用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 將軍澳95區小學交流站
樓主: alkyng
go

將軍澳95區小學交流站 [複製鏈接]

原文章由 hayamama 於 08-7-2 23:59 發表
Lily,
在下都係普通人,要返工又要顧住頭家,又唔係好有米,有時都覺得生活有壓力,所以我都無特別迫呀女去學習十八般舞藝;只要生活與學習定時有序,有規有據就可以了。其實我聽你形容;你囡囡同小女很相似,就係'聽教'。 ...

dear hayamamal

很久沒上來, 一上來看到妳說的話, 妳是一位很好的媽媽及客觀的家長朋友, 我很喜歡妳  ,我現在又多了一位偶像了   之前有兩位.

[ 本文章最後由 MIHO.WAH 於 08-7-3 23:12 編輯 ]
MIHO

原文章由 CARMAN112 於 08-7-3 08:24 發表
Lily2003

現在你小女讀邊間.我現在真的很怕小兒應付不來.因看完alkyng所有發表文章.覺得此校太深了.小兒只是讀保良局方王換娣幼稚園.我還未去將天註冊.當初只是聽家人說應選較深的小學,好後悔自己拒絕了信義會,現在 ...

carman 112

沒有問題呀 ! 1/ 妳已放棄了信義會 , 故妳應往將天試試.
2/ 試讀一年如沒有問題便開心, 但真覺得仔仔追不上便轉校,我想問題不大.

我剛見到老師朋友順便問今年是否人數比往年少, 她是位老師在tko, 她說間間都收不夠人連最出名的也是. 故真想叩門的應有機會的.
MIHO

原文章由 Lily2003 於 08-7-2 22:59 發表
Carman112

既然將天覺得你個仔係得的話, 點解你不試 ?????

將來仔仔應付不來的話, 才轉去較輕鬆的學校。

如要第一次家長會內容的 e-mail 嗎 ????  我可以 e-mail 給你參考。

Carman112, 忠心希望你唔好 side 咗 ...

lily2003

妳發生什麼事 ? 妳不出來令人很擔心 我一直都有看妳的留言我知道妳很喜歡此校, 我想妳已決定放棄一定有其問題及決心的. 妳不要不開心....有事可以說的, 我舊年同老公都曾經為仔仔是否註冊保良局陸x濤學校而噪 ,老師及我都怕仔仔跟不上( 我就再加上 $$)而老公則應為考到當然要試試, 大家都是為小朋友好.
妳是否考上心儀的播道 ? 不讀將天也沒關係其實間間學校都可以成才的, 重點在父母如何去教育小朋友. 況且妳囡囡都很聽話這點真的很重要的.
MIHO

原文章由 alkyng 於 08-7-3 23:07 發表
CARMAN112 :

其實我都知道我地學校有小朋友讀唔到會退學, 但我亦聽唔少家長講, 佢地小朋友讀得到, 就想升小二時轉到區外一D名校. 所以各取所需.

dear alkyng

妳此說法都很有道理 . 真的是可以.
MIHO

原文章由 hayamama 於 08-7-3 19:18 發表
yeeli,alkyng,miho,mkok,
你地考晒試未呀?幾時派成績表?呀女學校聽日六年班行畢業禮,佢要返去陪人高興;順便給他們低年班的分發獎項。聽日係呀女嘅吉日:既是她的生日,又是領獎的好日子。今天回家還說,原來除了學業獎. ...

hayamama

哈哈 明天又真是大喜日節喎 ! 首先祝妳囡囡生日快樂 !年年取學業獎  及 品行獎  

明天這麼開心去那兒興祝 ?

我同 mkok 一樣的, 也是下星期取成績表, 另小朋友要到16號才真正開始放暑假, 現在都是上半日.
MIHO

原文章由 tracyfo 於 08-7-17 15:19 發表

yeeli, 係呀, 我仔仔第一次入戲院都驚架..又黑, d聲又大...但慢慢第二次就慣左d, 無咁驚....要慢慢比佢試下唔好環境..

ALL

其實我仔仔都怕戲院D大聲音, 後來我用廁紙放少少入耳朵聲音便細了. 他現在每次進戲院都坐好便問我取廁紙放入去
MIHO

原文章由 alkyng 於 08-7-25 11:04 發表
tabotabo :

我唔係包團, 我地係自遊行呀, 因為祈福新村去長隆都只係十分鐘車程, 所以好方便, 咁我地就自己去唔跟團.

我自己就係經香港的下面公司幫我book房, 佢地都有賣車票的.

http://holiday.lifeabc.com/conte ...

all

看來都好似好好玩 , 我囡囡暑假不久在19跑弄傷了手腕要打石膏..... 到 8月21日才再看X 光才知道介時是否須要KEEP 住石膏, 故我暫不安排. 我的家簡直是,差不多24小時泠氣...慘慘
MIHO

原文章由 hayamama 於 08-7-25 23:12 發表
Miho,
囡囡有無喊呀? 叫哥哥安慰吓佢啦! 保番2猪手湯佢飲,希望佢盡快康復!!
tabotabo,
呀仔學游泳學成點呀? 我個女今日可能中暑!下午游完水返嚟就不斷!頭先老公同佢去睇完醫生,食咗止嘔藥,希望佢 ...

DEAR ALL

多謝各位關心,  她本人OK , 重非常之調皮走來走去跳舞 真是我重怕過她 . HAYAMAMA 妳囡囡都沒事嗎 ? 天氣真很熱要多飲冬瓜水.
MIHO

原帖由 hayamama 於 08-8-10 09:52 發表
我打麻雀實嚇死你,我呀媽成日話我一打麻雀就無晒儀態...嘻嘻!

HI 95區家長

妳們好嗎 ? 很久沒來了, 小朋友就快上學...唉我們又開始我上課了, 升上小二不知道會如何呢 ? 希望我仔仔成長方面有進步, 本想在暑假期間要他好好念乘數表 但他背不到覺得很難..只去到乘數6 到..
學開他一直只想找新的文具. 不過我都買了SPI書包給他因用 HKSB比較平 .
MIHO

原帖由 alkyng 於 08-9-24 17:50 發表
rx752005 :

如無記錯, 新都城一期日本城個層有間學士教室, 你可以睇下.

hi all

很掛念妳們  ! 我看了很久都見不到妳們上來, 我以為大家升上小二便很忙. 
MIHO

原帖由 hayamama 於 08-9-24 22:25 發表
MIHO,
好掛住你呀... !!! 我都係盪吓盪吓先至過到嚟呢邊咋!我話,個topic好似趺咗入兩個空間咁;我係另外那邊等咗好耐都唔見你地,原來個topic而家係'存在'係另一個空間!我都而家都仲係唔知係邊;好亂好難搵呀!: ...

hayamama

我仔仔沒變都是這樣. 不過我今年想安排他學習長笛.
不過未找到老師.
MIHO

原帖由 alkyng 於 08-9-25 23:28 發表
all:

hehe...我想話比大家知, 我肚入面個b, 醫生話有...九..成..係..仔.. , 希望醫生無睇錯啦...如果唔係我老公實失望ccccc , 不過醫生又話我今次胎盤低wor, 所以如果28週後唔升高, 咁就要有心理 ...

ALKYNG

VERY GOOD ! 真好啦 是仔仔, 妳老公一定好開心, 妳要小心 D 注意身體.
MIHO

[quote]原帖由 hayamama 於 08-10-1 22:35 發表

HAYAMAMA

未呀 ! 因我自己未安排好時間   .
MIHO

原帖由 Amytim 於 08-10-12 16:35 發表
各位媽媽,

請問可唔可以介紹尚德有邊間功課輔導好呀?? How much??   Thanks.

尚德只有一間但很難入. 我也不知道好不好.
我都想知道.
MIHO

原帖由 hayamama 於 09-1-10 21:42 發表
alkyng,
Long time no see! 而家上BK麻煩過以前,所以咪少咗上嚟囉。你點呀?我早前係商場見到你同大細女一齊,你個肚好大呀!幾時生呀?我都好耐無上嚟啦,因為之前公司好忙,仲裁員,雖然未到我個部門,自己都好驚 ...

HI ALL

我有嘗試找此TOPIC但找了很多頁都沒有 ......我想妳們很久沒有來了.
今次我剛想到要來看看有沒有人找到及上來TALKING .

ALKYNG , BB何時出來見大家 ? 他是否BOY呀 ? 妳身體好嗎 ?小心近日天氣很泠穿多D衣服.

HAYAMAMA

妳囡囡現在才考試即是貴校也是3考對嗎? 我仔仔在放聖誕節前已考完了, 成績像以前差不多. 不過英文的R&W比較失準不合格連英文老師都說怪,叫我們提高英文難度給他多做, 因他他英文G.E都有89分而英文聆聽都有成80-90幾分老師說忘了大約有.

祝妳囡囡考試科科取一條腸仔+兩隻EGG
晚了要睡覺
MIHO

原帖由 hayamama 於 09-1-12 22:03 發表
MIHO,
真係好鬼耐無見你出現啦!呢到真係難搵過以前,所以少咗好多媽咪上嚟囉!
我地係2測2考呀!聽日考中文,不過今次我都懶散咗,無咩點同呀女溫習,我都係咁已叫佢自己go thru晒課文就是了。不過我都好擔心佢數學,雖然 ...

DEAR HAYAMAMA

又真是喎, 如我也會像妳一樣攪生日會在生日前la, 那會選生日後....可能他是以外國人來看吧 !

小朋友就是這樣, 我仔仔今次溫習比起之前重不在心溫 都不知道是否自已為okay 及不在緊張了.
MIHO

原帖由 alkyng 於 09-1-14 00:21 發表
hi...hi...hi...

見到你地上來發表真係好開心 , 我以為你地唔再上來tim呀.

我預產期係年初一呀(係仔仔黎架)....不過依家都仲未有反應...可能佢知天氣凍, 想留響我個肚到多一陣 .

我個女聖誕前已 ...

alkyng

妳仔仔介時會否選擇要取利是的???忘了即是舊曆新年第一個出生呢 ? 係就記得揮手及化個裝呵..
MIHO

原帖由 alkyng 於 09-1-21 08:23 發表
早晨呀....

尋晚瞓瞓下抽筋 , 我即刻問bb, 究竟你想幾時出來呀...我真係瞓得好辛苦呀...
仲有6日

DEAR ALKYNG

好呀, 妳每天同我們倒數那便知道妳何時入院生BB了

MIHO

原帖由 alkyng 於 09-1-23 08:34 發表
ALL:

早晨呀....

我突然醒起廣華醫院星期三已經話我40週, 而私家就計我年初一先至40週, 而今日朝早會返廣華覆診, 唔知醫生會唔會安排催生呢...

仲有4日.... ...

ALKYNG

我想妳已生了仔仔吧 ! 妳是否就是今年第一個出生的男孩媽媽 ?
預祝賀妳母子身體健康 !
MIHO

原帖由 alkyng 於 09-1-30 19:22 發表
all:

恭喜發財....

我返來喇...不過我無份上鏡呀.... 我23號去廣華覆診時, 又驗到我高血壓, 所以醫生覺得我已經過左預產期1日, 見意我即日入院催生, 因為醫生講左唔催生再等的話會有d乜野危險, 所以我同老 ...

dear alkyng

實在太好了及太勁LA 妳 BB很重呢 ? 妳BB2月出生一般都是位聰明人及很有福氣的人, 我祝賀妳仔仔身體健康.年初一出生好呀有很多人同他慶祝生日同給禮物.
MIHO
‹ 上一主題|下一主題