很多同學有90-95分,希請你今晚問你吓仔仔,知唔知我仔仔在學校有沒有時常擧手答問題,在學校通常怎樣?(因佢很活躍,時常攪攪震)聽我仔仔講佢有五.六個好兄弟姊妹. ...

阿囝今日度左身, 成套要$877呀

原文章由 kennischow 於 07-9-21 21:52 硐表
唔一定要去"特式"處買,有d媽咪話在紅磡的街巿2樓有得買,而我就見到在"愛民材的商場"有一間校服店有得買.
阿囡除了條校服裙唔係好掂之外,我見到佢件運動衫的前面都有起粒粒的現象(我有跟指引反轉並入洗衣袋洗),'特式" ...

Tracy,

想問吓你今日"造句"功課, 我唔知阿仔寫得啱唔啱, 好似怪怪地

佢係咁寫嘅.

1. 上學
2. 真

1. 您

我估佢寫漏嘢

其他班嘅"造句"功課唔知同唔同呢?

阿仔都係咁講, 不過就抄少左個"看"字, 真係比佢激C啦

你講得無錯呀, 係將上學期自訂的個人目標寫或者畫喺太陽花上面就得啦

原文章由 TracyC 於 07-9-24 09:02 硐表
SPJB

根據仔仔講"造句"功課的做法是以下: (我真不知是否這樣?)

1. 上學
2. 真

老師已做 (一) 1, 2 是例子不用做,同學們只跟老師所做的寫落簿
作參考

1. 看
2. 您

同學們要回家做造句

其他班家長,有沒有 ...

今日派左下星期四嘅英文默書範圍, 駛唔駛一次過默咁多句呀

原文章由 SPJB 於 07-9-24 09:21 硐表
阿仔都係咁講, 不過就抄少左個"看"字, 真係比佢激C啦

你講得無錯呀, 係將上學期自訂的個人目標寫或者畫喺太陽花上面就得啦

我期實都唔係太清楚Pre-Dictation點用 好彩有Bryanmama 話我地知.
作死law, 琴日阿囝攞住個範圍喺Pre-Dict本簿度照抄一次, 咁即係抄而唔係Dict, 我又唔知喎, 又無批改喎, 好攪笑 而家知道啦, 要佢溫左先默.

Tracy, 我阿仔都係wuwu吓架, 琴日常識嘅成長頁老師另外派左一張藍色嘅紙, 阿仔話唔駛貼相喺書度, 係貼喺張藍色紙度, 貼一張細個時嘅相同一張近照.

囝囝都有話我知佢轉左去第二組, 點解成日轉組嘅

好嘢! 今日公司放4:00, arm arm 趕得切接阿囝放學

原文章由 TracyC 於 07-9-25 09:31 硐表
Hi,

你們有沒有收到一本Pre-Dictation,是否只是在家和小朋友預黙,不是功課.因仔仔在簿中只寫下日期,星期一,全空的,因記得之前英文老師給過一份sample pre-dictation資料給小朋友帶回家要家長示範怎黙的方法和要家長 ...

聽D舊家長講話默書係一個星期默中文一個星期默英文, 但係下個星期係中文英文一齊默喎, 唔通改左

我想問英文Pre-Dict 係默一次定要日日默呢?

喺校曆表內13/10仲有個家長班, 之前問過其他家長佢係咁講嘅:

我記得家長會應該係講座, 家長日先至係見老師。家長班應該係班房內進行, 班主任;英文科;數學科老師與家長傾談

我2日都請左假lu.

3/11 & 10/11 又有小一家長會同家長班, 跟住11月尾又要考試. 唉! 都唔知點請假好

太陽花囝囝淨係話老師收左咋!

quote]原文章由 kennischow 於 07-9-27 21:39 硐表
老師簡佢入校隊是開心的事(即佢有實力啦! ),其次要看阿囝有沒有興趣和時間,如果無,打電話返學校問,如果有咪交錢(當佢哋錯有錯著囉! )
太陽花?????我哋班什麼也不見!!!
而家長會不是6/10和3/11嗎? ... [/quote]

係呀, 我囝囝都有講琴日英文堂老師派左2張紙比佢地, 然後叫佢地唔好睇人, 老師會讀題目比佢地, 然後自己寫答案. 我唸lee 啲叫評估掛.
我問囝囝有咩題目, 佢都係話 Good ????? 之類的, 其他就唔記得哂

原文章由 TracyC 於 07-9-28 15:12 硐表
評估通常一個月做多少次? 不會事先通知, 若不影響考試名次,評估用來作甚麼?
‹ 上一主題|下一主題