用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 將軍澳95區小學交流站
樓主: alkyng
go

將軍澳95區小學交流站 [複製鏈接]

原文章由 tabotabo 於 08-2-28 16:50 發表
MIHO.WAH
茵怡花園U21 . . . 係外籍導師, 不過要先評估睇下小朋友適合讀邊班  

thks tabotabo,
請問 U21 是那間公司 ? 我很少往此處
MIHO

DEAR ALL

請問妳們有沒有EMAIL ? 因我找青年空間都不是TKO或找到TKO但只SHOW 進修課程
MIHO

原文章由 yeeli 於 08-3-3 19:24 發表

mabel0809

我記得你呀,我都好有同感, 你女二年級d功課一定重
會難好多,我地學校考試重咁多轉個彎題目 我宜家都己經比仔仔上補習班,我要返工所以比佢早d補囉,
你想揾補一至五,定六日呀,我都只係星 ...

DEAR YEELI

真是很久沒見妳了, 我最近都想找補習班請告訴我祥程好嗎 ?
我這邊只有一間1.5小時的功課班差不多要 1000多1-5   及我覺得大部份都是功課班費用不平但仍是1.5 ....唉 ! 但我的朋友在荃灣或黃大仙都是2.5至3小時都是1000多重不只功課就是全科補, 我暫時又真未能在TKO近我家看到. 如近仔仔學校都好呀, 故想多問妳.
MIHO

原文章由 mabel0809 於 08-3-4 00:37 發表

yeeli,

我都係返工架,仲要輪班 其實我個女一年級下學期已經响補習社溫習,係一至五,個半鐘,$990,我仲叫個女做晒功課先落去比老師check,然後溫習.但我最近開始覺得佢D功課每日都比補習社D老師對好,有乜錯都 ...

thks yeeli

那我等妳有好通知囉 !

MABEL0809

我對妳說的都知道會出現, 所以一直想找2.5-3小時的全科補習班, 因他們才會有派小測及派些紙給小朋友練習, 我聽朋友說會告訴家長小朋友進度.....只是我未能在TKO找到.
MIHO

d
原文章由 yeeli 於 08-3-5 00:50 發表

mabel

我自己覺得平日返補習班,星期六日就私人,咁都ok架,
我阿姨個仔都係咁樣補,宜家真係成績好好多.我唔記得
問你,你個仔上咗中學點呀,開心嗎? ...

dear YEELI

我都要資料 , 請幫我呀 ! 可以 1, 4到家嗎 ? 費用多少 ?
或星期五 一日.
MIHO

原文章由 alkyng 於 08-3-5 13:22 發表
yeeli :

睇來你學校仲要比我地辛苦得多, 你同仔仔要繼續加油....

之前話3月份想攪個聚會, 你話你可能唔得0既, 不如你睇下你大概幾時可以丫, 我都想同你見下面呀, 睇下大家就唔就到

我地來緊復 ...

ALKYNG

又真是幾考理解能力及考腦筋喎 !
MIHO

DEAR ALL 各位媽咪 URGENT

剛今晚收到通知 明天開始提早放兩星期復活節假期.
MIHO

原文章由 yeeli 於 08-3-12 23:16 發表

咁突然都唔知點算好,聽日重要返工無人睇仔,
我想問下你地咁係咪補習班都唔洗返呢????????

hi yeeli

我想妳要問問因我也不知道, 另我明早也會致學校會否安排功課回學校取. 因我也想到囡囡星期五之畫畫及仔仔公文方面.

[ 本文章最後由 MIHO.WAH 於 08-3-12 23:42 編輯 ]
MIHO

原文章由 hayamama 於 08-3-13 08:52 發表
yeeli,
其實我一路都無諗過要打針架!不過係弟婦話要幫我地打,盛情難卻,我又唔怕痛,咪應承佢囉... 不過其實只有我同呀印打咗,因老公一聽到打針就面色都變埋,佢前年入醫院單嘢攪到仲好驚,d男人真係無鬼用!

...

DEAR

妳們學校情況如何 ? 我的只有網上功課暫時因學校說如有需要家長回校取假期功課則個別老師會通知.
MIHO

[quote]原文章由 hayamama 於 08-3-13 16:56 發表
miho,
我地班主任已打電話來,大至安排如下 :
- 31/3先開學;
- 明天校運會取消;
- 所有校內活動包括校隊訓練於開學前全面暫停;
- 明天08:00-20:00回校取功課;
- 考試由8-11/4改為15-18/4。

hayamama,

我都收到通知17/3回校取功課及網上功課現已有了.
近日常致電查問其他課外活動是否暫停...唉很累, 真的是很多都不開課. 如妳們有課外活動須先問清楚才帶小朋友.
MIHO

DEAR YEELI

請問妳認識 "己思補習社"嗎 ? 因他在仔仔讀公文中心隔離看到新開的. 剛好公文跟教統局一樣放2星期故要到他校取功課時看到有五天免費試堂, 我便參加了 安排在17-25/3 下午2:00 至3:30PM, 她說可以帶假期功課往做. 因我看到他另一分行在妳這邊想妳應看過.
MIHO

原文章由 yeeli 於 08-3-25 18:11 發表

MIHO
HI!HI!我都有去過己思問,我都有打聽一班有邊間小學,幾多人之類
都聽過同學仔媽咪口碑,話默書有進步,你試咗堂不如話返我知好唔好.

yeeli

我了解她後都幾好只欠時間小 1.5hr, 她說本校是比較少功課的及對我校都有認識. 她說明小朋友在1.5hr內先做補充, 習作或工作紙而一般抄寫等不會在補習班做, 如有時間希幫默書或溫習今天或準備下課. 像我現在囝囝大部份都是網上功課, 故她會安排出paper給予囝囝做作溫習.
今天聽囝囝說做中文作文.
MIHO

原文章由 mandy_lee 於 08-4-9 09:21 發表

Hi,

EC = 播道書院
除中文(用普通話) & music, 所有課本都是用英文, 另入到呢間小學將來中學一定收番小學所有學生.

DEAR MANDY

請問EC的功課多不多呢 ? 輕鬆地學習嗎 ?
英文方面是慢慢全面用英語或小一開始已全英語上課呢 ?
多默書嗎 ? 或多工作紙 或 用思考 ?

THKS
MIHO

原文章由 hayamama 於 08-4-19 15:45 發表
mkwok
如果你仲須要嘅,等呀女派埋今個學期張測驗卷先帯番公司scan比你。

alkng,yeeli,miho,
如果你地都有測驗或考試卷,可唔可以都scan比我呀?我都想參考一吓其他學校的程度。最好可以擺上網一個地方,大家有個login同 ...

DEAR HAYAMAMA

okay 沒有問題, 好呀 ! 那大家可以明白學校的方向及程度. 但我只可以SCAN 測驗因學校不派考試卷的.
電腦方面我就不太懂, 到時如果O.K 請通知我
呀, 是否學人起個BLOG 便可以這樣缺呢 ?

[ 本文章最後由 MIHO.WAH 於 08-4-20 16:59 編輯 ]
MIHO

原文章由 hayamama 於 08-4-19 22:15 發表
tabotabo,
我仲未決定呀,因為其實咁啱呀女星期二及五18:00-20:00都要返體操校隊嘅練習,無論邊班佢都會撞期,所以我要少少時間安排吓...
mkwok
唔好見笑,我只係識講,但係唔曉得點做...如果有高手幫助最好啦。

...

DEAR HAYAMAMA & TABOTABO

見到妳們安排了這麼多活動給仔仔女女及他們又願意真好. 其實我都安排好多但仔仔一與上難題的又退 真氣C我, 我知道仔仔有很多學校活動都想參加但時間上真不能而我重有個細囡. 故他比較多是學術活動(鬼叫他不夠作為父母便令願吃少D都要給他) , 我看他好像沒以前的學習態度好像什麼都不想學只想玩的人, 我現想待他學完 PHONICS 的 MAGIC "E" 後便停止及記憶學(差不多到5月4日便完了) , 便可重新安排. 現我想是否應給予多些較用體力的活動給他玩(因他學習不習中可能精力太多沒法放出引至) 及有些訓練要他學會良好的學習態度.
MIHO

原文章由 hayamama 於 08-4-20 18:21 發表
Miho,
現時呀女只參加芭蕾舞,體操校隊,,其實都已佔用了星期一,二,五,六。我都好願意比佢係再學一科學術班及一項興趣班,不過呀女曾經係星期六上午學完芭蕾舞14:30再去學小提琴,結果因為趕不及回家午睡而無晒心機學'湯 ...

dear hayamama

抱歉我都是上班的, 故星期一至五都是工人帶的, 而星期六便是老公帶仔仔走周圍走去返班了, 真是由學校走到kln bay 再往香港天后學習. 因我星期六都要上班半天 .
妳都說得對小朋友真很容易心散的. 不過妳都教得囡囡很好及分配安排她的學習上. 我同老公就不行了不過我們都不會放氣的, 為了仔仔我們會多多改良及學習其他人的教育優點, 妳們不介意我多學習妳們便行了.
MIHO

原文章由 tabotabo 於 08-4-21 01:15 發表
MIHO. WAH,
我同你一樣是在職媽咪, 阿仔一至五都係由maid帶佢返學放學同上興趣班。 你0係邊區返工架?
我仔依家星期一、四、六都要上興趣班, 星期六最辛苦, 佢要上phonics / say & do / 打波, 不過似乎佢已習慣 . . . ...

DEAR TABOTABO

妳仔仔在那兒學PHONIC ? 我仔仔可能學得不好喎, 因他學了差不一年及他對串生字麻麻, 但對讀的就沒有問題.
如在TKO請告訴我因想叫囡囡學.但不會在哥哥處學了.
MIHO

hayamama

天后學phonics囉朋友介紹都ok , tko 我又真是不太懂在那兒學, 因我住尚德這邊的在此只有一間補習社其他都沒有, 而將軍澳廣場 及 將軍澳中心又不太多. 之前我們仔仔是在新寶城附近學phonics的, 但不太好一間在幼稚園內學另一間在商場.
現在不太好了, 我都很想小囡學但真希望能在tko及想看看其他的phonics教學.

我有聽妳們說青年空間很多東西學, 我都想看看.
而alkyng, yeeli 及妳們都很好, 很喜歡一直樂此地走來走去. 我們大家都交流就快一年了.

[ 本文章最後由 MIHO.WAH 於 08-4-21 21:37 編輯 ]
MIHO

原文章由 tabotabo 於 08-4-22 18:30 發表
MIHO.WAH,
我仔在3期地下果間nice kid度學phonics . . . 除左phonics之外, miss間吾中默書, 要佢地拼字架 . . .
佢地有私人教授oral, 我想個仔講多D英文 . . . 依家同hayamama搵梗資料 . . .
...

tabotabo & hayamam

新都城我都知道多選擇, 但因之前看大都是幼兒班及不太知道她們教得好不好. 現在我真的想多看有沒有合適小一的英文學學, 希活動d , 當然phonics就最重要的.如okay我都想仍然給仔仔keep住怕他忘了.
MIHO

原文章由 39113911 於 08-4-22 23:29 發表
miho, 因為我個仔今年九月入讀聖安德肋, 所以想多了解學校的生活, , 請問中英默書是不是每星期都有, 範圍多唔多, 考試深唔深, 是否小朋友能力可以應付. 是否有外藉老 師及課外活動,TKS! ...

請放心此校程度不深的, 可能他是以普通話上中文故不能太深, 開始是不太多默書, 慢慢便會每星期都有. 範圍不多. 考試我就看不到了因不會派卷, 而測驗我想一般啦. 第一次測驗會讀題目給小朋友之後便沒有了. 外藉老師及課外活動方面一定有. 他連小息也有活動的(有時) 不過不會強迫參與全是自由參加.

我最喜歡下午分組教學到時妳便知道. 如有不明白妳可以再問.
MIHO
‹ 上一主題|下一主題